En väntad och glad nyhet

Väntade nyheter kan också vara goda nyheter.

För inte var det någon skräll att Jiloan Hamad förlängde till och med 2013.

Men riktigt kul var det – och bra, både för spelaren och klubben.

För Per Ågren var det dessutom en milstolpe. Det är ju den första spelaraffären han fullföljt som ny sportchef i Malmö FF.

Påpekade det för honom och han blev nästan lite överraskad.

Det har varit så mycket att göra att jag inte tänkt på det från den synvinkeln konstaterade han. Men visst, lite historiskt var det och när han gjort lika många affärer som Hasse Borg – eller hälften – kan han alltid blicka tillbaka och minnas den som blev hans första.

Att Malmö FF väljer att nämna riskkapitalbolaget i samband med att man presenterar nyheten om Jiloan Hamads kontraktsförlängning är knappast en slump.

Dels har det varit en förutsättning. Med över 30 miljoner back från förra året krävdes det nytt kapital att agera ”friare” med. Dels är det viktigt att betona att pengarna från de nästan 20 investerarna långt ifrån bara ska gå till att köpa in nya spelare utifrån utan även vårda den trupp man redan förfogar över. Det är en signal som uppskattas både av spelarna och av dem som gillar Malmö FF:s sätt att fostra egna talanger eller plocka dem tidigt från andra klubbar och ge dem chansen – och vem gör inte det?

Nu går jobbet vidare på att förlänga med Agon Mehmeti, Ricardinho och Guillermo Molins.

Att Jiloan Hamad blev först med att sätta sin signatur på papperet var ingen högoddsare. Vem som blir näste man till kontraktsskrivning är lite svårare att gissa. Men inte mycket. Agon bör stå på tur…

Att MFF kan, vill och bör förlänga med alla tre är i alla fall klart.

Fast så ofta som Roland Nilsson satt Molins på bänken förstår jag om Molins vill avvakta. Och i jakten på att förlänga med Ricardinho är väl faran snarare att Rolle vill ta med sig honom till FCK.

Lägg för övrigt märke till skillnaden mellan Jille. Gische, Ricardinho och Agon och de övriga fem vars kontrakt också går ut efter den här säsongen.

Jille är klar, de tre övriga vill man behålla och har inlett förhandlingar med.

När det gäller Jeffrey Aubynn, Ulrich Vinzents, Yago Fernandez och de två målvakterna Dusan Melicharek samt Dejan Garaca säger MFF och Per Ågren att man kommer att utvärdera och ta ställning under säsongen.

Det gäller att prestera och även förväntas kunna göra det 2013.

Att MFF släppte Joseph Elanga inför årets säsong var ett tydligt besked om att det för en etablerad spelare inte räcker med att vara bra att ha ifall det skulle behövas.

Malmö FF har fem-sex stora talanger (minst) som ännu inte fått plats i seniortruppen, men som i ett perspektiv på ett till två år snart borde få det. Därför måste man vara ytterst noggrann vid varje kontraktsförlängning.

För mig hänger Yago mest löst.

Förutsatt att Jasmin Sudic klarar att kämpa sig tillbaka en gång till kan MFF 2012 ha ett mittbacksurval med Daniel Andersson, Pontus Jansson, Markus Halsti, Jasmin Sudic och Filip Helander med Alexander Blomqvist som dörrknackare. Yago måste spela väldigt bra under 2011 för att motivera en förlängning. Jämför till exempel med Ulrich Vinzents vars position inte alls är lika konkurrensutsatt.

MFF borde för resten vägra att släppa Gammeldansken innan han gjort ett mål. Det finns bara en enda spelare som spelat fler A-lagsmatcher med MFF än Ulrich Vinzents utan att näta. Det är målvakten Nisse Hult. Målvaktskollegorna Janne Möller, Jonnie Fedel och Helge ”Gripen” Bengtsson har sammanlagt gjort fem mål. Är det någon spelare jag unnar att få näta är det Ulrich. Ge honom en straff.

Skönt med slö silly season

Hittills har silly season inte varit ett dugg silly.

Precis som väntat.

Det har hela tiden känts som om MFF-truppen kommer att vara ganska intakt nästa år. Få in och få ut.

