Ett rykte som inte var värt namnet

Ibland dör rykten fort.

I förmiddags fick jag tips om att Tobias Malm var på väg till England för att provträna med Brentford.

Någon hade sett det på hans facebook.

Kollade med Per Ågren. Som snabbt kunde avfärda allting. Och bryta mot sin princip att inte kommentera rykten.

Det var nämligen ett skämt.

Tobias ska till England, men på vanlig semester och Brentford är inte aktuellt.

– Tobias agent Jonas Wirmola har tagit honom i örat, konstaterade Ågren med ett skratt.

För MFF var ju också tvungna att kolla om det stämde.

Och om Tobias Malm och Jonas Wirmola hittar en bra ny klubbadress är MFF villiga att släppa den snabbe ytterbacken. Annars är han MFF:s spelare även nästa år. Något fortsatt spel i Landskrona BoIS – dit han var utlånad i år – blir det som bekant inte.

 

Inte lätt att låna ut rätt

I år har Malmö FF haft rätt många spelare utlånade till andra klubbar.

Pratade en stund med Per Ågren på dagens träning och det stod rätt snabbt klart att han inte är helt nöjd med hur det har fungerat.

Om vi bortser från etablerade namn som Jasmin Sudic och Alex Nilsson är det framförallt två saker som strulat:

1) Många har inte fått tillräckligt med speltid.

2) Och när några väl fått det har det varit på fel position.

Amin Nazari har spelat flitigt i Assyriska i Superettan. Men MFF ser honom som en defensiv mittfältare. I Södertäljelaget har det blivit väldigt mycket speltid som ytterback eller yttermittfältare.

I division 1 har Malmö FF haft anfallaren Petter Thelin i LB07, anfallaren Erik Pärsson i Lunds BK och mittfältaren Egzon Sekiraca i Trelleborgs FF. Gemensamt för alla tre är att de haft förtvivlat svårt att ta en ordinarie plats. Anfallare betygsätts dessutom, rätt eller fel, i ganska hög grad efter hur många mål de gör. Pärsson har gjort fyra för LBK och Thelin tre för LB07. I division 1.

Att garantera talangerna speltid och spel på rätt plats i låneklubbarna är oerhört svårt.

– Tränarna gör givetvis det som är bäst för den egna klubben, tar ut spelarna de tror mest på och det kan snabbt uppstå situationer där det på grund av skador eller annat gynnar laget  att använda spelaren på en helt annan position än det från början var tänkt.

– Vi måste bli ännu mer noggranna när vi lånar ut spelare och även titta på om spelaren vi vill låna ut fyller ett behov just där vi vill att han ska spela i klubben som vill ha honom, säger Per Ågren.

Det är kanske heller inte nödvändigt att prioritera klubbar som kan stå för en stor del av lönen eller tvunget spelar i superrettan eller division 1.

Per Ågren spelade själv i Veberöds AIF när han var utlånad i början av sin MFF-karriär. Som ung libero i division 3 och hade stor nytta av den erfarenheten.

Frågan är hypotetisk, men hur mycket mer speltid och erfarenhet hade till exempel Petter Thelin skaffat sig 2013 i en stabil division 2-klubb som Kvarnby IK eller GIF Nike?

………………………………………………

För Alex Nilsson i Landskrona BoIS har det varit en upp och ner-säsong. I förrgår skrev han på twitter och kritiserade dem som kallat insatsen en flopp:

”Skadad och hamnat lite i kläm med tränaren, där folk bara vet en historia eftersom jag varit jävligt proffsig och inte uttalat mig i media.” konstaterade han.

Jag tycker att det ligger en hel del i det. Han har trots allt, vilket han också påpekade, spelat 18 matcher från start och på dem gjort 8 mål och 5 assist, totalt 13 poäng. Det är ett helt okej facit. Alex har kontrakt med MFF även 2014 och det är alldeles för tidigt att döma ut hans chanser.

För Filip Stenström tog utlåningen slut mitt under säsongen. I somras tog Ängelholms FF över hans kontrakt.

När det gäller Tobias Malm, utlånad till Landskrona BoIS, känns det som om MFF sorterat bort honom.

