Om utlåningar och mentorer

Det händer saker i MFF hela tiden.

Här är lite korta reflektioner om ett par av sakerna som hänt idag:

1) Alex Nilssons utlåning till Trelleborgs FF.

När han slog igenom som 14-15-åring i MFF trodde jag att han skulle bli en stor spelare i klubben.

Nu är han 21, men det känns som om han har varit i MFF i evigheter.

Och – till skillnad mot vad många numera envisas med påpeka – har han  faktiskt uträttat en hel del.

Han har vunnit ett senior-SM-guld, två U21-SM-guld, ett junior-SM-guld och ett pojk-SM-guld med MFF! Det var dessutom han som avgjorde både pojk- och JSM-finalen.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att han får igång karriären i Trelleborgs FF!

Men det finns en avgörande skillnad mot förra gången han lånades ut.

Inför fjorårets utlåning till Landskrona BoIS förlängde Malmö FF hans kontrakt över 2014 så att han skulle vara klubbens spelare även efter det att utlåningen var över. Den här gången sammanfaller utlåningen med det sista året på hans MFF-kontrakt. Gör han succé i TFF får MFF förhandla fram ett nytt kontrakt med Alex om man vill ha honom tillbaka – i konkurrens med andra intresserade klubbar.

2) Bornwell Mwape fick inget kontrakt.

Meriterna är bra, men han har synts för lite på träningarna.

Pratade med Daniel Andersson som betonade att om en ny spelare ska tas in ska han vara bättre än de utmanare man redan har i truppen. Som till exempel Pawel Cibicki. Bedömningen MFF gjort är att Bornwell inte är det. Det tycker jag känns som ett korrekt beslut.

Mer om Alex Nilsson och Bornwell Mwape här.

3) Peter Åhlander efterträder Per Welinder som kommunikationschef.

Ett bra val! Dessutom bra att MFF renodlar rollerna. Arrangemangs- och marknadsdelen av Welinders uppdrag lyfts bort och Åhlander blir just kommunikationsansvarig.

Det innebär också att det återstår en hel del att sätta på plats i organisationen. Peter Åhlanders uppdrag som SLO och medlemsansvarig ska ju också placeras ut på andra.

Mer om det här.

4) Patrik Andersson blir mentor till två talanger.

Jag pratade med MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist som tillsammans med Daniel Andersson plockat in Patrik och man ska framförallt se det som en markering att klubben satsar stenhårt på att utveckla talanger i internationell toppklass.

Med sina skolprojekt på grundskole- och gymnasie-nivån har MFF sedan lång tid tillbaka satsat hårt på att vässa träningen och allt det som måste finnas runt en blivande elitfotbollsspelare.

Därför nappade man direkt när Patrik Anderssom kom med förslaget att han skulle gå in och stötta två utvalda spelare lite extra.

– Han vet vad som krävs för att bli och leva som en elitfotbollsspelare och det är inte lite, säger Mats Engqvist.

– Kosten är det viktigaste. Dels att den är nyttig, men ännu mer att man äter tillräckligt mycket. Det är svårt att få i sig allting som behövs för en spelare som tränar så hårt och ofta som våra talanger gör! De måste äta mycket, mycket mer än kompisarna som inte tränar och det ska Patrik hjälpa dem att förstå.

I tre år ska man testa, utvärdera och följa de två utvalda och det man lär sig ska givetvis även användas för alla de övriga i u-sektionen.

De två som får Patrik Andersson som mentor är målvakten Marko Johansson och mittfältaren Onur Körhan. Båda är födda 1998 och har spelat i pojklandslaget. Marko har gått hela vägen från MFF:s fotbollsskola och Onur kom till MFF som tolvåring från Dalby GIF.

– Två mycket lovande spelare. Marko skulle jag vilja säga är den utan diskussion bäste målvakten i Sverige i sin åldersklass, konstaterar Mats Engqvist.

 

 

 

Klart att Zlatan ska ha en platta

Så fick då Zlatan Ibrahimovic sin platta på Mamöidrottens Walk of Fame.

Givetvis ska han vara med där.

Det tyckte garanterat de runt 500 som följde proceduren på plats också.

Juryn ska ha stort beröm för att ledamöterna valde att ”blunda” för kravet att prestationerna egentligen ska utföras när den aktive tävlar för en Malmöklubb. Det är ett otidsenligt krav, omöjligt att hålla fast vid.

Zlatans betydelse för Malmö och Malmöidrotten är gigantisk och ökar för varje ny titel, skytteligeseger, guldboll och landslagsframgång han lägger till den massiva meritlistan. Att han representerat stora utländska klubbar är både en nödvändighet (för segrarna) och en bisak (för priset).

Zlatans anknytning till Malmö FF och Malmöfotbollen är dessutom svår att överdriva och ständigt pågående. Han räddade ett ekonomiskt krisande MFF när övergångspengarna från Ajax flöt in, han var med om att tända gnistan i återtåget från superettan som senare ledde till SM-guldet 2004 och han är och förblir en av de stora förklaringarna till att fotbollsintresset i Malmö numera utklassar det som fanns på 70- 80- och 90-talen.

Det var både nödvändigt och självklart att redan nu ta med honom bland de 22 som hittills fått sina minnesplattor på det öppna utrymmet mellan gamla och nya Stadion.

MAI:s Lennart Strand var också ett bra val.

