Shopaholic…

… nä, kanske inte men jag antar att det är åldern som gör att jag fortfarande tycker det är kul att äga musik och filmer i fysisk form och inte bara streamat i datorn eller telefonen. Även om vinyl naturligtvis är ännu mer på riktigt än cd…

Ännu så länge innebär löning för mig en tripp till min lokala skivhökare. Och i vanlig ordning innebar dagens besök en alldeles för tung kasse med mig hem krönt av ovanstående schizofrena urval. Adele har jag ju nyss hyllat så den plattan behöver väl inte ordas om.

Lady Gaga måste ju finnas i samlingen som referensmaterial när årtiondets viktigaste plattor ska summeras, för oavsett vad man tycker om musiken så är det mycket tveksamt om någon enskild artist kommer sätta sin prägel på den här epoken lika mycket som Stefani Joanne Angelina Germanotta har gjort. Nu var den på rea så därför var det läge.

Beiruts debutplatta var read även den. Det tackar vi för. Jag har varit på jakt efter något med Zach Condons enmansprojekt sedan den utmärkta spelningen på Way out west 2009. En synnerligen livsbejakande blandning av balkanmusik, romsk musik, lo-fi, indiepop med mycket mera.

Teenage Fanclubs superklassiker ”Bandwagonesque” hittade jag begagnad. 25 spänn för att fylla ett av skivsamlingens mest pinsamma hål var det väl värt. Jag minns fortfarande hur bortblåst jag blev av deras spelning på Roskilde 1992 (samma år som Bandwagonesque släpptes). Och visst håller musiken än idag.

Om The Runaways-filmen är bra eller inte återkommer jag till när jag väl sett den. Lita Ford, som ju var gitarrist i Runaways, var skeptisk till den på presskonferensen i samband med hennes Sweden Rock-spelning förrförra sommaren. Det kan ju å andra sidan bero på att den fokuserar på Cherie Currie och Joan Jett och inte på henne…

* * *

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=Ahty4G2DuUY]

Till sist en liten hyllning till Charlie Louvin som gick bort i morse i sviterna efter cancer i bukspottskörteln. Charlie Louvin, som blev 83 år gammal, var på gamla dar en countryns elder statesmen. Men det var tillsammans med brorsan Ira som han på 50-talet, under gruppnamnet The Louvin Brothers, för evigt skrev in sig i countryhistorien med sånger som ”Satan is real”, ”Knoxville girl” och ”Cash on the barrelhead”. Den sistnämnda har spelats in av bland andra Gram Parsons och Dolly Parton.

Deras version av den traditionella ”In the pines” (som även Nirvana gjorde på sin ”Unplugged in New York”-platta) förtjänar också att nämnas som ett strålande exempel på brödernas sätt att lägga perfekta harmonier till varandra.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.