Känslor, glädje – och uppvisning

Två ord, ett namn: Zlatan Ibrahimovic. Där har ni den huvudsakliga förklaringen till att söndagens match mellan MFF och AC Milan kommer att spelas inför fullsatta läktare på Swedbank stadion.
Zlatan är stor, hemma i Malmö är han större än störst. Inte kung för det epitetet är för all framtid upptaget av Bo Larsson. Men kanske det modernare, tidsenligare och mer mäktiga alternativet president. Eller så kan man kalla både Bosse och Zlatan för kejsare.
Bo Larsson fick lägga den symboliska avsparken när Swedbank stadion invigdes i april 2009 och hyllades av de 23 347 åskådarna så att gåshuden spred sig längs hela kroppen.
Nu är det Zlatan Ibrahimovics tur när han kommer till samma arena med sitt Milan för att möta sin barndoms Malmö FF. Och ja, jag vet att han redan varit här med landslaget och hyllats både på träning och match, men det är inte samma sak. Dels är det delvis en annan publik på landskamperna, dels är det Malmö FF och allt MFF-anknutet som är själva grunden och själen i Sveriges bästa fotbollsarena. Snart är den ju dessutom helt och hållet ägd av klubben.
Lägg till dragningskraften hos AC Milan – en av de stora och dessutom starkt svenskanknutna klubbarna i världen – plus det lyft Malmö FF de drygt tio senaste åren fått publikmässigt och det är snarast förvånande att folk blir förvånade över att det blir fullsatt.
Kul blir det i alla fall.

Det vill säga om man fattat, och accepterar, förutsättningarna. Tävlingsnerven kommer nämligen helt att lysa med sin frånvaro.
MFF-AC Milan den 14 augusti 2011 handlar om känslor, glädje – och uppvisning.
Båda lagen kommer att byta friskt, inte minst Malmö FF som aviserat en 28-mannatrupp, där de flesta ska få spela.
Därför är jag bara mer och mer övertygad om att debatten om att matchen skulle störa uppladdningen inför Malmö FF:s superviktiga playoffmatch till Champions league i Zagreb på onsdag är lika konstruerad som korkad.
Alternativet till att möta Milan på söndagen hade varit att åka till Gefle på lördagskvällen och möta Gefle IF i allsvenskan, en match som nu blev rejält framflyttad i tiden.
Vad stör mest: En hemmamatch, som både publiken och spelarna ser fram emot, av vänskapskaraktär med många byten på söndagen?
Eller en jobbig bortaresa till en viktig tävlingsmatch i allsvenskan klockan 18.00 i Gefle på lördagskvällen med hemkomst mitt i natten eller i värsta fall framåt morgonen?

Ju mer jag funderat desto mer självklart blir svaret. Gefle hade varit mycket värre. Nu kan MFF dessutom passa på att ge spelare som Johan Dahlin och Ulrich Vinzents speltid efter skadeuppehållen.

Det ska för övrigt bli intressant att se om någon av Malmö FF-spelarna får byta tröja med Zlatan. Pontus Jansson har ju redan aviserat att han gärna står först i den kön…

 

Sprang på Tore Cervin efter torsdagsträningen.

Han kom gåendes från ena konstgräsplanen, hälsade glatt och frågade omedelbart om jag sett att hans U17 två gånger på kort tid besegrat HIF.

Först med 6-3 i finalen i Lyngby cup och sedan med 4-0 i pojkallsvenskan,

Bra, eller hur? konstaterade han, och det är ju bara att hålla med.

Oerhört bra av ungt MFF

Debuten är avklarad och Rikard Norling är fortfarande obesegrad i MFF. Som U19-tränare!

Det går att diskutera om nationaldagens match mot Elfsborg var en riktig A-lagsmatch eller inte. Elfsborg kom i alla fall med alla sina allsvenska spelare – minus dem som är upptagna med landslagsspel. Malmö FF kom med ett kittlande intressant ungt lag. Ett pimpat U19-lag, som alltså klarade 2-2 mot Elfsborg A.

