Isaksson värd vänta på

Att det tar emot för Malmö FF börjar sprida sig till analyserna. Det är rätt mycket panik nu, högt tonläge och många som tar ut allt möjligt jäkelskap i förskott. Som i målvaktsfrågan.

Att 48-årige Jonnie Fedel nu är registrerad som spelare och både i teorin och praktiken är tredjemålvakt är givetvis inte så lyckat. Men dels är det rätt kul, dels är det i hög grad en ytterst tillfällig lösning. Dessutom en lösning som det ska väldigt mycket till för att den ska bli aktuell.

Om man ska leta efter problem tycker jag att det är ett betydligt större sådant att Malmö FF just nu saknar en riktig förstemålvakt.

Väg gärna den försumbara risken att Fedel tvingas stå mot den trots allt reella risken att Zlatan Azinovic klantar till det i någon av matcherna mot Zalgiris Vilnius.

Jag gillar målvakts-Zlatan. Det är en härlig person lätt att unna framgång. Men det är inte meningen att han ska vara etta i MFF och att gå från att inte spela alls i A-laget till att plötsligt spela bra och stabilt i fyra, fem eller sex matcher i rad är en helt annan sak än att prestera på topp i enstaka matcher eller inhopp.

Fler och fler börjar också koppla blixtinkallandet av Jonnie Fedel till en kritik mot att MFF inte tog chansen att värva Johan Dahlin i vintras.

Det är en lockande tanke.

Men sedan funderade jag ett varv till.

Om det var rätt eller fel att inte gå för Dahlin i vintras hänger ju faktiskt på vilken målvakt MFF till slut kommer att presentera.

Meningen med Champions League-pengarna och ambitionen med uppgraderingen är ju faktiskt att våga leta efter en målvaktslösning som är bättre än BÅDE Johan Dahlin och Robin Olsen.

Det är Andreas Isaksson.

Erik Hamrén kan kritiseras för mycket, men knappast för att han konsekvent satsat på Isaksson som förstaval i landslaget. Han är helt enkelt fortfarande Sveriges bäste målvakt.

Och då är han värd att vänta på i MFF.

Sitter han på podiet på nästa presskonferens – eller nästa igen, för jag vill ha en targetplayer också – var det rätt att säga nej till Johan Dahlin.

Sitter någon annan som är så bra att han kan ses som en uppgradering i jämförelse med målvakterna de senaste åren där var det också rätt.

Är det en nödlösning som kommer in genom dörren och möter fotoblixtarna var det fel.

Jämför gärna med mittbackarna.

Kari Arnason, Rasmus Bengtsson och Carvalho är ett snäpp upp mot Filip Helander och Erik Johansson. Olsen mot Dahlin hade varit en sidledspassning när MFF ska uppåt i planen.

Med Filip Helander skadad och definitivt borta från spel i match ett mot Zalgiris Vilnius, Erik Johansson i samma situation och Rasmus Bengtsson osäker startande – mer osäker än MFF vill ge sken av – ser det tillfälligt illa ut.

Men det går över. Och MFF ska vinna ändå.

 

Tror Rasmus Bengtsson och Franz Brorsson får spela på onsdag. Det är bra nog.

 

Carvalho ett framtidsköp

FC Höllviken-Malmö FF är inte den allra hetaste matchen.

Men kul semesterfotboll.

Och faktiskt en bit mer än så.

För startelvan lockar – trots att flera spelare saknas av skilda skäl – lite extra.

Zlatan Azinovic – Mahmut Özen, Rasmus Bengtsson, Luis Carvalho, Andreas Vindheim – Guillermo Molins, Erdal Rakip, Erik Andersson, Tobias Sana – Jo Inge Berget, Markus Rosenberg.

Mest kittlar det att se Luis Felipe Carvalho från Uruguay.

