Ny plan på gammel-Stadion

Malmö stadions gräsmatta kommer också att bytas ut.

I alla fall nästan.

Pratade precis med fritidsdirektören Bo Sjöström, som bekräftade följande:

När MFF begärde in offerter för det nya gräset till Swedbank stadion hörde ett företag av sig och erbjöd alternativet att istället för att lägga helt nytt gräs ”renovera” det gamla.

Malmö FF hade tagit beslutet att lägga helt nytt, men fritidsförvaltningen – och MFF – tyckte ändå att det var intressant att se vad företaget kunde. Därför kommer man i början av sommaren att stänga Stadion i sex veckor. Matcherna som skulle spelats där bokas om. Under den tiden tar man bort ytan och genomför renoveringen av planen.

Allt ska vara klart till mitten av sommaren.

När det renoverade Malmö stadion-gräset är färdigt att tas i bruk kan man inleda jobbet med att riva träd-allén, gräva upp asfaltsgången och lägga samman de två träningsplanerna till den stora nya ytan som MFF ska ha som permanent träningsarena.

…………………………………………………….

Simon Kroon var med i början på dagens träning och såg pigg ut.

Men det dröjer lite innan det är dags för comeback efter lårskadan.

Två veckor (möjligtvis en och en halv) trodde han själv, vilket innebär att det inte är realistiskt att han ska vara tillgänglig på måndag mot Hammarby eller fredagen efter mot Falkenbergs FF. Möjligtvis till HBK den 29 april.

– Det har ju bara gått två veckor sedan det hände. Men när jag är tillbaka räknar jag med att nå upp på samma nivå som före skadan, lovade han.

Om Simon inte gått sönder hade han med stor sannolikhet startat i premiären mot GIF Sundsvall.

Nu är det bara att hoppas att oturen med sjukdomar och småskador är över. När han gick sönder var det i alla fall en ny erfarenhet.

– Det var min första muskelskada.

 

 

 

 

Kroon mår bäst av en utlåning

Resultatet sätter ofta domen. MFF skulle vila spelare mot Kalmar FF, men när startuppställningen kom visade det sig att Åge Hareide satte ännu fler tunga namn på bänken än väntat.

Allt för att ha fräscha ben på Markus Rosenberg, Magnus Eriksson, Markus Halsti och Matias Concha på onsdag i returen mot Ventspils.

För då spelar åtminstone de tre förstnämnda.

Det kunde blivit seger. Då hade det varit succé,

Det blev oavgjort. Det var helt okej.

Men om det blivit förlust hade det inte varit värt risken, hur viktigt det än är att klara avancamanget till nästa omgång i Champions league-kvalet än är för MFF.

För hur betydelsefullt det än är för Malmö FF att få fyra garanterade matcher till i Europa-spelet så står jag fast vid att det inte är värt ett missat allsvenskt guld.

Men 1-1 var som sagt okej.

Och då blir plötsligt modellen mindre än maximal nytta nu för större nytta i framtiden ett plus.

Det är inte att leka vindflöjel.

Det är att låta resultatet tala och fotboll kommer alltid att vara en plats där det är resultaten som sätter slutbetygen.

Köper även att man måste låta nyförvärven komma in i spelet.

För som övergångsfönstret ligger måste det göras nu när Europaspelet redan är igång.

Matchen blev även en möjlighet att testa Simon Kroon i 90 minuter.

Egentligen tycker jag bara han bevisade en sak. Att det är rätt att låna ut honom.

Kan låta hårt. Men jag är övertygad om att det är precis vad han behöver för att ta sista steget. Jag tror nämligen inte att han gör det i MFF. Där blir han för mycket ”fladder-pelle”, en som nästan kommer förbi, nästan sätter chanserna och nästan får till samspelet med lagkamraterna. Det ser helt enkelt mycket bättre ut än det faktiskt är.

Jämför gärna med Emil Forsberg.

Där har vi en spelare som nästan hela tiden lyckas med det som många hoppas att Simon Kroon någon gång ska klara av.

Mjällby AIF nästa. Om nu inte Listerklubbens sparkande av Lasse Jacobsson förändrar bilden.

Ett par saker som jag verkligen gillade:

Samarbetet mellan Isaac Kiese Thelin och Agon Mehmeti. Det klickade inte perfekt, hur det nu skulle kunna göra det redan nu, men det såg väldigt lovande ut med en ål och en kiese på topp.