Förbaskat bra gjort.

Under de senaste säsongerna har MFF släppt fram massvis med unga talanger som snabbt etablerat sig på allsvensk nivå. Men det finns hur många som helst till som väntar på sin tur. Kranen står öppen och champagnen rinner till i en strid ström.

Extra roligt efter 2-2 är att talangerna visade en härlig inställning och stundtals jagade livet ur Ishizaki och company. De ville givetvis visa upp sig för Rikard Norling, men det gjorde det utan att hamna i något slags ”agent-spel” – att spela för att visa upp sig själv inför agenter och penningstarka uppköpare istället för att spela för laget.

Lagkaptenen Alex Nilsson sa det direkt efter slutsignalen.
– Ett härligt lagspel.

Och så var det. Kanske inte så konstigt med tanke på att spelarna skolats av Anders Palmér, Tore Cervin, Patrick Winqvist och Thomas Sjöberg. De fattar skillnaden mellan att rätt utnyttja en utsökt teknik och att vara en dribbelnisse.

Mina favoriter i Elfsborgsmatchen var Alexander Blomqvist, Omid Nazari och Simon Kroon, som kom in efter paus och klev fram direkt. Men egentligen var alla bra.

I en vanlig träningsmatch slår nämligen inte MFF U19 ett division 1-lag. Nu besegrade man ett allsvenskt topplag. Det är det man måste ha i minnet för att rätt värdera prestationen.

Därför är det värt att nämna alla i laget:

Som såg ut så här: Dejan Garaca – Jetmir Useinovski, Alexander Blomqvist, Filip Stenström, Pa Konate (Emil Borg, 87) – Tobias Lewicki (Nikola Zivanovic, 73), Omid Nazari, Kristoffer Jeppsson, Hicham Ali (Simon Kroon, 46) – Alex Nilsson, Dino Islamovic (Erik Pärsson, 84).

En del tyckte kanske det var taskigt mot publiken att ställa upp utan A-spelare. Det tycker inte jag. Dels var det ingen hemlighet, alla som följt inför-artiklarna i tidningarna och på hemsidan visste det. Dels är det kul att titta på framtiden. De som var där vet nu lite mer om de MFF-are som normalt inte får rubrikerna och av reaktionerna att döma uppskattade alla de flera tusen som tog chansen att titta vad de såg. Applåderna och hyllningarna var varma.

Med tanke på det som väntar när allsvenskan går in i ett hektiskt skede, Champions-league-kvalet ska starta och man dessutom ska prega in Svenska cupen mitt i alltihopa var det ett självklart beslut att vila de som redan haft ett tungt program. Inte minst för att Malmö FF precis genomfört ett tränarbyte och Rikard Norling måste – som han själv uttrycker det – få dagarna som återstår till den allsvenska återstarten att lägga ett litet fundament.

På tal om Svenska cupen. Tv4 vill flytta cupmatchen borta mot Kalmar FF till fredagen den 17 juni för att den ska passa in i tv-tablån. Det vill inte MFF och det vill inte Kalmar heller. Ska bli jätteintressant att se om förbundet prioriterar tv-bolagen eller klubbarna.

Eller inte.

Svaret är tyvärr ganska självklart. Tv-pengarna bestämmer. Att MFF:s chanser att förbereda sig för spel i Europa försämras är väl på förbundsnivå bara en bisak…

Till sist. Glöm inte att det saknades ett par spelare i MFF:s unga lag. Alltså inte från A-truppen, utan från U19. Mttbacken Filip Helander, som är den kanske mest lovande av alla spelarna överhuvudtaget, har ryggproblem. Han har missat en del matcher nu och lär inte vara tillbaka förrän efter sommaren. Skerdilaid Gashi är däremot snart tillbaka.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.