En lätt match som kan bli svår

På sju omgångar har Djurgården gjort två mål och tagit en poäng. Det gör att laget lyser som en ilsket röd akterlanterna i den allsvenska tabellen.

Sämre än så har Djurgården aldrig inlett en säsong i landets högsta serie.

Lägg till att Malmö FF den senaste tiden haft lätt för Djurgården. Enligt Infostrada har MFF fyra raka vinster och bara två förluster på de tio senaste allsvenska matcherna mellan lagen.

MFF har dessutom inlett årets serie bra. En ny förlustfri match skulle innebära den bästa inledningen sedan 1994.

Djurgården har också redan tvingats till ett tränarbyte och väntar på ytterligare ett. Samtidigt sprider sig oron och paniken som skapats av att laget inte kunnat leva upp till förväntningarna om toppstrid många alldeles felaktigt skapade.

Dagens Djurgården har inte material för en placering på den övre halvan.

 Så det borde vara en enkel match! Men så simpel är inte fotbollen.

Inte i närheten.

Jag tror till exempel att en av faktorerna jag kunde nämnt tidigare som en sak som talade för MFF istället har motsatt effekt.

I förra omgången fick Djurgården storstryk av Åtvidabergs FF med 1-5.

Laget låg under med 0-5 och var på väg mot något ännu värre.

Men lag som åker på en brakförlust i en omgång gör det nästan ALDRIG i nästa.

Jag har inte statistiken, men om vi plockar fram 100 gånger ett lag förlorat med fyra, fem eller fler mål i någon av de högsta serierna känns det nästan som en garanti att det gått betydligt bättre i nästa. Typ 0-0, 0-1 eller till och med 1-0.

För ett lag som drabbas av en sådan förnedring sluter sig samman, tränar hela veckan för att undvika en upprepning och brinner av revansch.

Och inte bara det. Just nu är Djurgården en klubb som genomsyras av en längtan efter revansch. Gärna mot ett topptippat lag – som MFF.

 Jag tror Malmö FF vinner. Men jag tror inte att det blir lätt. MFF:s lagkapten Jiloan Hamad är en klok man, det är bland annat därför han bär bindeln. Efter lördagens träning testade jag tanken att det där med att slå Djurgården nog inte är så lätt som folk kan få för sig efter en titt i tabellen på honom.

Han nappade direkt och hittade dessutom en bra anledning till. Just nu är det väldigt svårt att säga hur och med vem Djurgården spelar.

Hur har tränarbytet påverkat? Hur gör man mål utan Erton Fejzullahu, eller dyker han ändå upp som en joker? Finns det en röd tråd, eller är allt en röra? Backar man för att täta eller gör laget en forcering från start? Och så vidare…

Jiloan var inne på att det blir en forcering första 15-20 och att om MFF tar sig genom den perioden kan man efter ett tag visa att man trots allt är ett bättre lag än Djurgården.

Fast då måste MFF, till skillnad mot senast hemma mot IFK Norrköping, visa tempo och aggressivitet redan från start. Träningarna i veckan har också varit inriktade just på att få upp tempot.

…………………………………………….

MFF-truppen åkte upp till Stockholm direkt efter träningen på lördagen.

Då fanns redan en förtrupp på plats.

Materialaren Kenneth Folkesson är ju även tränare för LB07:s damer i elitettan. De mötte Djurgården borta och vann med 2-1.

– Helgens mål är att ta sex poäng mot Djurgården, konstaterade Folkesson sedan hans lag kämpat ner Djurgårdstjejerna.

Vem sa att träningar var tråkiga?

Mitt i det vackra höstvädret duggar det tätt. Med testtränare på MFF-passen.

Vi som var på plats på torsdagförmiddagen fick se Ayanda Nkili från IFK Hässleholm/Star of Africa-akademin i Johannesburg samt Filip Tronét från Västerås SK.

Redan då visste vi att Emil Krafth från Öster skulle ansluta på fredagen och det ryktades i staketgänget om ytterligare en hemlig testare till samma pass. På kvällen var han inte längre hemlig utan presenterad som Linus Malmborg, 23-årig mittback från Vasalunds IF. Han ska träna med laget fredag, lördag, måndag och tisdag.

