Nystart i LB07 för Lewicki

Tobias Lewickis karrriär i Malmö FF blev inte riktigt den varken han eller klubben hade hoppats på.

Nu tar han ny sats mot elitfotbollen med en omstart i LB07 i division 1.

Så sent som förra sommaren var den 19-årige yttermittfältaren lärling i A-truppen i MFF. Då kom beskedet att han flyttats ner till U19-truppen och var till salu. Till slut hamnade han i Trelleborgs FF och 2013 ska han spela i LB07.

– I division 1 i LB07 syns jag ju lika bra som i division 1 i Trelleborgs FF. Det kan vara samma sak och eftersom jag bor i Bunkefloflostrand och känner många av spelarna i laget passar det bra med LB07, sa Tobias när jag alldeles nyss pratade med honom.

Det var dessutom i LB07 allt startade, eller snarare Bunkeflo IF. Tobias spelade i Bunkeflo IF till han var 12 år. Då tog han klivet över till MFF.

På sikt vill han tillbaka till allsvenskan, utesluter inte MFF, och i dealen med LB07 ingår en möjlighet att lämna om chansen dyker upp.

 

Rätt att ge Helander chansen

OBS tiderna för talangträningen är ändrade!

Att ge Filip Helander ökat förtroende var givetvis helt rätt.

Filip är en stor backtalang, skolad som central försvarare sedan 12-13-årsåldern med bland annat ett stabilt huvudspel. Dessutom har han en bra vänsterfot.

Häcken borta var en katastof, men det ska man inte döma honom för. Det var en kollektiv kollaps.

Något som kommit bort i svallet efter nyheten om hans uppgradering från lärlings- till A-kontrakt är att man dessutom förlänger med honom.

Han hade lärlingskontrakt till och med 2013.

Han får nu A-kontrakt till och med 2015. Två år till.

Det visar vilka förhoppningar Per Ågren och Rikard Norling har på honom, även om de ligger lågt.

Läs gärna mer här.

Man kan också se MFF:s beslut att ge Filip Helander ett A-kontrakt som en vink om att det nog hade lönat sig för Dino Islamovic att stanna och ta chansen. Kontraktet han erbjöds i MFF var av exakt samma typ som det Helander skrev på för mindre än ett år sedan.

………

För de två andra lärlingarna som återfinns i MFF-truppen är läget annorlunda.

Simon Kroon får vänta ett tag till på utvärdering. Något han själv tycker är fullr okej. Han har ju till exempel precis blivit av med ljumskproblemen som plågat honom i tre veckor.

För Tobias Lewicki blev det ett kliv tillbaka till U19-truppen.

Så här säger Per Ågren:

– Om man ska sätta etiketter blir det så. A-truppens resurser står inte längre till hans förfogande. Vi bedömer att han för tillfället mår bäst av att hämta kraft i U19 för att kunna visa att han på nytt kan bli en spelare för A-truppen.

För närvarande ser det ut som om han blir kvar i U19 ett bra tag eller lånas ut.

Det viskas dessutom om fystester som inte alls varit bra. MFF har sett att han haft svårt att hänga med och gjort tester som visat att det fattas en hel del både i fysiken och konditionen.

…………..

Programmet för nästa veckas talangtest är klart.

Måndag träning klockan 14.00

Tisdag träning klockan 14.00

Onsdag träning klockan 12.00

Torsdag U21-match mot Falkenbergs FF klockan 15.00

Bra att veta för den som vill ta en titt på både de utvalda egna talangerna från U19 och de inbjudna.

Ni som följer den här bloggen har ju redan fått alla namnen. Men vi kan ta dem igen:

Smalj Suljevic, Stoke City

Norlla Amiri, Lunds BK

Stefan Ilic, Lunds BK

Saman Ghoddos, LB07

Zinjar Hamasaid, BK Forward

Amar Bukva, BK Forward

Josef Hällgren, Lärje/Angered

Dijan Vukojevic, Råslätts SK

samt

Andrew Michael från Nigeria.

……….

Mer Zlatan-pengar på väg in i MFF-kassan. Trevligt.

Han får gärna byta klubb ofta. Med höga övergångssummor.

För mig är det vissa utvalda lag och vissa utvalda spelare som gäller. Lagen följer jag och spelarna likaså, var de än spelar.

…..

Roland Nilsson tillbaka i Gais som extra tränarresurs, alldeles före dubbelmötet mot MFF. Det var en liten skräll. Blir han huvudtränare i Gais om MFF tar sex poäng på de två matcherna?

