Årets låtar – redan nu?

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=rYEDA3JcQqw&ob=av2em]

De två första spåren på Adeles nya platta går på repeat hemma hos mig just nu. Kan det vara två kandidater till årets låt vi har här, redan nu?

Jag vet att det är fånigt att ställa sig sådana frågor redan innan januari är över men jag tror nog ändå att både ”Rolling in the deep” och ”Rumour has it” har potential att vara med och tävla när 2011 ska räknas samman.

Det där sköna monotona beaten och de drivande beaten som kanaliserar gamla slav- och arbetssånger slår klorna i mig. Och sedan har vi ju den där rösten som kan fylla flygplanshangarer alldeles på egen hand…

Jag har nästan känslan att hon håller igen; att om hon skulle släppa upp dammluckorna och sjunga för allt vad hon var värd så skulle mikrofonen dö och rutorna i studion explodera av kraften. Den där rösten har liksom inga gränser.

Här finns en bra Andres Lokko-signerad intervju med kvinnan bakom den mäktiga stämman.

* * *

För övrigt: är det bara jag som är ruskigt trött på alla galor på tv? Igår var det Guldbaggegalan och i förra veckan Idrottsgalan, Grammisgalan och P3 Guld. Jag är också ruskigt trött på att varje musikgala ska ha en kung eller drottning – som då också gärna ska vara densamma som på andra närbesläktade galor.

Robyn plockade i år hem Årets artist, Guldmicken och Årets låt på P3 Guld, en tredjedel av priserna. På Grammisgalan kammade hon hem fyra titlar. Inget ont om Robyn men antingen är det ett enormt fattigdomstecken för svenskt musikliv eller för de som delar ut priser på galor när en enda artist vinner en så stor andel av dem.

Jag lutar åt det sistnämnda alternativet även om jag inser att drygt hälften av priserna på P3 Guld röstas fram bland lyssnarna. Det är inget fel på svenskt musikliv – mer än möjligtvis för få spelställen och för likriktat utbud i radio och tv.

* * *

När vi ändå är inne på ämnet: Tove Styrke årets nykomling på P3 Guld. WTF? Årets nykomling förra året var Anna von Hausswolff och ingen annan.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.