Folkfest på Limhamns IP

De senaste åren har Malmö FF:s första öppna träning utvecklats till att bli lika mycket en folkfest som ett avstamp för säsongen. I år blev inget undantag.

 

Det var lika knökat på Limhamns IP som det tidigare varit i Kombihallen och ifjor på Malmö IP. 700-800 gissade vi från pressplatserna, 1100 sa hemmaklubben LB07:s starke man Johan Andersson som borde vara bäst på att bedöma tillströmningen till den egna idrottsplatsen.

Bra i vilket fall som helst.

Blandat med folk också, från småknattar med himmelsblå halsduk som ännu inte lämnat barnvagnen till gamla Limhamnare som njöt av att se den ännu äldre träläktaren fyllas.

Jag gillar att det blivit både en folkfest och tradition kring premiärträningen. Nästa år lär den läggas på Malmö IP igen. Idag var den planen uppbokad, men Limhamn ar en utmärkt vikarie.

Snackisen på läktaren var givetvis en spelare som inte var på plats.

Isaac Kiese Thelin hade fått permis för att besöka Örebro (av alla platser, men han har anknytning dit). I morgon lär han åka vidare till Bordeaux och skriva på kontraktet som enligt Expressen ska ge 40 miljoner kronor.

Budet har hela tiden höjts och till slut passerade det gränsen när MFF helt enkelt inte kan säga nej hur länge som helst.

Det här är nämligen försäljningen som ger MFF den stora handlingskraften.

2014 går med minst 150 miljoner i vinst, kollega Mattias Larsson på Kvällsposten har fått fram uppgifter som säger att budgeten för 2015 redan är säkrad.

Nu kan MFF till de tidigare försäljningarna, som inneburit att man redan kunnat fylla en del av hålen i truppen, lägga en transfer med i stort sett inga avbräck. IFK Norrköping fick 600 000 och ingen vidareförsäljningsklausul. Det enda som ska räknas av från summan MFF nu får för Isaac Kiese Thelin är därmed det han fick i sign on-bonus när han valde MFF. Han fick visserligen betydligt mer än Norrköping, men när pengarna tickar in har han varit en fantastisk affär för MFF.

Utan att behöva röra miljonerna från Champions League har MFF därför nu fått en kassa för att skaffa in nya spelare som är gigantisk med svensk mått mätt.

Så glöm allt snack om hur många spelare MFF tappat.

Allt hänger på att MFF använder pengarna rätt. Gör man det – och allt firma Andersson och Hareide gjort hittills tyder på det – kommer MFF att få en starkare trupp 2015 än 2014.

I alla fall kvalitetsmässigt i utgångsläget. Problemet som jag ser det är att man så snabbt som möjligt måste fixa ett samspelt lag av det nya bygget. Jag börjar redan fundera i banor om att två matcher i Florida plus fyra (om MFF går vidare från gruppspelet) i Svenska cupen är för lite för att vara på topp till den Allsvenska premiären. Och det behöver MFF vara. En bra start är viktig när man ska satsa på tre fronter, i Allsvenskan, Champions League och Svenska cupen.

…………………………………..

Lite mer smått från träningen.

Agon Mehmeti var i tokform och smällde in tre riktigt snygga mål på kort tid.

Nyförvärven och de uppflyttade lärlingarna som fanns på plats fick sina nya tröjor och nummer.

Oscar Lewicki ska spela med nummer 6.

Erik Andersson fick nummer 14.

16-årige målvakten och lärlingen Marko Johansson kör med nummer 30.

Mittbackslärlingen Franz Brorsson, slutligen, fick dra på sig nummer 31.

Nye materialaren Swidde Nilsson presenterades tillsammans med de nya spelarna och fick massiva applåder, inte minst från truppen.

Sportchefen själv Daniel Andersson saknades också på Limhamns IP. Det pågår ju en del förhandlingar och laddas för ett par presskonferenser.

 

Nu gäller det att hitta fokus

Kanske var förlusten mot Djurgården precis det som behövdes för att få alla i MFF att inse att det är Allsvenskan som är i särklass viktigast i höst? Det är den ända till dess att SM-guldet är säkrat.

För precis som jag skrev före matchen, det är där Malmö FF vinner titeln som ska jagas och det är den enda vägen till säkrat Champions League-kval nästa år också.

