MFF yngre än Elfsborg

Träningsmatchen mot Elfsborg är inte en match som MFF direkt står upp och jublar över. Den ligger fel i tiden.

Därför blir det ett väldigt ungt lag – titta bara på truppen på MFF:s hemsida.

Ett av tidernas yngsta A-lag i en pimpad U21-match kan man säga. I alla fall ur MFF-synvinkel.

För Elfsborg, som propsat på att spela matchen, resonerar lite annorlunda. Covic, Christiansen, Andreas Klarström, Johan Karlsson, Andreas Augustsson, Daniel Mobaeck, Martin Andersson, Ishizaki, Lasse Nilsson, Keene, Elm, Jawo med flera. Alla är de med i truppen Magnus Haglund tagit ut.

Vill man går det att etikettera matchen som MFF U21 mot Elfsborg A.

Det ska bli väldigt intressant att se hur gräddan från MFF:s ungdomstrupper förstärkt med Alex Nilsson och Dajan Garaca från A-truppen och den utlånade trion Filip Stenström, Hicham Ali och Omid Nazari klarar sig med det tuffa motståndet.

LB07 (Stenström) och Ängelholms FF (Nazari) var för resten inte så glada över att MFF kallade tillbaka spelarna till den här matchen. LB07 spelar borta i division 1 på måndagen och Ängelholm har derby i superettan mot Landskrona Bois. Men 24-timmarsregeln ger MFF full rätt att göra det och när jag pratade med Per Ågren på söndagsträningen var han stenklar. Visst är det lite olyckligt, men de är Malmö FF:s spelare och Rikard Norling vill naturligtvis ta chansen att direkt ta sig en titt på dem.

Bara att tugga i sig för LB07 och Ängelholms FF.

FC Rosengård då, dit Hicham Ali är utlånad?

Jo FC Rosengård spelade redan på söndagen och Hicham var med de första 73 minuterna. Jag var ute på Rosengårds IP och såg FCR besegra FC Trollhättan med 5-2. Om det var Hichams genrep inför Elfsborgsmatchen var det inte speciellt lyckat. Han hade det tufft.

Synd för resten att Amin Nazari är fotskadad. Det hade varit riktigt kul att se ett innermittfält med Omid Nazari och Amin Nazari.

 

Det blir guld till MFF i år också

Snart lär tipsen om hur det kommer att gå i årets allsvenska att täcka fotbolls-Sverige som en massiv bombmatta.
Inte minst om ett par veckor när det är allsvensk upptaktsträff i Swedbank stadion i Malmö och spelare, tränare, journalister och annat löst folk får sitta och trycka hej vilt med sina mentometerknappar.
Men varför vänta?
Här är mitt tips för 2011:

Malmö FF försvarar SM-guldet.

Värsta utmanarna blir Elfsborg och Helsingborgs IF – i den ordningen.

Förklaringen till tipset är framförallt att MFF fått behålla mästarlaget så intakt som det överhuvudtaget går att behålla ett vinnarlag. Det hör definitivt inte till vanligheterna.

Dessutom ser det närmast oförskämt bra ut när man besöker träningspassen och nästan lika bra ut när man läser av statusen på skadefronten.

Ta bara Yago Fernandez, som redan är igång fullt ut efter sitt korta uppehåll.
Normalt är Ivo Pekalski prickfri. Söndagens sena besked att han dessutom är sprickfri (!) var ytterst glädjande.

Han missar matchen  mot Wigan, men ska snart vara mogen för comeback.
Därmed återstår bara Jasmin Sudic, men han saknades faktiskt hela guldsäsongen också. När han kommer tillbaka är det bara en bonus och ytterligare förbättring.

