Två mål av Karaman

I hällande regn blev det 3-3 när MFF U19 mötte division 1-nykomlingen Eskilsminne IF.

Eskilsminne ledde i paus med 2-0.

– Vi hade mycket boll, de var effektiva och gjorde två riktigt fina mål. Sedan vände vi till 3-2 innan de kvitterade i absolut sista minuten. Starkt att vända, men alltid lite bittert att släppa in mål mot slutet, summerade MFF-tränaren Tore Cervin.

Han var nöjd med hela laget, inte minst Emin Karaman som hoppade in sista 45 och gjorde 1-2 direkt och 2-2 strax efter. Vid 1-2 mötte han ett inlägg från Piotr Johansson direkt och 2-2 lobbade han in. Sedan gjorde Petar Petrovic 3-2.

– Hela laget ska ha beröm. Men Karamans två mål på 45 spelade minuter och Erik Andersson och Erdal Rakips insats centralt på mitten kan man plocka fram, tyckte Cervin.

MFF kom till spel med U19 plus Piotr Johansson, Erik Andersson, Erdal Rakip och Petar Petrovic från seniortruppen.

Emil Åberg gjorde kvitteringsmålet till 3-3 för Eskilsminne.

……………………………………………………….

Anton Tinnerholm saknades på MFF-träningen på onsdagsförmiddagen.

Efter passet gav dock Åge Hareide snabbt ett lugnande besked. Anton behövde vila och det är ingen fara med honom.

Torsdagen är träningsledig. Men Hareide är igång. Klockan 08.00 är han gäst på Idrottsmuseets frukostmöte i Baltiska Hallen.

Idrottsmuseets vänner arrangerar, men alla är välkomna att lyssna.

 

 

Senaste nytt omU19

MFF har spelat färdigt i U17-SM

MFF:s U17 har spelat färdigt i SM-slutspelet.

Det blev förlust med 1-3 borta mot Elfsborg i kvartsfinalen sedan MFF gjort det laget inte brukar göra, två grova försvarsmisstag.

– En minut före paus mer eller mindre spelade vi fram dem till 1-0 och sedan hände samma sak vid 3-0, berättar MFF-tränaren Andreas Georgson.

Efter 3-0 chansade MFF och ändrade till 4-3-3. Det gav ett reduceringsmål när Granit Stagova snyggt assisterade Max Olsson som nickade in 1-3.

Då återstod det cirka tio minuter. Med fem minuter kvar fick Stagova ett riktigt bra läge att sätta 2-3. Mål där och Elfsborg hade blivit skakat.

– Elfsborg kan mycket väl vinna alltihopa. De kör konsekvent på ett lag som de spelar samman hela säsongen medan vi försöker lyfta fram yngre talanger och ändrar mycket mer. Vi hade till exempel tre 99:or i startelvan. De spelade bra, men det är svårt mot två år äldre. Men det är den vägen vi valt och vi tänker inte skylla förlusten på det, betonar Andreas Georgson.

Om det blir SM-slutspel för MFF:s U19 avgörs på söndag.

Med en omgång kvar behöver MFF ta in tre poäng och sex mål på IFK Göteborg.

MFF avslutar mot FC Trollhättan och behöver en storseger.

IFK Göteborg möter Jönköping Södra som slåss för nytt kontrakt. J Södra är två poäng efter Landskrona BoIS som möter redan klara seriesegraren BK Häcken. Normalt ska det vara en mycket svår match för BoIS.

– Inget bra läge, men inte hopplöst, säger Andreas Georgson.

 

Framme efter dubbelt planbyte

Äntligen på plats i Turin.

Efter ett planbyte som blev ett dubbelt planbyte.

Det startade alldeles för tidigt med 04.16-tåget från Triangelen och fortsatte sedan med bra flyt ett tag till. Men sedan började det strula i Amsterdam. Först med en vanlig försening och sedan när man satt där i en blandning av frustration och trötthet ett besked om att vi först skulle byta gate och sedan även plan.

