MFF tokdominerar elitlägret

A-laget har fortfarande semester.

Därför kör vi lite nyheter från ungdomsavdelningen.

1) En bit in i juli åker Malmö FF:s U19-trupp till Southampton för att i två veckor spela matcher och träna.

Med åker alla utom U19-spelarna som redan tillhör A-truppen och behövs på hemmaplan.

Att det blev just Southampton är ingen slump.

– MFF har ett mycket större namn och rykte i England än vad många tror och vi kunde nog besökt vilken av de stora och mer namnkunniga klubbarna som helst. Men Southampton är riktigt bra på ungdomssidan och där finns mycket vi kan ha utbyte av, säger MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist.

I Southampton har ju Malmö FF redan hämtat fystränaren Ben Rosen. Hans kontakter kan man givetvis använda vid det här besöket, men det är MFF:s ungdomsavdelning som sytt ihop resan och tagit initiativet.

2) Malmö FF tokdominerar den skånska truppen till årets elitpojkläger (P15) i Halmstad.

Elva av Skånes 16 spelare kommer från MFF och den siffran har varken MFF eller något annat skånskt lag varit i närheten av tidigare.

– Vi brukar ligga på fem-sex så vi ser verkligen ett resultat av vår skolverksamhet och kvalitetslyft på ungdomssidan, säger Mats Engqvist.

Överhuvudtaget är tendensen solklar.

Tidigare var småklubbarna ofta flitigt representerade på elitpojklägret. Nu får de allt svårare att hävda sig i konkurrensen. I år har MFF elva spelare, Helsingborgs IF har fyra och IFK Hässleholm en.

Många har missat den här utvecklingen, men egentligen är den helt logisk.

I Malmö satsar MFF sedan lång tid tillbaka stenhårt på fotbollsklasser på grundskole- och gymnasienivå.  Där kör spelarna kanske fyra pass i veckan med sitt lag och minst lika många i skolan. Då blir en jämnårig talang i en division 4-klubb som kör två-tre pass i veckan chanslös – även om det är med A-laget.

Något krav på tidigt klubbyte ställer dock inte MFF.

– Flera av eleverna spelar kvar i sina gamla lag. Det viktiga är att de får tillgång till kvalitets- och kvantitetshöjningen på träningen, säger Mats Engqvist.

3) MFF utökar sin sommarakademi/läger-verksamhet för 10-12-åringar.

I år kör klubben en vecka med 220 tolvåringar, en vecka med lika många elvaåringar och lägger till en vecka med tioåringar.

– Totalt blir det över 600 deltagare. Ifjor hade vi 356. Spelarna kommer från 77 olika klubbar, berättar Mats Engqvist.

Lägret är framförallt ett sätt att göra PR för MFF. Deltagarna får träffa utvalda A-lagsspelare, se en allsvensk match (Örebro SK den 13 augusti) och träna i MFF-miljö. Några kan bli framtida spelare i MFF, men ännu fler kan bli framtida åskådare och supportrar.

4) MFF kommer att ställa upp i Gothia Cup!

Efter att i många, många år ha bortprioriterat den gigantiska turneringen i Göteborg ändrar sig MFF. I alla fall delvis.

– Att vi valt att inte vara med beror enbart på att vi ansett att våra lag fått bättre motstånd i andra cuper. Gothia cup är störst, men i de övriga cuperna vi prioriterat har vi fått garanterat bra matcher, säger Mats Engqvist.

I den nya Tipselit trophy för U17-lag inom ramen för Gothia cup kommer dock MFF att ställa upp.

Förutom Malmö FF är det AIK, IFK Göteborg, Helsingborgs IF, Elfsborg, Djurgårdens IF, IFK Norrköping, BK Häcken, Mjällby AIF, Gefle IF, Brommapojkarna och Hammarby IF som ska möta tolv utländska lag.

Nyligen vann dessutom MFF BK Olympics nystartade Malmö Grip cup. I den var förstapriset en startplats och betald vistelse i Gothia cup.

– Den platsen kommer vi givetvis att utnyttja.

 

 

 

 

Roland var också väl scoutad

Det är rätt kagigt av MFF att värva in förbundskaptenen Roland Larsson som i höstas förde Sverige till det lika sensationella som historiska VM-bronset som ny U17-tränare.

Men logiskt.

När Patrick Winqvist fick chansen att bli assisterande tränare i Brommapojkarna och MFF beviljade honom tjänstledigt i två år för att kunna ta den behövdes en stark ersättare. Snabbt.

MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist som ligger bakom rekryteringen ringde direkt till Roland, som sa ja.

Då är det viktigt att komma ihåg att Roland Larsson inte var ett obekant namn för MFF. Tvärtom.

Roland Larsson bor i Svedala. Mats Engqvist lärde känna honom redan på 90-talet och Roland har varit en flitig gäst hos MFF, både för att titta på spelare i sitt förbundskaptensuppdrag och i sitt jobb som riksinstruktör. Han har dessutom utfört en del uppdrag åt MFF, bland annat har han varit med om att ta fram utbildningsplanen ungdomsavdelningen jobbar efter. Han känner alltså redan mycket väl till föreningen och de som arbetar där.

Det här har helt enkelt varit en ”drömvärvning” för Mats Enggqvist under lång tid.

Nu kom chansen.

Roland Larsson hade jobbat åt förbundet i 16 år, var lite trött på resorna, ville ha en nytändning och satt på ett utgående kontrakt. Samtidigt blev en tjänst ledig i MFF.

Exakt vad Roland Larsson ska göra i MFF kan ni läsa om här.

Det är alltså ingen övergripande roll som det spekulerats om utan tyngdpunkten ligger på det praktiska jobbet som tränare och instruktör. Mats Engqvist är ungdomsansvarig och Andreas Georgson är koordinator.

I U19 började Anders Palmér och Tore Cervin jobba inför nästa säsong redan för ett par veckor sedan och de fortsätter att träna det laget även nästa år.

………………………..

Förutom Roland Larsson är fyra nya spelare klara för MFF:s U17.

De är:

Målvakten Tobias Kristensson från Staffanstorps GIF.

Aron Nouicer från BK Olympic.

Emin Karaman, även han från BK Olympic.

Aron Mar Brynjarson från LB07.

Alla är redan väl inkörda i Malmö FF via skolan.

……………………………………………………………

Rekryteringen av Roland Larsson bara befäster hur betydelsefullt det är att MFF hittar rätt i sin jakt på ny seniortränare.

MFF har en mycket framgångsrik ungdomsverksamhet, i topp i Sverige och den står sig även internationellt.

MFF satsar dessutom på den och kan rekrytera både bra tränare och spelare.

Då måste den nye A-lagstränaren:

a) Inse detta.

b) Intressera sig för ungdomsverksamheten och noga följa de egna talangerna. Eller åtminstone lyssna på dem som gör det.

c) Inte vara rädd för att släppa fram unga spelare.

Mardrömmen är att få en tränare som Rolf Zetterlund. När han tränade MFF hade han ett urval på cirka 16 spelare som han koncentrerade sig helt och hållet på. Möjligen kunde han tänka sig att titta på någon till om spelaren var rutinerad, de övriga struntade han i och en del brydde han sig inte ens om att lära sig namnet på.

Gammalt exempel, men det finns ett par tränare som jobbar enligt det receptet även idag.

Ta inte hit en sån…

 

 

 

 

MFF:s U19 visade sin styrka

Malmö FF:s U19 körde över division 2-nykomlingen Prespa Birlik med 8-2.

Och Skurups AIF-fostrade Jesper Rindmo gjorde sex av målen!

I Prespa Birlik spelade Labinot Harbuzi i 55 minuter och man hade ett bra och namnkunnigt lag. Men tränaren Nils-Erik ”Nisse Bagare” Persson erkände direkt att MFF-ungdomarna var bättre i det mesta.

Eftersom jag var på Fotbollklubbarnas samorganisations årsmöte kunde jag inte se matchen på Heleneholms IP, men jag fick rapporter och MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist som var med på mötet var naturligtvis jätteglad över resultatet.

– Vårt U19 är riktigt, riktigt bra i år, sa han.

– Och extra kul att Jesper Rindmo fick glänsa på det viset. Ofta tänker man inte på honom och andra syns kanske mer, men när man analyserar lite närmare upptäcker man att Jesper gjort det mesta rätt.

De övriga MFF-målen gjorde Piotr Johansson och Mirza Halvadzic.

Labinot Harbuzi spelade för övrigt i KSF Prespa Birlik i väntan på ett nytt utlandskontrakt. Det ska redan vara klart.

På samorganisationens årsmöte fick Mats Engqvist gå fram och ta emot priset till Malmö FF till bästa pojkklubb i förra årets Malmömästerskapstävlingar (Husie IF blev bästa flickklubb).

MFF vann P14, P13, P12, P11 och P10.