Mest imponerande är dock att ett lag som guldsäsongen 2010 släppte fram talang efter talang i rampljuset och såg dem bli etablerade allsvenska spelare i år fortfarande har mer att plocka fram ur ungdomslagen.
De senaste veckorna har 17-årige Amin Nazari fått träna med A-truppen. Han har inte alls varit blyg och försynt utan tagit för sig ordentligt. Där har Malmö FF ännu en spelare som snart kommer att etablera sig på en hög allsvensk nivå.
Tobias Malm flyttades upp i seniortruppen permanent redan före säsongen. När han intervjuades på premiärträningen och jämfördes med Ricardinho konstaterade han direkt att han inte bara är lika snabb som den kvicke brassebacken. Han är snabbare!

Det fick vi se en liten försmak av i det korta inhoppet mot Bröndby, när Malmö FF besegrade det toppsatsande danska laget.

Konkurrensen är redan stenhård, och det fylls alltså hela tiden på. Egentligen säger det faktum att Guillermo Molins under försäsongen haft svårt att platsa det mesta.

Gische hade utan några som helst problem alltid fått 90 minuter i vilket annat allsvenskt lag som helst, och räknats till lagets viktigaste spelare. Men MFF har allsvenskans tre bästa yttermittfältare i Jiloan Hamad, Jimmy Durmaz och Guillermo Molins.
Efter tisdagens träningspass påpekade Roland Nilsson direkt att spelarna imponerat med fart, omställningar, ork och i stort sett det mesta. Han hade helt rätt. MFF varvar upp och då ska det väldigt mycket till för att hänga med i kampen…

Nu börjar det också lösa sig perfekt med utlåningarna så att spelarna som behöver det kan få matchvana.

Att Omid Nazari (Amins bror) hamnar i Ängelholms FF är klart.

Hicham Ali lär hamna i FC Rosengård när han kommer hem från OS-kvalet med Palestina.

Efter tisdagens träningspass hade dessutom Dejan Garaca ett möte med LB07. När MFF-ledningen kommer tillbaka från Wigan-utflykten ska de sista detaljerna lösas mellan klubbarna. Mer om det kan ni läsa här. Kul för resten att LB07:s målvaktstränare är en gammal MFF-bekant – Ola Tidman.

U19 förlorade i Lomma

Mer och mer talar för att FC Rosengård blir klubben Hicham Ali lånas ut till.

Han tränade med division 1-laget måndag-onsdag förra veckan. Sedan bar det iväg till Västbanken för returen i Palestinas OS-kval mot Thailand.

Den matchen spelas på onsdag. Palestina ska hämta in ett 0-1-underläge från den första matchen och Hicham är en av landslagets nyckelspelare. Ingen omöjlig uppgift och den 19-årige MFF-spelaren lär bli uttagen i truppen även när det är dags för OS 2012 i London. Det vill säga om man kvalar in.

När Hicham Ali kommer tillbaka till Malmö i slutet av veckan hoppas FC Rosengård-tränaren Olof Persson att på nytt se honom på lagets träningar.

– Det är en mycket intressant spelartyp, och vi behöver få in någon spelare till i truppen, sa Olof när jag pratade med honom efter lördagens träningsmatchförlust med 1-4 mot Landskrona Bois.

MFF:s U19 förlorade med 1-2 i Lomma.

MFF-målet gjordes av Tobias Lewicki på straff i slutminuten, sedan han själv blivit fälld. Målvakten Simon Forsén gjorde flera fina räddningar. Annars var det tunt.

En förklaring till förlusten var att MFF-laget den här gången hade många sjuka och hade fått flytta upp åtskilliga U17-spelare. Halva ordinarie startelvan var borta uppskattade lagledaren Robert Fransson det till.

I höstas möttes för övrigt de två lagen i 2010 års DM-final för seniorer. Då blev det 8-1 till MFF U19!

MFF-spelare i OS-kval

Landslagsspelare vimlar det av i Malmö FF.

Men den senaste har nog de flesta missat.

Hicham Ali fick nej från Ängelholms FF. Därför får både han och Malmö FF leta efter en annan klubb att bli utlånad till.

Men han sitter inte hemma i Malmö och väntar på beskedet. Istället åkte han i förra veckan till Amman för att ansluta till den 23-mannatrupp som ska spela OS-kval för Palestina.

