Rexhepi gjorde mål igen

MFF förlorade med 1-2 i U21-serien mot Halmstads BK.

Matchen spelades i Halmstad och jag har inte sett den. Men tränaren Patrick Winqvist tyckte att spelet var okej.

– Målet är alltid att vinna och gör man inte det ska man inte vara nöjd. Men om man inte vinner kan man åtminstone spela bra och det tyckte jag att vi i alla fall stundtals gjorde, sa han.

Positivt:

Dardan Rexhepi gjorde mål igen. 1-1 , med en snygg klack. Missade förstaläget, utnyttjade nästa med ryggen mot målet.

David Löfquist spelade 75 minuter och Matias Concha 90. Båda behöver matchtid. Löfquist skulle inte vara med hela matchen utan kliva av när han tyckte att det kändes nog. Spelade lite längre än det var tänkt. Det var i alla fall inte orken som tröt.

Unge målvakten Sixten Mohlin gjorde en bra insats. Han var chanslös på båda målen; 2-1 kom på ett skott i krysset.

 

Mållöst och inget test i U21

0-0 blev det i premiären av U21-serien borta mot Landskrona BoIS.

Mål blev det alltså inte. Heller inte spel av Bahrudin Atajic. Han fick inget speltillstånd.

Annars skulle MFF ha testat den 19-årige MFF-fostrade Celticspelaren. Nu har man missat två möjligheter, dels talanglägret i höstas, dels matchen idag. Men man håller i alla fall kontakten, precis som man vill göra med alla gamla – och unga – spelare som är spridda över världen.

Någon annan spelare testade MFF inte. Därför var det ett rent U19-lag plus Alex Nilsson. Det var också Alex som skapade chanserna att spräcka nollan. 3-4 lägen fick han och precis som vanligt gjorde han en rejäl kämpainsats.

MFF-tränaren Patrick Winqvist summerade så här:

– Vi var rätt nöjda med andra halvlek, då vi var spelmässigt bättre. BoIS hade bästa chansen, ett stolpskott, men vi hade fler.

 

Lite gott och blandat

Lite bonusinfo från den informationsspäckade tisdagskvällen, och då från ett snack med vd Per Nilsson:

1) Affären att köpa loss Swedbank stadion är ännu inte genomförd.

– Parterna är överens, men det återstår att fullfölja. Min ambition är att det ska bli klart i september, sa Per Nilsson.

2) Att arrangera riktigt stora konserter inne på arenan, med övertäckt gräsplan, diskuteras. Men man går fram försiktigt.

– Det är ett stort risktagande. När vi ska göra det ska det vara en artist/grupp som vi känner oss relativt säkra på drar tillräckligt med folk och intäkter.

3) Det har ryktats om att Swedbank stadion till skillnad från gammel-Stadion INTE passar för stora konserter. De stora publikdragarna kommer med gigantiska långtradare som måste kunna köras in för att genomföra de spektakulära scenbyggena. Det går på Malmö stadion, medan Swedbank stadion är betydligt mer kompakt och svårjobbad.

– Men jag har förstått att det går att tillfälligt flytta delar av sektionerna, som klossar ungefär – fram och tillbaka, så att man kan få in grejerna, konstaterade Per Nilsson.

 

MFF vann U21-matchen mot Landskrona Bois med 4-1.

Viktigare än så var att den även gällde som kvartsfinal i junior-DM. MFF-tränaren Patrick Winqvist berättade att MFF och Bois snabbt kommit överens om detta när klubbarna insett att i ett pressat program var det en gyllene möjlighet att matcha U19 mot U19. Det var ju ändå i stort sett de spelarna båda hade tillgängliga.

Så nu är MFF klart för semifinal i DM, mot Råå IF.

Bois tog ledningen. Före paus kvitterade Egzon Sekiraca på straff sedan han själv blivit fälld. I den andra halvleken nätade Dino Islamovic, Jetmir Useinovski och Nikola Zivanovic. Efter 2-1 var matchen avgjord.

