En trio från en fin årgång

Har idag gjort ett reportage om barndomskompisarna från Malmö FF som nu återförenats i Ängelholms FF i superettan.

Robin Simovic och Omid Nazari fanns där ju redan innan och sent i sommar kom även Muamet ”Mudi” Asanovski från AB i Köpenhamn.

Omid och Mudi började tillsammans i fotbollsskolan i MFF och Robin kom dit som tioåring från Bunkeflo IF. Sedan fortsatte de tillsammans genom pojk- och juniorlagen och alla tre var med i truppen när MFF vann pojk-SM 2007 (då var det U16, nu är det U17). Kul att de är i samma lag igen.

I papperstidningen imorron, men här kommer lite bonusinfo:

Det pratas ofta om att det inte kommer fram så många seniorspelare på hög nivå från lagen som vinner pojk- och junior-SM. MFF:s årgång 1991 är verkligen ett undantag.

Robin Simovic, Mudi Asanovski och Omid Nazari var alltså med. Mudi satt dock på läktaren på Stockholms stadion med brutet ben när hans lagkamrater krossade Djurgården med 5-1 i finalen. Och Omid var den ende som spelade eftersom Robin hade jäkligt tuff konkurrens om anfallsplatserna. Där spelade Marko Mitrovic och Alex Nilsson (född -92)! I truppen ingick även Pontus Jansson och Oscar Lewicki.

Oscar Lewicki kan alltså bli svensk mästare i år med BK Häcken och Alex Nilsson och Pontus Jansson kan bli det med Malmö FF. Och Marko Mitrovic lämnade nyligen Chelsea för Brescia. En rätt okej årgång MFF:are!

Sedan kan man ha synpunkter på om inte fler borde ha ingått i Malmö FF:s nuvarande trupp.

Förhoppningsvis håller sig Malmö FF framme om trion Nazari, Simovic och Asanovski fortsätter att utvecklas i Ängelholms FF.

Omid Nazari är en duktig innermittfältare, positionen där det nog är tuffast konkurrens i Malmö FF.

Anfallaren Robin Simovic kan mycket väl vinna skytteligan i årets superetta. Just nu står han på 15 mål och är bara ett efter ledaren Pablo Pinones Arce från Brommapojkarna. Robin är stor, stark och tuff – en spelartyp som det efter Mathias Ranégies flytt till Italien inte precis vimlar av i MFF-truppen.

Muamet Asanovski är yttermittfältare, bra på att ta sig förbi och utmana. Hoppas att MFF-ledningen tar en rejäl titt på honom resten av matcherna i superettan. När jag pratade med honom påpekade han att.

Han är MFF:are och hemskt gärna vill spela i MFF.

Från att ha varit höger yttermittfältare numera känner sig minst lika hemma på vänsterkanten. I AB Köpenhamn spelade han på vänsterkanten och gillade att bryta in i banan med bästa foten redo för avslut.

Att han lämnade AB berodde för resten på den danska superettanklubbens ekonomiska problem. När han kom dit spelade han tio av de tolv första matcherna från start och hoppade in i en. Efter sommaruppehållet, och lite skadeproblem, blev han åsidosatt. Problemet var att AB ville göra sig av med alla heltidsspelarna och bara ha deltidare. Till slut var det bara Mudi kvar av heltidarna och då sa man i princip till honom att antingen gick han med på att bryta kontraktet eller så kunde han stanna och få ett helvete. Efter en viss betänketid valde han bryt-alternativet och hamnade med de gamla MFF-kompisarna i Ängelholms FF.

I ÄFF fick Mudi Asanovski ett kortidskontrakt säsongen ut. Robin Simovic och Omid Nazari har kontrakt med superettanklubben även nästa år.

 

 

Ja till Omid Nazari

Pratade precis med Stavros Papadopoulos, sportansvarig i Ängelholms FF, om de tre testande spelarna som MFF gärna vill låna ut till superettanklubben.

Här är hans beskrivning av läget, spelare för spelare:

Hicham Ali:

– Där har vi bestämt oss för att inte gå vidare. Han är inte aktuell för spel i ÄFF.