De hade upptäckt ett datafel på det första planet, och det är väl i och för sig nog rätt bra att man byter då, men det blev ett par timmar i onödan. Milt uttryckt.

Nu är jag och Skånskan-kollegan Christer Cederlund i alla fall här – Kvällsposten också, de åkte med samma plan – och turligt nog för MFF är alla de småskadade spelarna det också.

För det kommer att behövas.

Juventus är givetvis ett grymt bra lag, minst en nivå över Sparta Prag och Red Bull Salzburg, som vissa experter ändå tävlade om att utmåla som oslagbara för MFF.

Vi vet hur det gick.

Därför tänker jag inte ens nämna ordet omöjligt.

Bara säga att chansen till oavgjort är liten, till seger ännu mindre, men påminna om att dagens Juventus trots sin överlägsenhet i Italien inte skulle vara det bästa laget MFF besegrat i Europacupen/Champioons League.

1975 slog MFF Bayern München hemma med 1-0 inför 23 000 åskådare på Malmö stadion. Tyskarna hade bland andra målvakten Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Berndt Förster, Uli Höeness, Karl-Heinz Rummenigge och Gerd Müller i truppen.

Juventus får ursäkta, men det laget var vassare.

Att det kan vara tufft ändå fick MFF ett besked om i returen. Då blev det förlust med 0-2 efter en feldömd straff och ett offsidemål av Conny Torstensson.

…………………………………………………

MFF:s U19 – som åldersmässigt  är lika mycket ett U17 – möter också Juventus i morgon. Klokan 15.00 i Vercelli.

Truppen är, med ett undantag, uttagen. Erdal Rakip kan komplettera om han inte blir uttagen till seniormatchen. Det avgörs i kväll.

I övrigt ser truppen ut så här:

Målvakter: Sixten Mohlin och Marko Johansson.

Utespelare: Victor Ringdahl, Mattias Andersson, Anton Kralj, Simon Kralj, Zebastian Andersson, Truls Verngren, Freddie Brorsson, Emil KJellker, Hannes Cederholm, Johan Brannefalk, Granit Stagova, Isak Redzik, Jacob Blixt, Omar Körhan, Denniz Hümmet och Dennis Hadzikadunic.

Deniz Hümmet har öst in mål de senaste matcherna. Förhoppningsvis har han bevarat formen.

Det är förövrigt rätt mycket Trelleborgs FF-anknytning i MFF-truppen. Freddie Brorsson är son till Jonas och Jacob Blixt till Lars.

Två av de allra största TFF-profilerna.

 

Chans att även se U19

De som är på plats tidigt i Turin kan se två Champions League-matcher med MFF på tisdag.

Den stora – givetvis – klockan 20.45.

Men redan klockan 15.00 spelar MFF:s U19 sin match i Uefa Youth Champions League. På en annan, mindre, arena.

MFF har för övrigt anmält sin 40-mannatrupp till U19-varianten.

Både Sixten Mohlin och Erdal Rakip är med och eftersom den i övrigt innehåller väldigt många spelare som är betydligt yngre än 19 år är det viktigt att just de två kan vara med. Åtminstone ibland. Seniortruppens behov är givetvis prioriterade.

Här är hela U19-truppen.

Tiderna för de övriga U19-matcherna i Champions League är också klara. De spelas samma dagar som A-lagets. Hemmamatcherna har avspark klockan 15.30 på Malmö IP. I Madrid kommer U19 att spela redan klockan 12.00 och i Aten (Pireus) blir det troligen spel klockan 18.00.

………………………………………

Erdal Rakip gjorde 2-2-målet när Sverige vände 0-2 till seger med 3-2 i P18-landslandskampen i måndags.

Han nickade in bollen när det återstod tio minuter att spela. I slutminuten avgjorde sedan Mirza Halvadzic, som under hösten lämnade MFF för IFK Norrköping.

Sixten Mohlin stod i mål.

 

 

Det finns en risk också

Att det blir Champions League-spel även för MFF:s U19 är givetvis stort.

