Med knäckebröd till Kentucky

Ridsportförbundet bjöd på lunch idag, en tradition det haft det senaste åren för att kunna informera om senaste bokslut och planer för det kommande året.

Bokslutet var bra, ett litet överskott, mindre än planerat, men dock ett överskott.

Det mesta kom ändå att handla om kommande VM, med start den 25 september, i Kentucky i USA. Det är dyrt att skicka hästar tvärs över Atlanten, totalt kostar VM-äventyret 300 000 kronor per häst. Och det är inte bara kostnaden som är ett problem, de plan som fraktar hästar står stilla, i finanskrisens spår.

Det verkade dock som att förbundet, med ordförande Bo Helander i spetsen, hade koll och det samarbetas mycket med andra nationer kring problemen med flygstransporterna. Någon upprepning av ”Ryan Air”-äventyret som de svenska fälttävlanshästarna utsattes för på resan till Jerez 2002 ska det inte bli.

Mycket av VM-kostnaderna hoppas förbundet ska täckas av sponsorer. Försäkringsbolaget Agria har redan gått in med 1,3 miljoner, Leksandsknäcke sponsrar dressyren och ett annat företag ska förse ett hundra ryttare, kuskar och hästskötare med kläder. Till och med hästarna ska utrustas.

Lite kul det där med kombinationen fattigmansmaten knäckebröd och fashionabla grenen dressyr, förresten. Kan man tala om smulor till den rike mannens bord…

Det råder en optimism i förbundet och jämför man stämningen på de traditionella träffarna  i Göteborg  tidigare genom åren så är det en märkbar förändring. Tonen är betydligt mera modern och tilltalet mera öppet. Det är raka svar på frågor, och finns där inget svar, eller någon inte vill/kan ge något, så sägs det rakt ut.

Till och med den känsliga frågan om en modernisering av ryttarnas klädsel togs upp och inte ens när dressyrens frackar ventilerades sågs några munsnörpar.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.