Omid Nazari:

– Vi vill ha honom och ser gärna att han kommer hit. Förhoppningsvis går det att lösa.

Dejan Garaca:

– I hans fall vet vi inte. På målvaktsposten har vi fortfarande ett antal alternativ vi tittar på och Dejan är ett av dem.

Ja till Omid Nazari, nej till Hicham Ali och kanske till Dejan Garaca med andra ord.

Därmed måste Malmö FF och Hicham hitta en annan klubb han kan bli utlånad till, för det är fortfarande utlåningssspåret man jobbar med.

Papadopoulos betonade att man har ett bra samarbete med MFF, vilket inte minst utlåningenav Robin ”Tomelilla” Nilsson, och senare övertagandet av hans kontrakt, visade. Därför har klubbarna ännu inte diskuterat det ekonomiska och det är inte det som avgör om man ska säga ja till Dejan Garaca.

Om Omid Nazari också tycker att Ängelholms FF passar honom bra lär snart ett 24-timmarsavtal vara i hamn. Samma sak gäller om Ängelholms FF bestämmer sig för Dejan Garaca. Själv tycker jag att det är ganska självklart. Han har ju övertygat både på träningarna och i testmatchen mot HIF.

Nyheten att Muamet ”Mudi” Asanovski är klar för AB Köpenhamn, presenterad här på klubbens hemsida, gjorde mig riktigt glad.

Mudi är en bra påg och en duktig spelare och det var skönt att han hittade en ny klubb, och en helt okej sådan. Det är långt ifrån säkert att alla kontraktslösa talanger gör det.

Fråga Goran Slavkovski.

Muamet Asanovski gick den långa vägen i MFF, vann SM-guld för U19-lag med klubben och det kan knappast ha varit ett självklart beslut när man valde att inte förlänga hans kontrakt. Jag tror att Rolle och company gjorde rätt. Men han var nära att ta en plats och är man det i MFF handlar det om en duktig spelare. Det är bara att önska lycka till i klassiska Akademisk boldklub.

Däremot kan man alltid fundera på hur klubbarna väljer att presentera sina nyförvärv. På AB:s hemsida kan man lätt få uppfattningen att A) det var Mudi som slutade i MFF, B) man följt honom under en längre tid, ja i flera år.

Det var alltså MFF som inte gav honom kontrakt och att man i flera år funderat på att plocka över honom tror jag inte så där jättemycket på.

Skönt med slö silly season

Hittills har silly season inte varit ett dugg silly.

Precis som väntat.

Det har hela tiden känts som om MFF-truppen kommer att vara ganska intakt nästa år. Få in och få ut.

Exakt hur lugnt det är tycker jag bäst bevisas av att man i  diverse kvällstidningssammanställningar över läget i de allsvenska lagen tar med Anes Mravac bland spelarna som lämnat Malmö FF. Om jag minns rätt i hastigheten är det två och ett halvt år nu han varit utlånad från MFF. Men visst, nu ska han bli LB07-spelare fullt ut så behöver man fylla ut namnkolumnerna så kan man ju ta med honom. Men någon praktisk betydelse för truppen har det inte.

De enda förändringarna som har det är Pep Clotet Ruiz flytt till Halmstads BK, Joseph Elangas val att inte acceptera MFF:s bud för att förlänga kontraktet och beslutet att flytta upp 19-årige Tobias Malm i A-truppen med ett nytt fyraårigt A-kontrakt.

Malm tar Elangas plats som backup för Ricardinho. Nu gäller det bara att hitta en bra ersättare på posten som assisterande tränare.

Det tar jag för givet att MFF klarar av, och i så fall har man hittills lyckats väldigt bra med förhandlingarna. Jeffrey Aubynn och Yago Fernandez är kvar, Leif Engqvist och Kenneth Folkesson också på ledarsidan.

Därmed är det enda som återstår att förlänga med målvaktstränaren Jonnie Fedel och göra klart med ett par lärlingskontrakt. Hicham Ali och Omid Nazari lär bli kvar i MFF, Metin Hamid lär lämna. Muamet Asanovski har redan gjort det.