 

Mästarspelet är intakt

För något år sedan gjorde MFF-supportrarna ett evenemang där man cyklade till bortamatchen mot Trelleborgs FF. I går gjorde jag samma sak. Fast särskilt ansträngande var det inte. Det tog fem minuter! Annars var allt som vanligt.
MFF:s mästarspel var sig likt från förra säsongen. Agon Mehmeti påstod bestämt att laget till och med blivit bättre, och efter att ha sett den första halvtimmen är det mycket svårt att säga emot honom. Sedan blev allt för många alldeles för bekväma, men när det som bäst behövdes tryckte man gasen i botten igen.

4-2, den säkra segern, det snabba, tekniska och fyndiga spelet gav i alla fall alla dem som trott att Roland Nilssons förestående flytt till FC Köpenhamn skulle störa laget svar på tal.
MFF klarar att hålla fokus.
MFF är fortfarande ett mycket bra lag.
Och framförallt:
Om fokus någonstans varit fel är det snarast att allt för mycket ljus har fallit på tränarfrågan.
Ja, ni vet.
Först var Roland Nilsson kass, sedan blev han ett geni. Och ska man tro allt som sas hade han först hjälp av tidernas sämste assistent och sedan av allsvenskans genom tiderna mest betydelsefulle andretränare.
Sanningen har väl snarare hela tiden varit att Roland Nilsson steg för steg utvecklats till en mycket bra tränare som hade stor del i guldet, men att huvudförklaringen till att det 16:e SM-guldet kunde skrivas in i MFF-historiken är att man förfogar över en riktigt bra spelartrupp. Och de är kvar. Nästan allihop.
Lägg till att åtskilliga av de unga spelarna som slog igenom redan ifjor har utvecklats ytterligare och kommer att bli ännu bättre.

Hittills har inte snacket om tränarbyte rubbat MFF en tum. Jag tror heller inte att bytet – när det väl görs – kommer att förändra särskilt mycket.
Roland Nilssons jobb i klubben är i stort sett färdigt. Spelartruppen har en klass, ett lugn, en trivsel och ett självförtroende som gör att laget lär fortsätta att vara oerhört svårslaget i allsvensk konkurrens.
Bakom fylls det dessutom hela tiden på. Ni har precis lärt er namnet Amin Nazari. Snart får ni göra det samma med lirare som Filip Helander, Alexander Blomqvist, Tobias Lewicki och många fler.

Nu gäller det ”bara” att hitta en tränare som inte förstör, en klåfingrig typ som ändrar för att sätta en ny prägel som inte behövs. Jonas Thern hade varit perfekt. Synd att timingen inte var det. Förr eller senare kommer han att bli allsvensk tränare igen. Det blev inte i Malmö FF – den här gången.
Vågar man ge sig ut på de stora jaktmarkerna kan lösningen finnas i Real Madrid. Där sitter José Morais som en av fem hjälptränare till stormogulen och kompisen José Mourinho. Morais bakgrund i Sverige, inte minst i Malmö, gör honom till ett  intressant val. Jag tror att han direkt kunnat gå in och utveckla laget vidare och till och med lägga till en extra dimension inför Champions League-kvalet.

Kan då verkligen MFF få loss en tränare från Real Madrid?

Lönen är säkert skyhög – även om han som sagt är en av fem assistenter.

Prestigen också.

Men assistent är en sak,  huvudansvarig en annan. Fråga Pep.

Ni som bara vill läsa fotboll kan sluta nu.

Måste nämligen till  sist sända ett tack till MFF-nestorn Sven Liljegren.

Råkade någon gång nämna för honom att jag avskydde kotlett. En fobi som hängt i från barndomen och som gjort att jag inte käkat denna rätt på minst 40 år. Många tycker att det är en läckerhet. Jag minns den mest som trådig. överstekt, torr, kräkreflexframkallande och hemsk.

Jag kan få dig att äta den påstod Sven.

I torsdags – som uppladdning inför allsvenskan – var det dags.

Sven bjöd hem mig, med Håkan Malmström och Larsson Anders som ”vittnen”.

Såsen var underbar, rödkålen fantastisk och kotletten – okej.

Att jag faktiskt kunde äta den med en viss behållning bevisade att Sven är en mästerkock.

Mötet gav valuta

Yago kvar, men bara i ett år.

Det var nog så bra som det gick att få.

Pelle Svensson gjorde ingen hemlighet av att man försökt få fram ett två eller tre-årskontrakt med den stabile mittbacken.

