Skit i straffmissen, Molins var bäst

Om dramatik och intensitet är lika med kvalitet var det här en kanonmatch. Av båda lagen.

Och varför inte?

AIK satte MFF på årets hittills hårdaste prov och serieledaren var i brygga. Men MFF klarade av det.

Att ta upp 0-2 mot en stark motståndare är alltid bra. Sättet MFF gjorde det på var dessutom riktigt vasst. Trebackslinje, tungt tryck, ett nytt perfekt inhopp av Pawel Cibicki, men framförallt Guillermo Molins i en roll där han gjorde kaos med det mesta från sig själv till AIK-försvaret.

I min bok var Molins Malmö FF:s i särklass bäste spelare. Trots straffmissen. Hade han tryckt dit den också tror jag att MFF hade vunnit.

Så hårt var trycket mot AIK mot slutet.

Och det var ingen slump att Pawel Cibicki gjorde 2-2. Han är en målskytt. Starten i A-laget har fått en del att tvivla på hans förmåga att utnyttja lägena. Vi som sett honom på vägen upp från U17, över U19 till U21 vet att det inte är så. Han sätter de flesta lägena han får.

Nu har han gjort två mål i A-laget på rätt kort speltid.

Sorry Dardan Rexhepi. Men jag tyckte redan när han såldes till Brommapojkarna att det var rätt att prioritera Cibicki före Rexhepi. Det tycker jag ännu mer nu.

Men i euforin över att Malmö FF klarade att kvittera och hålla sjupoängsförsprånget till AIK ska det inte glömmas bort att man kom under med 0-2.

Av en anledning.

Eller två, AIK var bra också. Men MFF måste för att ta det där sista steget mot försvar av SM-guldet och lyckat Europaspel skärpa både försvarsspelet och avslutsvilligheten.

AIK gjorde två klassmål, som kunde stoppats.

Framåt måste lägena ibland tas snabbare, av den som har läget och vid första touchen.

Amin Nazari har ett bra skott. Men i ett gyllenae läge sökte han en passning istället för att skjuta själv.

Emil Forsberg skulle peta ett par gånger för mycket och allt rann iväg.

Och så vidare…

Bra kan alltså bli bättre.

Fast hade Forsberg klyke-skott letat sig in i maskorna istället hade det målet vevats i evighetsrepriser. Där går det inte att klaga på att han inte tog läget!

Den sena kvitteringen var förresten helt enligt traditionen. AIK har nu spelat 16 raka allsvenska matcher i Malmö utan att vinna! Tio förluster och sex kryss. Flyt hade MFF också vid 2-2.

Spontant hade jag köpt en offsideavblåsning.

En spelare som står i offsideposition och skymmer målvakten tycker jag är offside. Men numera är tydligen bollbanan viktigare. Eftersom Cibicki curlade in avslutet var det inte offside enligt domartrion. Utgår från att de kan regeln.

Spelarpresentationen i retrotröjor höll också hög klass. Plus också till den specialframtagna loggan för att fira att det vnästan på dagen 70 år sedan MFF vann det första SM-guldet. Mot AIK. MFF blir bättre och bättre på sådant!

 

…………………………………………………….

Det ekonomiska utfallet av cykelloppet Malmögirot är inte klart.

Enligt MFF:s vd Niclas Carlnén dröjer det cirka två veckor till. Men strax under 2 000 startande var inte riktigt lika många som MFF hade hoppats på premiäråret.

På sikt måste man jobba upp intresset och få betydligt fler startande för att tjäna pengar på arrangemanget.

…………………………………………………………

Blev intervjuad av två norska tidningar och norsk radio om Rikard Norling under eftermiddagen.

Förlusten i helgen och placeringen under strecket har uppenbarligen fått många i Bergen att gå bananas.

Sa till alla att nyckelordet är tålamod.

I MFF var det ingen större omställning. I början ändrade han inte mycket på det som Roland Nilsson till slut fått att fungera.

I Brann är det nästan ett paradigmskifte direkt. Det kräver tid.

Signalerna från Norge är dock att han – än så länge – kommer att få den tiden. 5-10 matcher till. Sedan måste det hända något är stalltipset från dem som följer Brann på nära håll. Ledningen har tålamodet. Åskådarna och supportrarna också.

Men det kan kortas en bit under det två veckor långa uppehållet som väntar. Då möter nämligen Brann ett lokalt Bergen-lag i cupen. Ett lag betydligt längre ned i seriesystemet.

Då SKA ett possession-satsande lag vinna. Blir det inte så är det nog närmare med fem än tio matcher. Vinst däremot….

 

Ja, det är en big deal

Är det en big deal att supportrarna känner sig missnöjda med Malmö FF:s sätt att anställa en ny SLO?

Svaret på den frågan är ja och att det är så hänger i hög grad samman med svaret på en annan fråga, är det ett viktigt jobb?

Svaret på den är nämligen också ja.

En Supporter liasons officer, förkortat SLO, måste alla klubbar som vill delta i Europaspelet ha. Det har Uefa bestämt för att förbättra dialogen mellan klubbarna och deras supportrar. Sedan 2012 är det dessutom ett krav för alla lagen i Allsvenskan. Malmö FF anställer givetvis klubbens personal, men att inte ha en dialog med och bättre informera MFF Support om rekryteringen av en person som ska ha just den uppgiften i kontakten mellan supportrarna och föreningen är ju så nära ett självmål man kan komma.

