Knappast köpvärd

Att MFF vann med 2-1 mot Hammarby i U21-slutspelet var förtjänt.

MFF var snäppet bättre och sista 15 borde det blivit fler och tidigare mål än det Pawel Cibicki gjorde till 2-1.

Därmed har MFF också kvar chansen till gruppseger och en plats i SM-finalen, men då måste Hammarby eller Mjällby AIF knipa poäng av IFK Norrköping.

Störst intresse fanns givetvis kring islänningen Alex Freyr Hilmarssons testspel. Det lockar att få in en central mittfältare till i truppen och han gjorde inte bort sig. Hans passningsspel var stundtals riktigt bra.

Ändå lutar det åt tack, men nej tack. Och det tycker jag är helt rätt.

Han är 22 år, har spelat de två senaste åren i Islands andradivision och borde varit upptäckt. Någon ny Felipe Carvalho är han heller inte. Carvalho har spetsegenskaper som inte finns hos så många andra. Hilmarsson är stöpt i samma form som så många andra mittfältare. Ska han sticka ut behöver han vara bättre än det han visade idag.

Men det avgörande tycker jag ändå är att han spelade bredvid 16-årige Mattias Svanberg och Svanberg var minst lika bra. Efter pausvilan klart bättre!

Då finns det ingen anledning att värva på bolagshyllan där man hittade Hilmarsson.

Om både Svanberg och Hilmarsson hade testat hade jag köpt Svanberg. Nu behövs det inte. Han är redan i Malmö.

I övrigt då?

Här är ett par korta intryck:

Tobias Sana var pigg och bra. Han utmanade, lekte och kom förbi. Tänk om han kunnat släppa bollen lite snabbare och ta en lite rakare väg mot målet ibland när det är möjligt. Han har säkert hört det 18711 gånger, men det bor en sensation i hans kropp den dagen han inte överarbetar…

Jag begriper att det är svårt att slå hörnor i den hårda vinden matchen spelades i. Men Hammarby gjorde mål på en lång (riktig) hörna medan MFF länge envisades med korta. Med Franz Brorsson och Felipe Carvalho som boxspelare!

Det är svårt att inte gilla Franz Brorsson. Ibland spelar han för tufft. Men någon måste göra det också.

……………………………………….

20 kronor!

Så mycket kostar alltså biljetterna på MFF:s bortasektion i Lviv mot Shakhtar Donetsk.

1 400 biljetter har Malmö FF tilldelats. Hade varit rätt fräckt om alla utnyttjats. I så fall den mest imponerande uppslutningen på en bortamatch hittills.

 

 

Senaste nytt omU21

Carvalho ett framtidsköp

FC Höllviken-Malmö FF är inte den allra hetaste matchen.

Men kul semesterfotboll.

Och faktiskt en bit mer än så.

För startelvan lockar – trots att flera spelare saknas av skilda skäl – lite extra.

Zlatan Azinovic – Mahmut Özen, Rasmus Bengtsson, Luis Carvalho, Andreas Vindheim – Guillermo Molins, Erdal Rakip, Erik Andersson, Tobias Sana – Jo Inge Berget, Markus Rosenberg.

Mest kittlar det att se Luis Felipe Carvalho från Uruguay.

Jag har nu sett alla träningarna i veckan och det är inget vanligt provspel, det vill säga spelare som kommer hit, tränar lite och spelar och sedan försvinner och glöms lika fort som de dök upp.

Felipe Carvalho är stor, stark och snabb. Ni minns väl att jag skrev att han vann de uppsatta duellerna mot speedkulan Simon Kroon Men han ligger också efter med träningen, tar lite för lång tid på sig med bollen för att han inte är van vid att snabbt få på sig press och positionsspelet är ett stort frågetecken. Han är van vid betydligt mer markeringsinriktad fotboll och FC Höllviken-matchen är ett första test på hur han kan anpassa sig. Det talar Åge Hareide mer om här.