Och den ende av lånespelarna som gjorde tok-succë, Jasmin Sudic, smällde korsbandet. Men OM han klarar att ta sig tillbaka kommer han att ha massvis med nytta av matcherna han hann spela i Mjällby AIF 2013.

 

 

Comeback för Petar Petrovic

Lite gott och blandat:

Ingen Rikard Norling på dagens träning. Ingen Daniel Andersson heller.

Rikard var på tränarkonferens i Stockholm, en träff som på kvällen avslutades med VM-kvalmatchen mot Färöarna, och Daniel kommer tillbaka från semestern först på onsdagen.

Därför var det Simon Hollyhead och efter ett tag Vito Stavljanin som höll i övningarna.

Jonnie Fedel saknades för resten också. Janne Möller gnuggade Robin Olsen och Johan Dahlin. Sixten Mohlin spelade seriematch med U19, hans första efter handskadan.

……….

I morgon är det U21-match borta mot IFK Göteborg (17.00 på Hjällbovallen).

Då kommer Erik Johansson och Erik Friberg att få speltid. Samma gäller Emil Forsberg.

Det bästa är dock att det äntligen är dags för comeback för Petar Petrovic. Han hann ju knappt flyttas upp som lärling i A-truppen innan vänster ljumske började krångla och det är först alldeles nyligen som Petar kunnat börja träna ordentligt.

När jag pratade lite kort med Petar efter träningen berättade han att det är meningen att han ska spela 45 minuter (första halvleken).

Petar imponerade kanske mest av alla lärlingarna innan han blev skadad. Efter fem månaders skadefrånvaro, och någon månad till utan spel, behöver han givetvis tid på sig att komma ikapp. Men det ska bli väldigt intressant att se vad han kan prestera under hösten.

………………..

Med till Göteborg för spel i U21-matchen följer även Petter Thelin och Tobias Malm.

– Under sommaren ska vi ju titta lite närmare på spelarna vi lånat ut till andra klubbar och vi börjar med Tobias och Petter, berättade Per Ågren.

Petter Thelin är  utlånad till LB07 och Tobias Malm till Landskrona BoIS.

 

 

Värme och U21-besked väntade MFF

Pratade precis med Per Ågren.

28 graders värme mötte Malmö FF i Florida.

Plus ett besked om att Filip Helander och Amin Nazari blivit uttagna i U21-landslagets trupp till landskampen mot England.

– Vi har gratulerat dem och är väldigt glada för deras skull, sa Ågren och berättade att Filip och Amin trots allt kan vara med hela den första veckan på lägret.

De åker iväg till England på söndag och innan dess, på fredag, är det match i Florida mot DC United. I matchen mot New York Red Bull nästa vecka får MFF dock klara sig utan dem.

Några ”avbräck” till A-landslaget blev det dock inte.

MFF fick för övrigt med tre spelare i U21-truppen, Tobias Malm – utlånad till Landskrona BoIS under 2013 – blev också uttagen.

Stort beröm till förbundskaptenen Håkan Ericson som tog med Nazari och Malm. Filip Helanders höst i MFF gjorde det omöjligt att inte ta ut honom. Men att inte glömma bort Amin Nazari, som spelade så pass lite, och Tobias Malm, som åkte ut med Trelleborgs FF, var starkt. Och vi som sett Amin på ett par träningar i år vet att han är rejält på gång.

…………………

Efter en lång resa, laget var framme i Bradenton först vid midnatt, tog MFF det lugnt på tisdagen. Första aktiviteten blev en promenad med truppen i omgivningarna. Sedam körde man ett lättare styrkepass på eftermiddagen.

…………………

Stängningen av transferfönstret närmar sig med stora kliv.

Saker kan hända snabbt så det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser. Men visst är det intressant att det fortfarande är så att ingen klubb hört av sig till MFF för att prata övergångar om Pontus Jansson och Jiloan Hamad?

 

 

Alex kommer att göra succé

Att Tobias Malm skulle bli utlånad till Landskrona BoIS visste ni redan.

I alla fall ni som läste den här artikeln.

