Klubbkamraten jag glömde

Ibland är det uppenbara så självklart att man missar det.

Här söks det information om MFF:s nyförvärv från igår Kari Arnason överallt.

Lasse Lagerbäck satsar på honom som fast mittback i Islands landslag, han spelade 45 av 46 matcher för Rotherham United i Championship förra säsongen, han vann SM-guld med Djurgården och så vidare.

Men det finns ju faktiskt en person i MFF:s ledarstab som spelat ihop med honom.

Eller spelat och spelat, Olof Persson blev allvarligt knäskadad i AGF Århus så det blev inte så mycket matchtid. Men i två säsonger var i alla fall MFF:s assisterande tränare klubbkamrat med Arnason.

Vilket jag pinsamt nog hade glömt.

Men bättre sent än aldrig så efter dagens solstekta träning på plan 6 fick jag Olof Perssons synpunkter på den 32-årige isländske mittbacken.

Och det var rejält med lovord.

– Jag blev glad när Daniel Andersson berättade att han var aktuell.

– Kari är en stark och stabil mittback, bra på huvudet och eftersom han så länge var mittfältare är han även en bra passningsspelare. När jag pratade med honom nyligen sa han att om det är något han ångrar är det att han så sent bestämde sig för att det är mittback han är. Om han gjort det tidigare hade det nog blivit ännu mer fart på karriären. Han kan ju fortfarande spela på mitten om det behövs, men positionsbytet, åren i England och det Lasse Lagerbäck gjort med Islands landslag har betytt mycket för honom.

Olof Persson sätter ett högt betyg på Arnason även utanför planen.

– Han är en spelare som kommer in i ett lag och sätter nivån högt. Vi träffades rätt ofta även på fritiden och det är en bra person.

 

Olof Persson förlängde och vann

MFF malde ner Helsingborgs IF och gick från 1-1 i paus till seger med 4-1 i U21-slutspelet.

Pawel Cibicki, Amin Nazari, Simon Thern och Simon Kroon gjorde målen.

När jag en kvart efter slutsignalen pratade med tränaren Olof Persson var han glad över flera saker.

Dels personligen eftersom det då precis blivit känt att han förlängt sitt kontrakt som assisterande tränare i MFF i ytterligare två år. Dels över lagets insats i U21-matchen.

Utdelningen dröjde, men segern var klar och många spelare fick värdefull matchtid.

Inte minst Simon Thern och Alexander Blomqvist.

Thern bör vara en startkandidat redan till lördagens match mot Elfsborg och Alexander Blomqvist trappar upp allt mer efter sin korsbandsrehabilitering. Senast i U21 mot Kalmar FF spelade han i 45 minuter i sin debut efter skadeuppehållet. Nu var det meningen att han skulle köra 60 minuter. Det blev lite mer, snarare 70 än 60. Nästa gång i U21 på måndag mot Kalmar FF (igen!)  kan det bli 90.

MFF ställde upp med följande lag: Zlatan Azinovic – Jacob Palander, Alexander Blomqvist, Johan Hammar, Victor Wernersson – Simon Kroon, Erdal Rakip, Simon Thern, Amin Nazari – Piotr Johansson, Pawel Cibicki.

HIF körde med Álvaro Santos och Arnór Smárason på topp.

Olof Persson sa förresten något som på många vis är ett tecken på att han har spela länge i MFF.

Efter att ha berättat hur glad och stolt han är över att det blev klart med ett längre kontrakt konstaterade han:

. Sedan är det givetvis alltid lättare att jobba när det går så bra som det gjort och kommer att fortsätta att göra.

Det är de där fem sista orden som definierar den himmelsblå inställningen – KOMMER ATT FORTSÄTTA ATT GÖRA…

Efter succén 2014 var det självklart att köra vidare med Olof Persson.

Han har snabbt visat att han är mogen att ingå i en Champions Leaguestab. Helt givet var det inte. Även om han precis fört upp FC Höllviken till division 2 2013 var han fortfarande rätt oprövad som tränare. Nu kan han fortsätta att utvecklas och lära av Åge Hareide.

Och att grund var gott lagd i FC Höllviken kom det så sent som i helgen ett bra bevis på när laget med rätt få förändringar i spelartruppen även tog steget upp i division 1. Med Olof Persson på plats på Höllvikens IP.

…………………………………………………………….

Tillbringade en god del av eftermiddagen i MFF-shopen där man släppte Paninis Champions League-kort med MFF och säkert över 1 000 tog chansen att köpa paket och sedan även få gratiskort signerade av spelarna på plats (Robin Olsen, Agon Mehmeti, Emil Forsberg, Magnus Eriksson och Markus Rosenberg).

Köerna ringlade långa utanför affären ändå från start till mål och tog bara en halvtimme att sälja de första 1 500 paketen.

