Jag litar på Lagerbäck

MFF:s sportchef Daniel Andersson blir bara bättre på att överraska. Nu var det en islänning han trollade fram ur nyförvärvshatten och det var dessutom en rutinerad 32-årig landslagsspelare som ingen nämnt i spekulationerna.

Han gillar det där att komma med en luring.

Men när jag pratade med honom efter presskonferensen var det framförallt en annan fördel han framhöll.

– När det inte pratas en massa om en spelare får man jobba mer i lugn och ro.

Och inte riskera att tappa det som är på gång för att andra klubbar också vaknar.

Hur bra är då Kari Arnason?

Lasse Lagerbäcks förtroende för honom räcker gott för mig.

Arnason har varit gjuten mittback i Island sedan Lagerbäck började bygga laget och på sätt och vis gör ju Island på A-landslagsnivå just nu vad Sverige gör i U21-EM: skräller på hög nivå.

I Championshiplaget Rotherham United var han minst av allt en bänkspelare.

115 ligamatcher blev det på tre säsonger varav en bra bit över 40 i år trots att han drog på sig tio varningar.

Jag gillar också att MFF plockar in en 32-årig rutinerad och etablerad spelare.

Han kommer inte till Malmö för att tvunget ta avstamp mot och redan nu börja tänka på nästa station.

Med ett kontrakt till och med 2017 kan han mycket väl vara kvar i klubben hela tiden ut.

Malmö FF kommer att tappa Filip Helander. Nu är den nödvändiga påfyllningen gjord. Glöm heller inte att Rasmus Bengtsson kom in.

Att Arnason blev klar innebär heller inte att Malmö FF räknar bort Luis Felipe Carvalho från Uruguay. Åge Hareide var efter förmiddagsträningen – innan någon utanför klubben visste att det skulle bli presskonferens – tydlig med att MFF vill gå vidare med Carvalho.

– Bara det stämmer att han är gratis. Hans lag åkte ur och då ska han vara fri att gå.

Lika bestämd var Daniel Andersson med att övergången för Kari Arnason inte påverkar beslutet om Carvalho.

Den 21-årige Uruguay-backen har övertygat, gjorde en stabil insats i träningsmatchen mot FC Höllviken och hans agent Terje Liveröd var på plats i Malmö hela förra veckan.

Det blir nog en Carvalho också.

Sätter MFF sedan ner foten och ser till att Erik Johansson får vänta till nästa säsong med att lämna har MFF uppgraderat rejält i försvaret.

Mer från träningen:

Åge Hareide konstaterade utan linda in det att han funderar på att överge taktiken med två defensiva mittfältare. In med Magnus Wolff Eikrem centralt alltså och ut med Enock Kofi Adu eller Oscar Lewicki på bänken.

I så fall är platsen Lewickis. Hareide är inte nöjd med Adus vår, tycker att han inte riktigt haft huvudet med sig och spekulerade i att Adu ville till MFF för att spela Champions League, visa upp sig och sedan ta nästa kliv. När de tankarna dyker upp försvinner en del av glöden. Åge Hareide brinner för MFF i Europa och vill att alla spelarna också ska göra det.

……………………………………

Petar Petrovic är tillbaka i Malmö FF när fönstret öppnar.

Hans låneavtal med IFK Värnamo har löpt ut och superettanklubben ville inte förlänga det.

Totalt blev det tolv matcher, varav bara tre från start, för den 19-årige yttermittfältaren.

Det är illavarslande lite.

Känns heller inte bra att det inte är på MFF:s initiativ Petrovic kommer tillbaka.

Helst vill man säkert låna ut honom igen.

Det är – och ska vara – tufft i MFF. Just nu är 16-årige Mattias Svanberg med full fart på väg förbi Petar Petrovic.

Om han inte redan är det? Svanberg tränar numera konsekvent med A-truppen, imponerar och lär snart få en fast lärlingsplats.

För övrigt var det fint besök på träningen.

Simon Kroons pappa Johnny stod vid staketet. I lördags var det exakt 30 år sedan han slog det svenska rekordet på 1500 meter när han sprang på 3.36,49 på Bislett i Norge.