Amin Nazaris insats på mitten. Han gjorde ett stort kvalitetslyft i jämförelse med i onsdags.

Då var han inte alls bra. Nu bevisade han att det finns ett stort spel i hans kropp och han gjorde det på exakt det sätt en talang ska göra det, genom att komma igen starkt efter en dålig insats.

MFF startade alltså toppmatchen med Erdal Rakip och Amin Nazari centralt på mitten. Två spelare som startade i klubben som fem-sex-åringar i fotbollsskolan. Någonstans finns det alltid en extra skönhet i en sådan sak.

 

 

 

Mer rotation att vänta

På dagens träning gick Guillermo Molins väl inlindad kring halsen av ungefär mitt i. Fortfarande krasslig och hostig.

Sedan körde MFF tvåmålsspel med Olsen – Albornoz, Helander, Johansson, Ricardinho – Kroon, Thern, Halsti, Forsberg – Eriksson, Rosenberg i förstaelvan.

Erik Johansson istället för Pontus Jansson (som spelade med ”motståndarna”) och Simon Kroon istället för Guillermo Molins (som gått av) med andra ord. Läge för rotation till Geflematchen på lördag?

När jag pratade med Åge Hareide efter träningen sa han:

a) att det var för tidigt att säga än.

b) att det inte var uteslutet.

c) att strategin fortfarande är att rotera när man kan, för att hålla igång så många som möjligt och förbereda sig för när man måste. Spelare som stått över någon månad är ett sämre alternativ än spelare som fått matchtid i tävlingssammanhang.

Så jag tror att det blir Erik Johansson och kanske Simon Kroon mot Gefle.

Molins var ruggigt bra mot IFK Göteborg. Men han var även krasslig, kräktes tydligen redan i pausvilan och orkade inte mycket efter pausen då han även byttes ut efter ett tag. Eftersom han fortfarande har sviter av sjukdomen borde det vara läge att vila och matcha Kroon.

Erik Johansson har fått matchtid, men mest som mittfältsalternativ. Han skulle behöva en start som mittback.

Och med Pontus Jansson och Guillermo Molins på bänken kan man ”byta sönder” Gefle.

På tal om byten förresten.

Jämför MFF:s och IFK Göteborgs byten från i måndags.

MFF kom in i matchen och stängde den med sina. IFK Göteborg gjorde ett dubbelbyte som blev totalt misslyckat.

…………………………………………………………

Sveriges Fotbollshistoriker och statistikers medlemstidning (jo jag är med) dök upp i brevlådan.

Där gick det bland annat att se att det inte bara är den allsvenska maratontabellen som Malmö FF toppar.

MFF är etta även i Svenska cupens ”maratontabell”.

MFF har flest titlar, flest finaler och flest vunna matcher.

Flest poäng också om man räknar fram det, men det är ju liksom inte poängen med cupspel. Därför är tabellen baserad på titlar och finaler.

AIK är tvåa och IFK Göteborg trea.

 

Det behövdes ingen bonus

För att ta det viktigaste först. MFF är klart för semifinal i Svenska cupen för första gången sedan 2002. Dessutom är laget två istället för tre matcher från den första cuptiteln sedan 1989.

Det är själva grundbulten.

Om man inte fattar skillnaden mellan att spela dåligt och vinna och att spela dåligt och förlora ska man nog varken spela fotboll eller analysera, skriva eller läsa om den.

MFF startade och avslutade matchen bra, men de 65-70 minuterna i mitten var ett närmast perfekt sömnmedel.

Det tillfälliga övergivandet av 4-4-2 blev heller ingen succé. för att uttrycka det milt. Tafatt, ovant och trubbigt är en rätt träffande beskrivning.

Men MFF vann med 2-0.

Filip Helander sa det bra efter matchen. ”Vi var överens om att det viktiga var att avancera och att det inte betydde så mycket hur det gick till. Bra spel är en bonus”. Leveransen fixades, bonusen uteblev. Med tanke på hur det i åtskilliga år sett ut i cupen tror jag att det är en sak som i stort sett alla MFF-supportrar kan leva med.

Egentligen räcker det med att blicka tillbaka till förra säsongen då MFF spelade ut GIF Sundsvall i den sista gruppspelsomgången, vann med 4-1 och gjorde en riktigt bra match. Men det räckte inte eftersom MFF i den första omgången spelat uselt mot Öster utan att vinna.

