Chans att även se U19

De som är på plats tidigt i Turin kan se två Champions League-matcher med MFF på tisdag.

Den stora – givetvis – klockan 20.45.

Men redan klockan 15.00 spelar MFF:s U19 sin match i Uefa Youth Champions League. På en annan, mindre, arena.

MFF har för övrigt anmält sin 40-mannatrupp till U19-varianten.

Både Sixten Mohlin och Erdal Rakip är med och eftersom den i övrigt innehåller väldigt många spelare som är betydligt yngre än 19 år är det viktigt att just de två kan vara med. Åtminstone ibland. Seniortruppens behov är givetvis prioriterade.

Här är hela U19-truppen.

Tiderna för de övriga U19-matcherna i Champions League är också klara. De spelas samma dagar som A-lagets. Hemmamatcherna har avspark klockan 15.30 på Malmö IP. I Madrid kommer U19 att spela redan klockan 12.00 och i Aten (Pireus) blir det troligen spel klockan 18.00.

………………………………………

Erdal Rakip gjorde 2-2-målet när Sverige vände 0-2 till seger med 3-2 i P18-landslandskampen i måndags.

Han nickade in bollen när det återstod tio minuter att spela. I slutminuten avgjorde sedan Mirza Halvadzic, som under hösten lämnade MFF för IFK Norrköping.

Sixten Mohlin stod i mål.

 

 

Äntligen matcher för Mohlin

I A-laget har Sixten Mohlin hamnat utanför matchtrupperna.

I U21 har Zlatan Azinovic stått.

Det har gjort att MFF:s stora målvaktstalang fått för få matcher. Eller periodvis inga alls.

Han har inte varit nöjd med den situationen och i längden hämmar det hans utveckling.

Därför är det ytterst glädjande att det de senaste veckorna skett ett trendbrott. Delvis tack vare superettanlaget IFK Värnamo.

Helt i skymundan av en massa andra saker som inträffat i MFF spelade nämligen Sixten Mohlin den 17 juni en seriematch för Värnamos U21-lag.

IFK Värnamo mötte Landskrona BoIS, föll med 1-2, men Sixten gjorde en helt okej insats.

– Vi åkte upp till Landskrona och såg matchen just för att markera att vi tycker att det är viktigt att Sixten också får speltid, säger MFF-tränaren Åge Hareide.

Att möjligheten uppkom var dock mest en slump. IFK Värnamo hade problem med skador på målvaktssidan och eftersom man har ett bra samarbete med MFF frågade Smålandsklubben om det gick att låna in Sixten till just den matchen.

Efter det har Sixten Mohlin även stått i MFF:s U21. Han spelade i går när MFF mötte Häcken uppe i Göteborg.

– Sixten behöver som sagt speltid och Zlatan Azinovic hade inga problem med att avstå den matchen. Vi måste se till att hålla igång Sixten också, betonar Åge Hareide.

MFF får absolut inte hamna i en situation där Sixten Mohlin tröttnar och vill lämna/lånas ut för att få speltid.

Och innan de här två matcherna var den risken rätt stor…

 

 

 

Olsen och Mohlin är mogna ansvaret

Visst blev det en lillejulafton-affär i år också.

Det har ju nästan blivit en tradition i MFF.

Afonso Alves är den tyngsta, men MFF har även plockat in Daniel Theorin, gjort slutgiltigt klart med Simon Thern och sålt Tobias Grahn dagen före julafton.

I år blev det en försäljning av Johan Dahlin till turkiska Genclerbirligi.

Mer om den affären kan ni läsa här. Nu till lite om vad jag tycker:

Johan Dahlin är en mycket duktig målvakt. Redan 2010, året efter han kom från Lyn i Oslo, var han lysande och sedan har han varit stabil. I år blev han dock utmanad av Robin Olsen.

Det är ett tapp. Men ett kontrollerbart sådant. I och med att Robin Olsen och Sxten Mohlin finns i truppen är det rätt läge att sälja Johan Dahlin.

Redan i somras ryktades det om att Kalmar FF var ute efter Robin Olsen. När jag pratade med Per Ågren bekräftade han inte just det ryktet, men erkände att det fanns ett uttalat intresse från flera klubbar. Så i längden gick det inte för MFF att behålla alla tre målvakterna.

Nu får man enligt uppgift kring fem miljoner för 27-årige Johan Dahlin som hade ett år kvar på kontraktet och hade bestämt sig för att det var läge att söka sig vidare. Det är bra!

Samtidigt behåller man Robin Olsen som fyller 24 den 8 januari och Sixten Mohlin som fyller 18 den 17 januari.