– Därmed fick MFF den sammanlagt högsta poängsumman någon klubb fått sedan vi började dela ut det här priset, berättade omvalde samorganisationsordföranden Olle Winqvist när han delade ut pokalen och blommorna.

…………………….

Flera spelare stod helt eller delvis över förmiddagens MFF-träning.

Men de flesta ska vara med redan på torsdagen och nästan alla när det är dags för cupmatch mot Öster på lördag.

De som definitivt missar matchen är Tokelo Rantie och Benjamin Fadi (plus lärlingen Petar Petrovic och timeoutade Miiko Albornoz).

Fadi är på väg att bli frisk, men är ännu inte spelklar i tävlingsmatcher. Det blir han först när han fyller 18 år lite senare i mars. När det gäller Tokelo Rantie ligger MFF lågt med kritiken mot Sydafrikas landslag. Men att han fortfarande är utanför planen beror till stor del på a) att han fick spela när han egentligen borde vilat för att inte förvärra skadan, b) inte fick någon efterbehandling på plats i Sydafrika när landslaget spelat färdigt i mästerskapet.

 

 

Mycket mer om medlemsmötet

Har ni inte läst den redan, den sammanfattande texten om MFF:s årsmöte, kan ni göra det här.

Onödigt nämligen att skriva samma sak igen. Bättre med lite kompletterande grejer. Som:

Att Malmö FF:s kovändning att ge upp motståndet mot att sälja bästa tröjreklamplatsen för det man tyckte var ett underpris inte innebär att man kommer att sälja drösvis med små reklamplatser på dräkterna. Vi ska inte bli några julgranar som vd Per Nilsson uttryckte det.

Däremot får man äntligen in pengar. MFF ville ha 8-10 miljoner. När man inte fick det valde man att inte sälja alls eftersom man inte ville devalvera värdet. Nu var Per Nilsson öppen med att priset sänkts till 4-6 miljoner. Det borde man med facit i hand kommit på tidigare. Nu har man ju i ett par år istället för 4-6 fått noll…

På en medlemsfråga om MFF hade planer på att bolagisera svarade ordföranden Håkan Jeppsson att det inte fanns några sådana eftersom det funkar bra som det är.

Ett par andra medlemsfrågor:

Om MFF äger 75 procent av Stadion nu, varför ska den då heta Swedbank?

– Swedbank köpte namnet i tio år till en bra summa.

Var står MFF i frågan om övergång till höst/vår?

– Vi är inte klubben som driver det mest aktivt, däremot stöttar vi dem som gör det.

Kan inte MFF öppna restaurang 1910 vid bortamatcherna?

– Svaret blev något svävande. Man ska undersöka saken.

Borde inte informationen till de nya inflyttade, ofta unga, spelarna om Malmö och MFF vara bättre?

– Jo! En av medlemmarna och staketrävarna – Johan Erichs – har erbjudit sig att hjälpa till och det ser MFF mycket positivt på.

 

Själv fick jag dessutom en fråga via twitter som jag vidarebefordrade till Per Nilsson.

Finns det några planer på att ändra klubbstolsupplägget, många av dem står  ju tomma alla matcher utom mot HIF?

– Vi diskuterar att komplettera med ett billigare alternativ typ korv och bröd. Men det ska vara en tydlig skillnad mellan det och trerättersalternativet.

…………….

Håkan Jeppsson betonade att styrelsen inte ska vara operativ, de anställda ska sköta det sportsliga.

På styrelsen ligger framförallt fem saker:

1) Fastställa den övergripande inriktningen.

2) Maknadsföra MFF, vilket ska leda till ökade intäkter.

3) Bestämma de ekonomiska ramarna och budgeten.

4) Ha sista ordet i investeringar/avyttringar. Det vill säga man ska till exempel inte föreslå vilka spelare som ska köpas eller säljas. Men man ska säga ja eller nej till förslagen.

5) Fastställa organisationen.

……

Per Nilsson berättade att:

Biljettintäkterna slutade ungefär som beräknat och spelarförsäljningssidan gick rätt bra. Inte minst tack vare en viss Zlatan Ibrahimovic, som vid den senaste övergången genererade 5 nya miljoner och totalt nu gett MFF 120 miljoner.

Snett gick det däremot i budgeten för marknadsintäkter. Där hamnade MFF drygt 10 miljoner under den optimistiska kalkylen.

– Vi är bäst i Sverige- På tio i topp-listan finns två fotbollsföreningar, resten är ishockey och där är vi alltså bäst. Men vi hamnade 10 miljoner under det vi hade hoppats på,

Tack vare att Malmö FF ökat ägarandelen på Stadion till 75 procent kan man nu styra hyran. MFF räknar baklänges på hur mycket banken ska ha och varje år sänks skulden med 20 miljoner kronor. Det innebär också en räntebesparing på 700 000-800 000 kronor per år.