Att slå ut Sparta Prag och Red Bull Salzburg – Ventspils ska man avfärda 98 gånger av 100 – var en fenomenal prestation.

Men den är redan utfärd!

Och hyllad. Och firad.

Nu gäller det att hitta fokus. Mot Djurgården var det oskarpt och det utnyttjade givetvis ett till tänderna taggat hemmalag inför nästan 25 000.

Det kommer BK Häcken, HIF och AIK också att göra om MFF inte passar sig och tycker att det är häftigare att möta Juventus.

Det är det, men inte viktigare. Dessutom måste någon snabbt gå in och slå näven i bordet och förklara att det är underbart för alla med fest – som i CL – men att den som bara festar kraschar i vardagen.

Belöningen efter ett väl utfört jobb kommer när arbetet är klart och i Allsvenskan är det inte i närheten av att vara färdigt.

Nu tycker säkert många att jag är orättvis och att 0-2 i baken mot Djurgårdens IF inte alls berodde på baksmälla, eller om ni så vill dåligt fokus.

Då undrar jag två saker:

1) Såg ni inte den första halvleken?

2) Inser ni inte att alternativet är värre.

För vilket vill ni helst, att MFF gjorde en usel insats i efterdyningarna av bradgmatchen mot FC Salzburg eller att MFF helt enkelt bara var uselt – utan anledning?

Uselt var nämligen MFF. Inte minst i detaljerna.

Vid första målet går Robin Olsen bort sig, vid det andra är det Filip Helander som inte är på tå.

Pa Konate får heller inte alls samma hjälp som han fick mot Salzburg och därför kunde Djurgården gång på gång, i alla fall första 45, utnyttja det bristande samarbetet på MFF:s vänsterkant.

Markus Rosenberg hade både rätt och fel när han i C More-sändningen efter matchen sa att han inte tyckte att det var CL-baksmälla och motiverade det med att MFF hade mycket boll och skapade många chanser.

– Jag hade 5-6 chanser jag sätter 9 av 10 gånger.

Sorry, Markus, men det tycker jag istället är ett solklart tecken på att det fattades fullt fokus.

Fast egentligen är det orättvist att kritisera Mackan. Han var trots de missade lägena MFF:s bäste spelare, faktiskt en av de få som var bra.

Svaren i intervjun var nog bara klassisk Malmöitisk – och härlig – tjurighet efter en förlust.

I så fall ett gott tecken.

Gillade också Anton Tinnerholms inställning plus inhopparna Isaac Kiese Thelin och Agon Mehmeti. De tillförde något!

Isaac Kiese Thelin hade jag velat ha från start med Magnus Eriksson på mitten istället för Markus Halsti, som lång tid klarat att prestera samtidigt som tankarna på att snart bli pappa surrat i huvudet. Efter avklarat jobb mot Salzburg där han var lysande var det läge att låta honom vila.

Näst bäst hade varit att göra ett tidigare byte med Thelin.

Det fanns ytterligare en förklaring till att MFF förlorade, eller snarare till att forceringen sista 30 inte gav resultat:

Djurgårdens IF var rätt bra och spelade klokt.

Jämför gärna med Örebro SK hemma då MFF gjorde en ännu sämre halvlek och också kom under med 0-2.

Då vände MFF till 3-2 lika mycket för att ÖSK var så mycket sämre än Djurgården och blev så mycket tröttare som att MFF var vassare sista 45 då än vad man var nu.

 

 

Alla på Stadion var värda det här

Briljant! Fullständigt knäckande förkrossande enastående fenomenalt briljant.

Idag kan väl inte ens den värsta gnällspiken ha några invändningar mot att MFF ska hyllas.

Jag ska erkänna direkt. Efter att ha sett matchen i Prag trodde jag inte ett ögonblick på att MFF skulle klara att hålla nollan.

Mitt önskeresultat för MFF var 3-1.

Men det här gick ju precis lika bra.

Borde anat något redan i pressrummet före matchen när Tom Prahl sa 2-0.

Sitter just nu och hör på presskonferensen med Sparta Prags tränare Vitezslav Lavicka.

Han berömmer MFF:s effektivitet, att de gjorde två mål i Prag blev avgörande enligt honom och atmosfären.

Det sista är stort av honom! Och rätt!

MFF-supportrarna – som i de här matcherna är HELA publiken – bar fram sitt lag.