Exakt hur lugnt det är tycker jag bäst bevisas av att man i  diverse kvällstidningssammanställningar över läget i de allsvenska lagen tar med Anes Mravac bland spelarna som lämnat Malmö FF. Om jag minns rätt i hastigheten är det två och ett halvt år nu han varit utlånad från MFF. Men visst, nu ska han bli LB07-spelare fullt ut så behöver man fylla ut namnkolumnerna så kan man ju ta med honom. Men någon praktisk betydelse för truppen har det inte.

De enda förändringarna som har det är Pep Clotet Ruiz flytt till Halmstads BK, Joseph Elangas val att inte acceptera MFF:s bud för att förlänga kontraktet och beslutet att flytta upp 19-årige Tobias Malm i A-truppen med ett nytt fyraårigt A-kontrakt.

Malm tar Elangas plats som backup för Ricardinho. Nu gäller det bara att hitta en bra ersättare på posten som assisterande tränare.

Det tar jag för givet att MFF klarar av, och i så fall har man hittills lyckats väldigt bra med förhandlingarna. Jeffrey Aubynn och Yago Fernandez är kvar, Leif Engqvist och Kenneth Folkesson också på ledarsidan.

Därmed är det enda som återstår att förlänga med målvaktstränaren Jonnie Fedel och göra klart med ett par lärlingskontrakt. Hicham Ali och Omid Nazari lär bli kvar i MFF, Metin Hamid lär lämna. Muamet Asanovski har redan gjort det.

Jag har faktiskt mycket svårt att förstå kritiken att Malmö FF varit sent ute i kontraktssnacket, eller att det varit rörigt. Det mesta är som sagt redan klart. Vad begär folk egentligen?

Är det något jag är orolig över är det istället att det kommer att ta lång tid att få ihop de 10 miljonerna MFF vill ha in i det nya riskkapitalbolaget.

På medlemsmötet berättade Pelle Svensson och Håkan Jeppsson att kulorna ska gå till att skriva längre kontrakt med de unga lovande men ändå tongivande spelarna man redan har i truppen, plus eventuellt något nyförvärv.

Det kommer förmodligen att ta ett par månader att få in pengarna. Varje post är på 500 000 kronor. Det är fullt tillåtet både för en rikenbergare att själv köpa på sig mer än en post och att flera personer går samman för att gemensamt köpa en post. Från beslut, handling, förhandling – som ska ske med varje aktör – till att pengarna går in på kontot lär det dröja ett tag.

Därför vore det bra om klubben haft möjligheten att förskottera pengar ifall det skulle dyka upp en hastig chans att göra klart med ett vasst nyförvärv.

Felet är att den handlingsfriheten saknas. Det är först när riskkapitalbolagbygget är färdigt som MFF har de nödvändiga musklerna att agera på marknaden. Egenkapitalet är bundet och likviditeten tillåter inte några utsvävningar.

Jag tvivlar inte en sekund på att Malmö FF-ledningen har helt rätt när man gjort bedömningen att det nya riskkapitalbolaget behövs. Att man troligen inte kan använda sig av det förrän en bra bit efter årsskiftet är inte bra. Innan dess kan mycket hända.

Fast jag väljer att vara optimist och spå att det inte kommer att göra det. Grundtipset är att MFF tvingas inse att Guillermo Molins är förlorad, men att alla de övriga stannar.

Jo, jag vet att Rick Kruys är till salu. Men vem ska köpa honom? Och vill han bli utlånad?

Låna ut Dejan Garaca lär bli lättare. Ryktet säger att både Västerås SK och Östers IF anmält intresse.

Mötet gav valuta

Yago kvar, men bara i ett år.

Det var nog så bra som det gick att få.

Pelle Svensson gjorde ingen hemlighet av att man försökt få fram ett två eller tre-årskontrakt med den stabile mittbacken.

Men Yago, och hans agent, ville inte binda sig för längre än 2011. Han ser Champions League-chansen som både inspirerande för stunden och som en möjlighet att visa upp sig och ta ett steg vidare.

Efter det extra årsmötet konstaterade också Pelle Svensson att Yago kom gratis till MFF.

– Gör man det måste det finnas en större förståelse för att öppna för ett kortare kontrakt.

