Tuffa typer tar tyglarna

När jag växte upp tänkte jag inte så mycket på det. Hästarna och stallet var liksom fredad zon för oss flickor. Det var vi som regerade, vi funderade inte så mycket på att det inte fanns några pojkar på ridskolan.

Jo, där var en, Kenneth hette han, men han var mest en kille att vara avundsjuk på, för till skillnad från oss andra, så hade han egen häst. Ett fullblod till och med.

Så småningom blev förstås killar intressanta, men det var utanför stallet. Det var långa duschar och ivrig sminkning för att dölja alla spår av hästlukt.

Det konstiga i det hela var att våra stora idoler var manliga. Varifrån dessa toppryttare kom funderade man inte ens på. Lite så var det också i svenska ridsportförbundet. Man lät ridsporten bli kvinnodominerad, huvudsaken tycktes vara att sporten växte, att ridskolornas lektionstimmar fylldes.

Vad det haft för verkan ser vi idag. Ridsporten kan skryta med att den är Sveriges näst största (efter fotbollen) men det har skett på bekostnad av jämlikheten. Bara 15 procent av alla medlemmar är manliga. Överallt upplever hästintresserade killar motstånd, främst i form av mobbning, och lämnar således sporten, hittills utan några allvarliga försök till övertalning.

Även om det är sent, så har i alla fall ridsportförbundet äntligen uppmärksammat problemet på allvar och nu sätts projekt igång för att locka killarna. Det är mycket som behövs göras, inte minst en attitydförändring, såväl på skolor för att undvika mobbning, som på ridskolorna som inte kan ha samma utgångspunkt i undervisningen som för flickor. Många killar vill vara tuffa, så låt dem få vara det. Det har redan startats pojkgrupper på några ridskolor och det är en bra väg att gå.

Familjen Zettermans initiativ att bilda Zetterman Stars är också en jättebra sak. Fyra tuffa ponnygrabbar utgör ett elitlag (med Gärds som klubbadress), stöttade och tränade av Alexander, Daniel och Royne Zetterman och med dessa som förebilder. Det borde kunna inspirera vilken kille som helst.

Jag berättade i bloggen igår att jag för en gångs skull körde till Göteborg och Scandinaviumtävlingarna en dag i förväg. Det var nog tur det, snön vräkte ner över stan hela torsdagseftermiddagen. TV:s Janne Svanlund berättade att det var nätt och jämnt att hans plan kunde landa på Landvetter och det är andra kollegor soom inte ens kunnat ta sig hit än.

Första dagen nästan avklarad, återstår tre, och det kan bli mycket svenskt. Utom i dressyren, men där ser jag fram emot den holländska trekampen.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.