 

Hasse Borg gör sin sista arbetsdag idag. Han är en av de stora hjältarna i MFF och ska hyllas. Massivt! Återkommer i frågan.

 

Oerhört bra av ungt MFF

Debuten är avklarad och Rikard Norling är fortfarande obesegrad i MFF. Som U19-tränare!

Det går att diskutera om nationaldagens match mot Elfsborg var en riktig A-lagsmatch eller inte. Elfsborg kom i alla fall med alla sina allsvenska spelare – minus dem som är upptagna med landslagsspel. Malmö FF kom med ett kittlande intressant ungt lag. Ett pimpat U19-lag, som alltså klarade 2-2 mot Elfsborg A.

Förbaskat bra gjort.

Under de senaste säsongerna har MFF släppt fram massvis med unga talanger som snabbt etablerat sig på allsvensk nivå. Men det finns hur många som helst till som väntar på sin tur. Kranen står öppen och champagnen rinner till i en strid ström.

Extra roligt efter 2-2 är att talangerna visade en härlig inställning och stundtals jagade livet ur Ishizaki och company. De ville givetvis visa upp sig för Rikard Norling, men det gjorde det utan att hamna i något slags ”agent-spel” – att spela för att visa upp sig själv inför agenter och penningstarka uppköpare istället för att spela för laget.

Lagkaptenen Alex Nilsson sa det direkt efter slutsignalen.
– Ett härligt lagspel.

Och så var det. Kanske inte så konstigt med tanke på att spelarna skolats av Anders Palmér, Tore Cervin, Patrick Winqvist och Thomas Sjöberg. De fattar skillnaden mellan att rätt utnyttja en utsökt teknik och att vara en dribbelnisse.

Mina favoriter i Elfsborgsmatchen var Alexander Blomqvist, Omid Nazari och Simon Kroon, som kom in efter paus och klev fram direkt. Men egentligen var alla bra.

I en vanlig träningsmatch slår nämligen inte MFF U19 ett division 1-lag. Nu besegrade man ett allsvenskt topplag. Det är det man måste ha i minnet för att rätt värdera prestationen.

Därför är det värt att nämna alla i laget:

Som såg ut så här: Dejan Garaca – Jetmir Useinovski, Alexander Blomqvist, Filip Stenström, Pa Konate (Emil Borg, 87) – Tobias Lewicki (Nikola Zivanovic, 73), Omid Nazari, Kristoffer Jeppsson, Hicham Ali (Simon Kroon, 46) – Alex Nilsson, Dino Islamovic (Erik Pärsson, 84).

En del tyckte kanske det var taskigt mot publiken att ställa upp utan A-spelare. Det tycker inte jag. Dels var det ingen hemlighet, alla som följt inför-artiklarna i tidningarna och på hemsidan visste det. Dels är det kul att titta på framtiden. De som var där vet nu lite mer om de MFF-are som normalt inte får rubrikerna och av reaktionerna att döma uppskattade alla de flera tusen som tog chansen att titta vad de såg. Applåderna och hyllningarna var varma.

Med tanke på det som väntar när allsvenskan går in i ett hektiskt skede, Champions-league-kvalet ska starta och man dessutom ska prega in Svenska cupen mitt i alltihopa var det ett självklart beslut att vila de som redan haft ett tungt program. Inte minst för att Malmö FF precis genomfört ett tränarbyte och Rikard Norling måste – som han själv uttrycker det – få dagarna som återstår till den allsvenska återstarten att lägga ett litet fundament.

På tal om Svenska cupen. Tv4 vill flytta cupmatchen borta mot Kalmar FF till fredagen den 17 juni för att den ska passa in i tv-tablån. Det vill inte MFF och det vill inte Kalmar heller. Ska bli jätteintressant att se om förbundet prioriterar tv-bolagen eller klubbarna.

Eller inte.