…….

Rikard Norling framhöll behovet av att strukturera yttermittfälts- och ytterbackspositionerna och kanske även innermittfältet.

Han gick igenom säsongen och fastnade bland annat för att bortaspelet länge var uselt (med en kulmination mot Örebro). Man väntade lite för länge med att vidta åtgärder och tappet borta mot Mjällby när en fantastisk förstahalvlek följdes av en usel andra och poängförlust via 2-2 var ett resultat av misstag som han tog på sig ansvaret för. Rikard konstaterade också att han inte var så stolt över de två sista matcherna.

– Även här var det mitt ansvar att vi inte nådde rätt nivå.

Norling påpekade också att den nödvändiga balansändringen och stabilitetsförbättringen som under hösten bland annat ledde till ett bättre bortaspel delvis var till priset av Wilton Figueiredo. Han fick sitta och Markus Halsti fick spela.

– Om vi ska fortsätta spela 4-4-2 och det ska vi är det viktigt att vissa saker förbättras. Att ha en offensiv central mittfältare är i vissa lägen väldigt vanskligt.

I internationella matcher, som MFF ju ska spela igen 2013, bränner det till ännu mer.

– När vi möter lag som Metalist och spelare som Samir i Dinamo Zagreb måste vi ibland gå ur vårt zonspel och spela mer man-man.

Efter mötet bekräftade Rikard Norling också att Tobias Malm och Filip Stenström på måndagen började träna med Landskrona BoIS. Eventuellt hamnar båda hos sin gamle tränare Jörgen Pettersson, Malm som har två år kvar på MFF-kontraktet som lån och Stenström, som har ett, kanske för gott. Men Ängelholms FF har också visat intresse för Filip Stenström.

Trelleborgs FF verkar uteslutet, dels av ekonomiska skäl (TFF har inte råd), dels av sportsliga. I MFF är man tydliga i att man vill att Tobias och Filip inte ska spela på en lägre nivå än superettan.

Ytterligare en Malmö FF-spelare kan vara på glid till Landskrona Bois. Egzon Sekiraca från u-leden som imponerat när han fått träna med A-laget men inte fick något lärlingskontrakt, är aktuell för BoIS. Men här finns även andra klubbar med i bilden.

………..

Fjärde mannen ut på medlemsmötet var MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist.

Här har jag redan skrivit det mesta – och lite till – i dessa två artiklar om MFF:s ungdomsverksamhet:

Om Engqvists syn på upplägget.

Och om skolverksamheten på Stadionområdet.

Läs gärna…

Det här blev ovanligt långt om ett odramatiskt medlemsmöte. Men vad fan. Allt som handlar om MFF är ju intressant.

 

 

Mer om u-sektionen

Gjorde en intervju med MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist som ni kan läsa här.

Hade lite extragrejer i papperstidningen som ni kan få ta del av också. Bara för att jag är så snäll…

Mats Engqvist om:

Rikard Norling:

– Hans stora intresse för umgdomssektionen taggar oss. Det tog till exempel inte många dagar innan han sett j-laget spela. Hans och Per Ågrens engagemang kommer att öppna många dörrar.

Om instruktionerna från styrelsen:

– Det absolut viktigaste är att fostra blivande A-lagsspelare och det är egentligen det enda kravet man ställer på oss. Tack vare utbildningsbidraget kan man som vissa klubbar tjäna ganska bra pengar på att sälja även unga spelare. Men några sådana instruktioner har vi inte. Vi ska utbilda för MFF.

Om Gothia Cup:

– Deltar vi aldrig i. Någon bojkott är det inte tal om. Jag vet att det förekommer rykten om att något ska ha hänt däruppe för många år sedan (med Zlatans och Flygares lag), men inget sådant ligger bakom beslutet. Det är rent sportsligt. Vi tycker att det finns bättre och närmare turneringar att delta i. Med vår närhet till Danmark vill vi utnyttja att vi kan vara med i sportsligt utmanande turneringar som Lyngby Cup med de äldre och före detta KB-cupen, numera Audi Cup, med de yngre.

En liten bonusinfo för bloggläsarna också, som varken finns i papperet eller i nätartikeln. Malmö FF har nyligen flyttat över U19-laget från Malmö Stadion till Swedbank stadion. Istället för att ha lokalerna och omklädningsrummen i gammel-Stadion har man dem numera i samma arena som A-laget. För att betona närheten och underlätta klivet och kontakterna mellan lagen.