Bra jobbat av Malmö FF att skapa ett event av släppet.

Och det kommer mer.

Om en eller ett par veckor släpps de klassiska samlarbilderna som klistras in i ett album och nästan får en nostalgisk nörd som mig att börja dregla.

 

 

 

 

Sudic tillbaka på planen

MFF besegrade Kalmar FF med 2-0 i U21-serien och det var en mycket förtjänt vinst.

Kalmar FF skapade ingenting, MFF desto mer. 4-0 hade varit mer motiverat och det var ett stort lyft både spelmässigt och inställningsmässigt i jämförelse med förra U21-matchen.

Det mest anmärkningsvärda var att Jasmin Sudic gjorde comeback. Han startade och spelade strax över 20 minuter.

– Bestämt från början att han skulle kliva av efter 20 och han kände inga besvär i knäet efteråt. Vi får se om det är läge för 30 minuter i nästa match, sa MFF:s assisterande tränare Olof Persson.

Jasmin Sudic visade en riktigt bra timing efter sitt långa uppehåll och var nära att göra 1-0. På nick efter hörna.

Olof Persson var hur nöjd som helst med insatsen och det hade han anledning till. Kalmar FF med 3-4 A-lagsspelare var rejält underlägset.

Har nu sett Häckens och Kalmars U21-lag i seriespel på Stadion. Häckens var klart bättre!

MFF skapade rejält med chanser och allra farligast var Pawel Cibicki.

Han gjorde både 1-0 och 2-0 och var millimetrar från 3-0.

Erdal Rakip och Amin Nazari dominerade mittfältet och Matias Concha spelade också starkt.

Pratade lite med Amin Nazari efter matchen och han påpekade något som kanske inte märks så mycket från läktaren. Planen på Malmö stadion är inte bra.

– Bollen studsar hela tiden. Jag gillar det inte alls. Men det gick rätt bra ändå.

Största missen?

Att det tog mig – och rätt många andra – en hel halvlek att fatta att det var svinkallt på Vip- och pressläktaren och skönt i solen på den andra sidan…

 

 

Match i Höllviken i sommar

MFF mot Brommapojkarna i Svenska cupen på lördag klockan 15.00 på Swedbank stadion.

Bättre genrepsmatch än så går det knappast att få inför den allsvenska starten en vecka senare.

Det blir bra motstånd i en match som verkligen gäller något. Men tre matcher kvar till en eventuell cuptitel är det egentligen dumt att kalla matchen för ett genrep. Den är stor nog och viktig i sig – och därmed perfekt som ”genrep”.

MFF får dessutom komma in på Swedbank stadion och både laget och organisationen får en chans att trimma in sig på den riktiga hemmaborgen. Alla rapporter jag fått säger förresten att gräset på nya Stadion är bättre än på gamla, där MFF ju spelade mot Hammarby.

Som en extra trigger inför matchen finns dessutom att Dardan Rexhepi snabbare än någon anat får en chans att avgöra mot sin gamla lag. Och BP:s assisterande tränare Patrick Winqvist möter ju också sin gamla klubb.

Jag tror att D-Rex gör ett mål, på straff. Men att MFF gör tre och vinner med 3-1.

Men innan dess ser i alla fall jag fram emot att kolla in U21-matchen MFF-Mjällby AIF  imorron tisdag.

Trots att det INTE blir någon comeback för Jasmin Sudic som det från början var tänkt (han skulle ha spelat de första 45 minuterna).

Jasmin känner sig inte helt redo än och i det här läget är det naturligtvis fullständigt givet att han ska vara 100 procent övertygad om att det är rätt tillfälle.

Därför blir startelvan:

Zlatan Azinovic – Matias Concha, Johan Hammar, Hannes Cederholm, Victor Wernersson – Piotr Johansson, Erdal Rakip, Marcus Hortén, Petar Petrovic – Pawel Cibicki, Mirza Halvadzic.

Allt på Malmö stadion klockan 17.00.

Victor Wernersson är en lite osäker startande på grund av en hälskada.

…………………………….

MFF och FC Höllviken är nu helt överens om kompensationen för att Olof Persson avbröt sitt kontrakt med division 2-klubben för att bli assisterande tränare i MFF.

Malmö FF kommer att spela en match i Höllviken i sommar.

– Vi är mycket nöjda med att det till slut gick i lås och siktar på att spela den 18 juni. Det hänger dock fortfarande på att Ljungby går med på att flytta seriematchen vi egentligen skulle spelat då, säger FC Höllvikens sportchef Jerry Nilsson.

Han hoppas att FC Höllviken-MFF ska locka kring 1 500 åskådare till Höllvikens IP och lovar att se till att Olof Persson upmärksammas lite extra.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.