Ayanda är 21 år, Emil 17 och Filip 18. I samtliga fall rör det sig alltså om spelare som är unga, lovande, men redan etablerade på division 1- eller superettannivå. Bra att ha koll på i framtiden och möjliga att göra klart med redan nu för en relativt billig peng. Precis så tycker jag att MFF ska agera på värvarmarknaden. Antingen ungt nytt, billigt och lovande eller etablerade spelare som direkt kan gå in och konkurrera om en plats i startelvan och förhoppningsvis även spetsa till den. Som med Mathias Ranegie.

Tar dessutom för givet att Malmö FF har så bra koll på testarna att beslutet att låta dem träna mest är till för att kolla hur väl de smälter in i gänget utanför planen, plus att man visar för spelarna att man är intresserad och förhoppningsvis gör ett så bra intryck på dem att de väljer MFF om de inte ska lämna sina nuvarande klubbar 2012 utan något år senare.

Hur gick det då för Filip Tronét och Ayanda Nkili?

Tronét fick mest springa omkring utan boll och tog inga direkta initiativ. Men när jag, och min kära kollega på Sydsvenskan, pratade med honom efter träningen gjorde han ett mycket gott intryck. Och meriterna är rejäla. Division 1-fotbollens bäste unge spelare 2010, plus ett facit på elva mål och åtta assist den säsongen. I år i superettan blev det svårare, inte minst för att han blev skrapat i knäet och missade stora delar av vårsäsongen. I höst har han dock spelat och alldeles mot slutet blev det på nytt tjong i poängprotokollet med tre mål och fem assist. Såg också på twitter att han inte var nöjd med träningen, vilket bevisar att han har självkritik.

I internmatchen fick Filip Tronét spela höger yttermittfältare. Men han är bra med båda fötterna.

Ayanda Nkili har mest spelat vänsterback i IFK Hässleholm och det var också där han startade på sin första MFF-träning. Efterhand blev han allt mer offensiv och imponerade.

Flera vid sidlinjen – en av dem Tony Ernst – stod nästan och frustade och skrek honom ska vi ha…

Och baserat på en träning – ja.

Bosse Nilssons adepter brukar dessutom hålla klassen. IFK Hässleholm-perioden har varit en inskolning för att göra honom redo för större uppdrag. Minns May Mahlangu, som gick samma väg från början, men hamnade i HIF. Men man ska också komma ihåg att IFK Hässleholm faktisk förlorade i kvalet till division 2 mot GIF Nike. Hans kliv uppåt i divisionerna är större än de övriga tres.

Mest positivt av allt var dock att Ayanda Nkili efter träningen gav intrycket att verkligen brinna för chansen att hamna i MFF. Han var stolt och glad över att få träna med ett så bra lag, så bra spelare och betonade att han om det behövs även kan spela djupledslöpande forward.

En bekräftad ”övergång” fick jag faktiskt tag på där ute på Stadionområdet.

Efter träningen bekräftade materialaren Kenneth Folkesson att han skaffat sig ett nytt uppdrag parallellt med jobbet i MFF.

I år tränade han IFK Malmö i division 4.

Nästa år tränar han Liria IF i division 5. Så inte heller nästa säsong behöver han fundera på vad han ska göra på fritiden. Liria lirar för övrigt på Rosengård Norra IP.

 

 

 

Bättre utan de gamla?

Malmö FF slog Helsingborgs IF med 2-1 i U21-serien.

Sitter i Zagreb och undrar hur det gick till. Alla spelarna i A-truppen plus Omid Nazari är ju här.

Ett nytt bra bevis på hur starka ungdomsspelare MFF har, på alla nivåer. Målen gjordes av Kristian Benkö och Pawel Cibicki. Alla spelarna i MFF-laget var födda 1992-94.

Dessutom ett tecken på att jag hade rätt när jag för ett tag sedan menade att U21-serien är snudd på meningslös för spelarna som börjat etablera sig i A-truppen.

Samma kväll, i går tisdag, besegrade MFF:s P16 Landskrona Bois med 3-1 i semifinalen i DM.

Ett annat resultat från tisdagskvällen, från division 4 sydvästra: Åkarps IF-IFK Malmö 1-0.

IFK-tränaren och MFF-materialaren Kenneth Folkesson lär säkert redan ha hört det från ett antal håll. Målet kom fem minuter före slut och bäst på plan var Kenneths son Mattias Folkesson. Han spelar i Åkarp. En av de bästa i IFK Malmö var en annan Folkesson, 18-årige Markus.

 

 

 

Milan flyttar på Folkesson

Malmö FF:s match mot AC Milan får en oväntad effekt.

En effekt som alla utom en man i MFF kan strunta i. Han heter Kenneth Folkesson.

