En fin förmatch

Ibland är livet bra.

Inte nog med att vi får en härligt het toppmatch mot AIK i Allsvenskan på söndag.

Vi får en lagom kittlande förmatch också, inte lika het och definitivt inte lika viktig, men en kul utmaning mot Swansea City.

För det är vad returen i Europa league-kvalet del 3 har utvecklats till. Efter 0-4 i Wales är möjligheten till avancemang redan så körd den överhuvudtaget kan bli.

Swansea är ett mycket bra lag.

Michael Laudrup gjorde dessutom ett väldigt starkt och klokt intryck på onsdagens presskonferens. Han kommer inte att tillåta någon som helst underskattning.

Istället satte han upp de tre målen:

1) Avancemang.

2) Vinna.

3) Hålla nollan.

Det blir en tillräckligt stor utmaning för MFF att spräcka den tredje målsättningen. Klarar man att lura Swansea på den andra är det fantastiskt bra gjort och blir det MFF som går vidare är det bragdguldsvarning.

Men det valet slipper bragdguldsjuryn ta ställning till. Dessutom har MFF redan fått det priset – 1979.

Jag är fullt nöjd med om MFF tar chansen att göra ett bra resultat och kan använda det till en självförtroendeboost till matchen mot AIK.

Men det i särklass mest betydelsefulla facit Malmö FF kan få av matchen mot Swansea City skrivs inte i siffror som 2-1 eller 1-1 utan i att det inte blir några skador.

Det är givetvis en balansgång.

Alla vill vara med och spela och många mår gott av att inte bryta flytet från en bra spelperiod. Men laguttagningen måste ändå baseras på en säkerhetsprincip. Finns det någon spelare som har minsta lilla antydan till skadekänning eller behöver vila ska han göra det.

Sitter det sedan en nisse på läktaren och tycker att hen betalt dyra pengar för att till varje pris se det bästa laget. Skit i det. Hen är förmodligen ändå där för att se Swansea.

Och bästa laget behöver inte vara det mest meriterade utan det mest hungriga.

Jag har en rätt bra känsla inför matchen.

Oavsett vilket lag MFF ställer upp med tror jag på en betydligt jämnare match än i Swansea.

Kan den se ut i 90 minuter som den gjorde första 45 i Wales kan Malmö FF till och med spä på sin svit av väldigt fina resultat mot världsklassmotstånd i Malmö i det Europeiska cupspelet.

Sedan gäller det att snabbt ladda om till AIK.

På onsdagen var 10 400 biljetter bokade till Swansea. Siffran till söndagsmatchen var uppe i 11 500. Blir det under 20 000 åskådare mot AIK är det underkänt.

För det är den som är säsongens hittills viktigaste och vackraste match för MFF!

…………………………..

Kan klubben även presentera Guillermo Molins i samband med den matchen – eller någon av dagarna före för att öka intresset – ser det riktigt bra ut. Magkänslan säger att Gische snart är här.

Inte för att det är avgörande, men det har ju faktiskt även frigjorts en del löneutrymme den senaste tiden.

Jasmin Sudic kör sin rehab i Malmö. Under tiden är det Försäkringskassan som betalar lönen och det sparar både MFF och Mjällby pengar på. MFF betalade nämligen en del av hans lön även när han spelade och gjorde succé i Mjällby.

I skymundan har MFF dessutom släppt Filip Stenström. Efter månadsskiftet är han Ängelholms FF:s spelare. MFF utnyttjade inte en option och superettanlaget tog tillvara en möjlighet att göra honom till sin spelare fullt ut. Även här betalade MFF en del av lönen under utlåningen.

 

 

 

 

En väntad utlåning

Att MFF skulle låna ut Filip Stenström var inte precis någon skräll.

Tvärtom.

Redan ifjor och hela tiden i år har signalerna varit tydliga. Det var inte frågan om att ta ett beslut om utlåning eller ej utan om att hitta rätt klubb.