Glöm heller aldrig att det är två lag på planen.

Om MFF spelade dåligt – villket man alltså gjorde – och vann, vad säger det då om Brommapojkarna? Framförallt när  BP inte skapade en enda ordentlig målchans på hela matchen.

För mig säger det två saker:

1) BP var sämre.

2) MFF:s försvarsspel ska ha klart godkänt, trots 4-3-3 eller 4-5-1.

Glöm heller inte att MFF saknade tre viktiga kuggar i Guillermo Molins, Ricardinho och Markus Rosenberg. Offensivt märktes det rejält.

Rosenberg har ännu inte gjort avtryck i Allsvenskan, men kommer att göra det.

Molins är för mig Allsvenskans bäste spelare.

Vad Ricardinho betyder fattar de flesta.

Särskilt som Mahmut Özen ännu inte nått nivån som krävs för att spela i MFF.

Var jag taskig nu mot Özen?

Tycker inte det. Taskigt hade varit att låtsas att problemet inte existerar och/eller att redan nu döma ut honom totalt för hela säsongen. Jag skrev faktiskt – fullt medvetet – ÄNNU inte nått nivån.

Nu väntar en cupsemifinal den 1 maj

Vem MFF ska möta lottas på tisdag.

Då får MFF klara sig utan Markus Halsti som blev utvisad mot BP. För hårt dömt säger jag utan att ha sett situationen mer än från läktaren.

På frågan om Halsti blir avstängd i söndagens allsvenska premiär mot Falkenbergs FF finns inget givet svar. Det avgör disciplinnämnden under veckan. Den automatiska avstängningen i nästa match i samma tävling (cupsemifinalen) är redan klar. Nämnden ska avgöra om det utöver den ska utdömas fler matcher.

Jag tog ett snack med Göran Nilsson i disciplinnämnden för att bena upp problemet.

Så här är det:

Avstängningen i nästa match är en automatisk effekt av utvisningen. Den sker i samma tävling. Det vill säga i cupsemifinalen den 1 maj.

Disciplinnämndens beslut är en helt annan sak. Då ska man bestämma om det övriga. Man kan tycka att det inte behövs någon ytterligare bestraffning (då kan Halsti spela alla matcher utom cupsemin) eller så kan man plussa på med en, två eller fler matcher. Och då har det ingen betydelse om det är cupen eller Allsvenskan. Matcherna behöver heller inte ligga kloss intill varandra. I distrikten går man på en tidsperiod, i SvFF kan man till exempel säga avstängd mot Falkenberg och sedan i cupen mot X även om det är allsvenska matcher emellan, som han alltså får spela.

”Normalstraffet” för rött kort direkt är två matcher.

Beslutet kan givetvis inte verkställas förrän det är taget, det vill säga om Markus Halsti ska bli avstängd mot Falkenberg måste DN sammanträda i veckan och ta ett sådant beslut.

Gör nämnden det då? Numera finns det ett snabbhetskrav uttryckte Göran Nilsson det försiktigt. Utgångstipset är alltså ja.

……………………….

Topp tre i MFF:

1) Filip Helander, första målet överhuvudtaget i en tävlingsmatch för MFF och stabilt spel.

2) Pontus Jansson, stabilt och bra spel.

3) Simon Kroon, mål, skott i stolpen och ett par riktigt fina ruscher.

Gillade också Pawel Cibickis inhopp. Han visade mer på tio minuter än Dardan Rexhepi gjorde i BP på 90, om man nu ska hårdra det.

…………………………….

Att det blir cupsemifinal den 1 maj innebär att MFF:s hemmamatch mot BK Häcken i Allsvenskan den 2 maj kommer att flyttas.

Inget konstigt med laguttagningen

När Malmö FF slog Degerfors IF med 7-1 gjorde Simon Kroon tre mål och Guillermo Molins två.

Sedan besegrades Ängelholms FF med 3-0 efter två nya mål av Molins och ett mål plus en assist av Kroon.

Nu möter MFF Hammarby IF i den tredje och avgörande matchen i Svenska cupens grupp 1. Då får Simon Kroon inleda på bänken och Guillermo Molins ta klivet ner från anfallet till mittfältet.

Läge för att vinkla och snacka om petningar?

I så fall i media och bland folk som inte följt Malmö FF:s försäsong ordentligt.

För mig känns det fullständigt naturligt!