Egentligen borde jag vänta till efter matchen, men vill ändå sticka ut hakan och tippa att det slutar så här med Luis Felipe Carvalhos test:

Malmö FF skriver kontrakt med honom, men framförallt för att man tycker att den 21-årige mittbacken har en stor potential på sikt. Det innebär att har får tid på sig att hitta spelet och allt som krävs. För att maximera detta kommer MFF att jobba på att låna ut honom den första tiden så att han får rejält med speltid. Carvalho är alltså inte spelaren som ska ersätta Filip Helander. Men han är lite för bra och lovande för att avfärda och skicka hem.

Zlatan Azinovic i målet ska det också bli kul att se.

Det börjar ju bli skarpt läge, för när ryktena om att MFF sagt nej till inledande bud börjar surra brukar det vara kört. Robin Olsen kommer att gå, men till någon/några miljoner mer än läget är just nu i förhandlingen.

Zlatan är en målvakt och en person som är lätt att gilla.

Han är lojal, rutinerad och en backup som är värd att i alla fall ibland få spela huvudrollen.

Och så får vi se Mahmut Özen.

Han återvänder från Turkiet i foten på en väldigt hög uppförsbacke. MFF har redan två spelare på hans position och det fanns inget i hans spel förra sejouren i MFF som gav mersmak. Ja det är taskigt, men samtidigt sant.

Det finns egentligen inget som talar för att han ska få speltid i Allsvenskan eller Europa, eller för att han inte är till salu eller aktuell för fortsatt utlåning.

Mer än en sak:

Han har sett nästan oförskämt pigg ut på träningarna. Förändrad också. Förra gången var det ofta han inte ville ha bollen och när han väl fick den vågade han alldeles för lite. Så har det inte sett ut nu. Träning är en sak, matcher en annan. Men det kan ha hänt något. Fortfarande dock med en väldigt stor betoning på kan.

Alla, inklusive MFF, har räknat bort honom och egentligen finns det inte plats för honom. I MFF. Men det kan vara så att någon annan klubb kan göra ett riktigt fynd.

Guillermo Molins ångrade sig alltså, hoppar över vidskepelsen och spelar. Det är bra.

För ingen annan i laget (världen) är just nu i större behov av speltid än han.

I FC Höllviken finns det förresten åtskilliga före detta MFF-spelare. Två av dem kommer att bilda anfallspar och utmana Carvalho/Bengtsson. Det är Dino Mesic och Erik Pärsson. Freddy Borg blev utvisad senast, är avstängd mot Landskrona BoIS på måndag och kommer därför troligen att komma in mot slutet.

……………………………………………..

MFF:s U21 spelar också på fredagen.

Klockan 17.00 i Helsingborg mot HIF.

Till den matchen skickar MFF U19-laget förstärkt med mittbacken Franz Brorsson och målvakten Marko Johansson från A-truppen.

– Tidernas yngsta U21-lag eftersom Zlatan Azinovic inte är med. Han har ju dragit upp medelåldern, säger Anders Palmér som tillsammans med Tore Cervin tränar U19-laget och därför åker med U21 till Helsingborg.

Johan Brannefalk tränade med A-laget idag, liksom Anton Kralj. Brannefalk spelar i U21. Det gör dock inte Kralj, eftersom han är bortrest.

 

 

 

Molins nyttig redan nu

Guillermo Molins tror att han kan göra nytta för MFF enbart genom att vara med i truppen.

Det tror jag också.

Efter två raka förluster behövs det positiva signaler. Att ha med Molins bland de 18 är en sådan.

Därför har jag ångrat mig.

Tidigare tyckte jag att det var bättre att gå fram i snigeltempo och hellre vänta en, två – eller tre – matcher för länge på comebacken än att chansa.

Men om Guillermo Molins spelar 60-70 minuter mot Elfsborg i U21-matchen på onsdagskvällen, som han själv hoppas på, känns det rätt att ta med honom redan till Åtvidabergs FF på söndag.

Inte i startelvan, givetvis. Det kan bara den mest blåögde och verklighetsfrämmande optimisten tycka. När Molins spelade mot HBK hemma i U21 i den första matchen på 319 dagar blev det 39 minuter. Dessutom var minuterna rätt tröga, lite trevande och långt under nivån han normalt befinner sig på.

