Oerhört bra av ungt MFF

Debuten är avklarad och Rikard Norling är fortfarande obesegrad i MFF. Som U19-tränare!

Det går att diskutera om nationaldagens match mot Elfsborg var en riktig A-lagsmatch eller inte. Elfsborg kom i alla fall med alla sina allsvenska spelare – minus dem som är upptagna med landslagsspel. Malmö FF kom med ett kittlande intressant ungt lag. Ett pimpat U19-lag, som alltså klarade 2-2 mot Elfsborg A.

Förbaskat bra gjort.

Under de senaste säsongerna har MFF släppt fram massvis med unga talanger som snabbt etablerat sig på allsvensk nivå. Men det finns hur många som helst till som väntar på sin tur. Kranen står öppen och champagnen rinner till i en strid ström.

Extra roligt efter 2-2 är att talangerna visade en härlig inställning och stundtals jagade livet ur Ishizaki och company. De ville givetvis visa upp sig för Rikard Norling, men det gjorde det utan att hamna i något slags ”agent-spel” – att spela för att visa upp sig själv inför agenter och penningstarka uppköpare istället för att spela för laget.

Lagkaptenen Alex Nilsson sa det direkt efter slutsignalen.
– Ett härligt lagspel.

Och så var det. Kanske inte så konstigt med tanke på att spelarna skolats av Anders Palmér, Tore Cervin, Patrick Winqvist och Thomas Sjöberg. De fattar skillnaden mellan att rätt utnyttja en utsökt teknik och att vara en dribbelnisse.

Mina favoriter i Elfsborgsmatchen var Alexander Blomqvist, Omid Nazari och Simon Kroon, som kom in efter paus och klev fram direkt. Men egentligen var alla bra.

I en vanlig träningsmatch slår nämligen inte MFF U19 ett division 1-lag. Nu besegrade man ett allsvenskt topplag. Det är det man måste ha i minnet för att rätt värdera prestationen.

Därför är det värt att nämna alla i laget:

Som såg ut så här: Dejan Garaca – Jetmir Useinovski, Alexander Blomqvist, Filip Stenström, Pa Konate (Emil Borg, 87) – Tobias Lewicki (Nikola Zivanovic, 73), Omid Nazari, Kristoffer Jeppsson, Hicham Ali (Simon Kroon, 46) – Alex Nilsson, Dino Islamovic (Erik Pärsson, 84).

En del tyckte kanske det var taskigt mot publiken att ställa upp utan A-spelare. Det tycker inte jag. Dels var det ingen hemlighet, alla som följt inför-artiklarna i tidningarna och på hemsidan visste det. Dels är det kul att titta på framtiden. De som var där vet nu lite mer om de MFF-are som normalt inte får rubrikerna och av reaktionerna att döma uppskattade alla de flera tusen som tog chansen att titta vad de såg. Applåderna och hyllningarna var varma.

Med tanke på det som väntar när allsvenskan går in i ett hektiskt skede, Champions-league-kvalet ska starta och man dessutom ska prega in Svenska cupen mitt i alltihopa var det ett självklart beslut att vila de som redan haft ett tungt program. Inte minst för att Malmö FF precis genomfört ett tränarbyte och Rikard Norling måste – som han själv uttrycker det – få dagarna som återstår till den allsvenska återstarten att lägga ett litet fundament.

På tal om Svenska cupen. Tv4 vill flytta cupmatchen borta mot Kalmar FF till fredagen den 17 juni för att den ska passa in i tv-tablån. Det vill inte MFF och det vill inte Kalmar heller. Ska bli jätteintressant att se om förbundet prioriterar tv-bolagen eller klubbarna.

Eller inte.

Svaret är tyvärr ganska självklart. Tv-pengarna bestämmer. Att MFF:s chanser att förbereda sig för spel i Europa försämras är väl på förbundsnivå bara en bisak…

Till sist. Glöm inte att det saknades ett par spelare i MFF:s unga lag. Alltså inte från A-truppen, utan från U19. Mttbacken Filip Helander, som är den kanske mest lovande av alla spelarna överhuvudtaget, har ryggproblem. Han har missat en del matcher nu och lär inte vara tillbaka förrän efter sommaren. Skerdilaid Gashi är däremot snart tillbaka.

Jag gillar cupen

Den 26 maj 1949 mötte MFF Jönköping Södra i allsvenskan och vann med 12-0 vilket är en av MFF:s två största allsvenska segrar genom tiderna. Den matchen har överhuvudtaget ingenting att göra med onsdagskvällens cupmatch mot J Södra, men det är hur kul som helst att påminna om den.

Jag gillar Svenska cupen. Det får man nästan inte skriva. Istället ska man kasta skit på turneringen och betona hur mycket viktigare allsvenskan är.

Men cupen har en inbyggd charm. Glöm inte att det måste vara väldigt trevligt för Jönköping Södra att ta emot svenska mästarna. Precis som det dagen efter den här matchen lär bli för LB07 att ta emot IFK Göteborg på Limhamns IP. Matchen Bois-HIF måste man väl också vara en riktig tristgök för att inte kunna uppskatta.

Dessutom är det en titel som till slut står på spel – en titel som Malmö FF inte spelat hem sedan 1989, vilket är ett oförskämt långt uppehåll för ett lag som vunnit Svenska cupen 14 gånger och därmed är Sveriges överlägset bästa cuplag. Det borde vara dags att visa att man kan leva upp till den devisen även i någorlunda modern tid.

Framförallt är dock matchen mot Jönköping Södra ett bra sätt att bryta de negativa trenderna.

Malmö FF har inte vunnit på de tre senaste matcherna.

MFF har inte gjort mål på 295 minuter (Guillermo Molins mot Mjällby).

MFF har inte spelat bra på – längre tid än så.

Därför är det här ett gyllene läge att hitta energi och självförtroende.

Bästa botemedlet för att bryta mål- och poängtorkan på den lite högre nivån i allsvenskan – efter Örebro på söndag väntar Häcken, HIF och AIK, då kan guldchansen försvinna – är dock precis som tidigare att lösa tränarfrågan.

Inget är förändrat. MFF måste bli överens med FC Köpenhamn, Roland Nilsson få placera hela kroppen där han redan har halva huvudet och en fast eller tillfällig ersättare få ta över.

Jag kan mycket väl förstå att Malmö FF kan uppleva det som tjatigt när jag, och många av mina kollegor plus en hel hög supportrar pratar om långbänk och behovet av en snabb lösning.
Kom med ett konstruktivt förslag istället.

Visst, eftersom MFF-ledningen tydligen inte vill gå in och ta en tränare från någon av kollegorna i den svenska elitfotbollen – varför förstår jag inte, ska man bli en storklubb måste man väl agera som en sådan – måste det bli någon som är ledig och passar som tillfällig lösning till dess att man kan sy ihop ett tre-fyra-årskontrakt.

Här är fyra lösningar som samtliga är bättre än Status Quo med Rolle vid rodret:

1) Palmér och Engqvist

2) Bosse Nilsson.

3) Stefan Schwarz.

4) Patrik ”Bjärred” Andersson.

Alla kan och gillar, och vill säkert utveckla, den fotboll MFF redan spelar. Jag köper inte det där med att det är svårt att hitat starka kandidater

Vill ni för resten läsa om vad Daniel Andersson egentligen tyckte om Peter Ijeh och domaren i matchen mot Syrianska föreslår jag att ni går in här.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.