Och att det blev Ängelholms FF istället för Brage eller Gefle IF, där han skulle ha testtränat nästa vecka, var logiskt.

Filips sambo Elin Rubensson skrev sent i höstas ett nytt tvåårskontrakt med LdB FC Malmö. Visserligen har Filip betonat att de var för sig satsar på sina karriärer och att han är flyttbar. Så är det säkert också, men givetvis är det bättre om det går att lösa utan en flytt.

Nu blev det Ängelholms FF och när jag pratade med Per Ågren – som är på skidsemester i Dolomiterna – berättade han att:

Man tagit stor hänsyn till vad som är bäst för Filip i valet av klubb.

Ängelholms FF fått en bra deal.

Utlåningen gäller hela året. Det finns ingen klausul om att kunna plocka tillbaka honom under säsongen.

 

Det är bara att önska Filip Stenström ett stort lycka till.

Sedan han kom till MFF 2009 har han agerat som en perfekt  truppspelare. Han har varit en klippa på U21-nivån, ständigt beredd på inhopp i olika roller i A-laget och alltid lojalt kämpat på utan att gnälla.

Men det var rätt att låna ut honom.

Filip behöver spela A-lagsfotboll och göra det regelbundet.

Ibland kan ett klubbyte vara det bästa sättet att sätta fart på en karriär och i det här fallet är det verkligen en utlåning som öppnar för olika alternativ. Kontraktet med Malmö FF går nämligen ut efter den här säsongen. Därför kan Filip Stenström ha spelat sin sista match i MFF-tröjan.

För att han ska komma tillbaka och i så fall skriva ett nytt kontrakt tror jag att han både måste spela bra i Ängelholms FF och göra det på rätt sätt.

Filip Stenström gör alltid ett habilt och bra jobb, han kämpar och gör få misstag. Men för att på allvar konkurrera med de övriga ytterbackarna i Malmö FF måste han släppa loss fantasin. Dribbla, utmana, gå framåt och våga mycket mer.

Paradoxalt nog tror jag att det inte är att han gjort många misstag i MFF – för det har han absolut inte gjort – som hållit honom utanför startelvan utan att han inte vågat utsätta sig för risken att göra fler. Det räcker med att titta på hur Ricardinho spelade 2010 och 2011 och Miiko Albornoz spelade 2012 för att inse hur Malmö FF vill att en ytterback ska agera på planen.

 

 

 

Snart har Kroon ett A-kontrakt

Simon Kroon har blivit erbjuden ett A-kontrakt i Malmö FF.

Beslutet är taget. Nästa vecka ska Per Ågren träffa Simon Kroon och hans agent Innocent Okeke. Då ska det förhoppningsvis bli klart.

Med tanke på Simons utveckling i höstas och försäsongen hittills – det startade redan när han var lagets kanske bäste spelare när MFF för första gången på länge ställde upp med A-lagsspelare i Skånecupen – känns det som en rätt självklar uppgradering.

Simon Kroon skrev lärlingskontraktet samtidigt som Filip Helander. Det gick snabbare för Filip, men nu är Simon också redo.

Eftersom det verkar ta lite – eller mycket – tid för webben att lägga ut min nyhetstext om Kroon och lite mer MFF-anknytet klistrar jag in den här.

 

MALMÖ

Malmö FF vill satsa på Simon Kroon och har erbjudit honom ett A-kontrakt. Samtidigt närmar sig en utlåning av Filip Stenström.

2011 skrev MFF ett lärlingskontrakt med den 19-årige yttermittfältaren Simon Kroon som gäller även den här säsongen. Men hans utveckling i höstas och i år gör att klubben nu vill uppgradera hans status.

– Simon har blivit erbjuden ett A-kontrakt. Nästa vecka ska vi diskutera det med honom och hans agent, avslöjar Malmö FF:s sportchef Per Ågren.

När Per Ågren, Simon Kroon och agenten Innocent Okeke kommit överens om villkoren kan han lämna mellansteget lärling.

