Hålla inne – eller ute

Även om det den här iskalla våren  är lite svårt att föreställa sig, så är det snart sommar och därmed tid för många hästars betesgång.

Det innebär jobb med att slå ner nya stolpar där det behövs förbättringar, eller kanske runt ny mark. Det är tufft arbete, men rätt härligt ändå att gå i växande gräs som doftar så gott, med vetskapen att en härlig tid ligger framför oss.

Stängslen är ju till för att hålla våra djur inne i hagen. Men stängsel kan i andra sammanhang också vara till för att hålla djur ute. Tyvärr fungerar det inte alltid. Jag fick härom dagen höra om problemen man har vid träningsbanorna på Jägersro. Bakom tävlingsanläggningern, ut mot Husie och Kvarnby ligger träningsbanorna. Flera av slingorna, inte minst den nya cushion-track-banan för galopphästarna, går igenom buskage. I dessa buskage bor rådjur.

Rådjuren är inte ett dugg rädda för hästekipagen. Hästarna däremot är synnerligen rädda för rådjuren. Det har fått till följd att det skett flera incidenter. Jag kan förstå att det inte är så trevligt att komma ridande på en häst i god fart, i galoppsadel med korta stigläder, och plötsligt ha ett rådjur framför sig.

Flera tränare har tagit upp problemet med Jägersroledningen men rådjuren finns kvar. På något sätt måste det gå att lösa, antingen genom att flytta rådjuren till närbelägna skogar, eller helt enkelt skjuta av dem. Det kanske låter lite drastiskt att behöva skjuta djuren, men av vad jag hört är riskerna för en rejäl olycka vid eventuella kollisioner stora.

Jag var själv inte närvarande vid världscupfinalen i hoppning nyligen i Geneve, men hörde att det var ett himla rabalder kring diskningen av amerikanen McLain Wards häst. Överkänslighet på en punkt på ena framhoven medförde ju diskning av hästen, trots att den låg i ledningen i världscupfinalen. Den amerikanska kolonien var upprörd, för att använda ett milt uttryck, men jag måste säga att jag tycker man gjorde helt rätt. FEI, det internationella ridsportförbundet, arbetar hårt för att förbättra sitt rykte och vara klarare och rakare i dopningsfall och vid oegentligheter. Eftersom Wards häst var lika känslig vid varje undersökning i Geneve diskades den från tävlingen, ett givet utslag när man nu jobbar efter devisen Fair sport.

Hemma är allt väl med hästarna. Unghästarna fick hoppträna på torsdagen. Femåringen har blivit kaxig och fick därmed sin första lektion i att lyda. Efter det hoppade han strålande. Sexåringen har insett att det är trevligare att hoppa om man inte gör så stor affär av allt, och dessutom använder ryggen. Så när nu bitarna föll på plats hoppade hon bättre än hon någonsin gjort. Ska bli kul att se vilken effekt träningen har gjort, test på tisdag på unghästtävling på Flyinge.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.