MFF har spelat färdigt i U17-SM

MFF:s U17 har spelat färdigt i SM-slutspelet.

Det blev förlust med 1-3 borta mot Elfsborg i kvartsfinalen sedan MFF gjort det laget inte brukar göra, två grova försvarsmisstag.

– En minut före paus mer eller mindre spelade vi fram dem till 1-0 och sedan hände samma sak vid 3-0, berättar MFF-tränaren Andreas Georgson.

Efter 3-0 chansade MFF och ändrade till 4-3-3. Det gav ett reduceringsmål när Granit Stagova snyggt assisterade Max Olsson som nickade in 1-3.

Då återstod det cirka tio minuter. Med fem minuter kvar fick Stagova ett riktigt bra läge att sätta 2-3. Mål där och Elfsborg hade blivit skakat.

– Elfsborg kan mycket väl vinna alltihopa. De kör konsekvent på ett lag som de spelar samman hela säsongen medan vi försöker lyfta fram yngre talanger och ändrar mycket mer. Vi hade till exempel tre 99:or i startelvan. De spelade bra, men det är svårt mot två år äldre. Men det är den vägen vi valt och vi tänker inte skylla förlusten på det, betonar Andreas Georgson.

Om det blir SM-slutspel för MFF:s U19 avgörs på söndag.

Med en omgång kvar behöver MFF ta in tre poäng och sex mål på IFK Göteborg.

MFF avslutar mot FC Trollhättan och behöver en storseger.

IFK Göteborg möter Jönköping Södra som slåss för nytt kontrakt. J Södra är två poäng efter Landskrona BoIS som möter redan klara seriesegraren BK Häcken. Normalt ska det vara en mycket svår match för BoIS.

– Inget bra läge, men inte hopplöst, säger Andreas Georgson.

 

MFF:s U17 till kvartsfinal

Skrev ihop en text om MFF.s U17, som också vann i Stockholmsområdet i söndags.

Håll till godo:

Det var inte bara MFF:s seniorer som vann i söndags. Samtidigt som SM-guldet säkrades i Solna spelade MFF:s U17 åttondelsfinal i SM-slutspelet i Djursholm. MFF U17 vann med 5-1 över FC Djursholm och är nu klart för kvartsfinal mot guldfavoriten Elfsborg.

– Elfsborg är förstarankat och de flestas tips. Ifjor slog vi ut dem och de vill säkert väldigt gärna ha revansch. Inte minst för att de har kvar samma tränarstab med Tobias Linderoth i spetsen, säger MFF-tränaren Andreas Georgson.

MFF kör på med ett mindre fysiskt och mer åldersblandat lag med många födda 1998 och -99.

– Djursholm var lite äldre och starkare. Spelmässigt dominerade vi. Efter 2-0 i halvlek fick de dock en gratischans att komma in i matchen på en straff alldeles i början av andra halvlek. Den satte de till 2-1. Men vi kom tillbaka och efter 3-1 var det inga större problem. Bäst av allt var att 99:orna vi satte in inte alls var tyngda av situationen utan bara gick in och gjorde vad de skulle, säger Andreas Georgson.

MFF hade en tremålsskytt i Emin Karaman. Lagom till slutspelet verkar han ha kommit in i ett riktigt målstim. I den senaste seriematchen gjorde han fem.

– Åtta mål på två matcher går ju inte att klaga på. Annars var det en lagseger. För varje match nu blir vi dessutom mer samspelta. De flesta andra lagen har kört runt på i stort sett samma spelare. Vi har gett de unga chansen och nu till slutspelet plockar vi ner några som åldersmässigt är U17, men som flyttats upp i U19.

De övriga MFF-målen gjorde Isak Redzic och Teddy Bergqvist.

Om MFF på söndag vinner i Borås är chanserna goda att få hemmamatch i semifinalen.

– Lagen med flest bortamatcher i slutspelet får hemmafördel. Vi har alltså fått båda våra två första matcher borta, påpekar Andreas Georgson.

I de övriga kvartsfinalerna möts:

AIK-Landskrona Bois.

Brommapojkarna-Vasalunds IF

Sollentuna FK-Örebro SK.