Än större blir det av att man kommer att få spela på samma dagar, mot samma motståndare och med samma resmål som A-laget (mer om det i en artikel jag skrev förra veckan och som ni förhoppningsvis redan läst  – här).

Men det finns en fara också!

När jag tittade på MFF:s U21:s segermatch mot HIF pratade jag rätt länge med förre FC Rosengårdstränaren Jonas Eidevall som nu är verksam i Lyngby i Köpenhamn. Tillsammans med Lyngbykollegan Jack Jensen har han bra koll på dansk ungdomsfotboll och pratar mycket med de övriga klubbarna.

Champions Youth League är en ny företeelse som hade premiär förra säsongen. Då var FC Köpenhamn med i både stora Champions League och U19-varianten. Även om FCK har en hel del erfarenhet var man inte alls beredd på vilket enormt genomslag det fick att klubbens U19-lag gick till kvartsfinal, där de åkte ut mot slutsegraren FC Barcelona. Intresset var extremt stort. Framförallt från scouter, agenter och konkurrentklubbar.

– Jag är inte säker på att MFF ännu förstått eller förberett sig på hur väldigt mycket svårare det kommer att bli att behålla talangerna i 17-19-årsåldern när de visar upp sig i Champions League för U19, konstaterade Eidevall.

– Alla matcherna tv-sänds och lagras i verktygen som scouterna runt hela Europa använder. Om en spelare övertygar kommer många av de stora klubbarna att lockas att värva på chans.

Kort sagt, det gäller för Malmö FF att ha långa kontrakt med samtliga U19- och U17-spelare och vara berett på att verkligen kämpa för ett behålla dem. Och utnyttja fördelen av den mycket goda utvecklingsmiljön för unga talanger man lyckats skapa i Malmö. För annars kommer de att ryckas bort direkt.

Ett annat mer praktiskt problem som Champions Leagues-spelet för U19 skapar är att det kommer att bli väldigt tunt med spelare till U21-matcherna i höst.

Fyra matcher återstår i seriespelet för MFF U21 i år. Ingen har speldatum före den 16 september vilket i praktiken innebär att det blir svårt att få loss spelare både från senior- och U19-truppen till U21-matcherna.

Ett lyxproblem, för givetvis är det både roligare, intressantare, viktigare och bättre att spela Champions League och Allsvenskan än U21. lagscoach i division 4 som försöker ringa ihop en trupp.

Det går inte riktigt ihop…

 

 

 

MFF tokdominerar elitlägret

A-laget har fortfarande semester.

Därför kör vi lite nyheter från ungdomsavdelningen.

1) En bit in i juli åker Malmö FF:s U19-trupp till Southampton för att i två veckor spela matcher och träna.

Med åker alla utom U19-spelarna som redan tillhör A-truppen och behövs på hemmaplan.

Att det blev just Southampton är ingen slump.

– MFF har ett mycket större namn och rykte i England än vad många tror och vi kunde nog besökt vilken av de stora och mer namnkunniga klubbarna som helst. Men Southampton är riktigt bra på ungdomssidan och där finns mycket vi kan ha utbyte av, säger MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist.

I Southampton har ju Malmö FF redan hämtat fystränaren Ben Rosen. Hans kontakter kan man givetvis använda vid det här besöket, men det är MFF:s ungdomsavdelning som sytt ihop resan och tagit initiativet.

2) Malmö FF tokdominerar den skånska truppen till årets elitpojkläger (P15) i Halmstad.

Elva av Skånes 16 spelare kommer från MFF och den siffran har varken MFF eller något annat skånskt lag varit i närheten av tidigare.

– Vi brukar ligga på fem-sex så vi ser verkligen ett resultat av vår skolverksamhet och kvalitetslyft på ungdomssidan, säger Mats Engqvist.

Överhuvudtaget är tendensen solklar.

Tidigare var småklubbarna ofta flitigt representerade på elitpojklägret. Nu får de allt svårare att hävda sig i konkurrensen. I år har MFF elva spelare, Helsingborgs IF har fyra och IFK Hässleholm en.