Det rekordet står sig fortfarande!

Han trodde inte att det skulle hålla 30 år till. Men fan vet.

……………………………………………………….

Åge Hareide var och tittade på Zalgiris Vilnius i helgen.

Dessutom lägger det litauiska laget nytt konstgräs på hemmaarenan lagom till MFF-matchen.

Mer om det här.

 

 

Sexpoängsryck eller ledarskifte?

Oavsett om det spelas i Malmö eller Helsingborg handlar ett Skånederby numera om heta känslor, dramatik och intensiv fotboll inför fullsatta läktare. Härligt! Ibland bränner det dessutom till lite extra, som 2010 när MFF och HIF hela hösten hade ett race mot guldet.

Nu är det en skånsk guldkamp igen, men efter IFK Göteborgs seger mot AIK är förutsättningarna lite extra tillspetsade – och annorlunda.

Om MFF vinner på Olympia blir avståndet mellan lagen sex poäng. Det tar HIF aldrig igen på fem omgångar. Och tror ni mig inte så räcker det att titta på form och tendens. Om vi räknar bort de åtta första omgångarna i allsvenskan hade marginalen mellan MFF och HIF i toppen inte varit tre poäng utan elva!

HIF lever fortfarande på sin starka start med Alejandro Bedoya kvar i truppen och May Mahlangu frisk och skadefri.

MFF behöver vinna, men HIF behöver det ännu mer. Om HIF vinner förvandlas allting dramatiskt. Då är det inte MFF som är sex poäng före utan HIF som går förbi och upp i topp tack vare sin bättre målskillnad (plus 26 mot plus 19).

Dagen efter kan sedan IFK Göteborg gå förbi båda Skånelagen genom att besegra Gefle IF.

Och även om MFF tar en trepoängare på Olympia har man fortfarande IFK Göteborg hängande i hasorna. Vinst över Gefle och avståndet är en poäng.

På MFF-träningen inför matchen frågade jag Rikard Norling om Göteborgs seger mot AIK förändrat något i förutsättningarna.

– Absolut inte och det förändrar ingenting i våra vägval inför matchen.

Fast då önsketänkte han.

Givetvis ska det inte påverka saker som taktik, laguttagning, inställning eller något i förberedelserna. Men det förändrar en sak.

Tidigare var oavgjort ett riktigt bra resultat för Malmö FF. Nu är det inte så.

Intressant med tanke på att Malmö FF har fem raka matcher på Olympia utan seger.

Sett till statistiken är det dock dags att bryta den trenden i år.

MFF  är allsvenskans bästa bortalag med 24 poäng på tolv matcher och tittar man på Infostradas statistik är det där guldstriden har avgjorts de senaste åren. Åtta av 13 mästarlag sedan 2000 har toppat bortatabellen, bara fyra av 13 har vunnit hemmatabellen.

MFF har hittills snittat över två mål per match på bortaplan.

MFF har ännu inte förlorat mot ett lag på övre halvan. Trenden är att det är mot de sämre lagen man torskar.

Egentligen är det bara två saker som är säkra:

1) Guldstriden kommer inte att avgöras i den här matchen. På de fem omgångar som återstår kommer det att hända saker som vi inte har en aning om än (jag tror Blåvitt torskar mot Gefle).

2) 2013 års SM-guld kommer att vinnas av ett gräslag! Bästa plastlaget är femman Elfsborg.

…………………………………………….

Ricardinho är tillbaka. Pa Konate vikarierade bra, men en Ricardinho i form har än så länge en annan dimension.

Markus Halsti är avstängd. Därmed tappar MFF fysik på mitten. Men det är upp till MFF att spela så att det inte får någon betydelse. Och offensivt är firma Thern och Friberg ett större hot.

Erik Johansson vill och hoppas kunna spela. Men det är knappast realistiskt. Då går Filip Helander in. Spelar han bra, och det tror jag att han gör, snor han tillbaka platsen bredvid Pontus Jansson. Sådana är förutsättningarna.

Kul också att Johan Hammar för första gången på allvar tar en plats på bänken.