Samma helg möter IFK Malmö – där Kenneth som bekant är tränare – Oxie IF i division 4.

Den matchen var redan flyttad från lördag till söndag för att Folkesson i lugn och ro skulle kunna koncentrera sig på MFF:s allsvenska match mt Gefle.

Nu ska MFF möta Milan på söndagen. Det innebär att IFK Malmö får flytta tillbaka sin match mot Oxie IF till lördagen.

Det är redan gjort. Oxie IF och Skånes Fotbollförbund gick med på rockaden. Skåneboll lär till och med ha sagt att man bjuder på flyttavgiften på 200 kronor. Det kan IFK Malmö behöva.

Nytt speldatum för Gefle-Malmö FF, som skulle gått Milan-helgen, är för övrigt den

Skönt med slö silly season

Hittills har silly season inte varit ett dugg silly.

Precis som väntat.

Det har hela tiden känts som om MFF-truppen kommer att vara ganska intakt nästa år. Få in och få ut.

Exakt hur lugnt det är tycker jag bäst bevisas av att man i  diverse kvällstidningssammanställningar över läget i de allsvenska lagen tar med Anes Mravac bland spelarna som lämnat Malmö FF. Om jag minns rätt i hastigheten är det två och ett halvt år nu han varit utlånad från MFF. Men visst, nu ska han bli LB07-spelare fullt ut så behöver man fylla ut namnkolumnerna så kan man ju ta med honom. Men någon praktisk betydelse för truppen har det inte.

De enda förändringarna som har det är Pep Clotet Ruiz flytt till Halmstads BK, Joseph Elangas val att inte acceptera MFF:s bud för att förlänga kontraktet och beslutet att flytta upp 19-årige Tobias Malm i A-truppen med ett nytt fyraårigt A-kontrakt.

Malm tar Elangas plats som backup för Ricardinho. Nu gäller det bara att hitta en bra ersättare på posten som assisterande tränare.

Det tar jag för givet att MFF klarar av, och i så fall har man hittills lyckats väldigt bra med förhandlingarna. Jeffrey Aubynn och Yago Fernandez är kvar, Leif Engqvist och Kenneth Folkesson också på ledarsidan.

Därmed är det enda som återstår att förlänga med målvaktstränaren Jonnie Fedel och göra klart med ett par lärlingskontrakt. Hicham Ali och Omid Nazari lär bli kvar i MFF, Metin Hamid lär lämna. Muamet Asanovski har redan gjort det.

Jag har faktiskt mycket svårt att förstå kritiken att Malmö FF varit sent ute i kontraktssnacket, eller att det varit rörigt. Det mesta är som sagt redan klart. Vad begär folk egentligen?

Är det något jag är orolig över är det istället att det kommer att ta lång tid att få ihop de 10 miljonerna MFF vill ha in i det nya riskkapitalbolaget.

På medlemsmötet berättade Pelle Svensson och Håkan Jeppsson att kulorna ska gå till att skriva längre kontrakt med de unga lovande men ändå tongivande spelarna man redan har i truppen, plus eventuellt något nyförvärv.

Det kommer förmodligen att ta ett par månader att få in pengarna. Varje post är på 500 000 kronor. Det är fullt tillåtet både för en rikenbergare att själv köpa på sig mer än en post och att flera personer går samman för att gemensamt köpa en post. Från beslut, handling, förhandling – som ska ske med varje aktör – till att pengarna går in på kontot lär det dröja ett tag.

Därför vore det bra om klubben haft möjligheten att förskottera pengar ifall det skulle dyka upp en hastig chans att göra klart med ett vasst nyförvärv.

Felet är att den handlingsfriheten saknas. Det är först när riskkapitalbolagbygget är färdigt som MFF har de nödvändiga musklerna att agera på marknaden. Egenkapitalet är bundet och likviditeten tillåter inte några utsvävningar.

Jag tvivlar inte en sekund på att Malmö FF-ledningen har helt rätt när man gjort bedömningen att det nya riskkapitalbolaget behövs. Att man troligen inte kan använda sig av det förrän en bra bit efter årsskiftet är inte bra. Innan dess kan mycket hända.

Fast jag väljer att vara optimist och spå att det inte kommer att göra det. Grundtipset är att MFF tvingas inse att Guillermo Molins är förlorad, men att alla de övriga stannar.

Jo, jag vet att Rick Kruys är till salu. Men vem ska köpa honom? Och vill han bli utlånad?