Många har missat den här utvecklingen, men egentligen är den helt logisk.

I Malmö satsar MFF sedan lång tid tillbaka stenhårt på fotbollsklasser på grundskole- och gymnasienivå.  Där kör spelarna kanske fyra pass i veckan med sitt lag och minst lika många i skolan. Då blir en jämnårig talang i en division 4-klubb som kör två-tre pass i veckan chanslös – även om det är med A-laget.

Något krav på tidigt klubbyte ställer dock inte MFF.

– Flera av eleverna spelar kvar i sina gamla lag. Det viktiga är att de får tillgång till kvalitets- och kvantitetshöjningen på träningen, säger Mats Engqvist.

3) MFF utökar sin sommarakademi/läger-verksamhet för 10-12-åringar.

I år kör klubben en vecka med 220 tolvåringar, en vecka med lika många elvaåringar och lägger till en vecka med tioåringar.

– Totalt blir det över 600 deltagare. Ifjor hade vi 356. Spelarna kommer från 77 olika klubbar, berättar Mats Engqvist.

Lägret är framförallt ett sätt att göra PR för MFF. Deltagarna får träffa utvalda A-lagsspelare, se en allsvensk match (Örebro SK den 13 augusti) och träna i MFF-miljö. Några kan bli framtida spelare i MFF, men ännu fler kan bli framtida åskådare och supportrar.

4) MFF kommer att ställa upp i Gothia Cup!

Efter att i många, många år ha bortprioriterat den gigantiska turneringen i Göteborg ändrar sig MFF. I alla fall delvis.

– Att vi valt att inte vara med beror enbart på att vi ansett att våra lag fått bättre motstånd i andra cuper. Gothia cup är störst, men i de övriga cuperna vi prioriterat har vi fått garanterat bra matcher, säger Mats Engqvist.

I den nya Tipselit trophy för U17-lag inom ramen för Gothia cup kommer dock MFF att ställa upp.

Förutom Malmö FF är det AIK, IFK Göteborg, Helsingborgs IF, Elfsborg, Djurgårdens IF, IFK Norrköping, BK Häcken, Mjällby AIF, Gefle IF, Brommapojkarna och Hammarby IF som ska möta tolv utländska lag.

Nyligen vann dessutom MFF BK Olympics nystartade Malmö Grip cup. I den var förstapriset en startplats och betald vistelse i Gothia cup.

– Den platsen kommer vi givetvis att utnyttja.

 

 

 

 

Ny titel till MFF:s U19

Malmö FF:s U19 försvarade sin Ligacup-titel. Efter att ha plockat upp ett 0-3-underläge besegrades BK Häcken med 5-4 i förlängning.

Målet till 5-4 kom i den 133:e minuten och gjordes av Zia Sakirovski, som snart lämnar för AZ Alkmaar.

Det var han som avgjorde förra året också när MFF slog Kalmar FF med 1-0 i Kalmar.

– Zia är en riktig målskytt. Vi bytte först ut honom och plockade sedan in honom igen. Man har ju den möjligheten i de här sammanhangen, sa MFF-tränaren Anders Palmér.

Bakom segern låg en grym upphämtning. När lagen möttes i serien vann Häcken med 3-0. Nu gick Hisingenlaget loss till en ny 3-0-ledning och höll den till paus.

– Då såg det verkligen illa ut. 0-3 är tungt att ta upp. Men vi visade moral och när väl 1-3 kom gick det snabbt.

– Överhuvudtaget var det en tuff match. Känns som om det var två av Sveriges absolut bästa lag som möttes, påpekade Anders Palmér.

1-3 gjorde Jacob Palander innan Deniz Hümmet satte dit både 2-3 och 3-3, det ena på straff.

4-3 gjorde Erdal Rakip som liksom målvakten Sixten Mohlin fick avvakta lite innan de gick på semester med resten av A-truppen.

– Nu är de verkligen värda det. Erdal visade en härlig inställning och hade kramp mot slutet, men ville ändå vara med i straffläggningen ifall det blev en sådan.