…………………………………………………….

MFF:s U19 spelade en viktig match i juniorallsvenskan idag.

Det blev 2-2 på Strandvallen mot Mjällby.

Efter 0-0 i paus tog MFF ledningen med 1-0, Mjällby vände till 2-1 och MFF kvitterade. Pawel Cibicki och Petar Petrovic gjorde målen.

Med fyra omgångar kvar toppar MFF tabellen. Men det är stenhårt. Elfsborg är tvåa en poäng efter, Häcken trea två poäng efter och IFK Göteborg fyra tre poäng efter. De två första lagen går till SM-slutspel.

 

Många skäl att inte missa matchen

Senaste gången AIK lyckades besegra MFF i en allsvensk match i Malmö var 1996.

Samma år föddes två av spelarna i MFF-truppen; Erdal Rakip och Sixten Mohlin. En tredje, Petar Petrovic, hade inte fyllt ett år och knappast lärt sig gå än.

AIK har faktiskt 14 raka bortamatcher mot MFF utan seger.

Om det har betydelse? Klart att det har.

Men lika viktigt att påpeka är att det är två topplag som möts och att AIK är seriens formstarkaste lag. AIK har inte förlorat en enda av de senaste tio matcherna och vunnit åtta av dem.

Det har också betydelse.

Så visst, AIK har goda förutsättningar att sätta en punkt för den där sviten.

Men jag tror inte att AIK gör det.

Oavsett vad man tror finns det i vilket fall som helst hur många skäl som helst att inte missa den här matchen. Här är ett par:

Två klassiska lag möts i en toppmatch.

Jag skulle bli förvånad om Rikard Norling inte får rätt när han säger att det blir en bra match, en intensiv, kampfylld och välspelad av hög allsvensk klass.

Det lär bli ett rejält tryck på läktarna. Publik- och inramningsmässigt håller Allsvenskan världsklass. I torsdags mot Swansea City kom högvis med internationella hyllningar av Malmö-klacken. Det var Malmö FF-supportrarna värda. Ändå finns det ett snäpp till. Nu är stolarna borta och det ryms 6 000 istället för 3 000 på ståplats på Norra läktaren. På den andra sidan kommer 800-1 000 AIK-supportrar att utklassa stämningen Swansea-klacken bjöd på.

Ta vilket Premier league-lag som helst. Inget har numera i närheten av samma läktarstöd som MFF och AIK plus ytterligare ett par svenska lag. De som inte har förstått det sitter fortfarande kvar och sover i Tipsextra-soffan.

Det kan tyvärr även vara Jiloan Hamads sista match i MFF-tröjan.

Eller en av de sista.

MFF-kaptenen har nu nått den kvalitetsnivån att det enda som kan rädda kvar honom i MFF säsongen ut är hans klokhet att säga nej till alla de nio skitbuden som kommer innan det tionde som både är från rätt klubb och ger rätt pengar.

Majoriteten av de svenska spelarna har inte den smartheten och fryser snabbt fast både på bänken och i karriären när de flyttar utomlands.

Jiloan Hamad har sagt nej till åtskilliga klubbar.  Jag är dessutom säker på att han inte bara stirrar på vad det står i klubbskölden. West Ham United är till exempel ett av lagen som nämnts. Det låter ju bra. Men då  glömmer man att West Ham blev över när den engelska fotbollen förändrades. Varför ska Jiloan Hamad gå till en klubb som tränas av Sam Allardyce och tyvärr numera har en stabil topp tre-placering på listan över Premier leagues största tjongar-lag? Bröndby har varken pengar eller klass längre, FC Nordsjälland känns som ett steg i sidled och Utrecht är ingen hit i en liga som tappat. Tyska Greuther Fürth kan däremot vara helt rätt.

Så ta chansen att se Hamad. Och Pontus Jansson.

Som en extra bonus för publiken kan det ju även poppa upp en presentation av Guillermo Molins…

Idag på eftermiddagen passerade Malmö FF 15 000 sålda biljetter.

Det talar för en publiksiffra på 18 000. Hyfsat. Fast det borde vara 20 000.