Svaret är tyvärr ganska självklart. Tv-pengarna bestämmer. Att MFF:s chanser att förbereda sig för spel i Europa försämras är väl på förbundsnivå bara en bisak…

Till sist. Glöm inte att det saknades ett par spelare i MFF:s unga lag. Alltså inte från A-truppen, utan från U19. Mttbacken Filip Helander, som är den kanske mest lovande av alla spelarna överhuvudtaget, har ryggproblem. Han har missat en del matcher nu och lär inte vara tillbaka förrän efter sommaren. Skerdilaid Gashi är däremot snart tillbaka.

Första guldet är klart

SM-guld nummer ett är hemma.

Malmö FF slog Djurgården med 1-0 i finalen i U19-SM.

Första SM-guldet för juniorer sedan 2001 (det femte totalt)  och taget utan flera spelare som i och för sig har åldern inne, men redan är så etablerade i A-truppen att de ska få koncentrera sig fullt ut på den uppgiften.

Alex Nilsson var dock med och avgjorde igen.

2007 satte han dit ett hat-trick när MFF vann pojk-SM. Då var han bara 14 år. Nu har han alldeles nyligen fyllt 18 och är redan både P16 och U19-mästare.

MFF trivs för övrigt på Stockholms stadion.

2007 var det Djurgården som fick stryk med 5-1 på den arenan. Nu var det Djurgården som fick stryk igen på samma arena. På en kanonplan, faktiskt närmast osannolikt bra för årstiden.

Tre spelare till från A-truppen fanns med i segerlaget: Dejan Garaca, Filip Stenström och Muamet ”Mudi” Asanovski.

För Mudi var det säkert extra skönt att få spela och assistera kedjekompisen Alex till målet. 2007 satt han gipsad på läktaren och hejade fram sina lagkamrater efter att ha brutit benet i semifinalen mot Hammarby.

Så här ställde MFF upp laget:

Dejan Garaca – Jetmir Useinovski,  Filip Stenström, Filip Helander, Tobias Malm – Kristoffer Jeppsson, Omid Nazari, Skerdilaid Gashi, Hicham Ali – Muamet Asanovski, Alex Nilsson.

Tränare är Patrick Winqvist och Thomas Sjöberg, lagledare är Robert Fransson och sjukgymnast Henrik Carlsson.

Avbytare i finalen (ingen kom in – MFF behövde aldrig göra några byten):  Målvakterna Tobias Uddenäs och Georgios Papavramidis samt Emil Borg, Metin Hamid, Simon Kroon, Egzon Sekiraca, Joel Mårtensson och Dino Islamovic.

Jag pratade med Patrick Winqvist efter matchen. Han berättade att man skulle fira med en middag i Stockholm och hoppades att det skulle vara läge att kalla in hela laget i halvtidspausen när MFF möter Mjällby hemma på Swedbank Stadion i avslutningsomgången.

Det tycker jag är närmast självklart. Så kan publiken förhoppningsvis få chansen att hylla TVÅ mästarlag från Malmö FF.

Det räcker att vinna

En lärorik söndag.

Med blandad kompott.

I det som Malmö FF själv kunde påverka gick det bra. MFF vann hur enkelt som helst över Hammarby med 4-0 i semifialen i U19-SM och avancerade till final.

I det som Malmö FF inte kunde påverka gick det inte bra. HIF vann nästan lika enkelt över Åtvidabergs FF och gick i topp i allsvenskan.

Blandat ja. Lärorikt hur då? Jo det har ni redan räknat ut.

Det gäller att koncentrera sig på det man själv kan påverka och vinna matcherna. Så länge det räcker har man dessutom en stor fördel. Och det är precis de förutsättningarna som gäller även efter HIF:s 3-0. Vinner MFF mot Häcken på onsdag tar man ett stort steg mot SM-guldet.

Då är det bara två omgångar kvar. Vinster där också och guldet sitter där.

Nyckeln var – och är fortfarande – målskillnaden.

Åtvidaberg var så pass dåligt att Helsingborg hade sin gyllene chans att ändra på de förutsättningarna.