Nu blev det Alex Nilsson också. Och om det kan ni läsa här. Det är svårt att invända mot beslutet eftersom det är han själv som vill ha mer speltid och via den ta en plats i MFF 2014!

För i paketet ingick att Alex förlängde kontraktet med Malmö FF så att det även gäller 2014.

– Ett krav från MFF, konstaterade alltid ärlige Alex.

Perfekt. Alex vill tillbaka och slå igenom i Malmö FF och Malmö FF vill – och tror på – att han ska göra det.

Jag har trott på Alex Nilsson ända sedan han slog igenom med att som 14-åring hat trick-skjuta Malmö FF till ett SM-guld för P16. Är fortfarande stolt över att jag som ensam journalist var på plats på den matchen på Stockholms stadion.

Efter det har han hela tiden visat en härlig lojalitet plus ofta avgjort matcher i U17, U19 och U21 tack vare sin naturliga målkänsla och ibland glimtat till i A-laget. Det är ytterst få spelare jag mer unnar en succé i Malmö FF. Pontus Jansson kan inte få nog credd för sin lokala förankring, klubbkänsla och supporterbakgrund. Men glöm inte bort att Alex också har allt det!

In och kötta i BoIS Alex och välkommen tillbaka.

För Tobias Malm behövdes det för resten ingen kontraktsförlängning. Han hade redan ett som även gäller 2014.

………….

Frågan är vad det här betyder för Malmö FF:s trupp?

Ska man tolka det som ett tecken på att Malmö FF är på väg att komma överens med Benjamin Fadi och köpa loss Tokelo Rantie?

Med Alex i BoIS saknas det en anfallare i MFF-truppen.

Plågade sportchefen Per Ågren med att ta upp just de frågorna. Han slingrade sig som en rögad ål och försökte hitta på flera olika sätt att säga inga kommentarer.

– Rantie är ju vår spelare hela nästa år även om vi inte löser honom.

– Vi måste även ha pengar och det gäller att komma överens med Rantie. Men priset till akademin för att köpa loss honom är fastställt.

Till den 31 januari?

– Vad som står i avtalet vill jag inte gå in på, men det är datumet som figurerat i pressen.

Och Benjamin Fadi?

– Ambitionen är att han ska spela med oss, men även här är det en pengafråga och en förhandling.

Händer det något före åsskiftet?

– Det kan det göra.

Du vet väl att det är en gammal Hasse Borg-tradition att presentera ett nyförvärv lillejulafton?

– Ja, och förra året hedrade vi ju traditionen med Simon Thern. Men det var mest en slump.

Vad händer med Filip Stenström?

– Han tränade med Landskrona BoIS, men vad jag förstår valde de att avvakta. Ängelholms FF har också visat ett visst intresse, Men inget är klart.

Kan det bli en spelare på andra hållet också, Bradley ”Surprise” Ralani från BoIS till MFF?

– Rykten kommenterar vi inte.

 

Mycket mer om medlemsmötet

Har ni inte läst den redan, den sammanfattande texten om MFF:s årsmöte, kan ni göra det här.

Onödigt nämligen att skriva samma sak igen. Bättre med lite kompletterande grejer. Som:

Att Malmö FF:s kovändning att ge upp motståndet mot att sälja bästa tröjreklamplatsen för det man tyckte var ett underpris inte innebär att man kommer att sälja drösvis med små reklamplatser på dräkterna. Vi ska inte bli några julgranar som vd Per Nilsson uttryckte det.

Däremot får man äntligen in pengar. MFF ville ha 8-10 miljoner. När man inte fick det valde man att inte sälja alls eftersom man inte ville devalvera värdet. Nu var Per Nilsson öppen med att priset sänkts till 4-6 miljoner. Det borde man med facit i hand kommit på tidigare. Nu har man ju i ett par år istället för 4-6 fått noll…

På en medlemsfråga om MFF hade planer på att bolagisera svarade ordföranden Håkan Jeppsson att det inte fanns några sådana eftersom det funkar bra som det är.