Men söndag och sommar gör att företagen sviker. Klubbstolarna och logerna kommer att vara väldigt glest besatta.

Simon och Simon, Thern och Kroon är tillbaka i truppen. Benjamin Fadi och Erdal Rakip går ur den.

Erik Johansson har nog fortfarande problem med foten och Erik Friberg och Markus Halsti behövs på mitten för att stå upp mot AIK:s mittfält. Simon Thern är okej igen och då startar han.

Det tyder på följande lag:

Johan Dahlin – Miiko Albornoz, Pontus Jansson, Filip Helander, Ricardinho – Jiloan Hamad, Erik Friberg, Markus Halsti, Simon Thern – Magnus Eriksson, Tokelo Rantie.

Egentligen finns det bara ett problem. Men det är ett stort sådant. Går det att sätta Swansematchens kanske bäste spelare Emil Forsberg på bänken? Inte minst för att han varit riktigt bra rätt lång tid nu.

…………………………..

Efter dagens träning passade jag på att se MFF:s U19 mot Lunds BK på gammel-Stadion. MFF fick nöja sig med 1-1 sedan juniorallsvenskejumbon LBK kvitterat i sista sekunden. Det var inte oförtjänt. LBK spelade bra och MFF presterade en match av kattlådekvalitet.

Franz Brorsson – TFF-Jonas son – gjorde MFF-målet i början av den andra halvleken och målvakten Sixten Mohlin fick bytas ut sedan han voltat och drabbats av en hjärnskakning.

 

 

Ett bra genrep på många olika vis

Oavgjort hemma mot Premier league-laget Swansea City. Det här borde MFF kunna studsa rätt bra från mot den betydligt viktigare matchen mot AIK på söndag.

Det i särklass viktigaste beskedet var: inga skador! Tror heller inte att någon blev mer sliten av det här, snarare inspirerad.

För även om Swansea City bytte ut sju spelare från startelvan och vilade rätt bra i 4-0-ledningen från det första benet var det ett högklassigt motstånd.

Och Malmö FF bytte ju också. Mot slutet spelade faktiskt två 17-åringar på mittfältet, Erdal Rakip och Petar Petrovic.

De som är förvånade över att MFF klarade sig betydligt bättre hemma än borta har dessutom inte lärt sig sin läxa. MFF har förlorat stort många gånger på bortaplan i Europaspelet, men i princip ALDRIG gjort det hemma. Det har faktiskt bara hänt två gånger. I Malmö har MFF däremot både besegrat och spelat oavgjort mot bättre lag än Swansea.

Det är ingen diss av laget MFF precis slagits ut av – Swansea City är ett världsklasslag med många riktigt duktiga spelare – men egentligen räcker det väl med att räkna upp de här resultaten: MFF-Milan 2-1, MFF-Benfica 1-0, MFF-Bayern München 1-0 och MFF-Inter 1-0.

Malmö FF är av tradition ett starkt hemmalag oavsett vilken tävling det handlar om och stöttas numera av en publik som håller en väldigt hög internationell klass.

För om MFF genrepade bra så gällde precis samma sak för klacken. På fredagen skuvas stolarna bort. Då växer den från 3 000 till 6 000 och blir ännu bättre.

Det bästa kollektiva beskedet från matchen var, frånsett 0-0-resultatet då, att det inte blev några skador. Inget av bytena gjordes av skadeskäl och på presskonferensen betonade Rikard Norling att planen var att de som behövde vila skulle göra det och att bedömningen var – och är – att alla fått exakt rätt speltid.

Om det stämmer lär ge sig mot AIK.

De bästa individuella beskeden från matchen tyckte jag att Emil Forsberg och Erdal Rakip stod för. Forsberg gled runt och förbi Premier league-spelarna som om han aldrig gjort något annat. Ingen slump. Han har spelat bra i Allsvenskan också rätt lång tid nu. Rakip växte efterhand och gjorde en bättre andra- än första-halvlek. Det är ett mycket bra betyg åt en 17-åring, som givetvis ska bedömas efter en annan måttstock än de mer rutinerade spelarna.

