Asker ger inga Horn i sidan

Det var med stor spänning, och ganska höga förväntningar jag åkte till Flyinge för att träffa hoppningens nye förbundskapten Gösta Asker och lika nye landslagstränaren, holländaren Hans Horn.

Jag blev inte besviken. Redan när jag gick in genom dörren till Flyinges stora ridhall kändes den positiva andan.

Nere i managen satt en del av landslagsryttarna och trimmade sina hästar. Där var Vivecka Lundbäck (regerande svensk mästare), Niclas Johnsson på sin söta Amourina, Pontus Westergren på en Robin Z-hingst, Douglas Lindelöw, Svante Johansson, Linda Heed, bland andra. På marken, som hinderpersonal stod Helena Persson, Helena Lundbäck, i restaurangen satt åter andra som hade ridit, eller väntade på ett nytt pass.
Kort sagt, nästan alla var där, och alla var förväntansfullt glada. Den nya hoppledningen, med två lika överraskande som förvånande namn har redan, trots att säsongen är i sin linda, skapat en ny anda.

Många har längtat efter en rikstränare, något landslaget inte haft sedan Henk Nooren slutade efter VM 2006. Många har också längtat efter något nytt, fräscht. Och tro det eller ej, trots att Gösta Asker är 62 år, är han just något fräscht. Han har inte haft något att göra med svensk ridsport sedan han lämnade för England 1974 och nu kommer han in med nya idéer, men modern, seriös inställning.

Nytändning, var det många som sa, och just nytändning ser det ut att bli. ”Det är resultaten som räknas” underströk Gösta när jag pratade med honom, och därmed öppnade han dörren till landslaget på vid gavel för inte minst ungdomarna.

Gösta Asker är som person väldigt tillgänglig och öppen. Han kan lyssna, men är också väldigt tydlig i sitt språk.
Hans Horn har en lite försiktigare framtoning och var väldigt lågmäld under träningarna. Alla instruktionerna gjordes i direkta samtal med ryttarna och det var väldigt uppskattat. Unge Douglas Lindelöw från Hörby, exempelvis, hade specialinbjudits och var väldigt nöjd med Horns saklighet och lugn.

2010 blir ett tufft år med massor av utmaningar för ett ganska tunt landslag. Ambitionen är i första hand att klara Sverige kvar i högsta laghoppningsligan, Super League, men det finns många andra lockande, individuella tävlingar, med stora prispengar som lockar ekipagen. Både Asker och Horn pekade dock på att det finns en del lite yngre, lovande hästar, och många duktiga ryttare, och att framtiden därmed ser ljus ut.

Säsongen har knappt ens hunnit börja, men jag måste säga att bättre start, med bättre inställning, har jag knappast upplevt. Förhoppningsvis har alla det med sig till Scandinaviumtävlingarna om fjorton dagar, och då också ger avgående förbundskapten Maria Gretzer en fin avskedpresent.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.