Inte av slentrian. Men ibland och någon gång av nödvändighet. Det finns ju ingen övergångssumma att skriva av, och få igen – helst med råge – vid en försäljning.

Att Joseph Elanga lämnar är trist. Precis som Jeffrey Aubynn har han varit perfekt att ha som backup i truppen. Han har kunnat gå in och spela när det behövts och hela tiden hållit humöret uppe, både hos sig själv och de örviga i laget. Gillat att spela i MFF, aldrig gnällt och skött sig perfekt.

Men han, och hans agent, sa nej till Malmö FF:s bud.

– Vi sträckte oss så långt vi kunde, betonade Pelle Svensson.

Mer kan man inte begära. Och var den gränsen låg vet vi inget om. Jag luskade lite grann efter det extra årsmötet och frågade Pelle Svensson om det var mer, mindre eller lika mycket betalt som Elanga haft i år.

– I paritet med det han haft nu, blev svaret.

In i truppen går istället 19-årige vänsterfotade backen Tobias Malm från det mycket framgångsrika U19-laget.

Jag tror inte att han är lika vass som Elanga nu, december 2010. Jag är heller inte övertygad om att han är det om ett halvår. Men jag är övertygad om att chansen att han är det om ett år är stor.

Malm har fått ett A-kontrakt och tar en plats i seniortruppen fullt ut. Kontraktet är skrivet på fyra år.

Ett bra beslut. Men inte för att det pratades om intresse från HIF. Malmö FF måste ta sina egna beslut och inte bry sig om spelarna försvinner till konkurrenter eller inte.

Tror man på spelaren: förläng.

Tror man inte: släpp.

Svårare är det inte.

Om sedan agenter börjar babbla en massa om intresse från andra klubbar och massmedia hänger på: skit i det.

Helsingborgs IF kom aldrig med ett konkret bud. Malmö FF gjorde det. Tobias Malm valde att skriva på och är säkert nöjd eftersom han hela tiden helst velat stanna i MFF där han redan varit i tio år.

Problemet är bara att man inte kan hålla på så här hela tiden.

Det kommer att bli jäkligt trångt i öppningen till A-truppen. Inte minst eftersom det finns fler stora talanger än på mycket länge som står i kö.

Tobias Malm fick kontrakt. Nu måste man ta ställning till Hicham Ali och Omid Nazari, som har minst lika goda skäl som Malm att hoppas på att få vara kvar i Malmö FF.

Om jag förstått det hela rätt pågår förhandlingarna för fullt och i stort sett allt talar för att båda kommer att få fortsätta, troligen i någon slags lärlingsroll. Hicham Ali har dessutom redan erfarenhet av att lånas ut. I höstas placerade MFF honom i BK Olympic och där var han med om att vinna division 3. Utan tvekan nyttigt i hans utveckling.

Nästa år blir det ännu värre. Sent 2011 löper kontrakten ut för Amin Nazari (Omars minst lika lovande bror), Filip Helander (Sveriges största mittbackslöfte) och Tobias Lewicki (superteknisk landslagsspelare).

Det extra årsmötet var för övrigt välbesökt. 118 röstberättigade kom för att välja valberedning! Inte klokt! Skönt att alla – inklusive jag själv, vilket Pelle Svensson glatt påpekade från podiet – fick valuta med lite nyheter.

Valen gick för övrigt helt enligt styrelsens förslag:

In i valberedningen kom Jörgen Svensson och Pehr Andersson, båda 51 år, och vd i Länsförsäkringar Liv respektive näringslivsdirektör i Malmö stad.

Att Jörgen är son till Lennart ”Lill-Kick”  Svensson, själv spelat i MFF liksom pappan och farfadern är givetvis ett plus. Han berättade också att han skolats i den gamla skolan. Pappan tog med honom till gamla ståplatsläktaren på Malmö stadion där han placerades på en filt på något av räckena. Tidigt fick han även en lektion i färglära.

– När jag var 10-11 var mamma och jap på Wessels och köpte en pyjamas. På kvällen tog jag på mig den, visade upp den för pappa som omedelbart sa att det absolut inte gick för sig. Pyjamasen var ju gul. Jag kunde sova i den under natten som kom, men sedan skulle den omedelbart kastas direkt i sopnedkastet.