Men Yago, och hans agent, ville inte binda sig för längre än 2011. Han ser Champions League-chansen som både inspirerande för stunden och som en möjlighet att visa upp sig och ta ett steg vidare.

Efter det extra årsmötet konstaterade också Pelle Svensson att Yago kom gratis till MFF.

– Gör man det måste det finnas en större förståelse för att öppna för ett kortare kontrakt.

Inte av slentrian. Men ibland och någon gång av nödvändighet. Det finns ju ingen övergångssumma att skriva av, och få igen – helst med råge – vid en försäljning.

Att Joseph Elanga lämnar är trist. Precis som Jeffrey Aubynn har han varit perfekt att ha som backup i truppen. Han har kunnat gå in och spela när det behövts och hela tiden hållit humöret uppe, både hos sig själv och de örviga i laget. Gillat att spela i MFF, aldrig gnällt och skött sig perfekt.

Men han, och hans agent, sa nej till Malmö FF:s bud.

– Vi sträckte oss så långt vi kunde, betonade Pelle Svensson.

Mer kan man inte begära. Och var den gränsen låg vet vi inget om. Jag luskade lite grann efter det extra årsmötet och frågade Pelle Svensson om det var mer, mindre eller lika mycket betalt som Elanga haft i år.

– I paritet med det han haft nu, blev svaret.

In i truppen går istället 19-årige vänsterfotade backen Tobias Malm från det mycket framgångsrika U19-laget.

Jag tror inte att han är lika vass som Elanga nu, december 2010. Jag är heller inte övertygad om att han är det om ett halvår. Men jag är övertygad om att chansen att han är det om ett år är stor.

Malm har fått ett A-kontrakt och tar en plats i seniortruppen fullt ut. Kontraktet är skrivet på fyra år.

Ett bra beslut. Men inte för att det pratades om intresse från HIF. Malmö FF måste ta sina egna beslut och inte bry sig om spelarna försvinner till konkurrenter eller inte.

Tror man på spelaren: förläng.

Tror man inte: släpp.

Svårare är det inte.

Om sedan agenter börjar babbla en massa om intresse från andra klubbar och massmedia hänger på: skit i det.

Helsingborgs IF kom aldrig med ett konkret bud. Malmö FF gjorde det. Tobias Malm valde att skriva på och är säkert nöjd eftersom han hela tiden helst velat stanna i MFF där han redan varit i tio år.

Problemet är bara att man inte kan hålla på så här hela tiden.

Det kommer att bli jäkligt trångt i öppningen till A-truppen. Inte minst eftersom det finns fler stora talanger än på mycket länge som står i kö.

Tobias Malm fick kontrakt. Nu måste man ta ställning till Hicham Ali och Omid Nazari, som har minst lika goda skäl som Malm att hoppas på att få vara kvar i Malmö FF.

Om jag förstått det hela rätt pågår förhandlingarna för fullt och i stort sett allt talar för att båda kommer att få fortsätta, troligen i någon slags lärlingsroll. Hicham Ali har dessutom redan erfarenhet av att lånas ut. I höstas placerade MFF honom i BK Olympic och där var han med om att vinna division 3. Utan tvekan nyttigt i hans utveckling.

Nästa år blir det ännu värre. Sent 2011 löper kontrakten ut för Amin Nazari (Omars minst lika lovande bror), Filip Helander (Sveriges största mittbackslöfte) och Tobias Lewicki (superteknisk landslagsspelare).

Det extra årsmötet var för övrigt välbesökt. 118 röstberättigade kom för att välja valberedning! Inte klokt! Skönt att alla – inklusive jag själv, vilket Pelle Svensson glatt påpekade från podiet – fick valuta med lite nyheter.

Valen gick för övrigt helt enligt styrelsens förslag:

In i valberedningen kom Jörgen Svensson och Pehr Andersson, båda 51 år, och vd i Länsförsäkringar Liv respektive näringslivsdirektör i Malmö stad.

Att Jörgen är son till Lennart ”Lill-Kick”  Svensson, själv spelat i MFF liksom pappan och farfadern är givetvis ett plus. Han berättade också att han skolats i den gamla skolan. Pappan tog med honom till gamla ståplatsläktaren på Malmö stadion där han placerades på en filt på något av räckena. Tidigt fick han även en lektion i färglära.

– När jag var 10-11 var mamma och jap på Wessels och köpte en pyjamas. På kvällen tog jag på mig den, visade upp den för pappa som omedelbart sa att det absolut inte gick för sig. Pyjamasen var ju gul. Jag kunde sova i den under natten som kom, men sedan skulle den omedelbart kastas direkt i sopnedkastet.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.