Allt är inte klyschor

Här sitter man i timmar och tittar på världens toppryttare i en stor Grand Prix och spekulerar om vem som har bäst dagsform. I startlistan finns också några enstaka namn som man inte känner till och som man anser chanslösa. Man tittar på deras ritter, mest för att se om de överlever en runda runt en tekniskt svår bana med hinder på 1,55 meter.

Då tänker man inte på att det handlar om sportens värld, och att i den kan allt hända. Ofta sagt som en klyscha, men, faktiskt sann.

Abdullah al Sharbatly från Saudiarabien är just en sådan överraskning som illustrerar verkligheten bakom klyschan. Full av självförtroende var 27-åringen den ende som klarade båda rundorna felfritt och vann följdaktligen.

Själv tyckte han inte att det var ett dugg konstigt att han var bäst. Men ska sanningen fram så ska den mesta äran ges till hans häst Goldex som ställde upp åtskilliga gånger och räddade Abdullah ur knepiga situationer.

En sådan häst är drömmen för många, men inte för Abdullah, han räknar Goldex som sin tredjehäst, en sådan han helst använder i speedklasser. Han tänker köpa två nya bra hästar som han ska ha i sin OS-satsning. Abdullah har hittills bara haft tid att rida två dagar i veckan, men nu lämnar han familjeföretaget i mat- och bilbranschen och bosätter sig i Europa för att heltidssatsa på OS i London. Det är den stad han fått sin utbildning i och som han flyttade till som sjuåring innan han återvände till Saudiarabien.

Han är väldigt trevlig, Abdullah, men jag har svårt att se att ryttare som han tillför sporten något. Han ligger väldigt nära bilden som ridsporten så gärna vill bli kvitt, att en tjock plånbok och bra hästar kan ge framgång.

För övrigt blev Grand Prixen på lördagskvällen en ganska sömnig tillställning med få felfria och en ganska odramatisk omhoppning. Fyra av de fem i avgörande rundan rev den gröna oxer som i grundrundan utgjorde b-hindret i trekombinationen.

I morgon söndag kommer det garanterat att bli hetare, för nu står det världscuppoäng på spel. En som är ute i mycket angeläget ärende är Rolf-Göran Bengtsson. Håll tummarna att han tar full pott, det behöver han.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.