Malmö FF är ett 4-4-2-lag

Också ett sätt att fira en 103-årsdag.

Med fel resultat, fel spelsystem och fel tröjor!

Så går det att sammanfatta MFF:s 0-2-förlust mot FC Nordsjälland på Farum Park.

Men det är – åtminstone delvis – en illusion. Framförallt för att MFF är ett 4-4-2-lag.

Det gäller i cupen mot Öster i årets första tävlingsmatch nästa helg och det gäller i allsvenskan.

4-5-1 eller 4-2-3-1 är ett undantagssystem som MFF inte tränat på eller någonsin passat för.

Att MFF inte ställde upp med renodlade anfallare mot Nordsjälland berodde på två saker:

1) I vissa internationella cupmatcher, alldeles särskilt mot bra och bollskickliga lag på bortaplan kan det vara bra med en plan b. För att täta och få med sig ett resultat att fixa till hemma.

2) Tre av fem anfallare var skadade och de två som var tillgängliga skulle räcka till för två matcher: MFF A-Nordsjälland följdes omedelbart av MFF U21-Nordsjälland. Så när Tokelo Rantie, Magnus Eriksson och Benjamin Fadi var borta blev det ett utmärkt tillfälle att testa något som kan vara bra för framtida bruk.

Därför blev utflykten till Farum mindre ett genrep inför cupen eller ett forum för slutsatser om chanserna i allsvenskan än ett test på hur MFF klarar att spela på ett sätt man normalt inte ska göra.

I 45 minuter gick det rätt bra. Det stod 0-0. Sedan kom ett tidigt baklängsmål i den andra halvleken och det blev omedelbart sämre.

Men även om duktiga fotbollsspelare ska kunna anpassa sig är det inte bara att slå av och på en knapp. Simon Thern sa något klokt efter matchen när han påpekade att man kom till spel med cirka en kvarts träning på att spela med en anfallare.

Så egentligen är det fel på många sätt att dra omfattande slutsatser från 0-2-förlusten.

För det första ska Malmö FF nästan utan undantag spela 4-4-2.

För det andra kommer man att träna betydligt mer på det nya inför undantagsmatcherna.

För det tredje var det en träningsmatch.

Men det bör definitivt påpekas att FC Nordsjälland är ett bra lag som var närmare 3-0 än MFF 2-1. FCN är försvarande danska mästare, tvåa i den halvtidspausade tabellen och har klasspelare som Nicolai Stokholm och Jores Okore.

Efter att ha sett MFF mot OB och FCN är det bara att konstatera att MFF fått väldigt tufft mot FCN även med 4-4-2. Så var det inte med OB.

En annan viktig lärdom från matchen var att MFF inte har råd med tre skador på anfallssidan.

Matchen spelades alltså på MFF:s födelsedag.

Det brukar numera inte gå så bra. Förra året blev det 1-2 mot OB. Nu alltså 0-2 mot Nordsjälland med ett lag skrudat i de smalspåriga rödvitrandiga tröjorna som många av medlemmarna avskyr.

Jo jag vet, Nordsjälland spelade i turkost och just nu har Malmö FF inte något annat tillgängligt matchställ. Men det ska bli väldigt skönt att snart slippa se de där barbershoptröjorna…

Annars blev upptakten på MFF:s 103-årsdag riktigt bra och välregisserad.

Bengt Madsen höll ett inspirerat tal vid bildandeplatsen på parkeringen bredvid Malmö IP och Peter Åhlander blev fullt förtjänt först att få priset till Andreas Nilssons minne. MFF håller på att skapa en tradition som på sikt kan bli riktigt uppskattad och uppmärksammad. Att vårda historien är viktigt och Malmö FF jobbar allt bättre och mer på att sköta den biten. Just därför var det en miss med tröjorna.

…………………

Alex Nilsson!

Ny BoIS-seger och ett nytt Alex-mål.

Han kommer att göra kaos med superettan – och det finns ingen jag mer unnar att få göra det.

………………….

Några har undrat varför John Abrahamson slutar i MFF-styrelsen.

Det finns en enkel förklaring.

När jag pratade med ordföranden Håkan Jeppsson om ekonomin – den artikeln kan ni läsa här – var han tydlig med att John suttit länge och gjort ett bra jobb, men att det blivit allt svårare att sköta ett styrelseuppdrag i Malmö FF på distans.