Ting tar tid. Det behövs några matcher till innan Guillermo Molins är allsvensk i 90 minuter och åtskilliga fler innan han är i toppform.

När höstlöven faller stiger Molins till höjderna.

Det hindrar dock inte honom från att göra nytta redan nu. Bara att se honom i en laguttagning, höra speakern ropa upp hans namn bland avbytarna och låta honom vara en del av snacket och peppet i och under matchen är mycket värt.

Krissnack efter två förluster är naturligtvis mest journalistiska hårdvinklingar. Men mycket handlar om känslor. Alla supportrar vet att livet med laget är en resa mellan himmel och helvete och just nu är många på MFF-läktarna oroliga över att guldtåget håller på att gå. Och det har de rätt i.

IFK Göteborg är sju poäng före.

Bara sex lag har släppt in fler mål än MFF.

Guldlag brukar förlora fyra-sex matcher på en säsong. MFF ligger redan på två.

Det kan dock vända snabbt. Jag tror inte någon av dem som gnäller mest hade velat byta bort MFF:s spelarmaterial mot Häckens eller Kalmars. Jag hade inte bytt mot IFK Göteborgs heller.

Men det finns saker som fattats.

En är rätt fokus.

Sätt full koncentration på de 90 minuterna som väntar mot Åtvidabergs FF och strunta i allt som kommer att hända sedan och har hänt.

En annan är fart.

I alla lägen. Både när man har bollen i tryggt behåll, just har erövrat den och när man ska sätta in pressen för att få tag i den.

Åge Hareide kom in med ambitionen att få MFF att spela rakare, enklare och aggressivare.

Det känns som om man tappat rätt mycket där.

Och rakare och enklare är inte det samma som att tjongbolla mot Rosenberg.

Och aggressivare är inte det samma som att stöta till sig klumpiga frisparkar i fel lägen.

Ytterligare en är fler ledargestalter.

Där går det knappast att övervärdera Molins.

……………………………………………….

I morgon möter alltså MFF Elfsborg i U21 i Borås.

Matchen sänds med start klockan 18.00

Laget ser ut så här:

Zlatan Azinovic – Felix Olsson Lundgren, Dennis Hadzikadunic, Franz Brorsson, Pa Konate – Mattias Svanberg, Erdal Rakip, Erik Andersson, Pawel Cibicki – Guillermo Molins, Agon Mehmeti.

På bänken sitter Johan Brannefalk, Anton Kralj och Teddy Bergqvist plus U19-målvakten Tobias Kristoffersson.

Tyvärr innebar matchflytten – styrd av tv – att sändningen kolliderar med Malmö FF:s medlemsmöte som startar klockan 18.30 i restaurang 1910.

 

U21 får vänta lite

Sugen på att se MFF:s obesegrade U21?

Med Guillermo Molins?

Då blir det att vänta ett tag, för det finns nämligen en god och en dålig nyhet.

Den dåliga först. Matchen hemma mot Kalmar FF onsdagen den 20 maj, dagen före BK Häcken-mötet i Allsvenskan är framflyttad.

– Den spelas i augusti, berättar MFF:s assisterande tränare Olof Persson.

Veckan efter är bortamatchen mot Elfsborg som skulle spelats tisdagen den 26 maj också flyttad, till dagen efter onsdagen den 27 maj. Men där finns det en positiv nyhet.

– Flytten beror på att C More vill utnyttja möjligheten att sända matchen.

Så det blir att vänta ett tag till på nästa U21-match, men å andra sidan blir det TV-sändning.

Och egentligen är det fel att säga att flytten av Kalmar-matchen är en dålig nyhet. Det finns ju en belastning att ta hänsyn till.

– U21 har också spelat rätt mycket och dagen före Häcken låg den inte så bra, konstaterar Olof Persson.

………………………………………

MFF tränade idag i något som börjar likna sommarväder.

