Borgs regler gäller inte längre

Visst Kvällspostens avslöjande att det finns en klausul i Mathias Ranégies kontrakt om att man är piskade att släppa honom för 20 miljoner förändrade läget radikalt.

Inte minst för att det känns som om hans agent Oliver Cabrera nu har förmedlat det till alla klubbar i Europa som har 20 miljoner att spendera, plus en del som inte har det.

Han hade säkert heller inget emot att det läckte ut…

MFF får väldigt svårt att behålla Mathias. Det är bara att inse.

Men det fimns ett par saker att påpeka:

1) Att det här innebär ett policy-skifte i Malmö FF. Det är ingen myt att det inte förekom några sådana klausuler förr. Hasse Borg vägrade nämligen att diskutera dem. Om en spelare, agent eller klubb ens tog upp frågan sa han bara tack, men nej tack.

För ett par år sedan hade jag tyckt att det var rätt attityd. Nu är jag mer inne på att man måste anpassa sig efter situationen. Rigida regler funkar inte alltid. Borg gjorde sig till ovän med många, MFF gick säkert miste om en del affärer och tiderna förändras. Malmö FF ville ha Mathias Ranégie, MFF behövde Mathias Ranégie och MFF hade knappast fått honom om Borg skött förhandlingen. Och även om han kostade 15 miljoner och han går för 20 har det varit en bra affär. Inte minst med tanke på all nytta han gjort på planen.

För att få rätt spelare och hålla en hyfsad kontakt med rätt agenter 2012 kan det dessutom behövas lite flexibilitet. Eller i Cabreras fall mycket…

2) Att MFF måste släppa Ranégie för 20 miljoner innebär ju faktiskt inte – vilket många missat – att han går för 20 miljoner.

Om flera stora klubbar vill ha honom kan inte alla komma och säga att vi vill betala samma summa, i alla fall inte om någon av dem vill skapa sig en fördel i jakten på ett ja.

Budgivning kallas det.

De extra pengarna kommer givetvis främst att gå till spelare och agent. Men någon miljon extra till Malmö FF kan nog smörja en del hjul och sätta fart på affären.

Stämmer uppgifterna jag hört är det minst tre turkiska klubbar och en belgisk (Brügge?) med i bilden. Än så länge. Avgör Mathias Ranégie mot GIF Sundsvall också lär ännu fler bli intresserade. Om de inte redan är det.

3) Om Ranégie försvinner MÅSTE han ersättas. Direkt!

 

 

Borg belönades av Kommandot

Att Hasse Borg fick Kommando Kellermans pris för 2011 var logiskt.

Hasses insatser för MFF under många år har varit stora, och egentligen har han hyllats alldeles för lite.

Här kan ni i alla fall läsa lite mer om utdelningen efter lördagsträningen.

Nu har Leif Engqvist, Daniel Andersson och Hasse Borg fått Kellerman-priset.

2012 lär det bli väldigt svårt att undvika att ge Rikard Norling det. Snacka om storfavorit.

 

 

Lite gott och blandat

Lite bonusinfo från den informationsspäckade tisdagskvällen, och då från ett snack med vd Per Nilsson:

1) Affären att köpa loss Swedbank stadion är ännu inte genomförd.

– Parterna är överens, men det återstår att fullfölja. Min ambition är att det ska bli klart i september, sa Per Nilsson.

2) Att arrangera riktigt stora konserter inne på arenan, med övertäckt gräsplan, diskuteras. Men man går fram försiktigt.

– Det är ett stort risktagande. När vi ska göra det ska det vara en artist/grupp som vi känner oss relativt säkra på drar tillräckligt med folk och intäkter.

3) Det har ryktats om att Swedbank stadion till skillnad från gammel-Stadion INTE passar för stora konserter. De stora publikdragarna kommer med gigantiska långtradare som måste kunna köras in för att genomföra de spektakulära scenbyggena. Det går på Malmö stadion, medan Swedbank stadion är betydligt mer kompakt och svårjobbad.

– Men jag har förstått att det går att tillfälligt flytta delar av sektionerna, som klossar ungefär – fram och tillbaka, så att man kan få in grejerna, konstaterade Per Nilsson.

 

MFF vann U21-matchen mot Landskrona Bois med 4-1.

Viktigare än så var att den även gällde som kvartsfinal i junior-DM. MFF-tränaren Patrick Winqvist berättade att MFF och Bois snabbt kommit överens om detta när klubbarna insett att i ett pressat program var det en gyllene möjlighet att matcha U19 mot U19. Det var ju ändå i stort sett de spelarna båda hade tillgängliga.

Så nu är MFF klart för semifinal i DM, mot Råå IF.