Tillbaka i vardagen

Guldet klart, sportchefen anställd och firandet avslutat, nu är det tillbaka till vardagen.

Men med ett leende på läpparna. Med lite distans till MFF:s 16:e SM-guld framstår prestationen som ännu större.

Som ni som brukar läsa här vet var jag hela säsongen övertygad om att det skulle gå vägen och jag ska inte sitta och fabricera något om att jag blev överraskad. Det blev jag inte. Men jag blev imponerad och faktiskt överraskad av en sak: avslutningen.

Bara att erkänna: det fanns en viss oro på läktaren i de tre avslutande matcherna.

Alla tjatade också om att pressen skulle bli så väldigt tung och hård på unga MFF. Inte minst konkurrenterna i HIF, vilket jag vet retade spelarna i MFF.

Vad gör då MFF-spelarna, både de unga och gamla? Jo de går in och gör nio poäng och 10-0 på de tre avslutande matcherna. 10-0! Snacka om replik.

Det var stort när det hände. Nu med lite mer än en veckas distans framstår det faktiskt som ännu större.

På en direkt uppmaning från delar av personalen på Malmö FF:s kansli måste jag också berätta om följande fakta:

Malmö FF hade kommit före IFK Göteborg i tabellen även om man räknat bort alla 15 bortamatcherna MFF spelade under säsongen.

Vem som hade räknat ut det får ni själva gissa.

Nu är klubben i alla fall tillbaka i vardagen. Bygget av 2011 års lag ska fortsätta och silly season kommer att dra igång med full speed.

Vissa gillar inte silly season. Jag är barnslig nog att göra det. Hur skulle man annars klara fotbollsabstinensen till dess att försäsongsmatcherna drar igång? Internationell fotboll räcker inte.

Som bekant går kontrakten ut för tre spelare och en ledare

Yago Fernandez

Joseph Elanga

Jeffrey Aubynn

Pep Clotet Ruiz

Jag tror att alla fyra kommer att bli kvar i MFF.

Jeffrey Aubynn och Joseph Elanga är precis den typen av spelare man behöver i en trupp för att göra den konkurrenskraftig även den dagen man får problem med skador och avstängningar. De accepterar sin roll som en av spelarna 12-18, men kan gå in och tillföra något när det behövs. Dessutom passar de väl in i den glädjefyllda gemenskap MFF lyckats skapa i truppen. Båda vill fortsätta i MFF och bör få chansen att göra det. Att Rolle Nilsson redan meddelat Aubynn att han vill ha honom kvar är ingen större skräll.

Yago Fernandez har redan gjort stor nytta den korta tiden han hunnit spela i Malmö FF. Med tanke på att det i truppen finns spelare som Daniel Andersson, Jasmin Sudic, Pontus Jansson och Markus Halsti plus att klubben i ungdomsleden har två av Sveriges absolut största mittbackstalanger i Filip Helander och Alexander Blomqvist borde det egentligen inte behövas en mittback utifrån. Men Yago har en extra dimension både i defensiven och offensiven, inte minst på fasta situationer, som gör honom till tvåa i rankingen, bakom Daniel Andersson. Glöm heller inte att Sudic inte är fullt ut tillbaka från sin korsbandsskada förrän i januari och att både Jansson och Halsti haft problem med skador och sjukdom under året. På lång sikt kommer Yago inte att behövas – ingen annan klubb i Norden har en arsenal med så många lovande mittbackar som MFF – men på kort sikt är det jättebra att ha honom. Inte minst nu när Malmö FF ska ut i Europa.

Tränar-Pep har gjort succé, vilket man inte precis kan säga om hans företrädare.

Förhandlingar pågår för fullt mellan Pep och Malmö FF. Mycket ska gå  lås,den sociala situationen måste stämma för hela familjen och helst ska det inte dyka upp något bud från Spanien, eller något annat land, som är för bra för att Pep ska kunna tacka nej till det. Men det som får mog förhoppningsfull är vetskapen att det inte var Malmö FF som lockade Pep Clotet Ruiz till Sverige utan Pep som sökte sig hit. Jag tror inte att han känner att jobbet är färdigt, inte innan han fått testa internationella tävlingsmatcher med MFF.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.