Den 23 februari möter Palestina Thailand i Bangkok. De uttagna spelarna kommer från klubbar som Wadi Al-Nes, Al-Am’ary och Al-Dhahrieh – plus då Malmö FF.

– Hicham var uttagen i Palestinas OS-lag redan i höstas. Men då kolliderade det med U19-SM. Den här gången kunde vi utan problem släppa iväg honom, berättar MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist.

Ja till Omid Nazari

Pratade precis med Stavros Papadopoulos, sportansvarig i Ängelholms FF, om de tre testande spelarna som MFF gärna vill låna ut till superettanklubben.

Här är hans beskrivning av läget, spelare för spelare:

Hicham Ali:

– Där har vi bestämt oss för att inte gå vidare. Han är inte aktuell för spel i ÄFF.

Omid Nazari:

– Vi vill ha honom och ser gärna att han kommer hit. Förhoppningsvis går det att lösa.

Dejan Garaca:

– I hans fall vet vi inte. På målvaktsposten har vi fortfarande ett antal alternativ vi tittar på och Dejan är ett av dem.

Ja till Omid Nazari, nej till Hicham Ali och kanske till Dejan Garaca med andra ord.

Därmed måste Malmö FF och Hicham hitta en annan klubb han kan bli utlånad till, för det är fortfarande utlåningssspåret man jobbar med.

Papadopoulos betonade att man har ett bra samarbete med MFF, vilket inte minst utlåningenav Robin ”Tomelilla” Nilsson, och senare övertagandet av hans kontrakt, visade. Därför har klubbarna ännu inte diskuterat det ekonomiska och det är inte det som avgör om man ska säga ja till Dejan Garaca.

Om Omid Nazari också tycker att Ängelholms FF passar honom bra lär snart ett 24-timmarsavtal vara i hamn. Samma sak gäller om Ängelholms FF bestämmer sig för Dejan Garaca. Själv tycker jag att det är ganska självklart. Han har ju övertygat både på träningarna och i testmatchen mot HIF.

Nyheten att Muamet ”Mudi” Asanovski är klar för AB Köpenhamn, presenterad här på klubbens hemsida, gjorde mig riktigt glad.

Mudi är en bra påg och en duktig spelare och det var skönt att han hittade en ny klubb, och en helt okej sådan. Det är långt ifrån säkert att alla kontraktslösa talanger gör det.

Fråga Goran Slavkovski.

Muamet Asanovski gick den långa vägen i MFF, vann SM-guld för U19-lag med klubben och det kan knappast ha varit ett självklart beslut när man valde att inte förlänga hans kontrakt. Jag tror att Rolle och company gjorde rätt. Men han var nära att ta en plats och är man det i MFF handlar det om en duktig spelare. Det är bara att önska lycka till i klassiska Akademisk boldklub.

Däremot kan man alltid fundera på hur klubbarna väljer att presentera sina nyförvärv. På AB:s hemsida kan man lätt få uppfattningen att A) det var Mudi som slutade i MFF, B) man följt honom under en längre tid, ja i flera år.

Det var alltså MFF som inte gav honom kontrakt och att man i flera år funderat på att plocka över honom tror jag inte så där jättemycket på.

Hicham Ali kvar i MFF

Malmö FF har kommit överens med talangen Hicham Ali.

Han skriver på för klubben i ytterligare ett år, men båda parter är införstådda med att han kommer att lånas ut för att få speltid.

Jag pratade precis med Jan-Olov Kindvall, MFF:s kanslichef som skött förhandlingen med Hicham, och han berättade att det som återstår är att bestämma till vilken klubb man ska låna ut honom.

Under hösten har Hicham Ali varit utlånad till BK Olympic som vann division 3. Samtidigt har han varit en av de tongivande spelarna i det U19-lag som vann SM-guld för MFF.