 

Senaste nytt omU17

Ingen trea för U17

Efter en natt med VM-fotboll stack jag ner till Stadionområdet för att se MFF:s U17 mot Mjällby AIF.

En seger hade gett ett välbehövligt lyft i tabellen.

Så blev det inte.

Bara ett par minuter före slut kvitterade Mjällby till slutresultatet 1-1.

I det läget var det förtjänt. MFF släppte för mycket av spelet till Mjällby och tappade även för mycket av sin egen offensiv i den andra halvleken.

Fast MFF borde dödat matchen också!

Johan Brannefalk gjorde 1-0 i den 20:e minuten. Strax före paus hade han ett totalt friläge att sätta 2-0. Så ren ska man göra mål.

Efter pausen var det Teddy Bergqvist som brände ett läge han ska sätta.

Med bra utdelning hade det varit 3-0. Med godkänd 2-0. Och då hade Mjällbys mål inte blivit poänggivande. Men spelmässigt förtjänade man poängen.

1-1 innebar att Mjällby fortfarande är ett av de fem lagen som ligger före MFF i tabellen.

Det ser dock värre ut än det är. Än är det ingen ko på isen.

De fem första lagen går till slutspel. Bästa sjätteplacerade laget i de tre högstaserierna går också dit (totalt 16 lag). Just nu ligger alltså MFF sexa.

Uteblivet slutspel för MFF är underkänt. Laget är under utbildning och blir hela tiden lite vassare. Men att spela SM-slutspel är en del av utbildningen.

I U19-allsvenskan startade också MFF trevande. Där har laget gjort ett rejält lyft. Fyra raka storsegrar innebär att MFF nu är uppe på andra plats. I U19 går bara de två första till SM-slutspel så där behövde lyftet förvisso komma tidigare. Men U17 måste ändå snart börja vinna och göra det regelbundet. På de sex senaste matcherna har man bara en vinst (mot IFK Göteborg).

Individuellt då?

Svårt eftersom det var första gången jag såg U17 i år (har sett U19 betydligt mer).

Jag fastnade i alla fall för ytterbacken Zebastian Andersson.

Frånsett att han brände friläget till 2-0 gjorde även Johan Brannefalk en helt okej insats, liksom Truls Verngren.

Filip Helanders lillebror Johan var inte med. Glömde givetvis fråga varför.

 

Senaste nytt omU17

MFF tokdominerar elitlägret

A-laget har fortfarande semester.

Därför kör vi lite nyheter från ungdomsavdelningen.

1) En bit in i juli åker Malmö FF:s U19-trupp till Southampton för att i två veckor spela matcher och träna.

Med åker alla utom U19-spelarna som redan tillhör A-truppen och behövs på hemmaplan.

Att det blev just Southampton är ingen slump.

– MFF har ett mycket större namn och rykte i England än vad många tror och vi kunde nog besökt vilken av de stora och mer namnkunniga klubbarna som helst. Men Southampton är riktigt bra på ungdomssidan och där finns mycket vi kan ha utbyte av, säger MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist.

I Southampton har ju Malmö FF redan hämtat fystränaren Ben Rosen. Hans kontakter kan man givetvis använda vid det här besöket, men det är MFF:s ungdomsavdelning som sytt ihop resan och tagit initiativet.

2) Malmö FF tokdominerar den skånska truppen till årets elitpojkläger (P15) i Halmstad.

Elva av Skånes 16 spelare kommer från MFF och den siffran har varken MFF eller något annat skånskt lag varit i närheten av tidigare.

– Vi brukar ligga på fem-sex så vi ser verkligen ett resultat av vår skolverksamhet och kvalitetslyft på ungdomssidan, säger Mats Engqvist.

Överhuvudtaget är tendensen solklar.

Tidigare var småklubbarna ofta flitigt representerade på elitpojklägret. Nu får de allt svårare att hävda sig i konkurrensen. I år har MFF elva spelare, Helsingborgs IF har fyra och IFK Hässleholm en.

Många har missat den här utvecklingen, men egentligen är den helt logisk.