– Mot slutet var det faktiskt rätt många som hade kramp, berättade Anders Palmér och plockade fram två ess i det fina lagspelet.

– Erdal Rakip var vass. Stort beröm även åt Freddie Brorsson som spelade forward idag.

I semifinalen slog MFF IFK Norrköping med 9-1. Häcken besegrade Örebro SK med 4-2.

I BK Häcken fanns det en tremålsskytt i Robert Lipovac.

 

 

Därför tjänar MFF på en tidigare flytt

Givetvis är det bra för Pontus Jansson att komma ner ett par veckor tidigare till Torino och starta försäsongen samtidigt som sina nya lagkompisar.

Men det är dessutom mycket bra för MFF.

Just den detaljen har helt kommit bort i dagens turer kring en eventuell tidigare flytt.

Förklaringen är att det är ett bra sätt för MFF att säkra betalningen. Eller göra vad man kan för att förbättra läget.

Om Pontus Jansson flyttar när kontraktet går ut den 31 juli ska Torino bara betala utbildningsbidraget på cirka 4,5 miljoner kronor. Eftersom kontraktet gått ut har MFF ingen möjlighet att låta bli att släppa spelarlicensen till pengarna finns på kontot och Torino har 30 dagar på sig att betala. Om man inte gör detta blir det en – säkert långdragen och alltid oviss – Uefa-tvist.

Om Pontus Jansson ansluter till Torino efter BP-matchen den 6 juli är situationen rätt annorlunda.

Då finns det en licens att släppa och en möjlighet att kräva pengarna på bordet innan villkoren i uppgörelsen är uppfyllda.

MFF:s sportchef Daniel Andersson upprepar hela tiden att om man ska släppa Pontus tidigare ska det kosta minst en summa som motsvarar utbildningsbidraget.

Tre veckor tidigare flytt innebär därmed att:

Pontus Jansson får en smidig och bra start i Torino.

MFF får pengarna man ska ha.

Torino får nyförvärvet på plats när det passar bäst och visar god vilja.

Vi får se.

Jag är skeptisk. Men hoppas jag har fel.

På sätt och vis kan man se MFF:s vilja och kontakt med Torino som ett sätt att få serie A-klubben att visa korten.

Om man tänker betala de 4,5 miljonerna utan strul är det ju närmast korkat att inte betala samma summa på ett något annorlunda vis och som bonus flytta fram övergången så att den passar klubben bättre.

Går Torino inte med på det kommer i alla fall jag att se det som ett tecken i skyn på att man inte frivilligt kommer att betala utbildningsbidraget heller.

Här kan ni läsa lite mer om vad Pontus Jansson och Daniel Andersson säger om en eventuell tidigare flytt.

…………………………………………………..

Malmö FF är ytterst nära att sy ihop en riktigt vass träningsmatch inför Champions League-kvalet.

Först blir det hemmamatchen mot FC Köpenhamn som tidigare bestämt. Sedan väntar troligen en resa till Belgrad för att möta Partizan.

Just den typen av resa det kan bli i CL-kvalet. Dessutom ett bra motstånd.

………………………………………………………

MFF;s U19 är klart för final i Ligacupen efter att idag ha slagit ut IFK Norrköping med förkrossande 9-1.

Här kan ni läsa min text om matchen.

I finalen väntar BK Häcken, som slog Örebro SK med 4-2 i sin semifinal.

 

 

 

 

 

Simon Thern är inte petad

 

Som sportjournalist översköljs du konstant av idrottsupplevelser.

I stort och smått och i en omfattning som kollegorna för 20, 30 och 40 år sedan inte ens kunde drömma om. Det händer helt enkelt oerhört mycket mer nu. Hela tiden, året om.

Men vissa saker går utanpå allt annat.

För mig är det den allsvenska premiären.

VM, OS och andra stora mästerskap går helt bort i jämförelsen.

Allsvenskan i fotboll är Sveriges finaste, traditionsrikaste och mest underbara idrottstävling När den kör igång vill jag vara med.