Robin visade i år att han är redo att stå i Allsvenskan. Nåsta år är han redo att stå som förstemålvakt i Allsvenskan för Malmö FF, vilket kräver lite mer.

Sixten Mohlin var en av turneringens två bästa målvakter när Sverige vann brons i U17-VM. Han kommer att nå den nivån.

Det är precis så MFF ska bygga vidare.

Släppa när det är snudd på omöjligt att behålla, men redan ha ersättarna klara.

Direkt efter övergången skrev jag på twitter att jag kommer att bli rejält sur om MFF värvar in en ersättare för Johan Dahlin som man placerar före Robin Olsen. Det står jag fast vid.

Däremot delar jag Per Ågrens synpunkt att det behövs tre målvakter i truppen.

En kan bli långtidsskadad och då behövs det tre.

I artikeln jag hänvisade till tidigare (här är den igen, om det blir enklare) frågade jag om Viktor Noring (nej), ändrat beslut om Hossin Lagoun (nej) och vem som egentligen är tredjemålvakt nu (Marko Johansson).

Men vad ni inte kan läsa där och som jag också frågade om var om Dahlins flytt kan öppna för en omförhandling av Sixten Mohlins kontrakt. Än så länge är han en av lärlingarna, vilket innebär att det på målvaktssidan i MFF-truppen 2014 om inget görs bara finns en snart 24-åring med seniorkontrakt och en snart 18-åring med lärlingskontrakt.

Läge att ge Sixten ett seniorkontrakt?

– Så enkelt är det inte, svarade Per Ågren och utvecklade.

– En av anledningarna till att ha lärlingskontrakt är att spelarna går i skolan. Vi vill att de ska fullfölja utbildningen vilket innebär att det inte går att ställa samma krav på dem som på seniorkontrakts-spelarna, det vill säga att de ska vara närvarande på samtliga träningar när de är friska.

Sixten går sista året på sin utbildning.

MFF plockade nyligen över Åkarps IF:s målvakt Viktor Ringdahl till U19-truppen. I år var han ordinarie i Åkarps division 4-lag, men han är född 1996.

U17-lagets landslagsman Marko Johansson som var Per Ågrens spontana svar på vem som just nu egentligen ska kallas MFF:s tredjemålvakt är född 1998.

Framtiden är säkrad.

Men för att säkra 2014 tror jag att det bästa alternativet för MFF är att knyta till sig en äldre rutinerad målvakt som accepterar backup-rollen till målvaktsparet Olsen/Mohlin. Ungefär som när Håkan Svensson kom in i truppen för sju-åtta år sedan…

Det hade dessutom varit nyttigt eftersom jag är rätt övertygad om att det trots hans stora kvaliteter mellan stolparna är utanför planen Johan Dahlin kommer att saknas mest. Han har utan att det märkts så mycket utåt varit en viktig pådrivare och ledare.

…………………………..

Sist men inte minst:

GOD JUL

 

 

Dardan också med i U21-landslaget

Letade ett tag efter Dardan Rexhepi på dagens MFF-träning.

Det var inte mycket lönt. Efter ett återbud är han också uttagen till U21-landslaget och därmed saknas just nu fem spelare på MFF-träningarna av det skälet.

Sedan tidigare var ju även Simon Thern, Simon Kroon, Filip Helander och Pa Konate uttagna till det U21-landslag som laddar för EM-kval mot Polen i Krakow den 12 oktober.

Snart tunnas det ut lite mer. Markus Halsti var med på Hästhagens IP idag, men åker snart iväg med det finska A-landslaget.  A-truppspelarna Sixten Mohlin och Erdal Rakip plus Mirza Halvadzic från ungdomsleden laddar dessutom för U17-VM i Dubai dit de åker i helgen.

Första VM-matchen, mot Irak, spelas sedan den 19 oktober.

– Men det är 37 grader varmt där nere så det gäller att vara på plats lite innan för att förbereda sig, konstaterade Erdal Rakip när han samlade in bollarna efter träningen.

Nästa gång MFF-truppen är på Hästhagens IP blir på fredan klockan 12.00 då det är träningsmatch mot FC Nordsjälland.

På torsdagen tränar man som vanligt, men det passet är flyttat till plan 6 på Stadionområdet.

Pawel Cibicki stod över onsdagsträningen.

– En lättare skadekänning, men ingen fara, berättade Rikard Norling.

……………………………………………..

Det känns för resten allt roligare att titta på Benjamin Fadis insatser på träningarna.