För det första är det ett bevis på att Åge Hareides devis att det inte är startelvan som ska vinna matcherna utan tolv, 13 eller 14 spelare ska tas på fullaste allvar. Mot Hammarby lär både Simon Kroon och Simon Thern – som också hamnat utanför startelvan – bytas in. Det gör de för att påverka och göra skillnad. När vi förhoppningsvis malt ner Hammarby lite kan vi sätta in två spelare som är lika mycket ordinarie som de som startade skulle Hareide uttrycka det.

För det andra finns det trots allt en slags trappa.

Ibland känns det rätt bra att kunna hänvisa till något man skrev redan innan det hände. Ett par blogginlägg tillbaka svarade jag på frågan går det att peta Molins som anfallare med ja och påpekade att det i nuläget trots allt är Kroon som ska bort i den offensiva femlingen Magnus Eriksson, Markus Rosenberg, Guillermo Molins, Emil Forsberg och Simon Kroon.

Markus Rosenberg har dessutom inte spelat sedan han fick problem med låret för två veckor sedan mot Degerfors. Han stod över mot Ängelholm. Nu behöver han matchtid. Jag är fortfarande övertygad om att han kommer att bli Allsvenskans bäste forward 2014. Då ska han givetvis få de nödvändiga matcherna för att hitta den nivån.

Därför finns det egentligen bara en sak att invända mot att MFF:s startelva kommer att se ut så här: Robin Olsen – Miiko Albornoz, Pontus Jansson, Filip Helander, Ricardinho – Guillermo Molins, Markus Halsti, Erik Johansson, Emil Forsberg – Magnus Eriksson, Markus Rosenberg.

Jag tycker att Simon Thern borde fått starta.

Men grejen är ju att det mest är en känsla.

Han är – enligt Hareide-modellen ovan – i hög grad också en av dem som inte är de elva som avgör utan de 12-14 som gör det.

Offensivt blir effekten av ett inhopp av honom större än om Halsti/Johansson kommer in.

Det ska regna och storma i natt vilket naturligtvis påverkar en tidig vårplan med naturgräs negativt. Då kan det passa bättre med de uttagna.

Mot Öster ifjor var MFF rätt kasst på att anpassa sig till den usla planen. För att inte säga ovilligt Nu har man förhoppningsvis en plan för planen.

Men det kan bara gå vägen om man inte underskattar Hammarby IF. Nye tränaren Nanne Bergstrand är en räv. Han har till exempel vunnit fler allsvenska matcher mot MFF i Malmö än någon annan nu aktiv tränare. Fem gånger!

För Hammarby IF och klubbens supportrar är det dessutom en riktigt stor match. En bra bit över 1 000 biljetter är redan sålda till bortasektionen på Malmö stadion.

…………………………………..

Mirza Halvadzic har tränat med A-laget hela veckan.

Perfekt. Att låta honom göra det strax efter det att han skrivit på ett nytt ungdomskontrakt med klubben sänder precis rätt signaler.

Dessutom är han bra nog.

……………………………………….

Markus Rosenberg när han blir webb-tv-intervjuad efter dagens träning och upptäcker att kameran är nerhissad ungefär i maghöjd.

– Är det Erdal Rakip som blivit intervjuad före mig?

Går det att peta Gische som anfallare?

Malmö FF är inte bara på god väg att avgöra sin grupp i Svenska cupen.

Spelarna håller dessutom på att måla in Åge Hareide i ett beslutshörn.

Tittar vi på de två anfalls- och de två yttermittfältspositionerna finns det fem spelare som alla har presterat så bra att det är rimligt att fråga om de går att peta.

Först ska det ur trion Markus Rosenberg, Magnus Eriksson och Guillermo Molins väljas ut två anfallare.

Sedan Molins kom tillbaka till MFF har han spelat dussinet tävlingsmatcher som anfallare. På dem har han gjort tolv mål. Nästan direkt efter det att han kom till klubben skojade Hareide om att Gische måste göra mål om han ska spela anfallare, helst ett per match. Nu kan Gische kontra med: ”det är ju det jag gör”. Och det är givetvis ruggigt bra.

Men det som säger mest är nog att bakom den fina statistiken döljer det sig ändå en inkörningsperiod. På de sex senaste tävlingsmatcherna har Guillermo Molins nämligen gjort tio mål vilket ger ett snitt på 1,67.