Anton Tinnerholm och Erik Johansson höll sig dock inomhus i gymmet och vårdade småblessyrer.

Det gjorde Jo Inge Berget igår också.

Men alla ska vara okej till måndagsträningen och senare Häckenmatchen.

Samma gäller Enock Kofi Adu. Fotskadan från Elfsborgsmatchen stoppar inte honom längre.

I helgen håller MFF träningsfritt.

 

Senaste nytt omU21

Heta U21-matcher

Simon Kroon kommer att spela från start när MFF möter BK Häcken i U21-serien på tisdagen.

– Förhoppningsvis 60 minuter, sa Simon när jag pratade med honom efter dagens träning.

– Simon kör till dess att han blir för trött, fyllde assisterande tränaren och U21-coachen Olof Persson på.

Han berättade dessutom om resten av startelvan.

Så här kommer den att se ut:

Zlatan Azinovic – Andreas Vindheim, Franz Brorsson, Mattias Andersson, Pa Konate – Simon Kroon, Erik Andersson, Erdal Rakip, Tobias Sana – Teddy Bergqvist, Mattias Svanberg.

Mest anmärkningsvärt förutom Simon Kroons comeback efter skadeuppehållet är att MFF kommer till spel med två anfallare som båda är födda 1999!

Klockan 17.00 på Malmö stadion är det dags.

…………………………………………………………….

Om inget oförutsett inträffar – som det brukar heta – blir det sedan i nästa U21-match den 12 maj som Guillermo Molins gör comeback.

Då möter MFF Halmstads BK på hemmaplan.

Samma dag inleds jobbet med att gräva upp planen på Malmö stadion för att förbättra och renovera gräsplanen. (mer om det skrev jag om här).

Därför går det inte att spela på den planen!

Istället blir det en unik U21-match i och med att den flyttas in till Swedbank stadion.

Vilket i sin tur beror på att man tagit hänsyn till att när Molins gör comeback är det bäst att han gör den på gräs. Då är Malmö IP utesluten.

– Då  blir Swedbank stadion perfekt, betonade Olof Persson.

Tisdagen 12 maj preliminärt klockan 15.00 känns redan som decenniets U21-match.

MFF-Halmstads BK.

På Swedbank stadion.

Med Guillermo Molins comeback.

Kanske till och med läge att spela den lite senare än 15.00 så att fler kan se den?

 

 

 

Senaste nytt omU21

Ungt U21 imponerade igen

MFF:s U21 fortsätter att imponera.

1-1 idag borta mot Kalmar FF innebär att laget efter fyra omgångar i den södra U21-serien är obesegrat och toppar tabellen.

Men det är inte det bästa.

För rätt kort tid sedan körde ett mycket ungt U21 över Elfsborg med 7-1.

Nu reste ett ännu mycket yngre U21 till Kalmar och klarade 1-1.

De flesta i laget kom från U17. Resten bestod av U19-spelare plus Zlatan Azinovic och Petar Petrovic från seniortruppen.

Zlatan spelade starkt i målet, det behövde han. Och Petar Petrovic var stabil som innermittfältare.

– Han höll i det bra och gjorde att laget kunde andas, berömde coachen Yksel Osmanovski som annars ville framhålla alla sina spelare.

– Med tanke på förutsättningarna gjorde vi en riktigt bra match. Jag räknade till sex debutanter i U21-sammanhang.

1-0 till Kalmar FF nickade Jacob Johansson in i den åttonde minuten och första kvarten var MFF illa ute. Sedan tog man sig in i matchen och i den 58:e minuten kvitterade Max Olsson.

Så här ställde MFF upp:

Zlatan Azinovic – Aron Mar Brynjarsson, Mattias Andersson,  Hugo Andersson, Victor Christiansson – Oliver Stojanovic Fredin, Mattias Svanberg, Petar Petrovic, Felix Konstandeliasz – Max Olsson, Teddy Bergqvist.

……………………………………………………….

Anledningen till att MFF fick åka upp till Kalmar med ett så ungt lag är att så många spelare är iväg på landslagsuppdrag.