Efter en inledning i Malmö FF då det såg initiativlöst och rätt trögt ut för honom har det tänt till. Både i spelet och i avslutningarna, som inte alls var bra tidigare.

Nu börjar han visa vad han kan och det har ju även sett bättre ut i U21-matcherna. Känns helt klart som det är läge att ge honom ett hyfsat långt inhopp mot Nordsjälland för att stämma av om det goda intrycket står sig även i A-lagssammanhang.

………………………………………………..

Glömde lägga upp den här bilden i söndags.

Beviset på att jag på något sätt lyckades hitta snö på Hisingen även om det var en rätt varm eftermiddag.

SnöOle

 

 

 

Många skäl att inte missa matchen

Senaste gången AIK lyckades besegra MFF i en allsvensk match i Malmö var 1996.

Samma år föddes två av spelarna i MFF-truppen; Erdal Rakip och Sixten Mohlin. En tredje, Petar Petrovic, hade inte fyllt ett år och knappast lärt sig gå än.

AIK har faktiskt 14 raka bortamatcher mot MFF utan seger.

Om det har betydelse? Klart att det har.

Men lika viktigt att påpeka är att det är två topplag som möts och att AIK är seriens formstarkaste lag. AIK har inte förlorat en enda av de senaste tio matcherna och vunnit åtta av dem.

Det har också betydelse.

Så visst, AIK har goda förutsättningar att sätta en punkt för den där sviten.

Men jag tror inte att AIK gör det.

Oavsett vad man tror finns det i vilket fall som helst hur många skäl som helst att inte missa den här matchen. Här är ett par:

Två klassiska lag möts i en toppmatch.

Jag skulle bli förvånad om Rikard Norling inte får rätt när han säger att det blir en bra match, en intensiv, kampfylld och välspelad av hög allsvensk klass.

Det lär bli ett rejält tryck på läktarna. Publik- och inramningsmässigt håller Allsvenskan världsklass. I torsdags mot Swansea City kom högvis med internationella hyllningar av Malmö-klacken. Det var Malmö FF-supportrarna värda. Ändå finns det ett snäpp till. Nu är stolarna borta och det ryms 6 000 istället för 3 000 på ståplats på Norra läktaren. På den andra sidan kommer 800-1 000 AIK-supportrar att utklassa stämningen Swansea-klacken bjöd på.

Ta vilket Premier league-lag som helst. Inget har numera i närheten av samma läktarstöd som MFF och AIK plus ytterligare ett par svenska lag. De som inte har förstått det sitter fortfarande kvar och sover i Tipsextra-soffan.

Det kan tyvärr även vara Jiloan Hamads sista match i MFF-tröjan.

Eller en av de sista.

MFF-kaptenen har nu nått den kvalitetsnivån att det enda som kan rädda kvar honom i MFF säsongen ut är hans klokhet att säga nej till alla de nio skitbuden som kommer innan det tionde som både är från rätt klubb och ger rätt pengar.

Majoriteten av de svenska spelarna har inte den smartheten och fryser snabbt fast både på bänken och i karriären när de flyttar utomlands.

Jiloan Hamad har sagt nej till åtskilliga klubbar.  Jag är dessutom säker på att han inte bara stirrar på vad det står i klubbskölden. West Ham United är till exempel ett av lagen som nämnts. Det låter ju bra. Men då  glömmer man att West Ham blev över när den engelska fotbollen förändrades. Varför ska Jiloan Hamad gå till en klubb som tränas av Sam Allardyce och tyvärr numera har en stabil topp tre-placering på listan över Premier leagues största tjongar-lag? Bröndby har varken pengar eller klass längre, FC Nordsjälland känns som ett steg i sidled och Utrecht är ingen hit i en liga som tappat. Tyska Greuther Fürth kan däremot vara helt rätt.

Så ta chansen att se Hamad. Och Pontus Jansson.

Som en extra bonus för publiken kan det ju även poppa upp en presentation av Guillermo Molins…

Idag på eftermiddagen passerade Malmö FF 15 000 sålda biljetter.

Det talar för en publiksiffra på 18 000. Hyfsat. Fast det borde vara 20 000.

Men söndag och sommar gör att företagen sviker. Klubbstolarna och logerna kommer att vara väldigt glest besatta.

Simon och Simon, Thern och Kroon är tillbaka i truppen. Benjamin Fadi och Erdal Rakip går ur den.

Erik Johansson har nog fortfarande problem med foten och Erik Friberg och Markus Halsti behövs på mitten för att stå upp mot AIK:s mittfält. Simon Thern är okej igen och då startar han.

