Lady Gaga besöker 80-talet

lady-gaga-perfect-illusion-youtube-google-chrome-2016-09-21-203903

Artpop blev inte den triumf som Lady Gaga förmodligen hoppats. Nu när första smaken på kommande albumet Joanne kommit signalerar det en helomvändning. Borta är referenserna till popkonsten; till Jeff Koons, haute couture och Venus de Milo.

Videon lämnar Jonas Åkerlunds high concept-territorium för en mer traditionell popvideo där en Lady Gaga i oväntat traditionell mundering – daisy dukes, rockerlinne och boots istället för de flippade kreationer vi vant oss av att se henne i. Hon sjunger på en scen, dansar i publikhavet och i öknen. Det känns rätt befriande i sin flimmerklippta relativa vanlighet.

Även musikaliskt gör hon ett lappkast. ”Perfect illusion” är en adrenalinpumpande popdänga som skickar tankarna rakt tillbaka till 80-talet. Själv associerar jag till både Madonnas tidiga plattor och lite mer oväntat (och glädjande) Pat Benatars rockdrivna pop. Framför allt är det glädjande att den lämnar utrymme för Gaga att visa upp sina avsevärda talanger som sångerska, snarare än ett idédrivet koncept.

Det vore en överdrift att påstå att här bryts någon ny mark men kanske är det också det allra mest glädjande med låten. Framgångarna för Fame, The Fame Monster och Born this way byggdes inte på de flippade kläderna eller extravaganta videorna även om de hjälpte henne att nå ut. Framgången byggdes på starka hitlåtar från en artist som faktiskt har en stor musikalisk begåvning. Om Perfect Illusion är en hit på samma nivå som till exempel Poker Face är väl tveksamt men den känns definitivt som ett steg i rätt riktning.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.