Minnet är bra, men kort. Trycket i matcherna mot Dinamo Zagreb och Rangers FC var enormt. Men jag tror inte att jag har fel när jag säger att det här var snäppet värre och unikt.

Kampanjen fyllde Stadion, de som var på plats gjorde sitt jobb och alla har rätt att fira hur mycket och hur länge som helst.

Många var bra i MFF, men bäst av alla var Markus Rosenberg.

1-0-målet var en vass prestation där han hade hjälp av Erik Johansson och Isaac Kiese Tehlin.

2-0-målet gjorde han helt och hållet själv.

Att han hade den frisparkskicken i sig!

Fast någonstans vill jag ändå putta undan målen lite och fokusera på hans enorma arbetsinsats. Han har rutinen, förmågan att göra nytta och egenskapen att kunna avgöra på den här nivån. Markus Rosenbergs är Allsvenskans bästa värvning 2014. Nu har han skjutit MFF vidare mot Play off-spel till Champions league också.

Och oavsett hur det går i den fasen är MFF klart för Europa league.

Med åtta nya matcher i Europa.

Det ger pengar.

Om Play off blir lyckat – det lottas på fredag – väntar de riktigt stora kulorna.

Plus massor med härliga matcher.

Det är den här publiken värd.

Många spelare ska hyllas. Jag väljer fyra till.

Erik Johansson, tätade försvaret.

Emil Forsberg, fortsatt tokform.

Robin Olsen, bevisade att han håller rätt nivå.

Isaac Kiese Thelin, viktigt ”långbollsmål”, mm.

 

Thelin har kommit in i MFF på ett fullständigt lysande vis. Och snabbt!

Och på tal om att komma in. Åge Hareides tes att avbytarna är lika viktiga som de som startar fungerar.

 

En bro att ta sig över

Jag älskar Allsvenskan. Därför har jag givetvis sett fram mot återstarten, som för MFF:s del kör igång med två väldigt viktiga matcher.

Brommapojkarna borta och Åtvidabergs FF hemma är normalt sett två mellanmjölksmatcher på festbordet. Men inte nu.

De är nämligen länken mellan då och nu, mellan den poängmaskin MFF var före uppehållet och det MFF som ska växa fram när nyförvärven kan vara spelklara den 15 juli.

Pontus Jansson är i Italien, Miiko Albornoz har lämnat för Tyskland, Mahmut Özen är på väg att lånas ut till Turkiet och Allsvenskans skytteligeledare Guillermo Molins väntar på att operera sitt sargade korsband.

Tapp som måste kompenseras. Grejen var dessutom att Malmö FF:s trupp redan före tappen var lite för tunn och att utgångsläget hela tiden varit att när fönstret till slut stänger bör det ha kommit in fler spelare än som lämnat.

Jobbet med att lappa, laga och förstärka är förvisso inlett, men oavsett vilka spelare MFF hämtar in måste laget klara sig utan dem mot BP och Åtvidaberg.

Just nu är den tillgängliga lösningen att plocka upp U19-spelare. Både Piotr Johansson och Victor Wernersson åker med till Grimsta IP.

Jag tror mycket på Piotr Johansson som kantspelare och vill att han ska flyttas upp som lärling i A-truppen och Victor Wernersson har spelat bra som back i U19 och U21. Men de är inte mogna att vara permanenta lösningar redan hösten 2014.

I och med att Isaac Kiese Thelin blev klar för spel under hösten är läget just nu med spelare in att han och Pa Konate – tillbaka från Öster – är ensamma på listan. Magkänslan säger att de snart kommer att få sällskap på den av Agon Mehmeti och att det är mer på gång, men MFF kan fortfarande förlora fler spelare. Det väntar dessutom veckor med spel i både Allsvenskan och Europa.

Hemmamatchen mot Ventspils ligger den 16 juli, dagen efter Isaac Kiese Thelin, Pa Konate och nyförvärv x, y och z kan användas.

I teorin. För det finns ett viktigt men, som gör att MFF kan glädjas ännu mer över turen att få Ventspils i lottningen. När jag pratade med Daniel Andersson berättade han nämligen att det bara är en ny spelare som får användas den 16:e. 24 timmar före matchen får MFF anmäla en ny spelare som kontrakterats senast 10 juli. Men inte fler! Så egentligen är det i princip samma läge i match ett mot Ventspils som mot BP och Åtvid.