Det tyder på följande lag:

Johan Dahlin – Miiko Albornoz, Pontus Jansson, Filip Helander, Ricardinho – Jiloan Hamad, Erik Friberg, Markus Halsti, Simon Thern – Magnus Eriksson, Tokelo Rantie.

Egentligen finns det bara ett problem. Men det är ett stort sådant. Går det att sätta Swansematchens kanske bäste spelare Emil Forsberg på bänken? Inte minst för att han varit riktigt bra rätt lång tid nu.

…………………………..

Efter dagens träning passade jag på att se MFF:s U19 mot Lunds BK på gammel-Stadion. MFF fick nöja sig med 1-1 sedan juniorallsvenskejumbon LBK kvitterat i sista sekunden. Det var inte oförtjänt. LBK spelade bra och MFF presterade en match av kattlådekvalitet.

Franz Brorsson – TFF-Jonas son – gjorde MFF-målet i början av den andra halvleken och målvakten Sixten Mohlin fick bytas ut sedan han voltat och drabbats av en hjärnskakning.

 

 

Dahlin OCH Mohlin imponerade

Om Johan Dahlins comeback och U21-matchen kan ni läsa här.

Tänkte bara lägga till ett par intryck:

…att Johan Dahlin gjorde ett säkert intryck i målet. Han är både fysiskt, mentalt och formmässigt redo att ta upp kampen med Robin Olsen.

…att det ska vara så svårt för MFF att göra mål. Första 45 dominerade man totalt, men det räckte bara till 1-0 – på straff (Benjamin Fadi). Öster skulle aldrig fått chansen att ta sig in i matchen igen.

…att Simpn Kroon och Emil Forsberg hade ett rejält övertag mot Österförsvaret och hela tiden tog sig förbi. Alldeles för ofta blev det dock en dribbling för mycket (Forsberg) eller ett onödigt extra stopp efter ett fartfyllt ryck som redan fört honom förbi backarna (Kroon).

…………………………………….

Såg en bit av Sveriges 1-0-seger över Schweiz i inledningsmatchen i U17-EM.

Där var det en annan målvakt från MFF:s seniortrupp som imponerade!

Sixten Mohlin gjorde en kanoninsats i målet och det var ingen slump att han höll nollan. Inte bara han utan även de två andra uttagna MFF-spelarna fanns för övrigt med i startelvan.

Erdal Rakip och Mirza Halvadzic gjorde också starka insatser. Men Sixten var bäst.

Nästa match för Sverige spelas på onsdag mot Österrike, som föll med 0-1 mot värdnationen Slovakien i premiären. Sedan avslutas fyrlagsgruppen med matcher på lördag den 11 maj.

De sex bästa lagen i EM går vidare till U17-VM i Förenade Arabemiraten 17 oktober-8 november.

 

Skön seger, men bittert för Alex

Egentligen borde allt vara jubel i Malmö FF.

1-0 över Kalmar FF, tillfällig serieledning, en målvaktstalang i Robin Olsen som nu spelat 225 minuter i allsvenskan och hållit nollan i samtliga och en första halvtimme som visade exakt hur mycket kapacitet det ryms i laget när man får spela på en hyfsad plan.

Men så var det ju det där med Alexander Blomqvist. Alla testerna läkaren Pär Herbertsson hunnit göra efter skadan tyder på att det är korsbandet som är sönder. Alla korsbandskador är som  hämtade direkt från helvetet för en fotbollsspelare. Att en 18-åring drabbas när han får chansen att spela sina första minuter i Allsvenskan är snäppet värre. Sju minuter blev det, fyra på planen eftersom han var utanför den ett tag.

Bara att hålla alla tummarna för att Pär Herbertsson har fel. Men det tror jag inte.

Därför får vi istället hoppas på att Alex kan komma tillbaka och ändå få den fina karriär jag – och garanterat många andra – var säker på att han skulle få.

Kom igen Alex.

Bli inte en ny Christian Bank!

Ni vet, det danska nyförvärvet som startade en match (mot Hammarby), skadade sig efter 22 minuter och sedan aldrig mer spelade i MFF-tröjan. Istället fortsatte han att försörja sig som foto-modell. Men det där skrev jag mest för att låtta upp stämningen. Jag är säker på att Alex Blomqvist kommer att sätta betydligt större avtryck i MFF-historien än så…

Segern var rättvis och borde varit större, vilket Kalmartränaren Nanne Bergstrand var noga att framhålla på presskonferensen. Snyggt!