Skillnaden nu är fyra mål upp för MFF, plus fler gjorda mål.

Om MFF vinner får man minst ett upp till, alltså fem. Med bara två omgångar kvar för HIF att ta in dem på.

Mot slutet när Åtvidaberg chansade kunde HIF gjort både 4-0, 5-0 och till och med 6-0. Det KAN faktiskt ha avgjort allsvenskan att man inte utnyttjade de lägena.

Eller inte. Just nu känns allt ovissare än någonsin.

Man of the match när MFF körde över Hammarby i USM var Alex Nilsson.

Han satte dit ett hattrick. Inte äkta eftersom halvtidspausen kom emellan hans 1-0 och 2-0 respektive hans 3-0, men han flöt fram på den regnvåta Stadion-mattan.

Det gjorde även Hicham Ali, som fortsatte den lekstuga han haft i tidigare matcher.

För Hammarbys nummer 23 gick det inte lika bra. Först tappade han bollen till Alex Nilsson så att han kunde göra 2-0 och sedan satte han dit ett vackert självmål till 4-0.

Alex var dock en av två MFF-spelare som fanns precis bakom och det hade blivit mål ändå på det inlägget, vilket Alex också påpekade när jag pratade med honom efter matchen.

Alex var glad och nöjd både över att få göra mål och få en mach i benen. Eftersom han fyllde 18 år på lördagen höll han givetvis med om att avancera till SM-final var ett sällsynt bra sätt att fira, även om det var dagen efter själva födelsedagen.

SM har Alex vunnit förr. Han hade inte ens fyllt 15 när det för ett par år sedan (2007) blev seger i finalen i P16-SM mot Djurgården på Stockholms stadion. Då gjorde han också hat-trick.

MFF U19 kan vara på väg mot ett nytt SM-guld. Laget är bra. Mot Hammarby var försvaret hur starkt som helst och Filip Helander fortsatte att visa att han kommer att bli en mycket bra mittback. Han är det redan. Så länge det finns mittbackar av den kapaciteten i ungdomsleden finns det ingen som helst anledning att köpa in utifrån. Behåll Yago, men sedan får det vara stopp. Med Jasmin Sudic, Pontus Jansson, Filip Helander och Alexander Blomqvist med flera att tillgå ser det ruskigt bra ut.

Precis som Alex Nilsson gjorde också A-truppskompisarna Muamet ”Mudi” Asanovski och Filip Stenström bra insatser, inte lika starka som Alex förvisso, men det var svårt att konkurrera med en tremålsskytt.

Fler A-truppspelare blir det dock inte i finalen mot IFK Norrköping eller Djurgården. U19 fick nej till en förfrågan att låna in Dejan Garaca.

Många var bra mot Hammarby. Flera av dem är redan nämnda. En till ska jag ta med. Jag gillade Tobias Malms sätt att hela tiden trycka på framåt.

Tränaren Patrick Winqvist stod för resten också för flera fina ruscher. Matchen spelades utan bollkallar och bollarna for fram över löparbanorna. Patrick hämtade de flesta. Starkt.

– Fast jag har ändå så svårt att stå eller sitta stilla under matcherna, konstaterade han efter segern och tyckte inte att det hade så stor betydelse om det blir IFK Norrköping eller Djurgården i finalen.

_ Norrköping vann den norra serien, men vi har redan slagit tvåan Brommapojkarna som också är ett riktigt bra lag.

Djurgården kom trea och Hammarby fyra i den norra serien.

IFK Norrköping och Djurgården spelar på måndagskvällen. Segraren i den semifinalen får hemmaplan i finalen.

Om det blir IFK Norrköping får MFF en bra chans till revansch. 2008 vann Norrköping finalen i pojk-SM över MFF med 3-2. På Malmö Stadion.

Fin vecka för Arsenal för resten. 8-1 i två viktiga matcher.

Visserligen brukar jag hävda att den internationella fotbollen inte börjar förrän allsvenskan är slut. Men tjuvkika lite kan man väl göra…

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.