Alla tre måste besegras med nuvarande trupp.

 

Det bör gå vägen.

Ventspils var det lättaste motståndet MFF kunde få i den här omgången i Champions League-kvalet sedan gruppindelningen var gjord inför lottningen.

Jag kommer hela tiden tillbaka till att Elfsborg körde över lettiska mästarlaget (då var det Daugava) med 11-1 (7-1 hemma och 4-0 borta) förra året och att inget av de lettländska lagen imponerade i Europa League-kvalet i veckan. Snarare tvärtom. MFF ska slå Ventspils.

Brommapojkarna är också ett lag MFF ska slå, även om BP säkert är betydligt bättre än Ventspils.

MFF är nämligen ett vassare lag än BP, både i ett då- och nu-perspektiv.

Malmö FF har mött Brommapojkarna åtta gånger i Allsvenskan och aldrig förlorat (sex vinster och två oavgjorda).

Vi ska heller inte glömma att MFF gjorde en riktigt imponerande förstahalva av Allsvenskan.

Det har gnällts lite för mycket på dåligt spel och allmän tröghet. Sanningen är ju att MFF varit en grym poängmaskin och leder serien med sex poäng!

Jag har själv skrivit fler gånger än vad som är på rätt sida gränsen av tjata att MFF vunnit utan att imponera och att just det är imponerande.

Men MFF har varit rätt bra också.  I rättvisans namn är det dags att plocka fram detta och i Infostradas guldgruva av statistik finns ett par saker som stöttar den uppfattningen.

Att vinna matcher borta är svårt. Vinna åtskilliga matcher i rad på bortaplan är ännu svårare. Inför resan till BP-matchen har Malmö FF vunnit sju raka bortamatcher. Senaste gången ett lag gjorde det var 1987, för nästan 30 år sedan, och även då var det MFF som gjorde det. För att hitta längre sviter än så får man gå tillbaka långt, långt i tiden.

Bäst genom tiderna är:

1) Tolv raka, MFF 1949-50.

2) Tio raka, IFK Norrköping 1956-57 och GAIS 1930-31.

Att försvara ett SM-guld har i alla fall blivit svårt.

Senaste gången det lyckades var när Djurgårdens IF vann 2003. Då gjorde man den bästa inledningen ett försvarande mästarlag presterat i modern tid med 25 poäng efter tolv spelade omgångar. MFF har 29.

Räknar man om efter trepoängsregeln är Malmö FF:s inledning den tredje bästa laget någonsin gjort. Bara 1949-50 och 1950-51 när MFF körde över allt och alla är vassare.

Så visst kan det finnas lite anledning till oro, men MFF har lagt en bra grund och startar från en hög nivå.

………………………………………..

Laget lär bli:

Robin Olsen – Matias Concha, Erik Johansson, Filip Helander, Ricardinho – Erdal Rakip, Markus Halsti, Simon Thern, Emil Forsberg – Markus Rosenberg, Magnus Eriksson.

Det finns två frågetecken.

Filip Helander körde på egen hand tillsammans med naprapaten Wilner Registre på lördagsträningen. Fredag körde han dock för fullt och både Åge Hareide och Filip själv sa att det skulle bli spel mot BP. Om inte lär Johan Hammar gå in. Jasmin Sudic är inte redo än och åker inte ens med till Stockholm.

Erdal Rakip tar Guillermo Molins plats på högerkanten. Amin Nazari är sjuk och det var Rakip som spelade där på fredagsträningen. Många frågar säkert varför det inte blir Simon Kroon, men Hareide är tydlig med att BP och inte minst Åtvidabergs-matchen gäller för tre poäng i Allsvenskan OCH som förberedelse för Europaspelet. Rakip är bra på att stänga en kant (minns IFK Göteborg-matchen). För att få bästa nytta av Simon Thern i mitten är det bättre med Rakip än Kroon på kanten, kanske inte mot BP, men i Europa.

Det resonemanget köper jag. Rakt av.

 

Duktig Kiese

Verkar vara lite trögt med att få ut artikeln med Daniel Anderssons kommentarer om värvningen av Isaac Kiese Thelin på Skånskan-webben så jag kör den här istället:

”Ryktena om att MFF ville göra klart med IFK Norrköpings anfallare Isaac Kiese Thelin visade sig stämma. Den 1 december börjar kontraktet gälla och det är skrivet på fyra år.