 

 

 

Ranégie illa behandlad

Seniortruppen är i Rom och Pawel Cibicki och Pa Konate från U19 fick följa med.

Inte många över till U21-seriematchen mot IFK Värnamo i Värnamo med andra ord. Inte minst eftersom Alexander Blomqvist är iväg på landslagsuppdrag och det även finns ett par skadade spelare i U19.

Därför var det kanske inte så konstigt att MFF förlorade med 1-2.

Men MFF tog ledningen med 1-0 (Nikola Zivanovic på en andraboll efter frispark) och hade ett jätteläge att kvittera i slutminuten (nick av allt bättre U17-spelaren Petar Petrovic).

Ungdomsbasen Mats Engqvist var inte nöjd, för det hade det krävts en poäng, men tyckte ändå att MFF gjorde en rätt så bra insats.

………….

Om Mathias Ranégies berättigade besvikelse över att inte ha blivit uttagen i Erik Hamréns landslagstrupp har jag redan skrivit en del om på twitter.

Men det finns all anledning att påpeka ett par saker:

1) Ranégie har varit allsvenskans överlägset bäste anfallare hittills i år.

2) Om han är fel spelartyp till en träningslandskamp nu varför var han det då inte till ett antal träningslandskamper i januari? Om det inte helt enkelt är så att Hamrén struntar i konsekvens och logik, när gjorde han i så fall den epokgörande upptäckten?

3) Att vara rak och tydlig är bra, om man är det generellt. Men om man bara använder den metoden för att motivera att inte ta ut en spelare (Ranégie), men aldrig annars luktar det lite konstigt.

4) Ska vi tolka Hamrén som så att så fort det finns två riktigt starka spelare på en position finns det ingen anledning att testa någon annan? För det är ju i princip det han har sagt.

Jag tycker att både Mathias Ranégie och Jimmy Durmaz borde varit med i truppen till Brasilien-matchen.

Men det är egentligen inte det som är huvudsaken.

Erik Hamrén är givetvis i sin fulla rätt att ta ut precis vem han vill.

Det jag kritiserar är hans motivering till att säga nej till Mathias Ranégie och framförallt  sättet att framföra motiveringen.

 

 

 

Två nyförvärv i MFF:s U17

På ungdomssidan är Malmö FF tidigt ute med att göra klart med 2011 års trupper.

Nu är det även spikat vilka spelare som hämtas in utifrån till U17 och vilka som flyttas upp från U17 till U19.

I LB07 har MFF hittat Jonathan Ekendahl och i BK Olympic Dino Mesic.
– Jonathan är en Ivo Pekalski-typ. Givetvis inte lika långt framme, men de påminner en hel del om varandra i spelsätt, säger Malmö FF:s ungdomsansvarige Mats Engqvist.
Fotbollen bör dessutom finnas i blodet. Jonathan är barnbarn till Leif “Fille” Ohlsson, som tränat massor med lokala lag i och kring Malmö (BK Olympic, Höllvikens GIF, IFK Malmö och så vidare)

Ekendahls debut i MFF sker från säsongsstart. Dino Mesic kommer däremot att spela kvar i Olympic fram till den 1 juli.
– Fram till dess lånar Olympic honom, berättar Mats Engqvist.

Om någon av 2010 års spelare ska lånas ut från U17 är ännu inte bestämt.

– Där är vi ännu inte framme vid ett beslut. Vi har väldigt många duktiga spelare. Däremot är det klart vilka som tar steget upp i U19.

Båda ytterbackarna, Anton Mähl och Pa Konate, får chansen liksom båda målvakterna, André Jeppson och Simon Forsén. Dessutom flyttar Malmö FF upp mittbacken Alexander Blomqvist och Erik Pärsson, som under årets säsong hämtades i Husie IF.

I princip är förändringen redan genomförd eftersom träningen i den nya grupperna har startat.

Vill man går det även att räkna Piotr Johansson som ny i U17. Han kom ju mitt i årets säsong.

– Piotr är i högsta grad en förstärkning. En riktigt duktig spelare och given i landslaget.

Sitter och skriver det här i en ny fin Roky Erickson-tröja.

Inhandlad på konserten på KB i fredags. En skitbra konsert för övrigt.

Gubben är rehabab, men fortfarande galen – och bra. Vilket tryck. MFF-folk på plats också. Peter Åhlander, Andreas Yngvesson och så vidare.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.