I matchen mot OB i fredags stod Simon Kroon över på grund av skada, men han har imponerat tidigare under försäsongen. Det gjorde han för övrigt redan före det första träningspasset eftersom han var den kanske allra bäste spelaren när MFF för första gången på länge matchade A-lagsspelare i inomhusturneringen Skånecupen. Simon Kroon skrev sitt lärlingskontrakt samtidigt som mittbacken Filip Helander, som redan fått sitt A-kontrakt.

Inför årets säsong fyllde dock MFF på med fem nya lärlingar i Sixten Mohlin, Pa Konate, Alexander Blomqvist, Petar Petrovic och Pawel Cibicki.

MFF jobbar fortfarande hårt på att låna ut högerbacken Filip Stenström.

– Vi pratar med honom och med ett par klubbar, säger Per Ågren och bekräftar att Brage är en av dem.

– Intresset från Brage kvarstår, i övrigt vill jag inte gå in på vilka lag som kan bli aktuella.

Påverkar timeouten av Miiko Albornoz bedömningen om Filip Stenström ska lånas ut?

– Det gör den inte. Deras karriärer lever olika liv och vi tycker att Filip för sin utveckling behöver komma till en klubb där han får spela någorlunda regelbundet, säger Per Ågren.

Mer Malmö FF-nytt:

Allt talar för att hemmamatchen mot GIF Sundsvall i Svenska cupen söndagen den 17 mars kommer att sändas i tv. Svt har rättigheterna till cupen och har redan aviserat att det är en av matcherna man vill satsa på. Om det blir en sändning av matchen i sin helhet eller om den kommer att varvas med andra matcher i omgången är ännu inte klart. Men en av anledningarna till att lägga den på Swedbank stadion är just att underlätta för tv.

 

 

Mycket mer om medlemsmötet

Har ni inte läst den redan, den sammanfattande texten om MFF:s årsmöte, kan ni göra det här.

Onödigt nämligen att skriva samma sak igen. Bättre med lite kompletterande grejer. Som:

Att Malmö FF:s kovändning att ge upp motståndet mot att sälja bästa tröjreklamplatsen för det man tyckte var ett underpris inte innebär att man kommer att sälja drösvis med små reklamplatser på dräkterna. Vi ska inte bli några julgranar som vd Per Nilsson uttryckte det.

Däremot får man äntligen in pengar. MFF ville ha 8-10 miljoner. När man inte fick det valde man att inte sälja alls eftersom man inte ville devalvera värdet. Nu var Per Nilsson öppen med att priset sänkts till 4-6 miljoner. Det borde man med facit i hand kommit på tidigare. Nu har man ju i ett par år istället för 4-6 fått noll…

På en medlemsfråga om MFF hade planer på att bolagisera svarade ordföranden Håkan Jeppsson att det inte fanns några sådana eftersom det funkar bra som det är.

Ett par andra medlemsfrågor:

Om MFF äger 75 procent av Stadion nu, varför ska den då heta Swedbank?

– Swedbank köpte namnet i tio år till en bra summa.

Var står MFF i frågan om övergång till höst/vår?

– Vi är inte klubben som driver det mest aktivt, däremot stöttar vi dem som gör det.

Kan inte MFF öppna restaurang 1910 vid bortamatcherna?

– Svaret blev något svävande. Man ska undersöka saken.

Borde inte informationen till de nya inflyttade, ofta unga, spelarna om Malmö och MFF vara bättre?

– Jo! En av medlemmarna och staketrävarna – Johan Erichs – har erbjudit sig att hjälpa till och det ser MFF mycket positivt på.

 

Själv fick jag dessutom en fråga via twitter som jag vidarebefordrade till Per Nilsson.

Finns det några planer på att ändra klubbstolsupplägget, många av dem står  ju tomma alla matcher utom mot HIF?

