Inga kval för Henriksdal

Det har varit två fantastiskt trevliga tävlingsmeetings hos Ragnar Bengtsson och Paula Törnqvist på Henriksdal utanför Veberöd. Att vädret stundtals bjöd på iskalla vindar och lite regn hade ingen betydelse, det var solsken i sinnena och strålglans på arrangemanget.

Som jag uppfattade det saknades inget. Utmärkt banunderlag, två fantastiska hinderparker (nyinköpta), bra banbyggnad av Fredrik Malm (lilla banan) och Bo Bakk Andersen (stora banan) och finess i varje detalj höjde nivån ännu ett snäpp jämfört med premiäråret i fjor. Bara en sådan liten sak som att det var rent och nykrattat på hela hästtransportparkeringen när man kom på morgonen kändes ytterst seriöst.

En sak som man kanske ändå kan fundera över till kommande år är propositionerna. Klasserna var öppna och det innebar att startfältet i den avslutande 1,45-Grand Prixen blev alldeles för stort. Minst en tredjedel av de nästan 70 startande borde inte varit med. Man kan självklart vädja till ryttarna att idka lite självrannsakan men ett kval är nog ingen dum idé till nästa år. Då slipper man uppleva att ett tjugotal ekipage diskvalificeras eller blir uteslutna. Skaderisken är också stor när ryttare ger sig på alltför tuffa uppgifter som de inte är färdiga för eller kapabla till.

I en tidigare blogg kritiserade jag tävlingskrocken mellan Henriksdal Spring Tour och Ridsportallsvenskan.  Krockar är dock ingen specifik svensk föresteelse: nästa helg är det dels säsongspremiär för superligan (i La Baule), dels Global Champions Tour och derby i Hamburg. Rolf-Göran Bengtsson kommer att rida i Hamburg, medan laget i La Baule troligen kommer att bestå av Malin Baryard-Johnsson, Helena Lundbäck, Svante Johansson och Jens Fredricson.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.