Jag vill dessutom gärna plocka fram Ricardinhos insats. Elegant och säker i samma paket.

Erik Fribergs jobb, så länge han var med, Pontus Janssons allt stabilare spel och Miiko Albornoz mod att våga det svåra hur bra spelare han än möter var andra höjdpunkter.

Dessutom visade Jiloan Hamad att landslagsuttagningen på eftermiddagen var fullständigt motiverad. Egentligen ska han vara med i alla Erik Hamréns trupper utan att behöva lita till återbud.

Förresten. Erik Hamrén tar ut en allsvensk spelare! Det är ju inte sånt han brukar syssla med. Mera att plocka med dem så fort de sticker utomlands. Vet han något vi inte vet?

 

 

En liten Kävlingeresa

Tog tåget till Kävlinge.

Sommarkortet måste ju jobba….

Det ångrar jag inte. Högalids IP är en härlig sommararena, vädret var strålande, de hade god Lunda-Melle i kiosken och MFF besegrade Halmstads BK med 2-1 i U21-serien.

Klart förtjänt också.

I den första halvleken dominerade MFF matchbilden rejält. Mot slutet av matchen stack dock Halmstads BK upp sedan MFF gjort en del byten och HBK fick faktiskt till ett skott i ribban på tilläggstiden. Lite grann kändes det som deja vu från en del A-lagsmatcher som MFF inte klarat att stänga, men totalt sett var det helt okej spelmässigt.

Jesper Rindmo gjorde båda målen, det första efter 30 minuters spel och det andra efter paus. Det var för resten riktigt snyggt när han efter assist från Edwin Ahmetovic fick bollen över backen och sedan drog in 2-0 på volley.

2-1-reduceringen kom sent på straff.

Jesper Rindmo ska givetvis ha överbetyg.

Han känns som urtypen för en målskytt som utnyttjar chanserna utan att synas så mycket. Länge såg man betydligt mer av anfallspartnern Benjamin Fadi som verkade piggare ut än på länge och alldeles i början kunde gjort ett mål efter att snyggt ha sprungit sig fram till ett bra läge. Men det händer fortfarande alldeles för lite inne i straffområdet för Fadi.

Gillade också Jonathan Ekendahls lugna och trygga spel på högerbacken, Erdal Rakips fina insats på mitten och dessutom var Petar Petrovic bra på kanten. En annan som övertygade var Johan Hammar. HBK var visserligen uddlöst i 75 minuter, men ändå. Hammar fick i alla fall visa sin styrka i luften och timingen börjar sitta där.

– Första U21-matchen var mest ett sätt att komma ikapp fysiskt. Idag kändes det bra även i spelet och jag är nöjd med min insats, sa Johan Hammar när jag tog ett kort snack med honom efter matchen.

Han är dock inte aktuell varken till torsdagens retur mot Drogheda United eller söndagens allsvenska hemmamatch mot Åtvidebergs FF eftersom han i A-lagssammanhang är spelklar först på måndag den 15 juli.

– Synd. Men slår vi bara ut Drogheda hoppas jag bli aktuell för truppen till den första matchen mot Hibernian, sa han.

Bredvid sig mot Halmstads BK hade Johan LB07:s Jesper Modig, född 1994, som testspelade. Tyvärr skadade sig Jesper i foten tidigt i den andra halvleken.

– Tar alltid lite tid att spela ihop sig med en ny mittbackskollega. Det finns mycket som måste klicka i passningsspelet och positionerna. Men jag tyckte att det gick helt okej tillsammans med Jesper. Det gjorde det med Marcus Haglind Sangré också när han kom in och ersatte Jesper, betygsatte Johan Hammar,

Tyvärr såg jag inte U21-matchen där Ludvig Nilsson från Kvarnby IK testspelade som mittback och kan därför inte jämföra hans och Jesper Modigs insatser.

Men jag tippar att Ludvig, eller Ludde som han kallas, kan ha ett litet försprång. Han är nämligen två år yngre!

…………………………………….