– Vi diskuterar att komplettera med ett billigare alternativ typ korv och bröd. Men det ska vara en tydlig skillnad mellan det och trerättersalternativet.

…………….

Håkan Jeppsson betonade att styrelsen inte ska vara operativ, de anställda ska sköta det sportsliga.

På styrelsen ligger framförallt fem saker:

1) Fastställa den övergripande inriktningen.

2) Maknadsföra MFF, vilket ska leda till ökade intäkter.

3) Bestämma de ekonomiska ramarna och budgeten.

4) Ha sista ordet i investeringar/avyttringar. Det vill säga man ska till exempel inte föreslå vilka spelare som ska köpas eller säljas. Men man ska säga ja eller nej till förslagen.

5) Fastställa organisationen.

……

Per Nilsson berättade att:

Biljettintäkterna slutade ungefär som beräknat och spelarförsäljningssidan gick rätt bra. Inte minst tack vare en viss Zlatan Ibrahimovic, som vid den senaste övergången genererade 5 nya miljoner och totalt nu gett MFF 120 miljoner.

Snett gick det däremot i budgeten för marknadsintäkter. Där hamnade MFF drygt 10 miljoner under den optimistiska kalkylen.

– Vi är bäst i Sverige- På tio i topp-listan finns två fotbollsföreningar, resten är ishockey och där är vi alltså bäst. Men vi hamnade 10 miljoner under det vi hade hoppats på,

Tack vare att Malmö FF ökat ägarandelen på Stadion till 75 procent kan man nu styra hyran. MFF räknar baklänges på hur mycket banken ska ha och varje år sänks skulden med 20 miljoner kronor. Det innebär också en räntebesparing på 700 000-800 000 kronor per år.

…….

Rikard Norling framhöll behovet av att strukturera yttermittfälts- och ytterbackspositionerna och kanske även innermittfältet.

Han gick igenom säsongen och fastnade bland annat för att bortaspelet länge var uselt (med en kulmination mot Örebro). Man väntade lite för länge med att vidta åtgärder och tappet borta mot Mjällby när en fantastisk förstahalvlek följdes av en usel andra och poängförlust via 2-2 var ett resultat av misstag som han tog på sig ansvaret för. Rikard konstaterade också att han inte var så stolt över de två sista matcherna.

– Även här var det mitt ansvar att vi inte nådde rätt nivå.

Norling påpekade också att den nödvändiga balansändringen och stabilitetsförbättringen som under hösten bland annat ledde till ett bättre bortaspel delvis var till priset av Wilton Figueiredo. Han fick sitta och Markus Halsti fick spela.

– Om vi ska fortsätta spela 4-4-2 och det ska vi är det viktigt att vissa saker förbättras. Att ha en offensiv central mittfältare är i vissa lägen väldigt vanskligt.

I internationella matcher, som MFF ju ska spela igen 2013, bränner det till ännu mer.

– När vi möter lag som Metalist och spelare som Samir i Dinamo Zagreb måste vi ibland gå ur vårt zonspel och spela mer man-man.

Efter mötet bekräftade Rikard Norling också att Tobias Malm och Filip Stenström på måndagen började träna med Landskrona BoIS. Eventuellt hamnar båda hos sin gamle tränare Jörgen Pettersson, Malm som har två år kvar på MFF-kontraktet som lån och Stenström, som har ett, kanske för gott. Men Ängelholms FF har också visat intresse för Filip Stenström.

Trelleborgs FF verkar uteslutet, dels av ekonomiska skäl (TFF har inte råd), dels av sportsliga. I MFF är man tydliga i att man vill att Tobias och Filip inte ska spela på en lägre nivå än superettan.

Ytterligare en Malmö FF-spelare kan vara på glid till Landskrona Bois. Egzon Sekiraca från u-leden som imponerat när han fått träna med A-laget men inte fick något lärlingskontrakt, är aktuell för BoIS. Men här finns även andra klubbar med i bilden.

………..