Bois tog ledningen. Före paus kvitterade Egzon Sekiraca på straff sedan han själv blivit fälld. I den andra halvleken nätade Dino Islamovic, Jetmir Useinovski och Nikola Zivanovic. Efter 2-1 var matchen avgjord.

 

Hasse Borg gör sin sista arbetsdag idag. Han är en av de stora hjältarna i MFF och ska hyllas. Massivt! Återkommer i frågan.

 

Dusans skada ett bekymmer

Är det någon match som förtjänar epitetet Sveriges El Clasico är det när Malmö FF möter IFK Göteborg.

Det finns ju ingen som helst tvekan om att det är MFF och IFK Göteborg som är Sveriges två största klubbar. Meriterna talar för sig själv.

Sedan kan AIK, IFK Norrköping, Djurgården och andra klubbar snacka hur mycket de vill. HIF är inte ens en kandidat.

Kul match med andra ord…

Dessutom finns det två stora frågetecken i laguttagningen.

Att Dusan Melicharek skadade sig på lördagens träning var inte alls bra. Det känns som om det finns en mycket stor risk att hans blödning i vaden stoppar honom från spel. Han ska visserligen testas på måndagen och Rolle Nilsson var optimist efter söndagsträningen, men läkaren Pär Herbertsson var betydligt mer osäker.

In med Dejan Garaca alltså och det är ingen slump att han är tredjemålvakt.

Han är helt enkelt inte lika bra som Johan Dahlin (absolut inte) eller Dusan Melicharek. Ska man vara riktigt krass är det inte säkert att han är förstemålvakt i LB07 i division 1, dit han är utlånad. Hittills har han inte vunnit den kampen med LB07:s Robin Armandt

Dusan Melicharek är med i truppen som MFF tagit ut till IFK Göteborgmatchen. Om han tvingas lämna återbud efter testet blir det juniormålvakten Niklas Uddenäs eller Jonnie Fedel på bänken. Som amatör går det snabbt att fixa speltillstånd för Fedel och trots att han passerat 40-årsgränsen med bred marginal är han ett bättre alternativ än Uddenäs.

Rutin betyder mycket. För inte så många år sedan spelade Jonnie en träningsmatch på konstgräset på Heleneholms IP. Han skrek och dirigerade så att han hördes mer än samtliga åskådare på arenan. Om det krävs ett inhopp – Garaca kan ju bli skadad – så klarar han det.

Vad jag tror?

60 procents chans att Dusan trots allt startar.

Det andra stora frågetecknet är givetvis vem som startar tillsammans med Wilton Figueiredo på innermittfältet, Ivo Pekalski eller Jeffrey Aubynn?

Jeff missade Elfsborgsmatchen, men är nu helt frisk. Det är Ivo också och alla vet hur viktig han var förra året.

Magkänslan säger att det blir Ivo. Han spelade i 30 minuter i U21 och sedan 3 x 30 i internmatchen i torsdags. Alltså är han testad och redo. Ibland måste man också väga in vilka alternativ man får till förändringar om en spelare sitter på bänken. Om Jeff börjar på bänken kan han hoppa in både i mitten, där han gjort ett jättebra jobb tidigare under säsongen, och på kanten. Guillermo Molins saknas ju i truppen och då kan det vara bra att ha ett alternativ om Jiloan Hamad eller Jimmy Durmaz kör fast eller tröttnar. Det ger Jeff, men inte Ivo. Jag tror att det är den lilla detaljen som avgör.

Att det blir Markus Halsti som ersätter avstängde Yago kan vi lugnt utgå från…

Pratade med Halsti efter träningen och det kommer en artikel senare här på webben.

Det roligaste sa dock Markus när han och vi journalister tillsammans gick ut genom den för dagen beckmörka korridoren utanför spelargången i gammel-stadion.

– Om jag trampar fel nu här i mörkret blir det nästan Jari Litmanen-klass på den skadan, konstaterade han.

Och fortsatte när vi började diskutera Hasse Borgs kapsyl i Litmanens öga.

– Många i Finland trodde att det var en fejkad skada. Han är nog inte så bra längre och så har de hittat på det här istället.

– Men det var ju fel på två sätt. Han var rejält skadad, ögat såg inte alls bra ut och han var hur bra som helst. Det är han fortfarande.

Missade för övrigt internmatchen i torsdags. Var i Köpenhamn och såg Los Lobos.

En riktigt bra konsert. Amager bio var en trevlig konsertlokal, förbandet Los Lonely Boys en positiv överraskning och när gubbarna i Los Lobos väl varvat upp blev det ett jäkla tryck. Sista kvarten och extranumren när Los Lonely Boys spelade ihop med halva Los Lobos blev en tiopoängare.

Bra besked på träningen

Bästa beskedet från lördagsträningen?

