Nyfiken Asker på plats

Den nye förbundskaptenen för hoppningen, Gösta Asker, gör sin första tävling med svenskarna i Göteborg.

Inte riktigt, kanske, officiellt är det fortfarande Maria Gretzer som har ansvaret, och det är hon som tagit ut ryttarna till tävlingen. Men Gösta finns på plats, liksom nye rikstränaren Hans Horn.

Gösta berättade om sin tur genom Sverige i januari, när han gjorde hembesök hos så många landslagsryttare han hann med, det vill säga nästan alla. Han slogs då av den professionella inställningen hos ryttarna, och av att även de mest rutinerade visade vilja att lära sig mer, ta till sig nya saker, för att om möjligt bli ännu bättre.

Problemet är att Sverige har så få riktiga topphästar och att det gäller att hålla dem friska och fräscha. Möjligheten till det optimeras om man gör en vettig säsongsplanering, och just det ska man syssla med efter Scandinaviumtävlingarna.

Gösta besökte Grevagården i Skövde vid elittävlingarna förra helgen och imponerades av de svenska ungdomarna. ”Det är många bra ryttare på bra hästar. Det svenska systemet fungerar bra, och det har jag berättat för Hans Horn”.

Så Gösta och Hans tänker parkera sig på läktarna och noga studera både junior- och young riders-klasserna i Scandinavium.

I övrigt kan jag meddela att det var lugnt i arenan på torsdagsförmiddagen. En del av de internationella ryttarna mjukade upp sina hästar, andra valde att låta hästskötarna bara promenera omkring med hästarna.

I gångarna under och runt arenan rådde dock en viss anspänning. Juniorerna var ju först ut, i sitt kval till juniorfinalen. Mammorna tycktes mest nervösa, trots att deras ungdomar verkade rätt oberörda. Dagens juniorer är väldigt rutinerade och har ofta en lång karriär på ponny bakom sig.

Tog det lugnt i går kväll och laddade på hotellrummet med herrarnas skidstafett i OS. Kan Hellner och kompani spilla över bara en droppe av all sin vinnarinstinkt till de svenska ryttarna, då blir det roliga dagar i Scandinavium.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.