Det innebär också att det inte blir någon match mot HJK Helsingfors för A-laget på tisdag i nästa vecka. Åge Hareide och de övriga i ledarstaben bedömde att det var bäst så.

Assisterande tränaren Olof Persson följde för övrigt inte med till Kalmar för att coacha U21-laget. Kräksjuka i familjen satte stopp. Yksel Osmanovski och Mikael Brandrup coachade.

 

 

 

Senaste nytt omU21

MFF krossade Elfsborg

Det blev rätt kallt mot slutet på Malmö IP.

Men MFF U21:s spel brann som en glödhet fackla.

Till slut blev det 7-1 med ett mycket ungt lag mot ett Elfsborg som ställde upp med Abbas Hassan i mål och med bland andra Daniel Mobaeck och Viktor Prodell i laget.

Det var länge sedan U21 stod för en sådan kross.

Ett tag kändes det nästan som 70-talet när MFF:s B-lag ofta vann med ännu större siffror och spelare som Ralf Barth och Göran Hellryd – dom har ni glömt! – öste in tre-fyra mål varje match.

Nu var det Mattias Svanberg som gjorde hat-trick. Ett äkta sådant eftersom han satte dit 5-1, 6-1 och 7-1 inför pappa Bosse på läktaren.

Sedan fick han kramp. Mattias alltså.

Det var Mattias, född 1999, andra match i U21 och hans första mål på den nivån.

Petar Petrovic och Piotr Johansson hade lekstuga på kanterna och Elfsborg hängde inte alls med när de satte fart och utmanade, Erdal Rakip och Erik Andersson gjorde vad de skulle i mitten och i anfallet imponerade både Freddie Brorsson och Mattias Svanberg.

I backlinjen var Pa Konate den ende spelaren från seniortruppen. Mattias Andersson och Johan Brannefalk var mittbackar och Truls Verngren högerback. Tillsammans spelade de lugnt och stabilt framför Zlatan Azinovic.

Det är särklass vackraste målet var för övrigt 4-1. Piotr Johansson dundrade in det från högerkanten sedan Mattias Svanberg och Pa Konate förarbetat ännu vackrare.

1-0 gjorde Petar Petrovic, 2-0 Freddie Brorsson och 3-0 Petar Petrovic. Brorssons sätt att trycka sig förbi backen och rulla in bollen bredvid målvakten i friläge imponerade också. Och Petrovic var riktigt, riktigt bra.

Mycket beröm. Men det är förtjänt.

 

 

 

Senaste nytt omU21

Olof Persson förlängde och vann

MFF malde ner Helsingborgs IF och gick från 1-1 i paus till seger med 4-1 i U21-slutspelet.

Pawel Cibicki, Amin Nazari, Simon Thern och Simon Kroon gjorde målen.

När jag en kvart efter slutsignalen pratade med tränaren Olof Persson var han glad över flera saker.

Dels personligen eftersom det då precis blivit känt att han förlängt sitt kontrakt som assisterande tränare i MFF i ytterligare två år. Dels över lagets insats i U21-matchen.

Utdelningen dröjde, men segern var klar och många spelare fick värdefull matchtid.

Inte minst Simon Thern och Alexander Blomqvist.

Thern bör vara en startkandidat redan till lördagens match mot Elfsborg och Alexander Blomqvist trappar upp allt mer efter sin korsbandsrehabilitering. Senast i U21 mot Kalmar FF spelade han i 45 minuter i sin debut efter skadeuppehållet. Nu var det meningen att han skulle köra 60 minuter. Det blev lite mer, snarare 70 än 60. Nästa gång i U21 på måndag mot Kalmar FF (igen!)  kan det bli 90.

MFF ställde upp med följande lag: Zlatan Azinovic – Jacob Palander, Alexander Blomqvist, Johan Hammar, Victor Wernersson – Simon Kroon, Erdal Rakip, Simon Thern, Amin Nazari – Piotr Johansson, Pawel Cibicki.

HIF körde med Álvaro Santos och Arnór Smárason på topp.