Jag har faktiskt mycket svårt att förstå kritiken att Malmö FF varit sent ute i kontraktssnacket, eller att det varit rörigt. Det mesta är som sagt redan klart. Vad begär folk egentligen?

Är det något jag är orolig över är det istället att det kommer att ta lång tid att få ihop de 10 miljonerna MFF vill ha in i det nya riskkapitalbolaget.

På medlemsmötet berättade Pelle Svensson och Håkan Jeppsson att kulorna ska gå till att skriva längre kontrakt med de unga lovande men ändå tongivande spelarna man redan har i truppen, plus eventuellt något nyförvärv.

Det kommer förmodligen att ta ett par månader att få in pengarna. Varje post är på 500 000 kronor. Det är fullt tillåtet både för en rikenbergare att själv köpa på sig mer än en post och att flera personer går samman för att gemensamt köpa en post. Från beslut, handling, förhandling – som ska ske med varje aktör – till att pengarna går in på kontot lär det dröja ett tag.

Därför vore det bra om klubben haft möjligheten att förskottera pengar ifall det skulle dyka upp en hastig chans att göra klart med ett vasst nyförvärv.

Felet är att den handlingsfriheten saknas. Det är först när riskkapitalbolagbygget är färdigt som MFF har de nödvändiga musklerna att agera på marknaden. Egenkapitalet är bundet och likviditeten tillåter inte några utsvävningar.

Jag tvivlar inte en sekund på att Malmö FF-ledningen har helt rätt när man gjort bedömningen att det nya riskkapitalbolaget behövs. Att man troligen inte kan använda sig av det förrän en bra bit efter årsskiftet är inte bra. Innan dess kan mycket hända.

Fast jag väljer att vara optimist och spå att det inte kommer att göra det. Grundtipset är att MFF tvingas inse att Guillermo Molins är förlorad, men att alla de övriga stannar.

Jo, jag vet att Rick Kruys är till salu. Men vem ska köpa honom? Och vill han bli utlånad?

Låna ut Dejan Garaca lär bli lättare. Ryktet säger att både Västerås SK och Östers IF anmält intresse.

Nytt kontrakt ett givet beslut

Att Jeffrey Aubynn skulle få nytt kontrakt med Malmö FF framstod till slut som mer eller mindre självklart.

Det var ett bra beslut.

Rolle Nilsson gillar honom.

Han har rutinen som behövs i en mycket ungdomlig trupp.

Mot slutet av säsongen visade Jeff dessutom att han när det gäller som mest kan gå in och tillföra något både som yttermittfältare (mot BP) och innermittfältare (mot Mjällby).

Yttermittfältsrollen sitter i ryggmärgen.

Rollen som central mittfältare – som han själv helst vill ha nästa år – bör också passa honom. Inte för fem år sedan, inte för tre år sedan, men nu…

Inte för att han slår ut varken Ivo Pekalski eller Wilton Figueiredo. Men man kan till exempel jämföra med Robert Åhman-Persson. Jeff är snabbare, mer teknisk och passar betydligt bättre in i Malmö FF:s spel än RÅP.

Innebär då Aubynns nya ettårskontrakt att det inte behövs någon ny spelare på mitten?

Förutsätter att Rick Kruys lämnar och att Miljan Mutavdzic stannar.

Till skillnad mot många andra vill jag vänta med att döma ut Miljan. Där kan det finnas en resurs 2011. Behövs det fler?

Trots att ett lag som ska satsa både på att försvara ett SM-guld och prestera i Europa behöver gott om goda alternativ är jag frestad att svara nej. Det känns bättre att flytta upp och ge Omid Nazari chansen. Brodern Amin Nazari är det inte samma panik med. Hans ungdomskontrakt gäller även över 2011.

Veckans bästa nyhet?

Att transferfönstret i sommar flyttas  från juli till augusti.

Läs mer om det här.

Klokheten segrade helt enkelt. Att stänga fyra veckor innan i stort sett hela övriga Europa var bara så korkat…

Första guldet är klart

SM-guld nummer ett är hemma.