I Malmö satsar MFF sedan lång tid tillbaka stenhårt på fotbollsklasser på grundskole- och gymnasienivå.  Där kör spelarna kanske fyra pass i veckan med sitt lag och minst lika många i skolan. Då blir en jämnårig talang i en division 4-klubb som kör två-tre pass i veckan chanslös – även om det är med A-laget.

Något krav på tidigt klubbyte ställer dock inte MFF.

– Flera av eleverna spelar kvar i sina gamla lag. Det viktiga är att de får tillgång till kvalitets- och kvantitetshöjningen på träningen, säger Mats Engqvist.

3) MFF utökar sin sommarakademi/läger-verksamhet för 10-12-åringar.

I år kör klubben en vecka med 220 tolvåringar, en vecka med lika många elvaåringar och lägger till en vecka med tioåringar.

– Totalt blir det över 600 deltagare. Ifjor hade vi 356. Spelarna kommer från 77 olika klubbar, berättar Mats Engqvist.

Lägret är framförallt ett sätt att göra PR för MFF. Deltagarna får träffa utvalda A-lagsspelare, se en allsvensk match (Örebro SK den 13 augusti) och träna i MFF-miljö. Några kan bli framtida spelare i MFF, men ännu fler kan bli framtida åskådare och supportrar.

4) MFF kommer att ställa upp i Gothia Cup!

Efter att i många, många år ha bortprioriterat den gigantiska turneringen i Göteborg ändrar sig MFF. I alla fall delvis.

– Att vi valt att inte vara med beror enbart på att vi ansett att våra lag fått bättre motstånd i andra cuper. Gothia cup är störst, men i de övriga cuperna vi prioriterat har vi fått garanterat bra matcher, säger Mats Engqvist.

I den nya Tipselit trophy för U17-lag inom ramen för Gothia cup kommer dock MFF att ställa upp.

Förutom Malmö FF är det AIK, IFK Göteborg, Helsingborgs IF, Elfsborg, Djurgårdens IF, IFK Norrköping, BK Häcken, Mjällby AIF, Gefle IF, Brommapojkarna och Hammarby IF som ska möta tolv utländska lag.

Nyligen vann dessutom MFF BK Olympics nystartade Malmö Grip cup. I den var förstapriset en startplats och betald vistelse i Gothia cup.

– Den platsen kommer vi givetvis att utnyttja.

 

 

 

 

Roland var också väl scoutad

Det är rätt kagigt av MFF att värva in förbundskaptenen Roland Larsson som i höstas förde Sverige till det lika sensationella som historiska VM-bronset som ny U17-tränare.

Men logiskt.

När Patrick Winqvist fick chansen att bli assisterande tränare i Brommapojkarna och MFF beviljade honom tjänstledigt i två år för att kunna ta den behövdes en stark ersättare. Snabbt.

MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist som ligger bakom rekryteringen ringde direkt till Roland, som sa ja.

Då är det viktigt att komma ihåg att Roland Larsson inte var ett obekant namn för MFF. Tvärtom.

Roland Larsson bor i Svedala. Mats Engqvist lärde känna honom redan på 90-talet och Roland har varit en flitig gäst hos MFF, både för att titta på spelare i sitt förbundskaptensuppdrag och i sitt jobb som riksinstruktör. Han har dessutom utfört en del uppdrag åt MFF, bland annat har han varit med om att ta fram utbildningsplanen ungdomsavdelningen jobbar efter. Han känner alltså redan mycket väl till föreningen och de som arbetar där.

Det här har helt enkelt varit en ”drömvärvning” för Mats Enggqvist under lång tid.

Nu kom chansen.

Roland Larsson hade jobbat åt förbundet i 16 år, var lite trött på resorna, ville ha en nytändning och satt på ett utgående kontrakt. Samtidigt blev en tjänst ledig i MFF.

Exakt vad Roland Larsson ska göra i MFF kan ni läsa om här.

Det är alltså ingen övergripande roll som det spekulerats om utan tyngdpunkten ligger på det praktiska jobbet som tränare och instruktör. Mats Engqvist är ungdomsansvarig och Andreas Georgson är koordinator.