Jag har nu sett alla träningarna i veckan och det är inget vanligt provspel, det vill säga spelare som kommer hit, tränar lite och spelar och sedan försvinner och glöms lika fort som de dök upp.

Felipe Carvalho är stor, stark och snabb. Ni minns väl att jag skrev att han vann de uppsatta duellerna mot speedkulan Simon Kroon Men han ligger också efter med träningen, tar lite för lång tid på sig med bollen för att han inte är van vid att snabbt få på sig press och positionsspelet är ett stort frågetecken. Han är van vid betydligt mer markeringsinriktad fotboll och FC Höllviken-matchen är ett första test på hur han kan anpassa sig. Det talar Åge Hareide mer om här.

Egentligen borde jag vänta till efter matchen, men vill ändå sticka ut hakan och tippa att det slutar så här med Luis Felipe Carvalhos test:

Malmö FF skriver kontrakt med honom, men framförallt för att man tycker att den 21-årige mittbacken har en stor potential på sikt. Det innebär att har får tid på sig att hitta spelet och allt som krävs. För att maximera detta kommer MFF att jobba på att låna ut honom den första tiden så att han får rejält med speltid. Carvalho är alltså inte spelaren som ska ersätta Filip Helander. Men han är lite för bra och lovande för att avfärda och skicka hem.

Zlatan Azinovic i målet ska det också bli kul att se.

Det börjar ju bli skarpt läge, för när ryktena om att MFF sagt nej till inledande bud börjar surra brukar det vara kört. Robin Olsen kommer att gå, men till någon/några miljoner mer än läget är just nu i förhandlingen.

Zlatan är en målvakt och en person som är lätt att gilla.

Han är lojal, rutinerad och en backup som är värd att i alla fall ibland få spela huvudrollen.

Och så får vi se Mahmut Özen.

Han återvänder från Turkiet i foten på en väldigt hög uppförsbacke. MFF har redan två spelare på hans position och det fanns inget i hans spel förra sejouren i MFF som gav mersmak. Ja det är taskigt, men samtidigt sant.

Det finns egentligen inget som talar för att han ska få speltid i Allsvenskan eller Europa, eller för att han inte är till salu eller aktuell för fortsatt utlåning.

Mer än en sak:

Han har sett nästan oförskämt pigg ut på träningarna. Förändrad också. Förra gången var det ofta han inte ville ha bollen och när han väl fick den vågade han alldeles för lite. Så har det inte sett ut nu. Träning är en sak, matcher en annan. Men det kan ha hänt något. Fortfarande dock med en väldigt stor betoning på kan.

Alla, inklusive MFF, har räknat bort honom och egentligen finns det inte plats för honom. I MFF. Men det kan vara så att någon annan klubb kan göra ett riktigt fynd.

Guillermo Molins ångrade sig alltså, hoppar över vidskepelsen och spelar. Det är bra.

För ingen annan i laget (världen) är just nu i större behov av speltid än han.

I FC Höllviken finns det förresten åtskilliga före detta MFF-spelare. Två av dem kommer att bilda anfallspar och utmana Carvalho/Bengtsson. Det är Dino Mesic och Erik Pärsson. Freddy Borg blev utvisad senast, är avstängd mot Landskrona BoIS på måndag och kommer därför troligen att komma in mot slutet.

……………………………………………..

MFF:s U21 spelar också på fredagen.

Klockan 17.00 i Helsingborg mot HIF.

Till den matchen skickar MFF U19-laget förstärkt med mittbacken Franz Brorsson och målvakten Marko Johansson från A-truppen.

– Tidernas yngsta U21-lag eftersom Zlatan Azinovic inte är med. Han har ju dragit upp medelåldern, säger Anders Palmér som tillsammans med Tore Cervin tränar U19-laget och därför åker med U21 till Helsingborg.

Johan Brannefalk tränade med A-laget idag, liksom Anton Kralj. Brannefalk spelar i U21. Det gör dock inte Kralj, eftersom han är bortrest.

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.