Malmö FF slog Djurgården med 1-0 i finalen i U19-SM.

Första SM-guldet för juniorer sedan 2001 (det femte totalt)  och taget utan flera spelare som i och för sig har åldern inne, men redan är så etablerade i A-truppen att de ska få koncentrera sig fullt ut på den uppgiften.

Alex Nilsson var dock med och avgjorde igen.

2007 satte han dit ett hat-trick när MFF vann pojk-SM. Då var han bara 14 år. Nu har han alldeles nyligen fyllt 18 och är redan både P16 och U19-mästare.

MFF trivs för övrigt på Stockholms stadion.

2007 var det Djurgården som fick stryk med 5-1 på den arenan. Nu var det Djurgården som fick stryk igen på samma arena. På en kanonplan, faktiskt närmast osannolikt bra för årstiden.

Tre spelare till från A-truppen fanns med i segerlaget: Dejan Garaca, Filip Stenström och Muamet ”Mudi” Asanovski.

För Mudi var det säkert extra skönt att få spela och assistera kedjekompisen Alex till målet. 2007 satt han gipsad på läktaren och hejade fram sina lagkamrater efter att ha brutit benet i semifinalen mot Hammarby.

Så här ställde MFF upp laget:

Dejan Garaca – Jetmir Useinovski,  Filip Stenström, Filip Helander, Tobias Malm – Kristoffer Jeppsson, Omid Nazari, Skerdilaid Gashi, Hicham Ali – Muamet Asanovski, Alex Nilsson.

Tränare är Patrick Winqvist och Thomas Sjöberg, lagledare är Robert Fransson och sjukgymnast Henrik Carlsson.

Avbytare i finalen (ingen kom in – MFF behövde aldrig göra några byten):  Målvakterna Tobias Uddenäs och Georgios Papavramidis samt Emil Borg, Metin Hamid, Simon Kroon, Egzon Sekiraca, Joel Mårtensson och Dino Islamovic.

Jag pratade med Patrick Winqvist efter matchen. Han berättade att man skulle fira med en middag i Stockholm och hoppades att det skulle vara läge att kalla in hela laget i halvtidspausen när MFF möter Mjällby hemma på Swedbank Stadion i avslutningsomgången.

Det tycker jag är närmast självklart. Så kan publiken förhoppningsvis få chansen att hylla TVÅ mästarlag från Malmö FF.

Det räcker att vinna

En lärorik söndag.

Med blandad kompott.

I det som Malmö FF själv kunde påverka gick det bra. MFF vann hur enkelt som helst över Hammarby med 4-0 i semifialen i U19-SM och avancerade till final.

I det som Malmö FF inte kunde påverka gick det inte bra. HIF vann nästan lika enkelt över Åtvidabergs FF och gick i topp i allsvenskan.

Blandat ja. Lärorikt hur då? Jo det har ni redan räknat ut.

Det gäller att koncentrera sig på det man själv kan påverka och vinna matcherna. Så länge det räcker har man dessutom en stor fördel. Och det är precis de förutsättningarna som gäller även efter HIF:s 3-0. Vinner MFF mot Häcken på onsdag tar man ett stort steg mot SM-guldet.

Då är det bara två omgångar kvar. Vinster där också och guldet sitter där.

Nyckeln var – och är fortfarande – målskillnaden.

Åtvidaberg var så pass dåligt att Helsingborg hade sin gyllene chans att ändra på de förutsättningarna.

Skillnaden nu är fyra mål upp för MFF, plus fler gjorda mål.

Om MFF vinner får man minst ett upp till, alltså fem. Med bara två omgångar kvar för HIF att ta in dem på.

Mot slutet när Åtvidaberg chansade kunde HIF gjort både 4-0, 5-0 och till och med 6-0. Det KAN faktiskt ha avgjort allsvenskan att man inte utnyttjade de lägena.

Eller inte. Just nu känns allt ovissare än någonsin.

Man of the match när MFF körde över Hammarby i USM var Alex Nilsson.