Nu blev det den i supporterkretsar rätt okände Pierre Nordberg (mer om det och snack med honom kan ni läsa här) och det kan ju mycket väl vara ett närmast perfekt val.

Men han startar i en uppförsbacke som MFF alldeles i onödan placerat honom i.

Därför är det skönt att MFF Support, via ordföranden Magnus Ericsson, är ytterst noga med att betona att det är rekryteringsprocessen, inte beslutet man kritiserar.

Pierre Nordberg ska – och kommer att få – möjligheten att övertyga om att han är rätt person för jobbet. Jag fick i alla fall ett positivt intryck när jag kort pratade med honom.

Han är ju dessutom helt oskyldig i frågan. Han har sökt ett jobb han ville ha, har fått det och det har ju knappast varit hans uppgift att informera och ha en dialog.

Det kravet kommer nu istället.

På sätt och vis kan det till och med vara en fördel att Pierre Nordberg startar lite från noll.

En SLO ska egentligen förstå både hur supportrar av alla slag, från ståplats till sittplats, och styrelsegubbar – och ja det är mest gubbar – tänker.

För att uttrycka det rått. Han ska kunna begripa varför det ibland tänds bengaler och samtidigt ha integritet nog att berätta för styrelsen att det ibland kan vara deras egna uttalanden och beslut som gör att det bränns lite extra.

När MFF utlyste tjänsten i slutet av mars gjorde man det med en arbetsbeskrivning som formulerades i supporterleden och som den dåvarande vd:n Per Nilsson köpte rakt av. Egentligen sägs allt där. Här är jobbannonsen om ni glömt.

När jag pratade med Niclas Carlnén hade han inga som helst invändningar mot den beskrivningen. Kraven i jobbannonsen gäller, det är dialogen mellan samtliga föreningens supportrar och MFF som är huvuduppgiften. Målet är att skapa ett forum där alla kommer till tals och absolut inte att springa styrelsens ärenden.

Så Niclas Carlnén och MFF Support har exakt samma uppfattning om vad en SLO ska göra.

Det som skiljer är uppfattningen om hur en rekrytering ska skötas och det är allvarligt. Men paradoxalt nog är det troligen just en sådan sak som en bra SLO ska kunna förmedla till MFF.

Och det om inte annat är ju ett bevis på att det är ett viktig post som alldeles för länge stått tom.

 

 

 

 

Släng in honom i tryckkokaren

Niclas Carlnén som ny vd i Malmö FF. Det tror jag kan gå riktigt bra.

Men än så länge måste jag skriva tror eftersom det är ett jobb som ställer unika krav på personen som får det. När jag intervjuade Per Nilsson alldeles efter hans beslut att hoppa av uppdraget blivit offentligt frågade jag vilket som var hans bästa råd till sin efterträdare.

– Att hur stort du än tror att trycket på dig kommer att bli så blir det större, svarade han.

Samtidigt var ordföranden Håkan Jeppsson tydlig med att han inte skulle sälja in jobbet.

Efter presskonferensen på tisdagen berättade han att han till varje kandidat Malmö FF intervjuat hade sagt.

– Det här arbetet vill du egentligen inte ha.

Är det inte konstigt?

Det är ju ett drömjobb!

Men samtidigt är det ett väldigt svårt uppdrag.

– MFF är Sveriges största förening, klart att jag hoppar högt av glädje över att få frågan om att bli vd i en sådan klubb och jag tror inte att jag tvekade ens en sekund, sa Niclas Carlnén när han presenterats.

Det är den ena sidan av myntet.

Den andra är att alla – och då menar jag verkligen alla – som följer MFF plötsligt har åsikter om vad du gör och hur du gör det. Du ska kunna svara på allt som rör klubben, snabbt dessutom, helst igår, och efter det att besluten är tagna ska du försvara dem som om de vore dina egna och se till att de genomförs.

Men det räcker inte.

En vd i MFF måste kunna lyssna åt båda hållen. Vissa fnyser åt saker som supporter- och medlemsmakt. Men de har rätt att ställa krav och i en fungerande och vital förening är det både önskvärt och nödvändigt att de har synpunkter.

Ibland begriper de bättre än ledningen. Då gäller det att lyssna.

Ibland gör de det inte, men då ska man inte bara rycka på axlarna utan informera.

I MFF får en vd inte jobba i lugn och ro. Eller ens ett ögonblick längta efter att få göra det.

Per Nilsson växte in i rollen och blev klubbens kanske allra viktigaste kugge.

Företrädaren Pelle Svensson gjorde det inte.

Men när de anställdes sa de i prinicip samma – och rätt – saker.

Att Niclas Carlnén också gjorde det är därför bara steg ett. Det känns som om man kan slänga in honom i tryckkokaren. Men det är först när det är gjort som vi ser om han överlever. Steg två!

Hittade en gammal artikel jag skrev när den 33-årige Eslövs BK-målvakten Niclas Carlnén i december 2005 skulle bli målvaktstränare i MFF!

För då hette LDB FC Malmö fortfarande så.

Det gick rätt bra.

Tre år senare var han klubbdirektör och de fyra senaste åren har han varit med om att fira tre SM-guld – som borde varit fyra.

Nu värvas han till MFF igen.

Ju fortare han kan börja desto bättre. För det finns mycket att bevisa och många att övertyga.

Här är för övrigt den gamla artikeln jag skrev 2005.

Två saker att uppmärksamma:

1) Han är sig rätt lik.

2) Gillar att fotografen tyckte att det var en bra idé att be honom kliva in i en buske innan han började trixa med bollen.

skärmdump

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.