Magnus Eriksson var Allsvenskans poängkung förra säsongen och en av de allra viktigaste kryddorna i guldgrytan. Han är dessutom suverän på att samarbeta.

Tokelo Rantie sprang supersnabbt och ofta härligt effektivt, men också lite hur som helst. Det löste Magnus.

Sedan kom Gische, som rörde sig på ett helt annat vis och återuppbyggde sin kunskapsbas som anfallare. Det löste Magnus också.

Tidigare i Åtvidaberg storspelade han med två helt olika anfallskollegor.

Fråga Molins om Magnus Eriksson är lätt och bra att samarbeta med. Svaret är ett rungande ja.

Därför tror jag att det egentligen är rätt onödigt att ställa frågan om Magnus Eriksson och Markus Rosenberg kan hitta ett fungerande samarbete. Klart att de kan.

Markus Rosenberg satt på läktaren nu. Det är han inte köpt för dyra pengar för att göra.

Kapacitetsmässigt har han heller inte där uppe att göra. Ända sedan det blev klart att han skulle återvända till MFF har jag tjatat om att Mackan håller en nivå som alldeles för få har förstått.

Min kollega på Kvällsposten Mattias Larsson skrev för ett tag sedan att Markus Rosenberg är bättre än Tobias Hysén och fick en del skit för det. Men Mattias har helt rätt. Tobias är inte ens i närheten av att ha presterat så bra i högklassiga ligor som Rosenberg har gjort.

Om Markus spelar som han gjorde i Tyskland och Spanien ska de allsvenska försvaren akta sig.

Så vem ska bort, eller ner på en yttermittfältsplats, och vem ska bort där?

Bortsett från matchen mot Ängelholms FF tycker jag att Emil Forsberg varit försäsongens bäste MFF-spelare. Han är redo för att ta ett stort steg framåt i jämförelsen med fjoråret.

Samtidigt följde Simon Kroon upp sitt hat-trick mot Degerfors med ett mål och en assist mot Ängeholms FF. Han har dessutom hittat ett självförtroende som gör att det kan bli många tillfällen för klacken att sjunga sin ”Bubbelbads-sång”.

Åge Hareide kommer bara att mysa och tycka att det är ett lyxproblem. Men frågan kvarstår.

Vem ska bort?

Än så länge tycker jag att svaret trots allt fortfarande är Simon Kroon.

Han är på väg mot ett härligt genombrott och är suverän på att ta sig förbi och öppna upp. Men även om han nu i två matcher visat mycket är han hittills ändå den som visat minst och det finns också en viktig sak som inte får glömmas bort i analysen. Båda de färska succématcherna för Kroon har varit mot Superettanmotstånd.

Det gäller trots allt att inte sväva iväg.

Mitt i allt höll jag dessutom på att glömma bort Markus Halsti. Hans förstahalvlek var suverän.

Som helhet växlade MFF mellan full gas och sämre perioder. Det och en riktigt vass insats av Ängelholms FF:s målvakt Matthew Pyzdrowski stoppade MFF från att göra tre mål till.

Gillade Ängelholms Muamet Asanovski när han spelade i Malmö FF. Nu blev han utvisad. Men tyckte ändå att han gjorde en helt okej insats.

Bästa kommentaren efter matchen?

ÄFF-tränaren Joakim Persson när han tittade bort mot Åge Hareide.

– Jag noterar att det bara är bortalagets tränare som fått kaffe.

Då fick han kvickt en mugg.

 

 

Halvadzic fortsätter i MFF

En glad nyhet.

Bronsvinnaren från U17-VM Mirza Halvadzic blir kvar i MFF.

Det bekräftade precis Daniel Andersson.

– Mirza har skrivit på ett nytt ungdomskontrakt. Bra att det löste sig.

Kontraktet gäller säsongen ut.

Någon garanti för att han senare ska kunna få ett lärlings- eller seniorkontrakt finns givetvis inte, men fortsätter han att utvecklas lika bra bör det snart finnas en plats öppen för honom.

De övriga MFF-spelarna från U17-VM Sixten Mohlin och Erdal Rakip har ju sedan länge lärlingskontrakt i A-truppen.

Efter att ha följt Mirza Halvadzic i Skånecupen, U17, U19 och U21 hade det känts jäkligt trist att inte få se honom ytterligare minst en säsong i den himmelsblå tröjan. Det gamla kontraktet gick ut vid årsskiftet, men nu är alltså ett nytt fixat.