Han satte dit ett hattrick. Inte äkta eftersom halvtidspausen kom emellan hans 1-0 och 2-0 respektive hans 3-0, men han flöt fram på den regnvåta Stadion-mattan.

Det gjorde även Hicham Ali, som fortsatte den lekstuga han haft i tidigare matcher.

För Hammarbys nummer 23 gick det inte lika bra. Först tappade han bollen till Alex Nilsson så att han kunde göra 2-0 och sedan satte han dit ett vackert självmål till 4-0.

Alex var dock en av två MFF-spelare som fanns precis bakom och det hade blivit mål ändå på det inlägget, vilket Alex också påpekade när jag pratade med honom efter matchen.

Alex var glad och nöjd både över att få göra mål och få en mach i benen. Eftersom han fyllde 18 år på lördagen höll han givetvis med om att avancera till SM-final var ett sällsynt bra sätt att fira, även om det var dagen efter själva födelsedagen.

SM har Alex vunnit förr. Han hade inte ens fyllt 15 när det för ett par år sedan (2007) blev seger i finalen i P16-SM mot Djurgården på Stockholms stadion. Då gjorde han också hat-trick.

MFF U19 kan vara på väg mot ett nytt SM-guld. Laget är bra. Mot Hammarby var försvaret hur starkt som helst och Filip Helander fortsatte att visa att han kommer att bli en mycket bra mittback. Han är det redan. Så länge det finns mittbackar av den kapaciteten i ungdomsleden finns det ingen som helst anledning att köpa in utifrån. Behåll Yago, men sedan får det vara stopp. Med Jasmin Sudic, Pontus Jansson, Filip Helander och Alexander Blomqvist med flera att tillgå ser det ruskigt bra ut.

Precis som Alex Nilsson gjorde också A-truppskompisarna Muamet ”Mudi” Asanovski och Filip Stenström bra insatser, inte lika starka som Alex förvisso, men det var svårt att konkurrera med en tremålsskytt.

Fler A-truppspelare blir det dock inte i finalen mot IFK Norrköping eller Djurgården. U19 fick nej till en förfrågan att låna in Dejan Garaca.

Många var bra mot Hammarby. Flera av dem är redan nämnda. En till ska jag ta med. Jag gillade Tobias Malms sätt att hela tiden trycka på framåt.

Tränaren Patrick Winqvist stod för resten också för flera fina ruscher. Matchen spelades utan bollkallar och bollarna for fram över löparbanorna. Patrick hämtade de flesta. Starkt.

– Fast jag har ändå så svårt att stå eller sitta stilla under matcherna, konstaterade han efter segern och tyckte inte att det hade så stor betydelse om det blir IFK Norrköping eller Djurgården i finalen.

_ Norrköping vann den norra serien, men vi har redan slagit tvåan Brommapojkarna som också är ett riktigt bra lag.

Djurgården kom trea och Hammarby fyra i den norra serien.

IFK Norrköping och Djurgården spelar på måndagskvällen. Segraren i den semifinalen får hemmaplan i finalen.

Om det blir IFK Norrköping får MFF en bra chans till revansch. 2008 vann Norrköping finalen i pojk-SM över MFF med 3-2. På Malmö Stadion.

Fin vecka för Arsenal för resten. 8-1 i två viktiga matcher.

Visserligen brukar jag hävda att den internationella fotbollen inte börjar förrän allsvenskan är slut. Men tjuvkika lite kan man väl göra…

Lovande spel av U19

MFF:s juniorer är i kvartsfinal i SM.

Passade på att kolla in åttondelsfinalen mot Ängelholms FF på en av Stadions träningsplaner och fick se en helt okej insats av U19-laget. Seger med 3-1 över Ängelholms FF, som för första gången i föreningens historia kvalat in till junior-SM, och var tänt till tusen när man fick chansen att utmana stora MFF.

Det tog också lite tid innan det blev spel istället för kamp och Ängelholm fick också en 1-0-ledning strax före paus. I den andra havleken vände dock MFF till en fullt förtjänt seger.