Låna ut Dejan Garaca lär bli lättare. Ryktet säger att både Västerås SK och Östers IF anmält intresse.

Få fule kungen att ramla av sin häst

Så kom det då.

Ett nytt efterlängtat tillfälle för Malmöborna och alla MFF-supportrarna att hylla sina hjältar för ett nytt SM-guld.

De tog chansen. Över 20 000 fyllde Stortorget.

Samtidigt blev det också ett nytt övertygande argument för att svensk fotboll borde sluta sätta sig på tvären och i stället börja spela höst-vår.

Det var kallt.

Nej, det räcker inte.

Det var svinkallt.

Nu var det bara bland de tusentals närmast scenen som det blev ett riktigt ös.

 Längre bak var det mest bandyapplåder, lyckliga leenden och enstaka ”hoppa om ni älskar Malmö”.

Tänk om de avgörande matcherna hade spelats i juni? Vilket tryck det hade blivit i värmen. Den fule kungen hade ramlat av sin häst.

Och Ilmar Reepalu hade fått rätt att i sitt ödmjukt kaxiga uttalande att vid sådana här tillfällen är Stortorget för litet.

Reepalu, och MFF-ordföranden Håkan Jeppsson, hittade för resten helt rätt i sina tal. De var slagkraftiga och framförallt korta.

Många hyllningsceremonier riskerar annars att bli sega som fransk nougat. Det blev inte den här.

Dessutom lades huvudvikten precis där den skulle: på spelarpresentationen och spontana kommentarer och charmiga försök till sång, dans av folk i och kring truppen.

Vill man vara elak går det också att säga att materialaren Kenneth Folkessons lyft av pokalen var det närmaste IFK Malmö lär komma ett SM-guld.

Härligt nog gavs det åtskilliga tillfällen att hylla supportrarna.

En representant från nummer tolv borde också ha fått lyfta pokalen. Malmö FF är Sveriges bästa lag och de spelar i staden och på arenan med Sveriges bästa supporterkultur.

Överhuvudtaget är jag väldigt trött på debattörer och journalistkollegor som jagar supportrar med blåslampa.

Det finns undantag, en svans med huliganer som ställer till problem. På många ställen är de fler än i Malmö, men ingenstans är det mer än undantag från regeln att de flesta som hett engagerar sig i fotbollen och sitt lag är vettiga människor värda all möjlig respekt.

När jag tidigare på dagen besökte MFF-shopen pratade jag med mannen som stod bakom mig i kön.

Det visade sig att han hette Mikael Andersson, bodde i Dalsland där han tränar det lokala division 5-laget Kroppefjälls IF. Han berättade att han när han var fem år gammal, på Roy Hodgsons tid, börjat älska MFF.

Eftersom han tränat en massa ungdomslag i Kroppefjäll hade en hel del barn i byn också börjat hålla på MFF, trots att föräldrarna kanske inte tyckte att det var hela perfekt.

Nu tillbringade, han frun och 1,5-åriga barnet en helg i Malmö för att se söndagens guldmatch, handla i shopen och vara en av de många på Stortorget. Ett och ett-halvt-åringen satt för resten som ett tänt ljus under hela matchen.
Han är en normal supporter. Huliganen är det inte. Och folk som försöker blanda ihop dem är fel ute.

Lovande spel av U19

MFF:s juniorer är i kvartsfinal i SM.

Passade på att kolla in åttondelsfinalen mot Ängelholms FF på en av Stadions träningsplaner och fick se en helt okej insats av U19-laget. Seger med 3-1 över Ängelholms FF, som för första gången i föreningens historia kvalat in till junior-SM, och var tänt till tusen när man fick chansen att utmana stora MFF.

Det tog också lite tid innan det blev spel istället för kamp och Ängelholm fick också en 1-0-ledning strax före paus. I den andra havleken vände dock MFF till en fullt förtjänt seger.

Muamet ”Mudi” Asanovski gjorde en riktigt bra insats och var inblandad i alla tre målen. 3-1 gjorde han själv, 2-1 spelade han fram Kristoffer Jeppsson till och det mycket snygga 1-1-målet av Omid Nazari var han också med i förspelet till.

Bra var även mittbacken Filip Helander. Synd bara att han fick solen i ögonen strax före Ängelholms mål. Annars hade han vunnit den nickduellen också och målet aldrig kommit till. Efter matchen berättade MFF-tränaren Patrick Winqvist att Filip spelat med svår huvudvärk. Det märktes inte alls.

