En best som behövs

Jag cyklade till matchen mellan MFF och Slovan Liberec ivrig att se om Kari Arnason är den ledargestalt i försvaret som laget så väl behöver.

90 minuter senare var jag kär i en annan mittback, testspelande Luis Felipe Carvalho!

Arnason är klar och 45 minuter antydde att han troligen både har rutinen och klassen som behövs för MFF i Allsvenskan och Europa, som ju den här matchen handlade om.

Ledare hoppas jag också att han är.

För MFF har tappat alldeles för många sådana spelare. Det pratas – ofta för mycket – om lagkaptensrollen, men det fordras åtskilliga informella ledare i laget också.

Nu har Malmö FF Markus Rosenberg och han är verkligen en ledare. Ifjor i Europa närmast bar han elvan på sina axlar.

Dessutom finns Guillermo Molins. Men han är inte tillbaka än även om jag tycker att de 45 minuterna han fick mot Slovan Liberec var hans vassaste hittills efter comebacken.

Sedan är det stopp.

Magnus Eriksson gjorde ett jättejobb med att driva på laget, Markus Halsti likaså och i backlinjen har MFF egentligen saknat en riktig ledargestalt sedan Pontus Jansson försvann.

De som spelat sedan dess är var för sig duktiga, men balansen och det totala utfallet av insatserna har inte varit särskilt bra. Det är inte fel att vara lugn, cool och försynt, det är bara det att någon måste ryta till, styra och vara elak också.

Därför hoppas jag på Kari Arnason.

Och mitt i allt kom Luis Felipe Carvalho och stal showen. Han är en best som behövs! Därför blev jag glad när mannen som i sina uttalanden närmast ger försiktighetsprincipen ett ansikte Daniel Andersson lugnt konstaterade att han tror att det löser sig. Till och med inom ett par dagar.

Jag har gillat det jag sett av Carvalho från dag 1, eller om jag ska vara helt ärlig dag 2, av provträningen och tyckte att redan insatsen mot FC Höllviken gav mersmak. Efter 45 minuter mot ett faktiskt rätt starkt tjeckiskt motstånd är jag totalt såld. Carvalho kan bli en sensation. Han har en fin mix av en elegant brutalitet modell Krister Kristensson och speeden hos en kontringsspecialist.

Mot slutet satt jag och hoppades på att MFF skulle få en hörna för att även få se Carvalho i motståndarens straffområde. Hörnan kom och så slog de den kort. Korta hörnor borde förbjudas!

902 åskådare var på plats. Visst, det var en träningsmatch, men det var givetvis frapperande uselt. Det fanns dock en förklaring.

MFF hade hamnat totalt fel i prissättningen.

I klartext; det var svindyrt. En tröst. Jag pratade med kommunikationschefen Peter Åhlander som konstaterade att MFF är väl medvetet om missen. Publiksiffran var beviset på att något gått helt fel och man har lärt sig till nästa gång.

 

 

Klubbkamraten jag glömde

Ibland är det uppenbara så självklart att man missar det.

Här söks det information om MFF:s nyförvärv från igår Kari Arnason överallt.

Lasse Lagerbäck satsar på honom som fast mittback i Islands landslag, han spelade 45 av 46 matcher för Rotherham United i Championship förra säsongen, han vann SM-guld med Djurgården och så vidare.

Men det finns ju faktiskt en person i MFF:s ledarstab som spelat ihop med honom.

Eller spelat och spelat, Olof Persson blev allvarligt knäskadad i AGF Århus så det blev inte så mycket matchtid. Men i två säsonger var i alla fall MFF:s assisterande tränare klubbkamrat med Arnason.

Vilket jag pinsamt nog hade glömt.

Men bättre sent än aldrig så efter dagens solstekta träning på plan 6 fick jag Olof Perssons synpunkter på den 32-årige isländske mittbacken.

Och det var rejält med lovord.

– Jag blev glad när Daniel Andersson berättade att han var aktuell.

– Kari är en stark och stabil mittback, bra på huvudet och eftersom han så länge var mittfältare är han även en bra passningsspelare. När jag pratade med honom nyligen sa han att om det är något han ångrar är det att han så sent bestämde sig för att det är mittback han är. Om han gjort det tidigare hade det nog blivit ännu mer fart på karriären. Han kan ju fortfarande spela på mitten om det behövs, men positionsbytet, åren i England och det Lasse Lagerbäck gjort med Islands landslag har betytt mycket för honom.

Olof Persson sätter ett högt betyg på Arnason även utanför planen.