…………………………………….

Att MFF valde att inte gå vidare med Dominic Adiyiah är svårt att protestera mot.

Det är ju MFF som har kollen.

Där kan vi som bara stått på läktaren och sett två kylslagna och matchförberedelseanpassade träningspass givetvis  inte konkurrera. 🙂

MFF-ledningen har sett Dominic A på plats när han testade med Kalmar FF mot Östers IF, man har sett videor från åtskilliga matcher, undersökt hans fysiska status och använt två träningar till att studera hur väl han passade in i gänget. Slutsatsen blev att han är bra, men inte tillräckligt bra.

Flera gånger har Malmö FF dessutom betonat att det var viktigt att han kunde spela både anfallare och mittfältare. När Magnus Eriksson valde att stanna och Simon Kroon storspelade mot Degerfors blev det givetvis betydligt lättare att säga tack, men nej tack.

Här är Skånskantexten om beslutet om Dominic Adiyiah.

 

 

Möcke, möcke bra

I år ska i alla fall MFF inte behöva falla på målskillnad i Svenska cupens gruppspel.

Efter 7-1 mot förra årets fyra i Superettan Degerfors IF – laget var bara sex poäng från allsvenskt kval – är det enbart löjligt att leta efter negativa saker.

Det skulle kunna vara att jag som vanligt spelat på 6-0. Men det får jag tåla.

Eller att Malmö FF nu seglar upp som favorit i Allsvenskan. Men det får de tåla. Dessutom gillar jag inte alls att folk mest använder gruppspelet i Svenska cupen till att dra slutsatser inför Allsvenskan. Skit i det. Cupen är också en trevlig tävling och en titel står på spel.

Eller möjligen att Markus Rosenberg fick kliva av redan efter 13 minuters spel. Men redan när han efter ”omplåstringen” gick hela vägen längs läktaren med ett enda stort brett leende förstod vi ju att det inte var allvarligt. Något han också bekräftade efter matchen. En lårskada, troligen av det lättare slaget.

Nä, det här var bara bra. Och ett styrkebesked från MFF:s offensiva krafter. Simon Kroon gjorde tre mål, Guillermo Molins två, Emil Forsberg ett och Magnus Eriksson ett.

Det känns som om många lag i år kommer att få stora problem med MFF-avsluten både från anfallarna och yttermittfältarna.

Därför var det rätt kul att sätta sig ner med Guillermo Molins en bit efter slutsignalen och höra att han tycker att det är försvarsspelet som är den största skillnaden mot förra året.

Efter 7-1!

Men Gische är en klok man.

Malmö FF hade redan före Degerforsmatchen hittat stabiliteten bakåt och det här var en ny sådan insats. Det blev ett insläppt mål. Fast det var allt. Hade Degerfors fler riktigt vassa chanser?

Framåt har MFF spelarna som kan avgöra vilka matcher som helst. Det är bakåt förbättringen kommer att behövas i Europaspelet. Mot väldigt mycket bättre lag än Degerfors.

Guillermo Molins sa också en annan mycket intressant sak. Jag har ingen aktuell statistik, men hans snitt som anfallare efter hemkomsten måste ligga en bit över ett per match. Han har dock slutat fundera på om han vill vara anfallare eller yttermittfältare.

– Jag har bestämt mig för att det egentligen är skit samma. Oavsett vilket går jag in och gör skillnad, som en lagkapten.

Magnus Eriksson och Simon Thern skulle bytts in efter 60 minuter. Nu blev det spel betydligt tidigare än så för Magnus Eriksson på grund av Markus Rosenbergs skada. Och ryss-Mange fortsatte i sin poängkung-roll från förra året. 5-1-målet kompletterades med två assist, där den sista till Emil Forsbergs 7-1 var hur snygg som helst.

Bäst var dock ändå att det räcker med att prata ett kort tag med Magnus Eriksson för att begripa att det inte finns någon tvekan. Han känner verkligen in i märgen att det var rätt beslut han tog när han nobbade Rubin Kazan-flytten och valde att stanna i himmelsblått.

Och vilket lyft uppfräschningen av Malmö IP blivit för försäsongsmatcherna!

Simon Kroon då!

Egentligen räcker det med att säga tre mål. Och hänvisa till den här texten.

 

 

Bältros blaha blaha

Bältros blaha.

