Och där tog 80-talet slut…

Man kunde tro att det var slut med det sista avsnittet av Tracks men det mest seglivade årtiondet någonsin hade en sista suck att dra.

Men idag kom det så ohjälpligen. 80-talet är slut. Tidningen Okej som startade 1980 har gått i graven.

– Medielandskapet, utbudet och målgruppen har förändrats. Varumärket är väl mest känt för de över 30 år idag, säger Malin Esaiasson, produktchef på Egmont Kärnan, till tidningen Resumé.

Och så är det naturligtvis. Precis som Tracks känns Okej otroligt förknippat med 80-talet.

I somras kom Boken om Okej. Jag fick den i julklapp och att bläddra i den är en tidsresa tillbaka till mina egna tonår. Det var den eviga striden mellan syntare och hårdrockare (har den tagits över av PC- versus Mac-användare idag?), det var Samantha Fox och Solstollarna, pudelfrisyrer och thrash metal… Och så var man tillbaka i högstadiekorridoren igen.

Det var knappast en intellektuellt högstående produkt men det var en tidning som talade till den tidens tonåringar på deras villkor. Jag måste erkänna att jag inte har öppnat ett färskt nummer av Okej sedan någon gång kring 1988 och den tidning som jag minns har knappast en plats i dagens medielandskap.

Så här med moderna glasögon var det väl kanske inte helt okej att paketera halvnakna artister och popstjärnors sprit och knarkhistorier för en publik på elva- till sextonåringar. Men det är ändå med ett styng av saknad jag ser den försvinna även om jag på intet sätt längtar tillbaka till vare sig tonåren eller till 80-talet. Ändå blir det på något sätt ännu en dörr som stängs bakåt i tiden.

* * *

Här finns för övrigt en (spanskspråkig) internetradiokanal med 80-talsmusik för den som vill återuppleva den dåliga – men rätt charmiga – smakens årtionde. En kompis tippsade om den efter att jag twittrat om Okejs hädangång

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.