Ett par andra medlemsfrågor:

Om MFF äger 75 procent av Stadion nu, varför ska den då heta Swedbank?

– Swedbank köpte namnet i tio år till en bra summa.

Var står MFF i frågan om övergång till höst/vår?

– Vi är inte klubben som driver det mest aktivt, däremot stöttar vi dem som gör det.

Kan inte MFF öppna restaurang 1910 vid bortamatcherna?

– Svaret blev något svävande. Man ska undersöka saken.

Borde inte informationen till de nya inflyttade, ofta unga, spelarna om Malmö och MFF vara bättre?

– Jo! En av medlemmarna och staketrävarna – Johan Erichs – har erbjudit sig att hjälpa till och det ser MFF mycket positivt på.

 

Själv fick jag dessutom en fråga via twitter som jag vidarebefordrade till Per Nilsson.

Finns det några planer på att ändra klubbstolsupplägget, många av dem står  ju tomma alla matcher utom mot HIF?

– Vi diskuterar att komplettera med ett billigare alternativ typ korv och bröd. Men det ska vara en tydlig skillnad mellan det och trerättersalternativet.

…………….

Håkan Jeppsson betonade att styrelsen inte ska vara operativ, de anställda ska sköta det sportsliga.

På styrelsen ligger framförallt fem saker:

1) Fastställa den övergripande inriktningen.

2) Maknadsföra MFF, vilket ska leda till ökade intäkter.

3) Bestämma de ekonomiska ramarna och budgeten.

4) Ha sista ordet i investeringar/avyttringar. Det vill säga man ska till exempel inte föreslå vilka spelare som ska köpas eller säljas. Men man ska säga ja eller nej till förslagen.

5) Fastställa organisationen.

……

Per Nilsson berättade att:

Biljettintäkterna slutade ungefär som beräknat och spelarförsäljningssidan gick rätt bra. Inte minst tack vare en viss Zlatan Ibrahimovic, som vid den senaste övergången genererade 5 nya miljoner och totalt nu gett MFF 120 miljoner.

Snett gick det däremot i budgeten för marknadsintäkter. Där hamnade MFF drygt 10 miljoner under den optimistiska kalkylen.

– Vi är bäst i Sverige- På tio i topp-listan finns två fotbollsföreningar, resten är ishockey och där är vi alltså bäst. Men vi hamnade 10 miljoner under det vi hade hoppats på,

Tack vare att Malmö FF ökat ägarandelen på Stadion till 75 procent kan man nu styra hyran. MFF räknar baklänges på hur mycket banken ska ha och varje år sänks skulden med 20 miljoner kronor. Det innebär också en räntebesparing på 700 000-800 000 kronor per år.

…….

Rikard Norling framhöll behovet av att strukturera yttermittfälts- och ytterbackspositionerna och kanske även innermittfältet.

Han gick igenom säsongen och fastnade bland annat för att bortaspelet länge var uselt (med en kulmination mot Örebro). Man väntade lite för länge med att vidta åtgärder och tappet borta mot Mjällby när en fantastisk förstahalvlek följdes av en usel andra och poängförlust via 2-2 var ett resultat av misstag som han tog på sig ansvaret för. Rikard konstaterade också att han inte var så stolt över de två sista matcherna.

– Även här var det mitt ansvar att vi inte nådde rätt nivå.

Norling påpekade också att den nödvändiga balansändringen och stabilitetsförbättringen som under hösten bland annat ledde till ett bättre bortaspel delvis var till priset av Wilton Figueiredo. Han fick sitta och Markus Halsti fick spela.

– Om vi ska fortsätta spela 4-4-2 och det ska vi är det viktigt att vissa saker förbättras. Att ha en offensiv central mittfältare är i vissa lägen väldigt vanskligt.

I internationella matcher, som MFF ju ska spela igen 2013, bränner det till ännu mer.

– När vi möter lag som Metalist och spelare som Samir i Dinamo Zagreb måste vi ibland gå ur vårt zonspel och spela mer man-man.