Olof Persson sa förresten något som på många vis är ett tecken på att han har spela länge i MFF.

Efter att ha berättat hur glad och stolt han är över att det blev klart med ett längre kontrakt konstaterade han:

. Sedan är det givetvis alltid lättare att jobba när det går så bra som det gjort och kommer att fortsätta att göra.

Det är de där fem sista orden som definierar den himmelsblå inställningen – KOMMER ATT FORTSÄTTA ATT GÖRA…

Efter succén 2014 var det självklart att köra vidare med Olof Persson.

Han har snabbt visat att han är mogen att ingå i en Champions Leaguestab. Helt givet var det inte. Även om han precis fört upp FC Höllviken till division 2 2013 var han fortfarande rätt oprövad som tränare. Nu kan han fortsätta att utvecklas och lära av Åge Hareide.

Och att grund var gott lagd i FC Höllviken kom det så sent som i helgen ett bra bevis på när laget med rätt få förändringar i spelartruppen även tog steget upp i division 1. Med Olof Persson på plats på Höllvikens IP.

…………………………………………………………….

Tillbringade en god del av eftermiddagen i MFF-shopen där man släppte Paninis Champions League-kort med MFF och säkert över 1 000 tog chansen att köpa paket och sedan även få gratiskort signerade av spelarna på plats (Robin Olsen, Agon Mehmeti, Emil Forsberg, Magnus Eriksson och Markus Rosenberg).

Köerna ringlade långa utanför affären ändå från start till mål och tog bara en halvtimme att sälja de första 1 500 paketen.

Bra jobbat av Malmö FF att skapa ett event av släppet.

Och det kommer mer.

Om en eller ett par veckor släpps de klassiska samlarbilderna som klistras in i ett album och nästan får en nostalgisk nörd som mig att börja dregla.

 

 

 

 

Det finns en risk också

Att det blir Champions League-spel även för MFF:s U19 är givetvis stort.

Än större blir det av att man kommer att få spela på samma dagar, mot samma motståndare och med samma resmål som A-laget (mer om det i en artikel jag skrev förra veckan och som ni förhoppningsvis redan läst  – här).

Men det finns en fara också!

När jag tittade på MFF:s U21:s segermatch mot HIF pratade jag rätt länge med förre FC Rosengårdstränaren Jonas Eidevall som nu är verksam i Lyngby i Köpenhamn. Tillsammans med Lyngbykollegan Jack Jensen har han bra koll på dansk ungdomsfotboll och pratar mycket med de övriga klubbarna.

Champions Youth League är en ny företeelse som hade premiär förra säsongen. Då var FC Köpenhamn med i både stora Champions League och U19-varianten. Även om FCK har en hel del erfarenhet var man inte alls beredd på vilket enormt genomslag det fick att klubbens U19-lag gick till kvartsfinal, där de åkte ut mot slutsegraren FC Barcelona. Intresset var extremt stort. Framförallt från scouter, agenter och konkurrentklubbar.

– Jag är inte säker på att MFF ännu förstått eller förberett sig på hur väldigt mycket svårare det kommer att bli att behålla talangerna i 17-19-årsåldern när de visar upp sig i Champions League för U19, konstaterade Eidevall.

– Alla matcherna tv-sänds och lagras i verktygen som scouterna runt hela Europa använder. Om en spelare övertygar kommer många av de stora klubbarna att lockas att värva på chans.

Kort sagt, det gäller för Malmö FF att ha långa kontrakt med samtliga U19- och U17-spelare och vara berett på att verkligen kämpa för ett behålla dem. Och utnyttja fördelen av den mycket goda utvecklingsmiljön för unga talanger man lyckats skapa i Malmö. För annars kommer de att ryckas bort direkt.

Ett annat mer praktiskt problem som Champions Leagues-spelet för U19 skapar är att det kommer att bli väldigt tunt med spelare till U21-matcherna i höst.

Fyra matcher återstår i seriespelet för MFF U21 i år. Ingen har speldatum före den 16 september vilket i praktiken innebär att det blir svårt att få loss spelare både från senior- och U19-truppen till U21-matcherna.