Muamet ”Mudi” Asanovski gjorde en riktigt bra insats och var inblandad i alla tre målen. 3-1 gjorde han själv, 2-1 spelade han fram Kristoffer Jeppsson till och det mycket snygga 1-1-målet av Omid Nazari var han också med i förspelet till.

Bra var även mittbacken Filip Helander. Synd bara att han fick solen i ögonen strax före Ängelholms mål. Annars hade han vunnit den nickduellen också och målet aldrig kommit till. Efter matchen berättade MFF-tränaren Patrick Winqvist att Filip spelat med svår huvudvärk. Det märktes inte alls.

Mittmittfältsparet Skerdilaid Gashi och Omid Nazari tillhörde också de bättre och matchens artist var Hicham Ali. Sista 20 skojade han med Ängelholms högerförsvar och verkade kunna ta sig förbi precis när och hur som helst. Jag gillar att det även finns utrymme för spelare som Hicham Ali. Han är snabb, superteknisk och vid en av A-lagsträningarna som han nyligen deltog på såg jag honom slå bättre och mer precisa inlägg än jag sett någon gång tidigare under säsongen.

I kvartsfinalen möter Malmö FF Brommapojkarna på bortaplan. Den spelas redan på torsdag. Oavsett om det blivit GIF Sundsvall, som BP slog med 2-1, eller BP hade matchen spelats på bortaplan. Att den läggs på torsdag istället för i helgen beror på att Stockholmslaget utnyttjar sin rätt att som hemmalag tidigarelägga matchen på grund av att många av spelarna ska iväg på landslagsuppdrag.

På söndagen spelar Malmö FF:s U17 sin första match i SM. Det handlar om åttondelsfinal mot IF Lödde. Klockan 13.00 är det dags, på någon av konstgräsplanerna.

Cyklade vidare från MFF:s U19-match till Hästhagen och andra halvlek mellan IFK Malmö och Ystads IF i kvalet till division 3-fotbollen. YIF vann med 1-0 och därmed är IFK Malmö nere i division 4.

Där har Di gule varit förr. Både 1989 och 1990 närmare bestämt. 1988, samma år som Puskas vann serien med Croatia, slutade man sist i division 3 södra och ramlade ner. Året efter förlorade man kampen om seriesegern med FBK Balkan och 1990 lyckades man vinna serien i kamp med Höllvikens GIF. Tränare för Höllviken, som förlorade en direkt avgörande seriefinal på Stadion mot IFK Malmö, var då för övrigt Krister Kristensson. Han var inte glad. Lite nöjdare blev han när Höllviken vann kvalserien och också tog klivet upp.

Det blir en tuff uppgift för Kenneth Folkesson, som är klar som IFK Malmö-tränare även nästa säsong, att försöka föra laget tillbaka. Nu väntar matcher mot lag som Kulladals FF, Genarps IF, Oxie IF och Lunds SK.

Passade för resten på att fråga Olof Persson sedan hans FC Rosengård vunnit MM-finalen mot Kulladals FF vem han tyckte skulle sjunga på Stortorget i år.

Senast MFF firade SM-guld 2004 var det ju kapten Persson som sjöng på torget.

Först och främst menade han att det fanns goda chanser till ett nytt firande. MFF ligger i vinnarhålet. Och halvt på skämt, halvt på allvar konstaterade han att han gärna ställde upp och sjöng igen. I fall man inte hittade någon annan.

Muddi ett hett alternativ

Träningen inför söndagens hemmamatch mot Elfsbog var inte i närheten så dramatisk och händelserik som den senaste inför matchen-träningen.

Men visst finns det ändå massor med frågor att ställa:

1) Vem ska spela på kanterna?

Guillermo Molins och Jimmy Durmaz är avstängda och Jiloan Hamad har varit sjuk. Han var med på dagens träning och även på fredagens stängda. Men han käkar fortfarande penicillin och jag är inte alls så säker på att han är fullt redo för spel. Utgångstipset blir därför Jeffrey Aubynn halvgarderad med Joseph Elanga och Jiloan Hamad helgarderad med Muamet ”Muddi” Asanovski. Det kan sluta med att Muddi får chansen. I så fall högintressant och han kastas inte in oförberedd. Han är redo och har säkert i ett par dagar vetat att det är han som är backup.