Efter mötet bekräftade Rikard Norling också att Tobias Malm och Filip Stenström på måndagen började träna med Landskrona BoIS. Eventuellt hamnar båda hos sin gamle tränare Jörgen Pettersson, Malm som har två år kvar på MFF-kontraktet som lån och Stenström, som har ett, kanske för gott. Men Ängelholms FF har också visat intresse för Filip Stenström.

Trelleborgs FF verkar uteslutet, dels av ekonomiska skäl (TFF har inte råd), dels av sportsliga. I MFF är man tydliga i att man vill att Tobias och Filip inte ska spela på en lägre nivå än superettan.

Ytterligare en Malmö FF-spelare kan vara på glid till Landskrona Bois. Egzon Sekiraca från u-leden som imponerat när han fått träna med A-laget men inte fick något lärlingskontrakt, är aktuell för BoIS. Men här finns även andra klubbar med i bilden.

………..

Fjärde mannen ut på medlemsmötet var MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist.

Här har jag redan skrivit det mesta – och lite till – i dessa två artiklar om MFF:s ungdomsverksamhet:

Om Engqvists syn på upplägget.

Och om skolverksamheten på Stadionområdet.

Läs gärna…

Det här blev ovanligt långt om ett odramatiskt medlemsmöte. Men vad fan. Allt som handlar om MFF är ju intressant.

 

 

MFF kan slå Europa league-lag

Segern med 2-0 över Shamrock Rovers gav ett par sköna besked för Malmö FF.
Det finns lag i Europa league som MFF kan slå.
MFF kan göra mål på hörnor!
Och det finns en fart i laget offensivt som om man kan utveckla den ytterligare och klara att använda den även i matcher där tempot är högre och motståndarnas press tuffare kan föra MFF till en högre nivå.
Ta bara det andra målet, där Daniel Larsson hittade Alex Nilsson. Och ta Tobias Malms löpning i den andra halvleken där han visade sin nästan löjliga snabbhet i en lång intensiv rusch mot en fri yta. Tyvärr fick han inte bollen.
Överhuvudtaget visade inhopparna; Malm, Rexhepi, Omid Nazari med flera att det finns en bra bredd i dagens MFF.

Malmö FF:s startspelare var bättre än Shamrock Rovers, och MFF:s inhoppare var också vassare än det irländska lagets.
Det var närmare 4-0 än 2-0.
Hur mycket är då segern värd?
En hel del.
Det är stor skillnad på träningsmatcher och tävlingsmatcher och Shamrock Rovers agerar också akterlanterna i sin Europa league-grupp.
Allsvensk klass tyckte Alex Nilsson att motståndaren höll och det kan man hålla med om. Men att MFF är överlägset ett lag av allsvensk klass är bra nog. Dessutom har det Celtic-skrudade irländska laget faktiskt slagit ut Partizan Belgrad, förlorat med bara 0-1 mot FC Köpenhamn och nått 1-3 mot Tottenham i London.
Som Arsenalsupporter tycker jag ju officiellt egentligen inte att insatser mot Tottenham är värda något, men med lite mer allvar i bilden är det bara att konstatera att 1-3 mot Tottenham borta egentligen är snäppet vassare än säg 1-4 mot Dinamo Zagreb borta.

MFF flyttar fram positionerna – och lär av att möta det internationella motståndet. Precis som det är meningen att man ska göra och som alla – inklusive jag – tjatat till leda om.
Kul för resten att se att det något oortodoxa anfallsparet Alex Nilsson och Daniel Larsson klarade sig så väl. Två korta, snabba löpvilliga visade sig funka bra. Eller vad sägs om ett mål (Alex Nilsson till 2-0), två stolpträffar (Daniel L) och en assist (Daniel L till Alex vid 2-0)?
Jag har alltid gillat Alex sätt att spela, och han ÄR en målskytt.

Intressant också att Daniel Andersson efter en period av lugn uppbyggnad och träning gick in och gjorde en insats där han inte satte ett steg fel. Plus klickade väl ihop med Markus Halsti. Spelar Daniel så är det ett högt mål han sätter när han som tränare nästa år ska utveckla konkurrenterna så att han kan peta sig själv.
Bäst var dock Jiloan Hamad, och Ricardinho.
Och så var det det där med hörnor. Ibland känns det som MFF gör mål på runt var 150:e hörna. Därför är varje gång ett rejält kliv framåt!