Att fortsätta i Olympic och få speltid i ett lag som ska försöka etablera sig i division 2 tycker i alla fall jag låter som ett bra alternativ.

Inte minst för att Hicham Ali är från Olympics hemmakvarter i Lindängen och började sin karriär i den klubben. Dessutom är Hichams bror Samer Ali ungdomstränare i Olympic. Han tränade i år junior-laget/P16 som vann Malmömästerskapet.

Jan-Olov Kindvall var dock tydlig om att BK Olympic inte har någon slags förtur. Det kan lika bra bli någon annan klubb. Viktigast är att hitta rätt nivå, det vill säga så högt upp i seriesystemet som möjligt där den utlånade spelaren får rejält med speltid.

Det är inte alltid det blir rätt. I år placerade till exempel MFF anfallaren Robin Simovic i Lunds BK i division 1. En klubb som redan hade ett överflöd av duktiga forwards och Robin fick inte spela.

Är det då bra att Malmö FF valt att Hicham Ali ska vara en av de överåriga juniorerna som ska få stanna i klubben?

Mitt svar är tveklöst ja.

Egentligen behöver jag bara citera mig själv. Så här skrev jag efter MFF:s åttondelsfinal i junior-SM mot Ängelholms FF:

”Matchens artist var Hicham Ali. Sista 20 skojade han med Ängelholms högerförsvar och verkade kunna ta sig förbi precis när och hur som helst. Jag gillar att det även finns utrymme för spelare som Hicham Ali. Han är snabb, superteknisk och vid en av A-lagsträningarna som han nyligen deltog på såg jag honom slå bättre och mer precisa inlägg än jag sett någon annan göra tidigare under säsongen.”

Nu gäller det bara att även komma överens i förhandlingen med mittfältaren Omid Nazari. MFF vill ha samma upplägg som med Hichaml Ali, men när det gäller Omid är man ännu inte riktigt i mål.

Mötet gav valuta

Yago kvar, men bara i ett år.

Det var nog så bra som det gick att få.

Pelle Svensson gjorde ingen hemlighet av att man försökt få fram ett två eller tre-årskontrakt med den stabile mittbacken.

Men Yago, och hans agent, ville inte binda sig för längre än 2011. Han ser Champions League-chansen som både inspirerande för stunden och som en möjlighet att visa upp sig och ta ett steg vidare.

Efter det extra årsmötet konstaterade också Pelle Svensson att Yago kom gratis till MFF.

– Gör man det måste det finnas en större förståelse för att öppna för ett kortare kontrakt.

Inte av slentrian. Men ibland och någon gång av nödvändighet. Det finns ju ingen övergångssumma att skriva av, och få igen – helst med råge – vid en försäljning.

Att Joseph Elanga lämnar är trist. Precis som Jeffrey Aubynn har han varit perfekt att ha som backup i truppen. Han har kunnat gå in och spela när det behövts och hela tiden hållit humöret uppe, både hos sig själv och de örviga i laget. Gillat att spela i MFF, aldrig gnällt och skött sig perfekt.

Men han, och hans agent, sa nej till Malmö FF:s bud.

– Vi sträckte oss så långt vi kunde, betonade Pelle Svensson.

Mer kan man inte begära. Och var den gränsen låg vet vi inget om. Jag luskade lite grann efter det extra årsmötet och frågade Pelle Svensson om det var mer, mindre eller lika mycket betalt som Elanga haft i år.

– I paritet med det han haft nu, blev svaret.

In i truppen går istället 19-årige vänsterfotade backen Tobias Malm från det mycket framgångsrika U19-laget.

Jag tror inte att han är lika vass som Elanga nu, december 2010. Jag är heller inte övertygad om att han är det om ett halvår. Men jag är övertygad om att chansen att han är det om ett år är stor.

Malm har fått ett A-kontrakt och tar en plats i seniortruppen fullt ut. Kontraktet är skrivet på fyra år.

