20 miljoner inte nog för Ranégie

Kristi himmelsfärdsdag och då blev MFF frälst av Mathias Ranégie.

Snart kan det väl inte finnas någon kvar därute som inte inser den 28-årige skyttekungens stora betydelse för MFF?

Han gör inte bara – många – avgörande mål, han gör att Malmö FF blir farligt framåt på många fler sätt än när han inte är med. När man sätter upp bollen på honom vinner han väldigt ofta duellen. När det behövs lite mer inläggsspel blir han ett farligt vapen i luften. Och när det behövs mål är det alltså ofta han som gör dem. Bakåt är han också bra att ha när höjdduellerna i det egna straffområdet ska vinnas. Men det är lätt att glömma bort att han inte bara är stor och stark. Mathias Ranégie är rätt kvick också, kan gå i djupled och bidrar till att göra lagkamraterna både bättre och farligare.

Inte konstigt att det redan pratas om att de utländska proffsklubbarna börjar förbereda bud på MFF-anfallaren.

Men om det stämmer att Glenclerbirligi i Turkiet nyligen hörde av sig med ett bud på 20 miljoner kronor är det bara att tacka nej.

20 miljoner är alldeles för billigt för en spelare av Mathias Ranégies kapacitet, inte minst för att han skrev på ett treårskontrakt när han kom till MFF relativt sent förra säsongen.

Jag är övertygad om att MFF:s sportchef Per Ågren är mycket klokare än så och har is i magen nog för att avvakta. Fortsätter Mathias Ranégie att spela som han gjort de senaste matcherna – och jag tror snarare att han kommer att bli ännu bättre – ska han gå för betydligt mer pengar än 20 miljoner.

Att Elfsborg fick stryk innebär att Boråslaget nu har spelat tio matcher i årets allsvenska.

Åtta på konstgräs, som alla har vunnits, och två på naturgräs, som båda har förlorats.

Matchen mot MFF bevisade att Elfsborg kan spela bra på naturgräs, men den bevisade inte att man kan vinna där. Elfsborg och tränaren Jörgen Lennartsson börjar dessutom bli rejält irriterade på att man påpekar att statistiken ser ut som den gör.

Ett bra tecken för lagen som jagar. Då sätter Anders Svensson och company fokus på fel saker.

För det bästa sättet att slippa snacket om att man inte kan vinna på naturgräs är att gå ut och göra det, inte att börja diskutera om det är ett problem skapat av massmedia och andra lags supportrar.

Det är ju knappast media som lagt programmet med åtta av de tio första matcherna på plasten.

Det är heller inte någon annan än spelarna i Elfsborg som ännu inte tagit poäng under 180 minuter på naturgräs.

Givetvis var det inte grässorten som avgjorde. Den sannaste förklaringen var istället att två starka lag möttes i en bra match och att MFF var lite bättre och vann förtjänt.

Försvarsmässigt skötte Daniel Andersson och Pontus Jansson det perfekt, på mitten visade Ivo Pekalski exakt hur mycket han betyder för passningsspelet och balansen i laget och framåt är det lätt att glömma bort att Daniel Larsson också gjorde massor med nytta för att öppna knallarnas försvar.

Och när David Elm byttes in i Elfsborg och blev ett stort hot förstärkte man där bak genom att sätta in Jasmin Sudic. Ett bra drag.

En god effekt fick man även av att sätta in Alex Nilsson. Han kom in med rejäl energi och vann många dueller. Agon Mehmeti satt på läktaren och kollade sina gamla lagkamrater. När han etablerade sig i MFF kallades han ofta super-sub. Jag tror att vi snart kommer att börja prata på samma sätt om Alex.

…….

Publiksiffran 17 243 var riktigt bra.

Inte minst med tanke på regnet tidigare på dagen, och den ganska kalla maj-luften.

Kommunikationschefen Per Welinder berättade för övrigt att MFF gjort undersökningar på hur många åskådare man tappar i regnmatcher. Elva procent är svaret.

En del som köpt biljett stannar hemma, och några bestämmer sig för att inte köpa.

…………..

Passade på att fråga Daniel Andersson om det var sista hemmamatchen som han var ordinarie och inte backup.

Efter nästa veckas match mot GIF Sundsvall är det ju EM-uppehåll och då finns det tid att ta det där steget att träna och spela in Sudic och Jansson.

Vad han sa?