Värva ingen mittback

Dags att inventera försvaret.

Många lobbar hårt för att Malmö FF ska köpa in en etablerad mittback för att ersätta Daniel Andersson och Yago Fernandez. Det håller jag inte med om.

Det finns andra positioner som de trots allt begränsade resurserna till förstärkningar hellre bör läggas på.

Om man ska plocka in en ny mittback i truppen – och det är inte säkert – bör det vara enligt modellen billig, ung och utvecklingsbar. Som testaren Linus Malmborg från Vasalund.

I år hade Malmö FF följande backar i truppen: Ulrich Vinzents, Jasmin Sudic, Daniel Andersson, Pontus Jansson, Markus Halsti, Yago Fernandez, Ricardinho, Filip Stenström, Tobias Malm och lärlingskontraktspelaren Filip Helander.

Sudic, Andersson, Jansson, Halsti, Fernandez och Helander är mittbackar.

Det ser ut att vara mer än nog. Men det väntar en uttunning.

Yago Fernandez lär inte få något nytt kontrakt när hans gamla löper ut efter den här säsongen.

Daniel Andersson tar steget till att bli assisterande tränare med särskilt ansvar för det defensiva spelet och ska bara vara backup.

Lägg till att Jasmin Sudic efter sina skadeproblem är ett i hög grad osäkert kort. Det går helt enkelt inte att blunda för.

Därför kan jag förstå dem som är oroliga. Men jag tror att de är det helt i onödan.

För det första var Pontus Jansson den enskilde spelare som tog de allra största kliven framåt i år. Han är en mittback och en naturlig ledargestalt att bygga på inte bara 2012 utan så länge han stannar i klubben.

För det andra är jag inte alls säker på att Daniel Andersson fasar ut den aktiva karriären direkt när han börjar som tränare.

Han är värd att få sluta när han fortfarande håller klassen och kan bli ihågkommen som en riktigt duktig spelare. Det finns gott om exempel på spelare som fortsatt ett år för länge i sitt klubblag eller landslaget och fått skit för det (de som är lite äldre än jag brukar plocka fram Prawitz Öberg som det bästa exemplet i MFF). Jag hoppas innerligen att Daniel inte blir en sådan och övergången till tränarrollen är en perfekt lösning för att undvika att det händer.

Fast jag skulle inte bli ett dugg förvånad om Daniel Andersson tvärtemot vad många tror blir bättre 2012 än 2011, och då får Norling och han själv svårt att peta honom. Kom ihåg att han hade ganska stora skadebekymmer under hösten med brutet revben och en dålig höft och spelade med smärtor och ett begränsat rörelsemönster. Han skulle själv aldrig framhålla det, eller ens erkänna det, men jag tror att när vi under hösten suttit på läktaren och sagt att han inte alltid hängt med i löpningar och vändningar har en av förklaringarna varit att han spelat skadad. Det extremt pressade spelschemat slår givetvis också extra hårt mot en spelare som både är veteran och skadad.

Nu vill jag se vad som händer när Daniel Andersson både får chansen att läka sina skador, bygga upp sin kropp och dessutom får chansen att stå över när spelschemat blir för späckat. Jag tror som sagt att han kommer att höja kapaciteten till 2010 års nivå och då skulle det bara vara dumt att värva en etablerad och dyr mittback som a) står ivägen för de egna talangerna, b) låser resurser som behövs bättre för att värva en kantspelare, en central mittfältare och kanske även en anfallare.

För talangerna finns.

Jasmin Sudic måste få chansen att visa att han klarar att komma tillbaka. Alla minns väl hur bra han var innan skadorna slog till.

Filip Helander är lika lovande som Pontus Jansson och Jasmin Sudic en gång var. Jag skulle inte tveka en sekund om att sätta in honom i laget före Yago Fernandez. Filip kan mycket väl bli en startspelare redan 2012.

Under i de egna leden finns Alexander Blomqvist, som är ungdomslandslagsspelare och en rejäl talang.