I 80 minuter hade Malmö FF ett bättre spel och fler chanser än Kalmar FF och sista tio var det närmast löjligt hur ribban och Kalmarmålvakten Etrit Berisha ständigt lyckades komma i vägen för MFF-avsluten.

Tokelo Ranties inhopp rörde om och det bytet kom i precis rätt läge,

Men lika betydelsefullt var troligen att Kalmar bytte ut den finske landslagsbacken Paulus Arajuuri på grund av skada. Han var mycket bra och höll ihop det mesta.

I MFF  var Robin Olsen stabil, lugn och gjorde en räddning som enbart den motiverade att han skulle utses till matchens lirare.

Jag började tjata om hur bra Robin var redan när han spelade i IFK Klagshamn. Nu har han utvecklats och blivit en stabil allsvensk målvakt.

Glöm heller inte att Johan Dahlins återbud öppnade för att 17-årige Sixten Mohlin fick sitta på A-lagsbänken för första gången. Sixten är en jättetalang med helt rätt inställning och vilja. Under lång tid pendlade han till MFF U-träningarna från Åhus!

Och deppet över Blomqvist-skadan får inte dölja att Filip Helander på nytt var lysande, att Pontus Jansson snart är feberfri och att Erik Johansson nästan lika snart är tillbaka.

Mer godis: Erik Fribergs vilja att löpa in i motståndarnas straffområde.

……………………….

Räkna för övrigt med att Tokelo Rantie, hans agent och MFF snart är överens om ett längre avtal.

Efter matchen pratade jag och Kvp-kollegan Mattias Larsson med Per Ågren och den vanligtvis så försiktige Ågren poängterade hur bra allt såg ut i förhandlingarna.

Det var inte en fråga om om utan snarast när MFF kunde presentera ett avtal och Per Ågren sa inte emot att det kunde gå snabbt. Positivt, för Rantie är en högklassig spelare och en fin människa som MFF-publiken kvickt lärt sig att älska och uppskatta.

………………………..

Planen var betydligt bättre än i premiären.

Jiloan Hamad hade också ett intressant resonemang om att vattningen före avspark hjälpte till. Blötan lindrade effekten av ojämnheterna. Det skulle vattnats i pauen också, berättade han, men av någon anledning blev det inte av.

MFF kör för övrigt vidare med breddningen av planen klubben gjorde förra säsongen. Då blev den 70meter istället för 68. Med den större ytan ska backande lag få svårare att försvara sig.

 

 

 

Räkna med Robin i målet

Ett par sena tankar inför morgondagens match mot Kalmar FF.

Läget inför matchen – mest skadeläget – och mina tankar om en trolig startelva kan ni läsa här.

Efter det har jag blivit allt mer övertygad om att det blir Robin Olsen i målet. Har nämligen fått tydliga signaler om att unge tredjemålvakten Sixten Mohlin är kallad till matchen och ska sitta på bänken. Det talar för att Johan Dahlin inte är tillgänglig.

Vi får se.

Och det finns ingen anledning att chansa med Johan Dahlin.

Robin Olsen har utvecklats, är redo att ta ansvaret och har redan stått en och en halv allsvensk match och hållit nollan i 90 plus 45 minuter. Dels i debuten mot Syrianska i Södertälje, dels i andra halvlek mot Åtvidabergs FF på Kopparvallen. Jag tror att han gör det på Swedbank Stadion också. Och för Sixten Mohlin blir det en härlig uppmuntran att som 17-åring göra sin första match på bänken i A-laget.

………….

Vågar inte riktigt lita på det, men väderapporten jag precis tittade på utlovade att det för första gången på evigheter ska bli över tio plusgrader imorron.

Tolv plus och sol! Underbart om det stämmer – och årets första match utan långkalsonger.

Planen är i vilket fall som helst redan mycket bättre än i premiären mot Halmstads BK. Det anade vi när vi såg slutet av lördagens MFF-träning och det bekräftade Tokelo Rantie när vi frågade honom. Mer om det kan ni också läsa om i artikeln jag länkade till i början.

………..

I Kalmar FF är den finske landslagsmannen Paulus Arajuuri spelklar igen efter sin inflammation i höften. Den norske landslagsbacken Jörgen Skjelvik står dock över mot MFF på grund av en lårskada. Dömer matchen gör Stefan Johannesson från Täby.

…………..

Malmö FF:s U19-lag avancerade till semifinal i Svenska Ligacupen genom att besegra IFK Göteborg med 3-1 efter förlängning. Efter 0-1 i paus och 1-1 vid full tid avgjorde MFF. Målen gjordes av Emil Kjellker, Jesper Ríndmo och Mirza Halvadzic.

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.