När Sveriges genom tiderna mest framgångsrika friidrottsklubb firade sitt 100-årsjubileum gav man ut en jubileumsbok. Där var alla överens om att det finns fyra MAI:are som i ett historiskt perspektiv klart överglänser alla de övriga aktiva i föreningen. Gunder Hägg och Ricky Bruch kom med redan i det första urvalet i Walk of Fame 2009, ifjor lades Lennart Strandberg till och nu var det Lennart Strands tur.

Och visst var det härligt att höra Lennarts son Per från podiet säga att den år 2004 avlidne fadern säkert fortfarande springer ute på Ribban och att han efter det här gör det med ett stort leende.

Två bra val av juryn alltså, men de närmaste åren återstår flera hål som bara måste fyllas om Walk of Fame ska vara representativ för Malmös idrottsliv som det faktiskt sett ut.

Många tycker säkert att man ska öppna för fler idrotter, men då glömmer man bort att sex fotbollsspelare bland de 22 faktiskt innebär att den sporten är missgynnad!

Tittar man på de självklara namnen som saknas är nämligen nästan alla just från fotbollen. Mest anmärkningsvärt är att inte en enda av MFF-spelarna som var med och tog VM-brons 1994 har fått en platta.

Mest given är Patrik ”Bjärred” Andersson.

Om inte VM-brons, Champions league-vinnare, två gånger tysk ligamästare, två gånger Guldbollen-vinnare med mera ska räcka, vad krävs då

2013 vill jag se honom på podiet.

Jag vill dessutom att han ska få sällskap av Elisabeth Leidinge. Tio år som aktiv och ledare i MFF, EM-guld, VM-brons och sex SM-titlar räcker mer än väl. Ytterligare en fotbollsspelare, men ett gott val.

…………………..

Bussgate går vidare.

Hittills har inget fått mig att ändra uppfattning. Det är nödvändigt att göra något, men TVÅNGS-bussning är fel metod.

Imorron, måndag, håller Polisen presskonferens i Helsingborg. Då kommer ett första besked om diskussionerna som inleddes efter läktarmötet har gett något resultat.

 

Jag gillar cupen

Den 26 maj 1949 mötte MFF Jönköping Södra i allsvenskan och vann med 12-0 vilket är en av MFF:s två största allsvenska segrar genom tiderna. Den matchen har överhuvudtaget ingenting att göra med onsdagskvällens cupmatch mot J Södra, men det är hur kul som helst att påminna om den.

Jag gillar Svenska cupen. Det får man nästan inte skriva. Istället ska man kasta skit på turneringen och betona hur mycket viktigare allsvenskan är.

Men cupen har en inbyggd charm. Glöm inte att det måste vara väldigt trevligt för Jönköping Södra att ta emot svenska mästarna. Precis som det dagen efter den här matchen lär bli för LB07 att ta emot IFK Göteborg på Limhamns IP. Matchen Bois-HIF måste man väl också vara en riktig tristgök för att inte kunna uppskatta.

Dessutom är det en titel som till slut står på spel – en titel som Malmö FF inte spelat hem sedan 1989, vilket är ett oförskämt långt uppehåll för ett lag som vunnit Svenska cupen 14 gånger och därmed är Sveriges överlägset bästa cuplag. Det borde vara dags att visa att man kan leva upp till den devisen även i någorlunda modern tid.

Framförallt är dock matchen mot Jönköping Södra ett bra sätt att bryta de negativa trenderna.

Malmö FF har inte vunnit på de tre senaste matcherna.

MFF har inte gjort mål på 295 minuter (Guillermo Molins mot Mjällby).

MFF har inte spelat bra på – längre tid än så.

Därför är det här ett gyllene läge att hitta energi och självförtroende.

Bästa botemedlet för att bryta mål- och poängtorkan på den lite högre nivån i allsvenskan – efter Örebro på söndag väntar Häcken, HIF och AIK, då kan guldchansen försvinna – är dock precis som tidigare att lösa tränarfrågan.

Inget är förändrat. MFF måste bli överens med FC Köpenhamn, Roland Nilsson få placera hela kroppen där han redan har halva huvudet och en fast eller tillfällig ersättare få ta över.

Jag kan mycket väl förstå att Malmö FF kan uppleva det som tjatigt när jag, och många av mina kollegor plus en hel hög supportrar pratar om långbänk och behovet av en snabb lösning.
Kom med ett konstruktivt förslag istället.

Visst, eftersom MFF-ledningen tydligen inte vill gå in och ta en tränare från någon av kollegorna i den svenska elitfotbollen – varför förstår jag inte, ska man bli en storklubb måste man väl agera som en sådan – måste det bli någon som är ledig och passar som tillfällig lösning till dess att man kan sy ihop ett tre-fyra-årskontrakt.

Här är fyra lösningar som samtliga är bättre än Status Quo med Rolle vid rodret:

1) Palmér och Engqvist

2) Bosse Nilsson.

3) Stefan Schwarz.

4) Patrik ”Bjärred” Andersson.

Alla kan och gillar, och vill säkert utveckla, den fotboll MFF redan spelar. Jag köper inte det där med att det är svårt att hitat starka kandidater

Vill ni för resten läsa om vad Daniel Andersson egentligen tyckte om Peter Ijeh och domaren i matchen mot Syrianska föreslår jag att ni går in här.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.