Mittmittfältsparet Skerdilaid Gashi och Omid Nazari tillhörde också de bättre och matchens artist var Hicham Ali. Sista 20 skojade han med Ängelholms högerförsvar och verkade kunna ta sig förbi precis när och hur som helst. Jag gillar att det även finns utrymme för spelare som Hicham Ali. Han är snabb, superteknisk och vid en av A-lagsträningarna som han nyligen deltog på såg jag honom slå bättre och mer precisa inlägg än jag sett någon gång tidigare under säsongen.

I kvartsfinalen möter Malmö FF Brommapojkarna på bortaplan. Den spelas redan på torsdag. Oavsett om det blivit GIF Sundsvall, som BP slog med 2-1, eller BP hade matchen spelats på bortaplan. Att den läggs på torsdag istället för i helgen beror på att Stockholmslaget utnyttjar sin rätt att som hemmalag tidigarelägga matchen på grund av att många av spelarna ska iväg på landslagsuppdrag.

På söndagen spelar Malmö FF:s U17 sin första match i SM. Det handlar om åttondelsfinal mot IF Lödde. Klockan 13.00 är det dags, på någon av konstgräsplanerna.

Cyklade vidare från MFF:s U19-match till Hästhagen och andra halvlek mellan IFK Malmö och Ystads IF i kvalet till division 3-fotbollen. YIF vann med 1-0 och därmed är IFK Malmö nere i division 4.

Där har Di gule varit förr. Både 1989 och 1990 närmare bestämt. 1988, samma år som Puskas vann serien med Croatia, slutade man sist i division 3 södra och ramlade ner. Året efter förlorade man kampen om seriesegern med FBK Balkan och 1990 lyckades man vinna serien i kamp med Höllvikens GIF. Tränare för Höllviken, som förlorade en direkt avgörande seriefinal på Stadion mot IFK Malmö, var då för övrigt Krister Kristensson. Han var inte glad. Lite nöjdare blev han när Höllviken vann kvalserien och också tog klivet upp.

Det blir en tuff uppgift för Kenneth Folkesson, som är klar som IFK Malmö-tränare även nästa säsong, att försöka föra laget tillbaka. Nu väntar matcher mot lag som Kulladals FF, Genarps IF, Oxie IF och Lunds SK.

Passade för resten på att fråga Olof Persson sedan hans FC Rosengård vunnit MM-finalen mot Kulladals FF vem han tyckte skulle sjunga på Stortorget i år.

Senast MFF firade SM-guld 2004 var det ju kapten Persson som sjöng på torget.

Först och främst menade han att det fanns goda chanser till ett nytt firande. MFF ligger i vinnarhålet. Och halvt på skämt, halvt på allvar konstaterade han att han gärna ställde upp och sjöng igen. I fall man inte hittade någon annan.

Folkesson gul året ut

Kenneth Folkesson fortsätter som IFK Malmötränare säsongen ut.

Jag pratade precis med di gules ordförande Lars Holmberg som bekräftade att man valt att göra den tillfälliga lösningen till permanent. Helt enkelt för att man är övertygade om att Kenneth kommer att göra ett bra jobb.

Så klarar sig IFK Malmö kvar i division 3 blir det med hjälp av MFF-personal.

Med tanke på fiaskoprojektet med IFK Malmö som samarbetsklubb till Malmö FF är det nog inte mer än rätt. Men Kenneth får nog bereda sig på en del gliringar från det himmelsblå staketgänget.

Det är i alla fall ingen tvekan om att Kenneth verkligen ville ha jobbet. Redan när jag pratade med honom i samband med det snabba inhoppet mot BK Olympic (torsk 0-3) var han noga med att betona att han undersökt om IFK Malmös division 3-matcher skulle kollidera med huvuduppdraget i Malmö FF.

– I ytterst få fall och då måste det gå att lösa, var svaret.

Hela våren har han dessutom tränat IFK Malmös U21-lag, som haft sina pass samtidigt som A-lagets. Det uppdraget slutar han nu, så när det gäller tiden som går åt till träningar blir det inga förändringar. Under hela tiden han varit verksam i MFF har han dessutom haft något tränaruppdrag vid sidan om, oftast ett juniorlag. Därför kan man slå fast att uppdraget i IFK Malmö inte kommer att gå ut över hans arbete i MFF.

Kenneth Folkesson är en man som är lätt att önska lycka till.

Så då gör vi väl det…

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.