Med Daniel Andersson – och Markus Halsti – som backuplösningar är det bästa att satsa på Pontus, Jasmin, Filip och Alexander, som jag tycker bör få ett lärlingskontrakt.

Det finns dessutom ingen som helst anledning att drabbas av någon panik.

Vill man gardera sig redan nu kan testaren Linus Malmborg vara en lösning, annars kan man avvakta och se vad som händer med Jasmin Sudic. Det tar knappast mer än ett halvår innan vi vet hur det går med hans comeback den här gången. Om allt skiter sig med honom och/eller någon av de övriga, skador och försäljningar kan alltid hända, kan det möjligtvis behövas ett etablerat inköp. Men inte nu när det bara låser resurser och man inte vet om det behövs.

Medan andra tjatar om mittbackar tycker jag faktiskt att det ser sämre ut på ytterbackarna. Särskilt som jag inte är övertygad om att Malmö FF:s egen Gareth Bale Tobias Malm är ytterback eller yttermittfältare.

Då har Malmö FF i den nuvarande truppen Ulrich Vinzents, Ricardinho, Filip Stenström och Tobias Malm vilket är precis på gränsen med två spelare på varje position – Om Malm är back. Hans unika snabbhet kan göra sig ännu bättre ett steg upp.

Därför är det inte så konstigt att de tre övriga testarna i Malmö FF är kantspelare, särskilt inte som uppdelningen back-mittfältare på kanterna börjar bli något förlegad. Vissa spelare kan bara vara det ena, men det är inte fel att ha dem som inte har några problem med att byta position. Som Malm och testaren Ayanda Nkili. Eller byta kant. Jag tror och hoppas att Malmö FF kommer att göra klart med åtminstone någon av de som visat upp sig i truppen den senaste tiden. Det behövs vassare konkurrens, både till Vinzents och Ricardinho och Jiloan Hamad och Jimmy Durmaz.

Så medan många tjatar om att MFF ska värva centralt: en målvakt, en mittback, en central mittfältare säger jag satsa bredare. Ingen målvakt, ingen mittback, men en central mittfältare, en anfallare OCH PÅ KANTERNA.

 

 

 

 

Befogat beröm av Zlatan

Egentligen behöver man inte krångla till analysen efter matchen mot AC Milan. Det är bara att ta rygg på Zlatan, och ett par av sakerna han sa på presskonferensen före matchen.
Där tyckte han att han absolut inte ville komma hem vid 35-36 års ålder och inte klara att prestera 100 procent på topp och stå ivägen för de unga. För det är dem man ska satsa på och Malmö FF har massor av talanger.
Det allmänna intrycket var också att hans kritik mot den tidigare MFF-ledningen bytts ut mot en helt annan uppskattning av vad den nuvarande ledningen uträttar. Han närmast öste beröm och kärlek över Malmö och MFF, och det var inga artiga fraser utan något som han verkligen menade.
Och det är ju helt rätt.
MFF har hur många mycket duktiga unga spelare som helst i och utanför truppen. Vilket ger en bra bredd. Mot AC Milan fick 26 spelare chansen och alla visade att man förtjänade den.
Mest gillade jag Pontus Janssons – jo, han är fortfarande ung även om han är etablerad – sätt att stångas mot Zlatan Ibrahimovic. I 30 minuter var det en match i matchen och får Pontus fortsätta växa till sig kan han mäta sig fysiskt mot de flesta och bästa. Tobias Malms och Simon Kroons respektlösa ruscher i den andra halvleken och Alex Nilssons kloka spel var ett par andra höjdare.
Men det viktigaste av allt var sättet MFF förvandlade en vanlig vänskapsmatch utan nerv till en proffsig uppvisning.
Med all respekt för den tidigare ledningen. MFF har de senaste åren bara blivit bättre och bättre på att göra PR för klubben och tagit flera bestämda steg in i den moderna fotbollsvärlden. Milanmatchen blev ytterligare ett bra exempel. Man presenterade ett nyförvärv (Miiko Albernoz), berättade att sponsorn ICA gått med på att ändra färgen på bröstreklamen (sånt fixar man med ett bra samarbete) samtidigt som man klarade att tillfredställa både publiken och AC Milan trots att man bytte ut mer än ett helt lag för att inte äventyra uppladdningen inför den mycket viktigare Champions league-playoffmatchen i Zagreb på onsdag.
Proffsigt, som sagt. Och det har Zlatan givetvis koll på. Koll har han på det mesta i Malmö, och som nästan alltid har han rätt.
De unga spelarnas insats i den här matchen och tidigare mot Elfsborg – om ni minns den – sätter för övrigt fokus på exakt hur meningslös U21-serien är. 2 x 2-2 mot ett ordinarie Elfsborg och världslaget AC Milan har alltså utförts med i stort sett samma spelare som oftast förlorar i U21!
Det handlar givetvis om tändning och inspiration. U21-allsvenskan ger inte någon sådan och det problemet måste inte bara Malmö FF utan alla allsvenska lag som vill utvecklas lösa så snabbt som möjligt.