Att han inte uteslöt något av alternativen. Det kan bli spel som nu, men det kan också bli ett läge där han tar ett kliv tillbaka.

 

 

 

 

Uppdraget utfört av Malmö FF

Uppdraget utfört.

Parallellt med att ha presterat två fantastiska matcher, en bra och en usel i Europaspelet och varit hårsmånen från att kvala in till Champions league har MFF klarat att hålla fokus på allsvenskan. Seger över GAIS, seger över Elfsborg och kontakten med topp tre finns kvar.

De som inte tycker att det är bra gjort har helt enkelt fel.

Visst, trepoängaren mot GAIS var turlig och Elfsborgsvinsten svårtuggad, men hur skulle det annars kunna vara? Är det något det senaste decenniet i svensk fotboll visat är det väl hur svårt det är att hålla fokus och plocka poäng både i Europa och i allsvenskan.

Nu väntar ett kort landslagsuppehåll. Rikard Norling kommer äntligen att få tid att förankra sin spelfilosofi och sina idéer på ett antal normala träningar. Tidigare har han fått hålla till godo med matchgenomgångar, direkt matchförberedande träningar och pass som mest varit aktiv vila efter tuffa matcher. Det har fungerat förvånansvärt bra, så bra att det finns all anledning att ha goda förhoppningar om att det ska funka minst lika fint när MFF snart på nytt ska ut och strida på två fronter samtidigt.

Matchen mot Elsborg då?

Elfsborg och tränaren Magnus Haglund tjatade mycket om hur många chanser de skapade. Man fick också mycket cred för taktiken och lyftet i inledningen av den andra halvleken.

Och det är helt sant att Elfsborg kunde ha vunnit.

Men det var MFF som gjorde det.

Trots 11-20 i avslut totalt och 6-9 på mål.

Bakom den statistiken döljer sig för resten en väldigt intressant sak. Hur många av de 20 avsluten för Elfsborg tror ni gjordes av Anders Svensson? Rätt svar är noll. Hans hypade kollega på mitten Oscar Hiljemark hade ett. Wilton Figueiredo gjorde två mål och hade ytterligare tre avslut.

Många var oroliga över hur det skulle gå när Ivo Pekalski var avstängd och två så i grunden offensiva spelare som Wilton Figueiredo och Jeffrey Aubynn skulle bilda innermittfältspar. Att det gick vägen är ett överbetyg både åt dem och hela laget. För det är givetvis en balansgång. Ibland gör de saker till synes utan en tanke på att det blir livsfarligt bakåt om de misslyckas istället för lyckas och tappar bollen. Men mot Elfsborg var de både vakna och bra.

Dessutom klarade Malmö FF att på ett utmärkt vis styra bort spelet från framförallt Anders Svensson. Det är lätt att fastna för sista 45 och glömma borta att MFF i den första halvleken inledde med att knappt låta Elfsborg låna bollen de första 20 minuterna (bollinnehavet första 45 var 58-42) och jag tror inte att Magnus Haglund var speciellt nöjd med att det var först i den andra halvleken man överhuvudtaget lyckades få med sitt starka mittfält i anfallsuppbyggnaden. Där gjorde MFF ett riktigt gott jobb. Ett arbete som lade grunden för segern. Det snackades mycket om att Haglund gjorde det så bra taktiskt för att förändra matchbilden efter paus. Okej då, Elfsborg kom igen och skapade mycket mer. Men man fick ändå aldrig in Svensson i spelet, så att han kunde få en matchavgörande betydelse. Den rollen tog Wilton Figueiredo och det var ingen slump.

Dusan Melicharek gjorde en ny stark match.

Så stark att jag allt mer böjar luta åt att han INTE ska petas av Johan Dahlin. Jag ger mig. Dusan har förtjänat rollen som förstemålvakt och jag betygsätter honom härmed som den bästa reservmålvakten Malmö FF haft genom tiderna. Det är ett förbaskat bra betyg.

Glöm heller inte att MFF slog serietvåan med både Daniel Andersson och Ivo Pekalski på läktaren…

Rätt utfall i hängmatcherna och det ser plötsligt riktigt bra ut i tabellen.

Kan till sist inte låta bli att påpeka att det här visste ni inte om Per Welinder.

Ja att det inte är den Per Welinder har ni väl fattat vid det här laget. Men det är ganska kul att skateboardproffset som bland annat var stuntman i Tillbaka till framtiden heter likadant som MFF kommunikationschef.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.