I U19 började Anders Palmér och Tore Cervin jobba inför nästa säsong redan för ett par veckor sedan och de fortsätter att träna det laget även nästa år.

………………………..

Förutom Roland Larsson är fyra nya spelare klara för MFF:s U17.

De är:

Målvakten Tobias Kristensson från Staffanstorps GIF.

Aron Nouicer från BK Olympic.

Emin Karaman, även han från BK Olympic.

Aron Mar Brynjarson från LB07.

Alla är redan väl inkörda i Malmö FF via skolan.

……………………………………………………………

Rekryteringen av Roland Larsson bara befäster hur betydelsefullt det är att MFF hittar rätt i sin jakt på ny seniortränare.

MFF har en mycket framgångsrik ungdomsverksamhet, i topp i Sverige och den står sig även internationellt.

MFF satsar dessutom på den och kan rekrytera både bra tränare och spelare.

Då måste den nye A-lagstränaren:

a) Inse detta.

b) Intressera sig för ungdomsverksamheten och noga följa de egna talangerna. Eller åtminstone lyssna på dem som gör det.

c) Inte vara rädd för att släppa fram unga spelare.

Mardrömmen är att få en tränare som Rolf Zetterlund. När han tränade MFF hade han ett urval på cirka 16 spelare som han koncentrerade sig helt och hållet på. Möjligen kunde han tänka sig att titta på någon till om spelaren var rutinerad, de övriga struntade han i och en del brydde han sig inte ens om att lära sig namnet på.

Gammalt exempel, men det finns ett par tränare som jobbar enligt det receptet även idag.

Ta inte hit en sån…

 

 

 

 

Vinster för U21 och U17

MFF:s U21 fortsätter att vinna.

Borta mot Ängelholms FF blev det 6-0 efter 5-0 i paus.

Målen gjordes av Pawel Cibicki 2, Erdal Rakip 2 och Benjamin Fadi och Petar Petrovic vars ett.

Pratade precis med assisterande tränaren Daniel Andersson och han var mycket nöjd med insatsen, särskilt i den första halvleken.

– Då kan vi egentligen skita i motståndet, det behövs inte för analysen. Vi var bra. Efter paus var vi stabila.

Han berömde Erdal Rakip för en ny stark insats och plockade även fram Pawel Cibicki och Piotr Johansson, höger yttermittfältare i den första halvleken.

Efter en trög start i Malmö FF har dessutom Benjamin Fadi börjat lyfta sig den senaste månaden. Viktigt att han fick göra mål igen.

………………………………………

När vi var på Hisingen och såg en förlust vann MFF.s U17 sin inledande match i SM-slutspelet efter stor dramatik.

Efter osannolika 5-5 vid ordinarie tids slut och en mållös förlängning avgjorde MFF till slut med 11-10 på straffar mot Mjällby AIF och avancerade till kvartsfinal.

Det svängde nästan löjligt mycket.

Mjällby tog ledningen med 2-0 och strax före paus reducerade Granit Stagova. Sedan kvitterade Emil Kjellker innan Mjällby tog en ny ledning med 3-2. Zia Sakirovski svarade perfekt genom att hur snyggt som helst göra både 3-3 och 4-3 till MFF, men det var långt ifrån slut på dramatiken. Efter en otäck skada på en Mjällbyspelare där ambulansen kom först efter en kvarts väntan vände Blekingelaget till 5-4 och alldeles före slut kvitterade inhopparen Isak Redzic för MFF. Han sköt sedan även den avgörande straffen.

I kvartsfinalen får MFF möta Elfsborg. Matchen spelas i Malmö på söndag. Troligen klockan 14.00.

…………………………………………

Träningsmatchen mot FC Nordsjälland på fredag är flyttad till Hästhagens idrottsplats.

 

 

Vad finns i Vitos låda?

Så kom då förklaringen till att Rikard Norling saknats på de senaste MFF-träningarna, inklusive den på förmiddagen idag.

Han är i Portugal och scoutar spelare (vilket ni kan läsa mer om här).

Det är andra gången på kort tid Norling och chefsscouten Vito Stavljanin åker till den Iberiska halvön för att hålla koll på läget. I mitten av mars var de i Spanien för att se Ghanas U20-landslag möta Barcelonas ungdomsakademi.