Måste också berömma de 40-50 supportrarna som skruvade ihop stolarna så att Norra stå kan vara öppen på torsdag mot Drogheda.

Först pratades det om att man skulle jobba måndag och tisdag för att allt skulle bli klart och MFF:s vd Per Nilsson var inte säker på att man skulle hinna. Det snackades även om att det krävdes cirka 40 arbetsdagar, i alla fall om en enda man skulle göra jobbet.

Sedan kom supportrarna och fixade alltihopa på en halv dag!

Förhoppningsvis kan MFF dra tre lärdomar från det här:

1) Inte ta förhastade beslut.

2) Om man ändå känner sig tvingat att göra det, prata med de som berörs.

Och

3) Underskatta inte de goda och stora krafterna som finns i supporterleden.

 

Ranties mål en ren rysare

MFF vann över Elfsborg i en viktig, intensiv och högklassig allsvensk match. Det var bra. Men som en extra finess bjöds publiken på ett mål som höll världsklass!

Tokelo Ranties 2-1-mål var inte bara avgörande, det var så snyggt och samtidigt så starkt att snålvattnet rann ner över tangenterna.

Bara att komma på tanken att göra den lika klassiska som primitiva skolgårdsfinten att lägga bollen bredvid motståndaren och sedan kuta av bara helvete var kul. Att det dessutom var Elfsborgs snabbaste spelare Niklas Hult han svischade ifrån gjorde det ännu mer anmärkningsvärt.

Sedan skickade Rantie hur enkelt som helst upp målvakten Kevin Stuhr Ellegaard på läktaren för att köpa en god chorizo med stark senap innan han kom fri. Väl i friläget såg han dessutom ut att tänka nu njuter jag av det här en sekund extra innan jag skjuter in bollen i det tomma målet.

Bara det enmansanfallet var värt 4 000 åskådare fler än de som 13 821 som letat sig iväg till Stadion.

Samma sak gällde hela den första halvleken då MFF var bra mycket bättre än Elfsborg.

Men trots en stark avslutning och Ranties fantastiska mål fanns det ändå tendenser som oroade. På nytt hade MFF svårt att spela av matchen i ledning 2-1. Stundtals blev det för ivrigt samt för riskabelt och nu när det snart vankas Europa league-matcher finns det all anledning att jobba vidare på att lära sig att ibland ta det lite lugnare och spela mer cyniskt.

Glöm heller inte att Elfsborg bidrog till MFF-segern med två taktiska tokerier. Anders Svensson på bänken från start var bara dumt. Tränaren Jörgen Lennartsson skyllde på skada, men inte såg Taco skadad ut när han byttes in sista 45 och lyfte spelet. Att sätta ner Niklas Hult på ytterbacken när det var han som hotade mest framåt var väl heller inget direkt genidrag?

Bäst i MFF var alltså Tokelo Rantie, inte bara för målet. Jiloan Hamad gjorde också massvis med saker rätt och första 45 var nog hans bästa insats på hela året. Hittills. Jag gillade också att Petar Petrovic kom in och vågade så pass mycket. Han kommer att bli hur bra som helst. Mittbacksduon Pontus Jansson och Markus Halsti gjorde också en betydligt bättre insats än mot Syrianska. Inte minst så länge Elfsborg envisades med att spela på kraft och med långa bollar. Vilket man gjorde rätt länge.

………………………………..

Europa league-lottningen med först Drogheda United och sedan Hibernian FC var bra.

MFF ska besegra Drogheda. Visst minns jag Cork, med det var den näst sämsta insatsen av ett MFF-lag under de över 45 år jag följt klubben. Drogheda är sämre än Shamrock Rovers, som MFF slog med 2-1 på Irland 2012 och med 2-0 i Malmö 2010 och troligen sämre än Cork.

Och Hibernian som kom på sjunde plats i den skotska ligan kvalade in till Europa league genom att förlora mot Celtic i cupfinalen. Det är inga meriter som skrämmer. MFF slår först ut Drogheda och sedan ett matchotränat Hibernian, den skotska ligan är inte igång när lagen möts.