Givetvis att Johan Dahlin är med i leken – eller snarare allvaret – igen.

När Rolle Nilsson efter träningen meddelade vilken trupp han tagit ut kändes det heller inte som om Johan var någon osäker startande, som mot Djurgården. Då skulle han testas strax före match. Den här gången utgår man från att han är okej.

Hur man ska tolka att Ivo Pekalski avbröt träningen efter att ha fått lite ont i baksidorna av låret återstår dock att se. Förhoppningsvis klev han av i tid så att han kan vara med mot IFK Göteborg. För han behövs också.

Laget känns ganska gjutet:

Johan Dahlin – Ulrich Vinzents, Pontus Jansson, Daniel Andersson, Ricardinho – Jiloan Hamad, Ivo Pekalski, Wilton Figueiredo, Jimmy Durmaz – Agon Mehmeti, Daniel Larsson.

Helst hade jag velat ersätta Jiloan Hamad med Guillermo Molins.

Jag hoppas att jag har fel, men det känns som om Jiloan är på väg ner i form. Med start mot Åtvidaberg samt fortsättning mot HIF (där Jiloan var en av dem som var minst bra) och Djurgården har han helt enkelt inte varit lika vass som tidigare under säsongen. Gische gjorde ett bra inhopp mot Åtvid och var mycket bra mot HIF. Efter den arbetsinsatsen kändes det helt enkelt konstigt att han inte fick starta mot Djurgården.

Gische är född den 26 september 1988. Han ska givetvis inte spela för att han fyller år. Men jag ställer väldigt gärna frågan till honom efter matchen om det kändes speciellt att avgöra mot IFK Göteborg på födelsedagen.

Fast. Skit samma vem som avgör. Det är IFK Göteborg som står på andra sidan. Därmed är det svensk fotbolls två riktiga tungviktare som möts.

Med guldet om hörnet är en publiksiffra under 18 000 inte godkänd. Helst borde det komma 20 000.

Bästa kommentaren under veckan?

Det måste vara den Tore Cervin stod för på läktaren när MFF U21 i veckan spelade SM-slutspelsmatch mot Häcken på Malmö stadion.

Med pokerfacet intakt vände han sig till bänkgrannen Hasse Borg och ställde frågan:

– Hasse, du har ju gjort många fina värvningar, var det du som plockade hit Tony Ström?

Fulham ett bra test för MFF

Över 5 000 åskådare – en mycket bra siffra i konkurrensen med Åbergs på Jägersro – fick se ett Malmö FF som vågade hålla i sitt eget spel även när Fulham satte upp tempot och pressade och stressade.
Därmed har Malmö FF kommit långt i sin strävan efter att bli ett passningsskickligt lag även när farten drivs upp i matcherna.

Ytterligare lite skolning och rutin, modet och skickligheten finns där redan, och man har skapat ett lag kapabelt att spela ut alla de övriga lagen i allsvenskan.
Det är planen, och den håller man fast vid.

Bäst av allt är att alla de unga spelarna som finns i truppen passar in i bilden. Det finns inga träben i truppen.
Paradoxalt nog är det holländaren Rick Kruys, som borde vara van vid ett passningsdrivet spel, som ofta har svårast att hänga med i tempot.

Två man fick 90 minuter mot Fulham; Daniel Andersson och Edward Ofere. Daniel skötte sig utmärkt och blev bara bättre i takt med att matchtiden gick och spelarna runt om honom, och mot honom – Fulham bytte lika mycket – byttes ut.

Edward Ofere såg dock lika trött och oinspirerad ut som i de senaste matcherna. Den här gången var han disciplinerad, men han verkar fortfarande ha sina tankar på annat håll.
Att det går att vara omsurrad av utlandsrykten och ändå prestera på ett utmärkt sätt visade däremot både Guillermo Molins och Joseph Elanga.

Roland Nilsson berättade efter matchen att man inte kommer att kontraktera Hernane. Men med ungtupparna Dardan Rexhepi och Alex Nilsson i truppen har man ändå råd att släppa Ofere.

Yago Fernandez bör få ett kontrakt. Han är förvisso ringrostig och har en bit kvar till full fysisk status, men det går att rätta till. Att han har användbara kvaliteter som mittback är helt klart och eftersom behovet finns och Malmö FF, enligt Rolle Nilsson, inte längre har några andra alternativ utifrån är det nödvändigt med en gardering.

Bäst hade varit att skriva ett korttidskontrakt året ut, eller möjligen över nästa år – med en option på förlängning. Sätt mästerförhandlaren Hasse Borg i aktion. Om han inte redan är igång.

Anledningen till att MFF inte fullföljer med Hernane är att Rolle och company tycker att han  inte räcker till i fysiken och snabbheten. I straffområdet duger han, i spelet utanför krävs det mer.