MFF och IFK Norrköping förhandlar dessutom om att lösa övergången redan i sommar.

– Värvningen är gjord för nästa år, betonar MFF:s sportchef Daniel Andersson.

– Det är klart att vi ska försöka ta hänsyn till spelarens önskemål och det finns fördelar med att få loss honom redan nu. Men det får vi prata om och det är som sagt för nästa år värvningen är gjord.

Även om MFF väntar ut kontraktet finns det kostnader med i bilden.

Isaac Kiese Thelin är född 1992 och omfattas av utbildningsbidragsreglerna.

– Till IFK Norrköping handlar det om 300 000 kronor. Sedan vet vi inte om hans förra klubb Karlslunds IF fick sin del vid förra övergången, säger Daniel Andersson.

Det är tredje året i rad IFK Norrköping tappar en spelare till en annan allsvensk klubb mitt i säsongen. 2012 var det Shpetim Hasani som lämnade för Örebro SK och 2013 gick Imad Khalili till Helsingborgs IF. Enligt uppgift hamnade Örebros ersättning till IFK Norrköping för Hasani på 700 000.

Daniel Andersson är övertygad om att Isaac Kiese Thelin kan bli värdefull för Malmö FF.

– Isaac är en duktig spelare som har specialkvaliteter som vi annars saknar i truppen. Han är stark i luften, en bra targetspelare och kan ta ner och hålla i bollen även på de långa uppspelen.

– Han var bland annat väldigt bra när vi mötte IFK Norrköping och det är inte lätt mot spelare som Filip Helander och Pontus Jansson, säger Daniel Andersson och bekräftar att den insatsen hjälpte till att övertyga MFF.

– Vi tittade en del på honom redan förra året, men givetvis hjälpte det till att han spelade bra mot oss.

– När vi har träffat honom har han dessutom visat en jäkla vilja att jobba hårt för att utvecklas

Att Isaac Kiese Thelin i år inte gjort ett enda mål i Allsvenskan och totalt bara sex på 46 matcher ser han inte som ett problem.

– Ibland får anfallare sekvenser där målen inte kommer så ofta. Han gjorde många mål i Karlslund och vår bedömning är att han är en duktig spelare som kan utvecklas rejält. När det blev klart att han inte skulle stanna i IFK Norrköping fick han ju dessutom mindre speltid där, påpekar Daniel Andersson.

MFF-förvärvet befinner sig för närvarande på Island med U21-landslaget. Därför har han inte kunnat presenteras på plats i Malmö. I ett pressmeddelande uttrycker han dock sin stora glädje.

– Det känns otroligt bra. Jag är väldigt glad över att komma till Sveriges största klubb. Det räcker bara att titta på tabelläget för att förstå varför jag vill komma till Malmö FF.”

Är det då bra eller dåligt att värva Isaac Kiese Thelin?

Än så länge är jag kluven.

Jag köper att MFF behöver den typen av spelare.

Mathias Ranegie blev ett lyft för MFF! Den uppfattningen backar jag inte en millimeter från. Kan Isaac göra samma sak som Ranegie gjorde är det en kanonvärvning, även om det bara är i enstaka matcher och när MFF behöver ställa om spelet mitt i en match.

Tittar man på statistiken ser det ut som om Thelin har en bra bit kvar till Ranegie-nivån och så är det givetvis. Men potentialen – och behovet – finns.

Därför vill jag avvakta och se.

Att värva Mathias Ranegie var omöjligt. Han har gjort det för bra i Watford.

Jag vet dessutom att MFF tittade på Dino Islamovic och diskuterade hans namn.

Nu valde man Isaac Kiese Thelin och då blir det upp till honom att bevisa att det var rätt.

……………………………………………..

När jag pratade med Daniel Andersson passade jag på att fråga om hur det går i diskussionerna om att få Torino att slanta upp för att få loss Pontus Jansson tidigare än den 31 juli.

Glädjande nog var Daniel väldigt positiv.

Utan att lova något – inget är klart förrän det är klart som den korrekta klyschan heter – trodde han att det nu är riktigt nära en överenskommelse.

I så fall win win för alla parter.

Pontus får starta sin nya karriär samtidigt som de övriga lagkamraterna.

Torino kan slussa in honom i truppen och laget med rätt timing.

Malmö FF säkrar betalningen och får ett bra avslut med Pontus.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.