Nu såg de den 18-årige Västerås-fostrade ytterbacken Victor Nilsson Lindelöf när Benficas B-lag mötte Porto.

Men jag kan inte hjälpa att jag blir betydligt mer nyfiken på spelarna MFF väljer att inte nämna. Nu snackar alla om Lindelöf när det kan dölja sig betydligt hetare namn i Vito Stavljanins förslagslåda.

MFF jobbar numera också på betydligt längre sikt än förr.

Nästa gång övergångsfönstret öppnar är i sommar, men spelarna Malmö FF just nu är ute och tittar på kan lika gärna vara aktuella för nästa fönster, eller nästa igen…

……………………………………….

Fredag har MFF träningsfritt.

På lördagen kör man en stängd matchförberedande träning på Swedbank stadion.

Den håller Rikard Norling i eftersom har är tillbaka i Malmö efter Portugalresan redan på torsdagskvällen.

Då kommer svaret på hur många byten han tvingas göra i startelvan från IFK Norrköping-matchen.

Ett är redan klart. Filip Helander är avstängd eftersom den fullkomligt felaktiga varningen han fick av Matin Hansson var hans tredje för säsongen.

Just nu saknas dessutom rätt många alternativ.

Totalt handlar det faktiskt om att sex spelare från A-truppen inte är tillgängliga i matchen mot Djurgården och ytterligare tre riskerar att inte vara det.

Skadade eller avstängda spelare som inte är tillgängliga: Filip Helander, Alexander Blomqvist, Ivo Pekalski, Petar Petrovic och Erik Johansson.

Skadade spelare som med stor sannolikhet missar matchen: Ricardinho.

Lätt skadade spelare som riskerar att missa matchen:  Miiko Albornoz, Simon Thern.

Spelare med annat uppdrag: Sixten Mohlin, tredjemålvakten som spelar U17-EM i Slovakien.

 ………………………………………..

Sixten Mohlin, lagkamraterna i MFF Erdal Rakip och Mirza Halvadzic och de andra i U17-landslaget är efter 1-0 mot Schweiz och 1-1 mot Österrike inte bara nära en plats i semifinalen i EM. Tack vare poängen mot Österrike säkrade Sverige en topp sex-plats i EM vilket innebär att landslaget är klart för VM. Det avgörs i Förenade Arabemiraten sent i höst.

Lite i skymundan håller Sveriges U17 på att göra något riktigt stort.

På vägen till Portugal lär för resten Vito Stavljanin ha tagit omvägen om Slovakien för att se Sveriges inledningsmatch mot Schweiz.

 

Dahlin OCH Mohlin imponerade

Om Johan Dahlins comeback och U21-matchen kan ni läsa här.

Tänkte bara lägga till ett par intryck:

…att Johan Dahlin gjorde ett säkert intryck i målet. Han är både fysiskt, mentalt och formmässigt redo att ta upp kampen med Robin Olsen.

…att det ska vara så svårt för MFF att göra mål. Första 45 dominerade man totalt, men det räckte bara till 1-0 – på straff (Benjamin Fadi). Öster skulle aldrig fått chansen att ta sig in i matchen igen.

…att Simpn Kroon och Emil Forsberg hade ett rejält övertag mot Österförsvaret och hela tiden tog sig förbi. Alldeles för ofta blev det dock en dribbling för mycket (Forsberg) eller ett onödigt extra stopp efter ett fartfyllt ryck som redan fört honom förbi backarna (Kroon).

…………………………………….

Såg en bit av Sveriges 1-0-seger över Schweiz i inledningsmatchen i U17-EM.

Där var det en annan målvakt från MFF:s seniortrupp som imponerade!

Sixten Mohlin gjorde en kanoninsats i målet och det var ingen slump att han höll nollan. Inte bara han utan även de två andra uttagna MFF-spelarna fanns för övrigt med i startelvan.

Erdal Rakip och Mirza Halvadzic gjorde också starka insatser. Men Sixten var bäst.