Ett bra beslut. Men inte för att det pratades om intresse från HIF. Malmö FF måste ta sina egna beslut och inte bry sig om spelarna försvinner till konkurrenter eller inte.

Tror man på spelaren: förläng.

Tror man inte: släpp.

Svårare är det inte.

Om sedan agenter börjar babbla en massa om intresse från andra klubbar och massmedia hänger på: skit i det.

Helsingborgs IF kom aldrig med ett konkret bud. Malmö FF gjorde det. Tobias Malm valde att skriva på och är säkert nöjd eftersom han hela tiden helst velat stanna i MFF där han redan varit i tio år.

Problemet är bara att man inte kan hålla på så här hela tiden.

Det kommer att bli jäkligt trångt i öppningen till A-truppen. Inte minst eftersom det finns fler stora talanger än på mycket länge som står i kö.

Tobias Malm fick kontrakt. Nu måste man ta ställning till Hicham Ali och Omid Nazari, som har minst lika goda skäl som Malm att hoppas på att få vara kvar i Malmö FF.

Om jag förstått det hela rätt pågår förhandlingarna för fullt och i stort sett allt talar för att båda kommer att få fortsätta, troligen i någon slags lärlingsroll. Hicham Ali har dessutom redan erfarenhet av att lånas ut. I höstas placerade MFF honom i BK Olympic och där var han med om att vinna division 3. Utan tvekan nyttigt i hans utveckling.

Nästa år blir det ännu värre. Sent 2011 löper kontrakten ut för Amin Nazari (Omars minst lika lovande bror), Filip Helander (Sveriges största mittbackslöfte) och Tobias Lewicki (superteknisk landslagsspelare).

Det extra årsmötet var för övrigt välbesökt. 118 röstberättigade kom för att välja valberedning! Inte klokt! Skönt att alla – inklusive jag själv, vilket Pelle Svensson glatt påpekade från podiet – fick valuta med lite nyheter.

Valen gick för övrigt helt enligt styrelsens förslag:

In i valberedningen kom Jörgen Svensson och Pehr Andersson, båda 51 år, och vd i Länsförsäkringar Liv respektive näringslivsdirektör i Malmö stad.

Att Jörgen är son till Lennart ”Lill-Kick”  Svensson, själv spelat i MFF liksom pappan och farfadern är givetvis ett plus. Han berättade också att han skolats i den gamla skolan. Pappan tog med honom till gamla ståplatsläktaren på Malmö stadion där han placerades på en filt på något av räckena. Tidigt fick han även en lektion i färglära.

– När jag var 10-11 var mamma och jap på Wessels och köpte en pyjamas. På kvällen tog jag på mig den, visade upp den för pappa som omedelbart sa att det absolut inte gick för sig. Pyjamasen var ju gul. Jag kunde sova i den under natten som kom, men sedan skulle den omedelbart kastas direkt i sopnedkastet.

Det räcker att vinna

En lärorik söndag.

Med blandad kompott.

I det som Malmö FF själv kunde påverka gick det bra. MFF vann hur enkelt som helst över Hammarby med 4-0 i semifialen i U19-SM och avancerade till final.

I det som Malmö FF inte kunde påverka gick det inte bra. HIF vann nästan lika enkelt över Åtvidabergs FF och gick i topp i allsvenskan.

Blandat ja. Lärorikt hur då? Jo det har ni redan räknat ut.

Det gäller att koncentrera sig på det man själv kan påverka och vinna matcherna. Så länge det räcker har man dessutom en stor fördel. Och det är precis de förutsättningarna som gäller även efter HIF:s 3-0. Vinner MFF mot Häcken på onsdag tar man ett stort steg mot SM-guldet.

Då är det bara två omgångar kvar. Vinster där också och guldet sitter där.

Nyckeln var – och är fortfarande – målskillnaden.

Åtvidaberg var så pass dåligt att Helsingborg hade sin gyllene chans att ändra på de förutsättningarna.

Skillnaden nu är fyra mål upp för MFF, plus fler gjorda mål.

