En tävling med eget flyt

34:e upplagan av Göteborg Horse Show är avklarad. I skrivande stund, medan ungraren Blahá visar sin frihetsdressyr med tre hästar inne på arenan, återstår endast världscuphoppningen.

Under en paus i programmet hade jag en pratstund med Per Löjdquist, huvudansvarig för tävlingarna och mångårig chef på Volvo, främst på marknadsavdelningen. Jag träffade Per för första gången i slutet av 70-talet, när världscupen i hoppning skulle införas. Volvofolket åkte runt i Europa och studerade de största tävlingarna, för att ta intryck och lära sig hur det går till att arrangera stora internationella hästevenemang. På den tiden var det inte förbjudet med gratisresa för journalister och jag var en av dem som bjöds med. Så med Per i ledningen besökte jag tävlingar i både Dortmund och Wien.

Uppenbarligen lärde sig Per och hästfolket i Göteborg en hel del. Tävlingarna har under åren prisats och utnämnts till världens bästa och de håller klassen. I år var inget undantag. Mycket beror det givetvis på att, liksom i Falsterbo, är det samma människor som återkommer. Alla vet vad de ska göra, alla kan sitt ansvarsområde. Dessutom är det så, att nästan automatiskt utser de ansvariga sina efterträdare. Det bara blir på det viset, när barn, och ibland till och med barnbarn, växer upp med tävlingen.

Så Per Löjdquist kan i stort sett bara vandra omkring och njuta av att allt fungerar. Han har i och för sig gjort sitt innan första hästen går in på banan eftersom en av hans stora uppgifter är att skaffa sponsorer, men han är nöjd med kunna att konstatera att Göteborg Horse Show flyter på, och kommer att göra det i många, många år framöver.

Så det är bara att summera tävlingarna genom att, som vanligt, ge dem högsta betyg, glädjas över att det inte uppstod några skandaler, varken kring hästar eller människor, och att de svenska ryttarna fortsatt hävdar sig väldigt väl i den hårda konkurrensen.

I kväll kör jag hem, och jag ser fram emot att bli ackompanjerad av Radiosportens referat av femmilen i OS.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.