Nästa match för Sverige spelas på onsdag mot Österrike, som föll med 0-1 mot värdnationen Slovakien i premiären. Sedan avslutas fyrlagsgruppen med matcher på lördag den 11 maj.

De sex bästa lagen i EM går vidare till U17-VM i Förenade Arabemiraten 17 oktober-8 november.

 

De här U-spelarna släpper MFF

Lite nyheter från Malmö FF:s U19- och U17-led:

Pratade med MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist och han bekräftade att klubben släpper följande sex spelare, som alltså är fria att gå till andra klubbar:

William Möllestam

Målvakten Simon Forsén

Nikola Zivanovic

Jonatan Ericsson Holmqvist

Emil Grimbe

Emil Borg

– Borg var skadad nästan hela säsongen och slutade med ett par månader kvar för att satsa på ett civilt jobb. Men han är ändå med på listan, säger Mats Engqvist.

När det gäller mittfältaren Egzon Sekiraca och anfallaren Erik Pärsson har MFF förlängt deras kontrakt och man jobbar nu med att hitta rätt klubbar att låna ut dem till. Som jag berättade i går lutar det åt Trelleborgs FF för Sekiraca och Lunds BK eller LB07 för Pärsson.

Två spelare som MFF fortfarande satsar rejält på, men som hamnat strax bakom de fem uppflyttade lärlingarna, är Piotr Johansson och Marcus Haglind-Sangré. De kommer inte att lånas ut och ha sin bas i U19.

Att klassen på U17 och U19 i MFF- och spelarna i åldrarna strax under – är extra hög just nu kom det för resten nyligen ytterligare ett bevis på. För första gången någonsin var det nämligen ytterst nära att klubben inte plockade in en enda ny spelare utifrån till nästa års U19- och U17-trupper.

– I U19 blev det ingen. Men i sista stund fick Jesper Kugelberg från Kvarnby IK en plats i U17, berättar Mats Engqvist.

 

 

 

 

Nu blev Petar också klar

Petar Petrovic skrev också på ett lärlingskontrakt med MFF. Bra!

Nu kan man verkligen säga att Malmö FF gjort sitt för att visa att man menar allvar med att satsa ungt. Plus ge ett besked om att det lönar sig för den egna ungdomssektionen att vinna titlar (U17 och U21 i SM) och – viktigare – producera talanger (U17, U21 och U19).

Tycker egentligen att de fem som nu fått lärlingskontrakt i A-truppen är självklara namn. Sixten Mohlin, Pa Konate, Pawel Cibicki, Alexander Blomqvist och nu Petar Petrovic har alla under säsongen (och i ett par fall även tidigare) visat att de håller den klassen. Att Petar blev klar sist hade enligt vd Per Nilsson mest att göra med att han har en annan agent (Milan Simeunovic) än de övriga. Det behöver inte nödvändigtvis tolkas som att Simeunovic var mer svårövertalad. Man kan inte göra allt på en gång och saker tar olika lång tid.

Nu är i alla fall Arlövsfostrade Petar på plats. Han kom till MFF från Arlövs BI sommaren 2010 och bor kvar i Arlöv.

En som garanterat tycker att det har betydelse är Pontus Jansson. Kan ju vara det nya argumentet när MFF ska försöka övertala Pontus att stanna: ”du måste ju vänta med att sticka till du spelat en match i allsvenskan tillsammans med Petar Petrovic”.

Petar Petrovic är vänster yttermittfältare. Som bekant en bristvara i MFF. Han är bra på att utmana och ta sig förbi och hyfsat målfarlig (gjorde två mål när MFF vann U17-SM-finalen mot Elfsborg). Dessutom har han ett oväntat bra skott. Han behöver dock lägga på sig lite muskler.

Finns det fler att flytta upp?

Troligen inte just nu. Men det kommer. De som kändes närmast var Erik Pärsson, Piotr Johansson och Egzon Sekiraca….

…………..

Sedan tidigare finns en sjätte lärling i truppen i Simon Kroon.

Jag tror att hans kontrakt innan säsongen sätter igång kommer att omförhandlas till ett fullvärdigt senior-kontrakt. Under hösten har han visat att han förtjänar det.

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.