Fjärde mannen ut på medlemsmötet var MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist.

Här har jag redan skrivit det mesta – och lite till – i dessa två artiklar om MFF:s ungdomsverksamhet:

Om Engqvists syn på upplägget.

Och om skolverksamheten på Stadionområdet.

Läs gärna…

Det här blev ovanligt långt om ett odramatiskt medlemsmöte. Men vad fan. Allt som handlar om MFF är ju intressant.

 

 

Ett genrep med 21 spelare

Genrepet mot Kalmar FF gav MFF en del svar. Ett var att hur mycket man än byter går det inte att komma ifrån Mathias Ranégies massiva betydelse för förmågan att utnyttja chanserna.

MFF startade utan Ranégie och spelade ut Kalmar den första halvtimmen, sedan följde en lång period med riktigt dåligt spel och en bra sistakvart. Sett till starten och avslutningen och spelet borde MFF ha vunnit, sett till målchanserna förtjänade Kalmar oavgjort och utan Ranégies målhunger och nickförmåga hade det blivit förlust.

För det var först när Filip Stenström fick till ett inlägg från högerkanten som Mathias med mindre än tio minuter kvar att spela kunde spräcka MFF:s nolla.

Med tanke på vädret var det säkert extra stor chans att det var snö på bollen efter det höga inlägget, men med den kraft och timing Ranégie har i höjdspelet var det liksom inget snack. Så gör allsvenskans bäste avslutare!

Bara att hoppas att ingen klubb tycker att en 28-åring är värd de cirka 20 miljoner kronor som krävs för att Malmö FF ska behöva släppa honom. För det finns ingen annan spelare i truppen som är lika svår att ersätta.

Hur olika man kan se på ett genrep inför en allsvensk återstart var för övrigt matchen ett perfekt exempel på. MFF använde 21 spelare (Ricardinho var den ende som fick 90 minuter) och när Rikard Norling gjort tio byten hade kollegan Nanne Bergstrand bara hunnit med ett.

En fördel med Malmö FF:s byteskarusell var att flera spelare som hamnat långt utanför den allsvenska startelvediskussionen fick chansen att visa upp sig.

Efter att ha trampat vatten ett bra tag gjorde till exempel Dardan Rexhepi sin bästa insats på mycket länge när han fick chansen i den andra halvleken. Plötsligt visade han en iver och rörelse han inte varit i närheten av på länge.

Filip Helander och Filip Stenström gjorde också bra inhopp. Helander spelade stabilt och Stenström bäddade för målet och verkade trivas riktigt bra som höger yttermittfältare.

Det förändrar dock inget. Stenström kommer att lånas ut så fort MFF och han hittar en klubb som nappar – och som passar. Bra så, ett miljöbyte kan vara precis vad som behövs för att få fart på hans utveckling och det kan bli nyttigt även för MFF. Han har kontrakt även nästa år.

En utlåning närmar sig.

När jag pratade med Per Ågren bekräftade han att ett antal klubbar nu har hört av sig för att anmäla sitt intresse. Vilka ville han inte avslöja, bara att de finns i Sverige och att Trelleborgs FF inte är en av dem.

………..

Under matchen spreds för resten ryktet, på twitter bland annat, att Mjällbys Moestafa El Kabir fanns på Swedbank stadion. Så jag kollade givetvis även det med Ågren.

– Bra om han är här för att titta på trevlig fotboll, men det är inte som vår gäst, sa han.

Och la till:

– Om han eller någon annan kan bli aktuell beror väldigt mycket på vad som händer med den nuvarande truppen och vilka spelare vi i så fall kan behöva ersätta.

…………..

MFF och hörnor fortsätter att ha ett ganska svalt kärleksförhållande.

Tappade räkningen på hur många MFF fick mot Kalmar FF. Det kändes som 20. Två blev farliga, ingen gav mål.