En inte helt meningslös resa

Stryk 0-4 mot Mjällby i U21-serien i Kristianstad var ingen höjdare. För att uttrycka det milt.

Det fanns egentligen bara tre saker som – nästan – gjorde det värt resan till Kristianstads IP.

1) Johan Dahlins återkomst i målet. Han var stabil de 60 minuterna han fick stå. Släppte in ett mål från friläge, men han tog två andra frilägen och det hade definitivt inte blivit 0-4 om Dahlin spelat 90 minuter. Uddenäs övertygade inte.

2) Att se brassen Michels testspel. OM han får kontrakt kan man alltid känna en viss tillfredställelse över att ha sett hans första insats i MFF.

3) Tobias Malms långa rusch längs vänsterkanten. Han tog sats från backposition och sprang i en jäkla fart förbi allt och alla, dribblade sig in i straffområdet och missade avslutet. Om han satt dit skottet hade det blivit rena drömmålet, och han visade exakt hur mycket fart det finns i kroppen.

Hur gick det då i Michels testmatch?

Första halvleken spelade han i anfallet utan att göra några avtryck. Efter paus fick han ta steget ner på mitten och då blev det betydligt bättre. Han var bra med bollen, sökte hela tiden vettiga passningsalternativ och lockades aldrig in en någon slags egoism i ivern att visa upp sig. Å andra sidan verkade han lite klen och såg inte ut som en spelare som vinner närkamper när det brinner till.

Å andra sidan var det ett generellt problem. Mjällby utnyttjade sin fysik, spelade längre, rakare och MFF:s försvar hade stora bekymmer.

Att Michel inte går direkt in i startelvan i dagens MFF kan man nog slå fast direkt.

Men om jag förstått rätt är det inte det han ska om man nu värvar honom. Får han kontrakt är det för att man tror att han på sikt, efter en lagom lång inkörnings- och utbildningsperiod ska kunna konkurrera om en plats. Malmö FF måste ibland få lov att göra sådana värvningar också.

Rikard Norling, Per Ågren och Vito Stavljanin var alla på plats och såg matchen. De har redan startat utvärderingen och i överenskommelsen med Michel och byrån som förmedlat kontakten (Kentaro) ingår att Malmö FF har hela veckan på sig att studera honom.

Det är svårt att hitta rätt spelare i djungeln av alla tips. Det är svårt att testspela. När man ska kombinera de två svårigheterna blir det inte precis enklare. Men till skillnad mot Fahrudin Djurdjevic (minns ni honom?) som testades i juni på Hyllie IP mot Ängelholms FF gjorde i alla fall inte Michel en så blek figur att man kunde såga av hans chanser direkt. Och det var definitivt inte hans fel att det blev 0-4.

Arrangören av U21-matchen, Kristianstads Bois, hade en grym otur. Förra året regnade det så att man fick flytta matchen från sin egen hemmaarena Björkvallen. Nu hände det igen. Bara att fly blötan och flytta in till konstgräset på Kristianstads IP. Skönt att se att det i alla fall kom hyfsat med publik och att det var kö till korven. Billig var den också…

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.