Varken bra eller dåligt för MFF

Dinamo Zagreb för MFF. Det kunde varit bättre. Men det kunde varit sämre också.
När jag satt och tänkte genom bra och dåligt inför lottningen placerade jag faktiskt det kroatiska mästarlaget precis i mitten av skalan.
Värsta utfallet var FCK eller Bate Borisov. Det bästa var Maccabi Haifa eller Apoel Nicosia.
Dinamo Zagreb är givetvis ett bra lag. Men de är inte i närheten av FC Köpenhamns klass.
Jag har med stigande förvåning hört snacket om att det skulle vara en drömlottning att få FCK. Ja det är ett Öresundsderby, ja de har precis fått Rolle Nilsson som tränare och han har ännu inte riktigt hunnit sätta sin prägel på laget. Sett till inspiration och timing hade det varit hyfsat med FCK. Men FCK är ju ändå en bra bit mycket bättre än alla de övriga fyra lagen MFF kunnat få.

Bate Borisov hade varit fel på så många sätt. Att åka till Vitryssland bara ett par dagar efter Milanmatchen hade inte varit kul. Dessutom är Bate mycket bättre än folk tror. Bara för att ett lag är okänt innebär det inte att det är dåligt. Magkänslan säger att Bate Borisov troligen varit det motstånd som passat MFF allra sämst.
Nu ska bli väldigt intressant att se hur Malmö FF och Rikard Norling kommer att hantera matchen mot AC Milan. En vänskapsmatch med uppvisningsprägel sliter inte lika hårt som en intensiv tävlingsmatch, men den sliter ändå.

Med fullsatta läktare, ett AC Milan som valde att spela just i Malmö, i Zlatans hemstad och ett samarbete med en viktig sponsor (ICA) som satsar rejält på evenemanget går det givetvis inte att nonchalera matchen och göra ungefär som Norling gjorde med den av Rolle Nilsson inbokade träningsmatchen mot Elfsborg.
Själv tyckte jag att den var en av de allra roligaste på hela året när MFF:s unga U19-betonade lag gick in och jäklades med Elfsborg och klarade 2-2, men alla är inte lika tokiga som jag. De som betalt rejält för att se MFF, Zlatan och Milan vill nog ha lite fler A-lagsspelare än så i MFF-elvan.
Men den balansgången hade Malmö FF hamnat i oavsett vilket lag man lottats mot. Det känns heller inte som om man behöver förstora problemet. Milan möter MFF söndagen den 14 augusti, bortamatchen mot Dinamo Zagreb lade Uefa onsdagen den 17 augusti, tack och lov inte tisdagen den 16.
MFF ska säkert klara båda delarna. Med ett allt bättre skadeläge och en trupp där inte elva, inte 16 utan ännu fler upplevs som A-lagsspelare bör det med många byten vara möjligt att bjuda på fest på Swedbank stadion på söndagen och ändå ha 100 procent energi i truppen till onsdagskvällen. Utan Milanmatchen hade MFF istället enligt det ursprungliga programmet åkt till Gefle lördagen den 13 augusti och mött Gefle IF i en viktig allsvensk match klockan 18.00 på kvällen. Det hade förmodligen varit en sämre uppladdning.
Segrar och framgångar föder inspiration. Heta matcher gör att spelare och publik tänder till. Jag tror och hoppas att det ska synas även mot Mjällby.

 

 

Efter att ha tränat ett bra tag med LB07 har Goran Slavkovski nu skrivit på för division 1-laget året ut.

Det beslutet skulle den förre MFF-talangen ha tagit för länge sedan. Han är visserligen bara 21 år, men den store, starke och tekniske forwarden har i sin jakt på de stora klubbarna och i sin iver att lyssna på en agent som bara ville ha ut honom tidigt för att tjäna pengar tappat det nästan alla hans jämnåriga konkurrenter skaffat sig: någorlunda regelbunden erfarenhet av A-lagsfotboll.

Jag hoppas att det inte är för sent att starta om karriären. Talangen fanns där för att bli något stort. Men han har en hel del att ta igen.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.