2) Hur påverkas Elfsborg av att man så sent som i torsdags spelade mot Napoli?

Inte mycket, det kan till och med vara positivt att de fått upp ett högre tempo, menade Rolle Nilsson. Om det varit MFF som spelat internationellt i torsdags hade han sagt att det inte varit optimalt och att få dagar att återhämta sig alltid är en riskfaktor. Psykologi, givetvis. Normalt sett  har allsvenska lag haft svårt i perioder med både inhemskt och internationellt spel. Elfsborg kanske inte drabbas lika hårt som vissa andra lag, men visst påverkas man.

3) Blir det äntligen riktigt mycket folk på Swedbank stadion?

I veckan såldes den 16 000:e biljetten. Vädret påverkar, men det känns som om Elfsborgsmatchen blir en rejäl snitthöjare. Helt rätt. Nu börjar det bli riktigt hett.

4) Är Johan Dahlin på väg mot rekordet?

Senast Malmö FF och Johan Dahlin släppte in ett mål var i den 40:e minuten borta mot AIK. Sedan han han hållit nollan i 50 minuter plus fem hela matcher i allsvenskan. Det är precis 500 minuter. Om jag hittat rätt i statistiken – annars kommer Anders Larsson snabbt att rätta mig – är rekordet i MFF 646 minuter och hålls av Janne Möller. Jag vet att Elfsborg är ett sylvasst lag med allsvenskans suveräne skytteligeledare och en Anders Svensson som kan prickskjuta från mittfältet om man inte ser upp. Men visst kittlar det att spekulera i att Dahlin kan plussa på till 590 och sedan slå klubbrekordet i andra halvlek mot Åtvidaberg? Till Håkan Svenssons (då i Halmstads BK) 807 minuter är det dock en bit till.

5) Vem vinner striker-kampen?

I ena (den himmelsblå) ringhörnan: Agon Mehmeti med fem mål efter uppehållet och fyra på de senaste tre matcherna. I den andra Denni Avdic med exakt samma facit efter uppehållet, men med ett betydligt bättre vår-facit. Det slutar väl med att det blir nye assistkungen Daniel Larsson som nätar.

Eller så kan Wilton Figueiredo sätta dit bollen, fira med att dra av sig tröjan, bli varnad och avstängd mot Åtvidaberg istället för Helsingborgs IF.

Förra gången jag fyllde år tog det ett halvår innan jag kom på att uppdatera åldern i profilen. Nu bara ett par dagar. Det tar sig…

MFF klarar skadorna

Med tanke på skadelistan borde man egentligen vara lite orolig inför matchen mot Elfsborg. Det paradoxala och ytterst glädjande är att det inte alls känns så.

Tvärtom tycker jag att MFF mitt uppe i ett hårt, tufft och tätt spelprogram redan visat att laget klarar att undvara mer än ett halvdussin spelare.

Kul också att det innebär att många av de unga som verkligen förtjänat att få en plats i truppen nu får en sådan. Dardan Rexhepi och Muamet ”Muddi” Asanovski är kanske okända namn för många, men för oss som brukar se U21 och ibland j- och u-lagen är de absolut inte det. Båda har mycket goda förutsättningar att snart ta för sig på samma vis som Guillermo Molins, Jiloan Hamad, Pontus Jansson, Jasmin Sudic, Jimmy Durmaz och ett par till redan gjort i allsvenskan.

Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om 18-årige Dardan får spela i Borås. Troligen som inhoppare, men det kan faktiskt bli från start om Rolle och Pep väljer att matcha Molins på hans vanliga plats på mitten. Gische visade efter Agons tidiga skada mot TFF att det inte är något problem att flytta upp honom, men med store starke, men samtidigt tekniske, snabbe och målfarlige Dardan där framme får man en forwardsduo som mest liknar Ofere/Daniel Larsson.

Mer om Muddi och Dardan kan ni läsa här.

Nä, ska man tvunget bli orolig för något är det att MFF aldrig vunnit på den nya arenan i Borås. Dags nu.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.