Tre mål på tre matcher är svårt att argumentera emot. Men jag köper resonemanget. Inte minst för att man gör bedömningen att han inte är bättre än de som finns i de egna leden. Dardan Rexhepi och Alex Nilsson är lika bra

Apropå talangfulla anfallare gjorde HIF klart med Kvarnby IK:s 19-åring Mohamed Ramadan.

Han har gjort många mål i division 2 och kan bli bra. Men eftersom jag sett Kvarnby i massor med matcher kan jag lätt slå fast att HIF har gjort klart med Kvarnbys näst bäste anfallare. André Andersson är mycket bättre – och ligger till stor del bakom det mesta Ramadan gör och har gjort.

Ramadan är valpig i mottagningarna och i kampen mot försvararna. André är ett helsicke att möta och får nästan alltid kontroll på bollen.

Men de allsvenska lagen prioriterar oftast  unga spelare framför något äldre. Mohamed Ramadan är 19 år. André, som bland annat utsetts till bäste spelare i Skånecupen, är ett par år äldre.

Till saken hör också att André prioriterar andra saker än fotboll högt. Han har gjort klart att han spelar i Kvarnby för att han ibland kan avstå matcher och slippa träna fler än tre gånger i veckan. Mohamed Ramadan är villig att satsa mycket mer.

Men ska man bara se till kvalitet så är Mohamed Ramadan bra, André Andersson mycket bättre och Ken Hansson i FC Rosengård – som är ytterligare ett par år äldre – ännu ett snäpp vassare. Ibland kan jag undra om man inte borde strunta i det där med ålder när man plockar spelare från lägre divisioner? Och jag tror att man kanske borde försöka övertala André. Det är inte säkert att det går. Men det vet man inte förrän man testat.

Borg har gjort det igen

Robert Åhman Persson säljs till AIK

Är någon förvånad?

I alla fall inte jag. Direkt efter matchen mot BP, inför det långa uppehållet, spekulerade jag i vad jag trodde snart skulle hända i MFF.

En av spelarna jag var övertygad om snart skulle lämna var just RÅP. Nu är det klart.

Den andre var Edward Ofere. Där kan det hända saker de närmaste dagarna.

Att det blev AIK var inte så konstigt. Det var där Robert Åhman Persson slog igenom, och vad jag förstår trivdes lika bra som han gjort i MFF. Dessutom var AIK villigt att betala bra.

Enligt pålitliga källor i MFF har Hasse Borg gjort det igen.

Det är nämligen Hasse som haft MFF:s uppdrag att förhandla och som vanligt har han gjort det på ett fantastiskt vis. MFF sparar inte bara lön och sociala avgifter. Man har dessutom kammat in en sjusiffrig övergångssumma. Och om jag förstått det rätt är det inte en, inte två utan snarare tre miljoner vi pratar om när RÅP på allvar kommit igång och blivit ordinarie i AIK.

Men så fanns det också konkurrens om den 23-årige mittfältarens tjänster.

Förutom AIK var Trelleborgs FF, Landskrona Bois och IFK Norrköping intresserat. När AIK tog kontakt på midsommarafton gick det dock snabbt och Hasse Borg och company fick en hel del att syssla med under helgen.

Är det då rätt att släppa RÅP?

Till det priset. Skojar ni? Klart att det är.

Ska jag vara ärlig har jag dessutom hela tiden sett honom som en visserligen habil och alldeles utmärkt allsvensk spelare – och en utmärkt backup. När man som Malmö FF har målsättningen att slåss i den allsvenska toppen är det däremot en annan sak. Då krävs det mer.

Jag har svårt att se ett guldlag med RÅP som ordinarie.

Wilton Figueiredo och Ivo Pekalski har blivit det naturliga valet på mitten. Miljan Mutavdzic är, om han når 100 (eller 95) procent av kapaciteten av han höll före skadan en vass konkurrent. Det är även Rick Kruys, som någon gång borde – och förtjänar – att få det att lossna i MFF. Om ett par år är jag övertygad om att minst en av de mycket lovande och spelbegåvade bröderna Nazari är med i leken, och det finns mer att hämta i de egna leden. RÅP behövdes inte längre.

Det stoppar absolut inte att Robert Åhman Persson ska ha ett stort tack för tiden i Malmö FF. Alla som spelar 69 matcher i himmelsblått ska ha cred. Då är man definitionsmässigt bra. Däremot inte tillräckligt bra nu när man ska ta ett steg till. Att han hela tiden accepterat att sitta på bänken utan att ett ögonblick gnälla och varit en sällsynt lojal och nyttig spelare är också väl värt att framhålla.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.