Om MFF vinner får man minst ett upp till, alltså fem. Med bara två omgångar kvar för HIF att ta in dem på.

Mot slutet när Åtvidaberg chansade kunde HIF gjort både 4-0, 5-0 och till och med 6-0. Det KAN faktiskt ha avgjort allsvenskan att man inte utnyttjade de lägena.

Eller inte. Just nu känns allt ovissare än någonsin.

Man of the match när MFF körde över Hammarby i USM var Alex Nilsson.

Han satte dit ett hattrick. Inte äkta eftersom halvtidspausen kom emellan hans 1-0 och 2-0 respektive hans 3-0, men han flöt fram på den regnvåta Stadion-mattan.

Det gjorde även Hicham Ali, som fortsatte den lekstuga han haft i tidigare matcher.

För Hammarbys nummer 23 gick det inte lika bra. Först tappade han bollen till Alex Nilsson så att han kunde göra 2-0 och sedan satte han dit ett vackert självmål till 4-0.

Alex var dock en av två MFF-spelare som fanns precis bakom och det hade blivit mål ändå på det inlägget, vilket Alex också påpekade när jag pratade med honom efter matchen.

Alex var glad och nöjd både över att få göra mål och få en mach i benen. Eftersom han fyllde 18 år på lördagen höll han givetvis med om att avancera till SM-final var ett sällsynt bra sätt att fira, även om det var dagen efter själva födelsedagen.

SM har Alex vunnit förr. Han hade inte ens fyllt 15 när det för ett par år sedan (2007) blev seger i finalen i P16-SM mot Djurgården på Stockholms stadion. Då gjorde han också hat-trick.

MFF U19 kan vara på väg mot ett nytt SM-guld. Laget är bra. Mot Hammarby var försvaret hur starkt som helst och Filip Helander fortsatte att visa att han kommer att bli en mycket bra mittback. Han är det redan. Så länge det finns mittbackar av den kapaciteten i ungdomsleden finns det ingen som helst anledning att köpa in utifrån. Behåll Yago, men sedan får det vara stopp. Med Jasmin Sudic, Pontus Jansson, Filip Helander och Alexander Blomqvist med flera att tillgå ser det ruskigt bra ut.

Precis som Alex Nilsson gjorde också A-truppskompisarna Muamet ”Mudi” Asanovski och Filip Stenström bra insatser, inte lika starka som Alex förvisso, men det var svårt att konkurrera med en tremålsskytt.

Fler A-truppspelare blir det dock inte i finalen mot IFK Norrköping eller Djurgården. U19 fick nej till en förfrågan att låna in Dejan Garaca.

Många var bra mot Hammarby. Flera av dem är redan nämnda. En till ska jag ta med. Jag gillade Tobias Malms sätt att hela tiden trycka på framåt.

Tränaren Patrick Winqvist stod för resten också för flera fina ruscher. Matchen spelades utan bollkallar och bollarna for fram över löparbanorna. Patrick hämtade de flesta. Starkt.

– Fast jag har ändå så svårt att stå eller sitta stilla under matcherna, konstaterade han efter segern och tyckte inte att det hade så stor betydelse om det blir IFK Norrköping eller Djurgården i finalen.

_ Norrköping vann den norra serien, men vi har redan slagit tvåan Brommapojkarna som också är ett riktigt bra lag.

Djurgården kom trea och Hammarby fyra i den norra serien.

IFK Norrköping och Djurgården spelar på måndagskvällen. Segraren i den semifinalen får hemmaplan i finalen.

Om det blir IFK Norrköping får MFF en bra chans till revansch. 2008 vann Norrköping finalen i pojk-SM över MFF med 3-2. På Malmö Stadion.

Fin vecka för Arsenal för resten. 8-1 i två viktiga matcher.

Visserligen brukar jag hävda att den internationella fotbollen inte börjar förrän allsvenskan är slut. Men tjuvkika lite kan man väl göra…

Lovande spel av U19

MFF:s juniorer är i kvartsfinal i SM.