– John bor numera i Stockholm. Förra året, med att som hände, hade vi 30-35 styrelsemöten. Det ställer helt andra krav på närhet än förr. John lade ner stora resurser på att vara med, på plats eller via telefon, men i längden blir det för tufft. Det är dessutom enklare att hålla sig uppdaterad om man bor i närområdet, konstaterade Jeppsson.

Så nu vet ni.

 

 

TFF-spöket är dött och begravt

Skriv nu inte surt på bloggen sa en MFF:are som vi håller anonym, men vi kan kalla honom Peter Åhlander, efter 3-0 på Vångavallen.

Ingen risk.

Jag är bara kinkig efter förluster.

Och det här var inte bara en seger. Utan ett styrkebesked.

Gulddoften börjar kännas i näsborrarna. Det här kan MFF knappast missa.
Lika bra att redan nu bestämma vem som ska fä äran att sjunga på Stortorget. Förra gången, 2004, var det ju Olof Persson som satte extra fart på hyllningarna efter SM-guldet.

Segern på Vångavallen var tung som bly.

När jag åkte iväg till Trelleborg var jag nämligen övertygad om att Trelleborgs FF borta var den tuffaste av alla matcherna som återstod.
Nu är den avklarad och vinsten kom dessutom dagen efter HIF:s förlust mot Gais. Därmed är avståndet tre poäng och tack vare de tre målen egentligen ytterligare en eftersom Malmö FF:s målskillnad nu är tio mål bättre än HIF:s.

Tre poäng går givetvis att ta in på fyra omgångar. Tio mål gör det inte. Det är båda topplagen alldeles för stabila för. Därför är det i praktiken fyra poäng Helsingborgs IF ska ta in. Vi som sett Malmö FF hela säsongen vet att det finns inget – absolut inget – som tyder på att det ska lyckas.

Sista omgångens hemmamatch mot Mjällby är i praktiken utsåld. Jag tror inte att de som bokat biljetter har något emot att spänningen försvinner och matchen blir en enda lång hyllning till laget som redan säkrat de gyllene medaljerna.

TFF-tränaren Tom Prahl var, som vanligt, iskall i analysen efter matchen. Medan många av spelarna och flera av hemmalagssupportrana på läktaren pratade om små marginaler konstaterade general Prahl att hans lag knappt skapat några målchanser, och då är det svårt att vinna.

Tabellen säger att Malmö FF är det klart bättre laget, prestationen under säsongen säger att MFF är det spelmässigt överlägset bättre laget och numera har man även den interna statistiken på sin sida. 2008 slutade båda matcherna oavgjort 1-1 och 0-0, 2009 blev det 1-1 i Malmö och 2-0-seger för MFF i Trelleborg. I år vann MFF först med 2-0 på Swedbank stadion och nu alltså med 3-0 på Vångavallen.

Spöket som Trelleborgs FF länge var för Malmö FF är nu inte bara dödat utan begravt minst 20 meter under den bördiga sydskånska jorden.

Jag tror inte att det är en slump att svängningen över i MFF:s favör har skett parallellt med att Malmö FF har utvecklat och moderniserat sitt sätt att spela. I söndagens match fick man bara stundtals igång sitt kvicka och snygga passningsspel, men det räckte ändå tack vare att MFF under hösten även blivit bättre på att ta fajten.

Att TFF försökte jäklas genom att blocka uppspelen och tvinga Johan Dahlin att skjuta upp bollen fördröjde bara det oundvikliga avgörandet.

Lite pinsamt måste det också ha varit för hemmapubliken att höra och se de tillresta MFF-supportrarna fullständigt ta över och dominera hela Vångavallen och visa att det går att få liv även i den arenan. Men en snygg publiksiffra (9 049) och en rejäl snitthöjare såg man i alla fall till att fixa…

Varsågod.

Kul också att Jiloan Hamad fick visa hur bra han kan vara. Bästa matchen hittills för honom i MFF!

Ett mål, upphovet till straffen och assisten till Gisches 3-0 var ett starkt facit. Men det var inte bara det han gjorde.

Gische var också riktigt duktig på den andra kanten. Att flytta över Hamad på andra kanten när det blev omöjligt att hålla Gische utanför laget var ett riktigt bra drag av Rolle Nilsson. Just nu känns det som om alla förändringar MFF gör funkar. Guldflyt kallas det.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.