Starkt, skönt och uselt

MFF tog en viktig seger efter det korta uppehållet i Allsvenskan. MFF vände ett sent underläge på 1-2 till vinst. Dardan Rexhepi fick äntligen göra mål igen i landets högsta och finaste serie. För tredje gången i år var det lagkaptenen Jiloan Hamad som gjorde det avgörande målet som gav tre poäng.

Men det viktigaste av allt att påpeka efter 3-2 i Södertälje mot Syrianska är:

MFF gjorde en riktigt dålig match!

Usel är rätt ord.

Det var nämligen inte bara värmen som påminde om Hawaii. Spelet, framförallt i försvaret, gjorde det också.

Topplag vinner på det här viset.

Jag nås till exempel av rapporter från matchen mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping att Norrköping var det i särklass bästa laget, men att det var Göteborg som vann.

Så visst, det är en styrka att vinna när man spelar dåligt. Och visst, det är väldigt nyttigt att göra det, inte minst efter att ha vänt ett underläge.

Men för att inte lura sig själv måste också ett tilltänkt topplag vara ärligt nog att korrekt identifiera en riktigt dålig insats.

Så gläds åt segern och moralen MFF.

Men skäms lite också. För kvalitén.

För Malmö FF mötte ett lag som:

1) Aldrig vunnit mot MFF.

2) Aldrig gjort mål mot MFF.

3) Länge spelade så dåligt att man bara skakade på huvudet åt alla felriktade passningar och temposvaga spelare innan två grova försvarsmisstag av MFF gav det en 2-1-ledning.

Nu kommer fyra raka hemmamatcher. Först ut är Elfsborg. Då måste det bli ett lyft.

Något annat duger inte.

Men jag ska inte – bara – sitta här och vara en gnälleröv.

Tvärtom. Allt var, och är, inte pest och pina.

Lag som vinner ska trots allt alltid ha godkänt.

Och jag säger bara Petar Petrovic!

Vi som stod i Kombihallen i vintras och tyckte att han imponerade grymt mycket och var den kanske allra mest intressante lärlingen fick en hel ocean vatten på våra kvarnar.

I sin allsvenska debut, och första A-lagsmatch, kom han in med både attityd och kvalitet och det var han som på ett lysande vis friställde Jiloan Hamad vid 3-2-målet.

Det måste dessutom vara bra att först Dardan Rexhepi fick näta när han fick chansen från start och sedan Tokelo Rantie också fick göra det på ett klassavslut när han byttes in. Om Dardan satt sitt gyllene 2-0-läge hade allt varit perfekt!

Skadan på Erik Johansson på träningen dagen före gav också ett klart besked om precis hur viktigt det var att lyckas göra klart med Johan Hammar. Just nu har MFF för få alternativ i backlinjen.

Johanssons återbud innebar att Markus Halsti fick ta klivet ner i backlinjen. Jag har skrivit det förr och står fast vid det; där ska han inte spela. Och definitivt inte ihop med Pontus Jansson för den kombinationen fungerar helt enkelt inte!

Särskilt inte nu när Pontus Jansson på grund av återkommande småskavanker har svårt att få den regelbundenheten i träning och matchande som krävs för att han ska vara 100 procent Pontus Jansson.

Egentligen säger det faktum att Daniel Andersson satt på bänken som backup på innerbacksplatsen det mesta. Han är fortfarande en fantastisk spelare. MEN HAN HAR SLUTAT. Låt honom vara tränare.

Så bra jobb med att få in Johan Hammar i truppen! Tyvärr är han inte spelklar förrän den 15 juli och börjar träna med laget först den 28 juni.

Ytterbacksspelet och det övriga försvarsarbetet var för resten inte heller bra, men det tar vi en annan dag. Känns som om jag gnällt färdigt nu…

 

Comeback för Petar Petrovic

Lite gott och blandat:

Ingen Rikard Norling på dagens träning. Ingen Daniel Andersson heller.

Rikard var på tränarkonferens i Stockholm, en träff som på kvällen avslutades med VM-kvalmatchen mot Färöarna, och Daniel kommer tillbaka från semestern först på onsdagen.