– Han är en spelare som kommer in i ett lag och sätter nivån högt. Vi träffades rätt ofta även på fritiden och det är en bra person.

 

Jag litar på Lagerbäck

MFF:s sportchef Daniel Andersson blir bara bättre på att överraska. Nu var det en islänning han trollade fram ur nyförvärvshatten och det var dessutom en rutinerad 32-årig landslagsspelare som ingen nämnt i spekulationerna.

Han gillar det där att komma med en luring.

Men när jag pratade med honom efter presskonferensen var det framförallt en annan fördel han framhöll.

– När det inte pratas en massa om en spelare får man jobba mer i lugn och ro.

Och inte riskera att tappa det som är på gång för att andra klubbar också vaknar.

Hur bra är då Kari Arnason?

Lasse Lagerbäcks förtroende för honom räcker gott för mig.

Arnason har varit gjuten mittback i Island sedan Lagerbäck började bygga laget och på sätt och vis gör ju Island på A-landslagsnivå just nu vad Sverige gör i U21-EM: skräller på hög nivå.

I Championshiplaget Rotherham United var han minst av allt en bänkspelare.

115 ligamatcher blev det på tre säsonger varav en bra bit över 40 i år trots att han drog på sig tio varningar.

Jag gillar också att MFF plockar in en 32-årig rutinerad och etablerad spelare.

Han kommer inte till Malmö för att tvunget ta avstamp mot och redan nu börja tänka på nästa station.

Med ett kontrakt till och med 2017 kan han mycket väl vara kvar i klubben hela tiden ut.

Malmö FF kommer att tappa Filip Helander. Nu är den nödvändiga påfyllningen gjord. Glöm heller inte att Rasmus Bengtsson kom in.

Att Arnason blev klar innebär heller inte att Malmö FF räknar bort Luis Felipe Carvalho från Uruguay. Åge Hareide var efter förmiddagsträningen – innan någon utanför klubben visste att det skulle bli presskonferens – tydlig med att MFF vill gå vidare med Carvalho.

– Bara det stämmer att han är gratis. Hans lag åkte ur och då ska han vara fri att gå.

Lika bestämd var Daniel Andersson med att övergången för Kari Arnason inte påverkar beslutet om Carvalho.

Den 21-årige Uruguay-backen har övertygat, gjorde en stabil insats i träningsmatchen mot FC Höllviken och hans agent Terje Liveröd var på plats i Malmö hela förra veckan.

Det blir nog en Carvalho också.

Sätter MFF sedan ner foten och ser till att Erik Johansson får vänta till nästa säsong med att lämna har MFF uppgraderat rejält i försvaret.

Mer från träningen:

Åge Hareide konstaterade utan linda in det att han funderar på att överge taktiken med två defensiva mittfältare. In med Magnus Wolff Eikrem centralt alltså och ut med Enock Kofi Adu eller Oscar Lewicki på bänken.

I så fall är platsen Lewickis. Hareide är inte nöjd med Adus vår, tycker att han inte riktigt haft huvudet med sig och spekulerade i att Adu ville till MFF för att spela Champions League, visa upp sig och sedan ta nästa kliv. När de tankarna dyker upp försvinner en del av glöden. Åge Hareide brinner för MFF i Europa och vill att alla spelarna också ska göra det.

……………………………………

Petar Petrovic är tillbaka i Malmö FF när fönstret öppnar.

Hans låneavtal med IFK Värnamo har löpt ut och superettanklubben ville inte förlänga det.

Totalt blev det tolv matcher, varav bara tre från start, för den 19-årige yttermittfältaren.

Det är illavarslande lite.

Känns heller inte bra att det inte är på MFF:s initiativ Petrovic kommer tillbaka.

Helst vill man säkert låna ut honom igen.

Det är – och ska vara – tufft i MFF. Just nu är 16-årige Mattias Svanberg med full fart på väg förbi Petar Petrovic.

Om han inte redan är det? Svanberg tränar numera konsekvent med A-truppen, imponerar och lär snart få en fast lärlingsplats.

För övrigt var det fint besök på träningen.

Simon Kroons pappa Johnny stod vid staketet. I lördags var det exakt 30 år sedan han slog det svenska rekordet på 1500 meter när han sprang på 3.36,49 på Bislett i Norge.

Det rekordet står sig fortfarande!

Han trodde inte att det skulle hålla 30 år till. Men fan vet.

……………………………………………………….

Åge Hareide var och tittade på Zalgiris Vilnius i helgen.

Dessutom lägger det litauiska laget nytt konstgräs på hemmaarenan lagom till MFF-matchen.

Mer om det här.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.