I helgen drabbades Simon Kroon av bältros, i måndags inledde MFF-läkaren Pär Herbertsson behandlingen och imorron torsdag kan Simon vara tillbaka i full träning.

Här kan ni läsa texten om den senaste utvecklingen.

Gillar framförallt tre saker:

1) Själva huvudgrejen, att Simon Kroon är tillbaka så pass snabbt.

Det kan behövas. Han har flera gånger varit perfekt att ha som inhoppare och med Petar Petrovic borta resten av säsongen med en spricka i ett nyckelben hade det inte känts helt perfekt att även ha Simon borta en längre tid.

Det hade inte varit någon katastrof, inte ens att problem, men en klar irritation.

Efter dagens träning – innan beslutet om Simon Kroon kom – pratade jag med Rikard Norling om yttermittfältssituationen. Han sa det självklara att man kunde lösa problemet med hjälp av omflyttningar. Guillermo Molins kan ta steget ner och Simon Thern kan ta klivet ut. Men det är bättre om det inte behövs.

2) Att Simon tydligen hade god motståndskraft mot bältros-angreppet.

Har läst mig till att det varierar starkt från fall till fall hur pass hårt drabbad man blir och hur lång tid det tar att repa sig.

Det kan handla om månader och det kan göra riktigt jäkla ont. Helveteseld heter bältros på danska och då förstår man ju…

Men man kan alltså också vara aktuell för spel i Allsvenskan en vecka efter det att sjukdomen brutit ut. Härligt!

3) Att det finns ett par kul detaljer i historien.

Mest kul: Pär Herbertsson diss av alla eventuella invändningar Brommapojkarna skulle kunna tänkas ha.

– Han ska ju inte spela i bar överkropp,

………………………………………………

Miiko Albornoz avstod det mesta av torsdagsträningen också.

Känningarna i låret vill inte riktigt ge med sig, men MFF-naprapaten Wilner Registre var ändå optimistisk efter träningen.

– Imorron ska han försöka träna lite mer och jag räknar fortfarande med att han ska kunna vara tillgänglig i helgen. Procentuellt bedömer jag att det är övertag för att han ska kunna spela.

 

 

 

Dardan också med i U21-landslaget

Letade ett tag efter Dardan Rexhepi på dagens MFF-träning.

Det var inte mycket lönt. Efter ett återbud är han också uttagen till U21-landslaget och därmed saknas just nu fem spelare på MFF-träningarna av det skälet.

Sedan tidigare var ju även Simon Thern, Simon Kroon, Filip Helander och Pa Konate uttagna till det U21-landslag som laddar för EM-kval mot Polen i Krakow den 12 oktober.

Snart tunnas det ut lite mer. Markus Halsti var med på Hästhagens IP idag, men åker snart iväg med det finska A-landslaget.  A-truppspelarna Sixten Mohlin och Erdal Rakip plus Mirza Halvadzic från ungdomsleden laddar dessutom för U17-VM i Dubai dit de åker i helgen.

Första VM-matchen, mot Irak, spelas sedan den 19 oktober.

– Men det är 37 grader varmt där nere så det gäller att vara på plats lite innan för att förbereda sig, konstaterade Erdal Rakip när han samlade in bollarna efter träningen.

Nästa gång MFF-truppen är på Hästhagens IP blir på fredan klockan 12.00 då det är träningsmatch mot FC Nordsjälland.

På torsdagen tränar man som vanligt, men det passet är flyttat till plan 6 på Stadionområdet.

Pawel Cibicki stod över onsdagsträningen.

– En lättare skadekänning, men ingen fara, berättade Rikard Norling.

……………………………………………..

Det känns för resten allt roligare att titta på Benjamin Fadis insatser på träningarna.

Efter en inledning i Malmö FF då det såg initiativlöst och rätt trögt ut för honom har det tänt till. Både i spelet och i avslutningarna, som inte alls var bra tidigare.

Nu börjar han visa vad han kan och det har ju även sett bättre ut i U21-matcherna. Känns helt klart som det är läge att ge honom ett hyfsat långt inhopp mot Nordsjälland för att stämma av om det goda intrycket står sig även i A-lagssammanhang.

………………………………………………..

Glömde lägga upp den här bilden i söndags.

Beviset på att jag på något sätt lyckades hitta snö på Hisingen även om det var en rätt varm eftermiddag.

SnöOle

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.