Passade på att kolla in åttondelsfinalen mot Ängelholms FF på en av Stadions träningsplaner och fick se en helt okej insats av U19-laget. Seger med 3-1 över Ängelholms FF, som för första gången i föreningens historia kvalat in till junior-SM, och var tänt till tusen när man fick chansen att utmana stora MFF.

Det tog också lite tid innan det blev spel istället för kamp och Ängelholm fick också en 1-0-ledning strax före paus. I den andra havleken vände dock MFF till en fullt förtjänt seger.

Muamet ”Mudi” Asanovski gjorde en riktigt bra insats och var inblandad i alla tre målen. 3-1 gjorde han själv, 2-1 spelade han fram Kristoffer Jeppsson till och det mycket snygga 1-1-målet av Omid Nazari var han också med i förspelet till.

Bra var även mittbacken Filip Helander. Synd bara att han fick solen i ögonen strax före Ängelholms mål. Annars hade han vunnit den nickduellen också och målet aldrig kommit till. Efter matchen berättade MFF-tränaren Patrick Winqvist att Filip spelat med svår huvudvärk. Det märktes inte alls.

Mittmittfältsparet Skerdilaid Gashi och Omid Nazari tillhörde också de bättre och matchens artist var Hicham Ali. Sista 20 skojade han med Ängelholms högerförsvar och verkade kunna ta sig förbi precis när och hur som helst. Jag gillar att det även finns utrymme för spelare som Hicham Ali. Han är snabb, superteknisk och vid en av A-lagsträningarna som han nyligen deltog på såg jag honom slå bättre och mer precisa inlägg än jag sett någon gång tidigare under säsongen.

I kvartsfinalen möter Malmö FF Brommapojkarna på bortaplan. Den spelas redan på torsdag. Oavsett om det blivit GIF Sundsvall, som BP slog med 2-1, eller BP hade matchen spelats på bortaplan. Att den läggs på torsdag istället för i helgen beror på att Stockholmslaget utnyttjar sin rätt att som hemmalag tidigarelägga matchen på grund av att många av spelarna ska iväg på landslagsuppdrag.

På söndagen spelar Malmö FF:s U17 sin första match i SM. Det handlar om åttondelsfinal mot IF Lödde. Klockan 13.00 är det dags, på någon av konstgräsplanerna.

Cyklade vidare från MFF:s U19-match till Hästhagen och andra halvlek mellan IFK Malmö och Ystads IF i kvalet till division 3-fotbollen. YIF vann med 1-0 och därmed är IFK Malmö nere i division 4.

Där har Di gule varit förr. Både 1989 och 1990 närmare bestämt. 1988, samma år som Puskas vann serien med Croatia, slutade man sist i division 3 södra och ramlade ner. Året efter förlorade man kampen om seriesegern med FBK Balkan och 1990 lyckades man vinna serien i kamp med Höllvikens GIF. Tränare för Höllviken, som förlorade en direkt avgörande seriefinal på Stadion mot IFK Malmö, var då för övrigt Krister Kristensson. Han var inte glad. Lite nöjdare blev han när Höllviken vann kvalserien och också tog klivet upp.

Det blir en tuff uppgift för Kenneth Folkesson, som är klar som IFK Malmö-tränare även nästa säsong, att försöka föra laget tillbaka. Nu väntar matcher mot lag som Kulladals FF, Genarps IF, Oxie IF och Lunds SK.

Passade för resten på att fråga Olof Persson sedan hans FC Rosengård vunnit MM-finalen mot Kulladals FF vem han tyckte skulle sjunga på Stortorget i år.

Senast MFF firade SM-guld 2004 var det ju kapten Persson som sjöng på torget.

Först och främst menade han att det fanns goda chanser till ett nytt firande. MFF ligger i vinnarhålet. Och halvt på skämt, halvt på allvar konstaterade han att han gärna ställde upp och sjöng igen. I fall man inte hittade någon annan.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.