Det vill många andra också. Ifjor ökade publiksnittet i Allsvenskan. I år tror jag att det får en skjuts till uppåt.

Premiäromgången kan faktiskt locka över 100 000 åskådare trots att Brommapojkarna, BK Häcken, Halmstads BK, Mjällby AIF och Åtvidabergs FF som alla mycket väl kan hamna på den undre halvan av publikligan spelar hemma.

MFF hade på lördagseftermiddagen sålt en bra bit över 17 200 biljetter till premiären mot nykomlingen Falkenbergs FF.

Det är fler än när det kom 19 577 i fjorårets premiär mot HBK.

Därmed är det bra bäddat för över 20 000 och den näst högsta premiärsiffran sedan Swedbank stadions invigningsmatch mot ÖIS 2009.

Markus Rosenberg är spelklar efter det trots allt korta skadeuppehållet. Det tillför en extra krydda och innebär att MFF kan spela 4-4-2. Att Ricardinho inte var tillgänglig och att Guillermo Molins missar matchen på grund av avstängning var klart sedan tidigare. Därför blir det följande MFF-lag:

Robin Olsen – Mahmut Özen, Pontus Jansson, Filip Helander, Miiko Albornoz – Simon Kroon, Erik Johansson, Markus Halsti, Emil Forsberg – Magnus Eriksson, Markus Rosenberg.

Det ger tre frågor som kräver ett svar.

1) Varför ingen Simon Thern?

När Markus Halsti bara fick en matchs avstängning blev han både given och kapten. Han och Erik Johansson är de som spelat mest under försäsongen och man får mest effekt om Simon Thern kommer in. Just att ha minst en ”starter” på bänken som är lika ordinarie som de övriga och kan vara matchavgörande vid ett inhopp är ju något som Åge Hareide tryckt på ända sedan han kom till klubben. I den här matchen är det Thern, men det innebär inte att han är petad.

Dessutom är det ju en i hög grad speciell match för Erik Johansson. Han är från Falkenberg, spelade i FFF från femårsåldern till 2011 och hans lillebror Felix är med i Falkenbergs FF:s spelartrupp. I en hård allsvensk värld är det givetvis inget som ska avgöra en laguttagning. Men om man ska rotera – och det ska man – är det här fel match att ha Erik på bänken.

2) Varför Özen istället för Concha?

Prestationsmässigt under försäsongen har Concha varit bättre. Men redan till nästa match är Ricardinho troligen tillbaka. Därför är det viktigare att se det på sikt än till just den här enda matchen. Om MFF-ledningen ska få ett svar på om det är Özen som är det framtida alternativet måste man både ha tålamod och ta chansen att matcha honom när chansen finns.

3) Vem ska bort när Molins ska in?

Rotationsprincipen säger att det kan bli Kroon, Forsberg, Eriksson eller Rosenberg. Jag har sagt Kroon, men köper Hareides resonemang om att det inte ska ha så stor betydelse. Men in ska han.

……………………………………………..

Tony Ernst kommer att stå och sälja sitt MFF Fanzine utanför entrén imorron.

Bra! Fanzines är ungefär som vinylskivor. De borde aldrig få dö ut. Och komben Tony, MFF och Fanzine lovar gott.

……………………………………………………..

Nykomlingar i en premiär är ALLTID tufft.

Men MFF har statistiken med sig.

Infostrada har räknat fram att Malmö FF är Allsvenskans bästa premiärlag. På 78 spelade premiärer har MFF poängsnittet 2.04.

Tvåan AIK har 1,68, trean IFK Norrköping 1,59, fyran IFK Göteborg 1,37, femman IF Elfsborg 1,31 och sexan Helsingborgs IF 1,19. Alla sex klubbarna har spelat över 60 premiärer.

Sämsta premiärlaget i årets allsvenska är Mjällby AIF som fortfarande aldrig vunnit på sju försök.

Fast det finns en annan betydligt värre statistik. Ifjor blev det 1-1 mot Halmstads BK och det resultatet följde mönstret att MFF ofta startar med en oavgjord match. Sju gånger de senaste tio åren har det blivit kryss i premiären.