Ett lyxproblem, för givetvis är det både roligare, intressantare, viktigare och bättre att spela Champions League och Allsvenskan än U21. lagscoach i division 4 som försöker ringa ihop en trupp.

Det går inte riktigt ihop…

 

 

 

Inget övertygande testspel

MFF var stabilt och betydligt bättre än HIF när det blev seger med 2-0 i U21.

Agon Mehmeti gjorde 1-0 på straff och gick strax efter ut med en lätt känning i ljumsktrakten. Sedan satte planens bäste spelare Pawel Cibicki 2-0 säkert och bestämt sedan han sprungit loss i djupled. Båda målen kom i den första halvleken då MFF spelade riktigt bra. Mellan minut 46 och 75 fortsatte man sedan att vara det bättre laget. Sista kvarten tappade MFF tempot och då såg det sämre ut utan att HIF kunde utnyttja det.

HIF kom med en startelva med bland andra Arnór Smárason, Alvaro Santos, Christoffer Andersson, Mattias Lindström, Darijan Bojanic, Elias Andersson, Calle Johansson och Alexander Achinioti Jönsson och borde med tanke på det presterat mer. Men i U21 är det inte säkert att de rutinerade och A-lagsvana presterar bättre än de som vill upp.

Dessutom var de mer etablerade spelarna som MFF ändå hade i till exempel Matias Concha, Amin Nazari, Pawel Cibicki, Johan Hammar och Agon Mehmeti bättre än motsvarande spelare i HIF.

I MFF;s backlinje spelade den 22-årige brassen Rafael Leme Dos Santos som den senaste månaden representerat BK Olympic i division 3. Mer om hur han och landsmannen Lucas Rodrigues Vieira kom till Lindängeklubben efter rekommendation av Patrick Ekwall kan ni läsa här.

MFF-tränaren Olof Persson betygsatte honom så här:

– Vi vill gärna hålla koll på spelare som finns i närområdet och har fått goda rekommendationer. Därför ville vi se mer av honom. Det syntes att han kommer från spel i ett lägre tempo och i första halvleken hade han problem med både det och kommunikationen med medspelarna. Men han spelade upp sig efter paus och vi vill fortsätta följa honom. Helst genom att bjuda in till någon träning så att vi kan studera honom ihop med våra spelare.

Det ska inte bli några problem. Jag pratade med Leif Isie i Olympicledningen direkt efter matchen och han betonade att det upplägget tycker även han och Olympic är en bra lösning. De tränar bara tre dagar i veckan och släpper gärna honom till ett par pass med MFF.

Själv tyckte jag att Olof Persson var vänlig.

Rafael Leme Dos Santos hade inte problem i första halvlek. Han hade stora problem och hängde inte alls med. I andra halvlek var han bättre utan att bli pressad. Han gjorde dock en bra brytning när Alvaro Santos var på väg loss.

Jag tänker inte döma ut honom.

Men han måste scoutas mer, testas i träning och hitta ett helt annat tempo och passningsspel än han visade nu. Det är möjligt att han kan på sikt. Men hösten 2014 i en Champions League-trupp? Inte i närheten.

Johan Hammar spelade på en högre nivå bredvid honom.

Emmanuel Okine från FC Rosengård, som MFF också tittat på och vill bjuda in till träning, har regelbundet och bra spel i division 2 i kroppen och jag bedömer honom som betydligt bättre. I alla fall nu.

Men någonting kan det finnas i Rafael Leme Dos Santos.

Han och Lucas Rodrigues Vieira var nyligen och testade med Ängelholms FF. Där var Dos Santos hyfsad och anfallaren Viera lite bättre. Men alltid ärlige tränaren Joakim Persson kommenterade bara kallt att visst vill vi ha dom, men vi har inga pengar.

………………………………………………………..

Det är nu helt spikat att BK Häcken-MFF spelas lördagen den 13 september klockan 13.00 på Nya Ullevi.

 

 

 

Senaste nytt omU21
Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.