Därför var det Simon Hollyhead och efter ett tag Vito Stavljanin som höll i övningarna.

Jonnie Fedel saknades för resten också. Janne Möller gnuggade Robin Olsen och Johan Dahlin. Sixten Mohlin spelade seriematch med U19, hans första efter handskadan.

……….

I morgon är det U21-match borta mot IFK Göteborg (17.00 på Hjällbovallen).

Då kommer Erik Johansson och Erik Friberg att få speltid. Samma gäller Emil Forsberg.

Det bästa är dock att det äntligen är dags för comeback för Petar Petrovic. Han hann ju knappt flyttas upp som lärling i A-truppen innan vänster ljumske började krångla och det är först alldeles nyligen som Petar kunnat börja träna ordentligt.

När jag pratade lite kort med Petar efter träningen berättade han att det är meningen att han ska spela 45 minuter (första halvleken).

Petar imponerade kanske mest av alla lärlingarna innan han blev skadad. Efter fem månaders skadefrånvaro, och någon månad till utan spel, behöver han givetvis tid på sig att komma ikapp. Men det ska bli väldigt intressant att se vad han kan prestera under hösten.

………………..

Med till Göteborg för spel i U21-matchen följer även Petter Thelin och Tobias Malm.

– Under sommaren ska vi ju titta lite närmare på spelarna vi lånat ut till andra klubbar och vi börjar med Tobias och Petter, berättade Per Ågren.

Petter Thelin är  utlånad till LB07 och Tobias Malm till Landskrona BoIS.

 

 

Dags för lite innespel

Gott Nytt år!

Och håll ut.

Redan den 2 januari, på onsdag, kommer en liten försmak på säsongen. Då är det dags för MFF att gå in i seniorklassen i Skånecupen i Baltiska Hallen.

Det var ett tag sedan nu som A-lagsspelarna var med i seniorklassen. Men nu ville Pontus Jansson, Robin Olsen och ett par andra ändra på det. Så räkna med att kolla in Pontus Jansson, Ivo Pekalski, Erik Friberg, Robin Olsen. Alex Nilsson, Dardan Rexhepi och nye seniortruppslärlingen Petar Petrovic. Plus/minus någon till.

Klockan 17.30 spelas den första matchen mot Kyrkheddinge IF från Staffanstorp och 19.00 matchar MFF mot Näsets FF från Höllviken (Kyrkheddinge och Näset möts 18.30). Gruppvinnaren spelar sedan åttondelsfinal klockan 19.45 mot vinnaren av en grupp med BK Skansen, Liria IF och Bunkeflo FF.

………………

Tokelo Rantie kom med i Sydafrikas trupp till Afrikanska mästerskapet. Väntat och mycket trevligt, både för honom och Malmö FF.

Självklart bör MFF utnyttja optionen att förlänga hans kontrakt. Lika självklart bör MFF försöka komma överens om hans personliga villkor innan mästerskapet startar.

Uttagningen innebär för resten att Rantie kommer att missa stora delar av försäsongen med MFF. Laget åker iväg till träningslägret i Florida den 28 januari. Innan dess är det diverse tester och officiell träningsstart i Kombihallen klockan 17.00 måndagen den 14 januari.

Africa Cup of Nations pågår mellan 19 januari och 10 februari. Men Sydafrikas landslag samlas redan den 2 januari och sedan spelar man uppladdningsmatcher mot Norge den 8 januari och Algeriet den 12 januari. Tokelo Rantie är alltså upptagen med landslagsspel- och förberedelser hela januari och halva februari.

May Mahlangu från HIF är också med i truppen.

Det är även Bernard Parker, som ju testspelade – och vann U21-SM! – med MFF 2008.

…………….

På årets näst sista dag igår gjorde för resten 20-årige förre Malmö FF-talangen Marko Mitrovic sitt första ligamål i Brescia. 3-0 som inhoppare i 5-0-segern över Crotone. Det var första gången på väldigt länge som han fick speltid och han tog chansen.

Tycker dock fortfarande att han borde ha spelat i MFF. Det var en miss att inte vara vakna när han lämnade Chelsea…

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.