Å andra sidan är det kanske det det ska bli.

Guldåren 2004, 2010 och 2013 startade MFF med 0-0 mot Hammarby IF, 0-0 mot GAIS och 1-1 mot Halmstads BK…

…………………………………………………………………..

MFF:s U19 besegrade Halmstads BK med 2-1 (0-0). Franz Brorsson och Zia Sakirovski, som spelar i MFF vårsäsongen ut innan han lämnar för AZ Alkmaar, gjorde målen. Därmed är MFF klart för semifinal i Ligacupen.

 

 

Roland var också väl scoutad

Det är rätt kagigt av MFF att värva in förbundskaptenen Roland Larsson som i höstas förde Sverige till det lika sensationella som historiska VM-bronset som ny U17-tränare.

Men logiskt.

När Patrick Winqvist fick chansen att bli assisterande tränare i Brommapojkarna och MFF beviljade honom tjänstledigt i två år för att kunna ta den behövdes en stark ersättare. Snabbt.

MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist som ligger bakom rekryteringen ringde direkt till Roland, som sa ja.

Då är det viktigt att komma ihåg att Roland Larsson inte var ett obekant namn för MFF. Tvärtom.

Roland Larsson bor i Svedala. Mats Engqvist lärde känna honom redan på 90-talet och Roland har varit en flitig gäst hos MFF, både för att titta på spelare i sitt förbundskaptensuppdrag och i sitt jobb som riksinstruktör. Han har dessutom utfört en del uppdrag åt MFF, bland annat har han varit med om att ta fram utbildningsplanen ungdomsavdelningen jobbar efter. Han känner alltså redan mycket väl till föreningen och de som arbetar där.

Det här har helt enkelt varit en ”drömvärvning” för Mats Enggqvist under lång tid.

Nu kom chansen.

Roland Larsson hade jobbat åt förbundet i 16 år, var lite trött på resorna, ville ha en nytändning och satt på ett utgående kontrakt. Samtidigt blev en tjänst ledig i MFF.

Exakt vad Roland Larsson ska göra i MFF kan ni läsa om här.

Det är alltså ingen övergripande roll som det spekulerats om utan tyngdpunkten ligger på det praktiska jobbet som tränare och instruktör. Mats Engqvist är ungdomsansvarig och Andreas Georgson är koordinator.

I U19 började Anders Palmér och Tore Cervin jobba inför nästa säsong redan för ett par veckor sedan och de fortsätter att träna det laget även nästa år.

………………………..

Förutom Roland Larsson är fyra nya spelare klara för MFF:s U17.

De är:

Målvakten Tobias Kristensson från Staffanstorps GIF.

Aron Nouicer från BK Olympic.

Emin Karaman, även han från BK Olympic.

Aron Mar Brynjarson från LB07.

Alla är redan väl inkörda i Malmö FF via skolan.

……………………………………………………………

Rekryteringen av Roland Larsson bara befäster hur betydelsefullt det är att MFF hittar rätt i sin jakt på ny seniortränare.

MFF har en mycket framgångsrik ungdomsverksamhet, i topp i Sverige och den står sig även internationellt.

MFF satsar dessutom på den och kan rekrytera både bra tränare och spelare.

Då måste den nye A-lagstränaren:

a) Inse detta.

b) Intressera sig för ungdomsverksamheten och noga följa de egna talangerna. Eller åtminstone lyssna på dem som gör det.

c) Inte vara rädd för att släppa fram unga spelare.

Mardrömmen är att få en tränare som Rolf Zetterlund. När han tränade MFF hade han ett urval på cirka 16 spelare som han koncentrerade sig helt och hållet på. Möjligen kunde han tänka sig att titta på någon till om spelaren var rutinerad, de övriga struntade han i och en del brydde han sig inte ens om att lära sig namnet på.

Gammalt exempel, men det finns ett par tränare som jobbar enligt det receptet även idag.

Ta inte hit en sån…

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.