Tittar man på hur mycket jobb MFF lägger ner för att bättra sig och vilka spelare man har att tillgå borde det ha lossnat för länge sedan. Hörnor är visserligen inte alls de stora målchanser folk fått för sig och det är ytterst få lag som gör mål på fler än var 20-25:e. Men MFF kunde väl åtminstone börja näta på en av 100!

 

 

Ta inget för givet i årets MFF

En av flera intressanta slutsatser det går att dra av MFF:s försäsong är att saker många tar för givet inte alls är så givna.

”Sanningar” som utmanas är till exempel.

Miiko Albornoz är vänsterback.

Och oavsett vilket är han ändå chanslös i konkurrensen med Ricardinho och Ulrich Vinzents.

18-årige Amin Nazari står på tillväxt.

Och oavsett vilket är han chanslös mot Ivo Pekalski, Simon Thern, Erik Friberg och Wilton Figueriedo i kampen om mitten.

Så är det ju – faktiskt – inte alls. Amin Nazari är inte i A-truppen för ett be om ursäkt. Ivo Pekalski är given, när han är frisk, Simon Thern och Erik Friberg är bra, men nya och Wilton Figueiredo är skadad, och kanske inte ens mittfältare utan anfallare. Man ska heller inte döma Amin Nazari efter fjorårets insatser som nödlösning på kanten utan efter den rapidsnabba utvecklingen han haft i år på träning och i match.

Miiko Albornoz har under försäsongen fått vikariera för Ulrich Vinzents och göra sitt fotbollslivs tre första matcher som högerback. Det gick bra redan från dag ett. På sikt blir han svår att hålla utanför elvan och han har redan bevisat att de som tyckte att det var fel att värva honom hade fel. Men det finns också spelare som hamnat längre från en plats i laget. Med både Vinzents och Albornoz före sig har Filip Stenströms väg till en A-lagsplats blivit ännu ett par långa mil längre.

Fast som Gunde Svan sa; inget är omöjligt och även om han hade fel kan saker hända.

I Filip Stenströms fall handlar det om kreativitet! I MFF ställs det helt andra krav på ytterbackarna än i många andra lag. Det säger en hel del att Filip ser mer bekväm ut när han spelar mittback. Där blir han tryggare, när det inte ställs riktigt samma höga krav på fantasin, att utmana och ta sig förbi och komma upp i banan och interagera med de mer offensiva spelarna. Om Filip Stenström ska ta en plats måste han koppla loss bromsen. Men det kanske han – också – kan.

Värva ingen mittback

Dags att inventera försvaret.

Många lobbar hårt för att Malmö FF ska köpa in en etablerad mittback för att ersätta Daniel Andersson och Yago Fernandez. Det håller jag inte med om.

Det finns andra positioner som de trots allt begränsade resurserna till förstärkningar hellre bör läggas på.

Om man ska plocka in en ny mittback i truppen – och det är inte säkert – bör det vara enligt modellen billig, ung och utvecklingsbar. Som testaren Linus Malmborg från Vasalund.

I år hade Malmö FF följande backar i truppen: Ulrich Vinzents, Jasmin Sudic, Daniel Andersson, Pontus Jansson, Markus Halsti, Yago Fernandez, Ricardinho, Filip Stenström, Tobias Malm och lärlingskontraktspelaren Filip Helander.

Sudic, Andersson, Jansson, Halsti, Fernandez och Helander är mittbackar.

Det ser ut att vara mer än nog. Men det väntar en uttunning.

Yago Fernandez lär inte få något nytt kontrakt när hans gamla löper ut efter den här säsongen.

Daniel Andersson tar steget till att bli assisterande tränare med särskilt ansvar för det defensiva spelet och ska bara vara backup.

Lägg till att Jasmin Sudic efter sina skadeproblem är ett i hög grad osäkert kort. Det går helt enkelt inte att blunda för.

Därför kan jag förstå dem som är oroliga. Men jag tror att de är det helt i onödan.

För det första var Pontus Jansson den enskilde spelare som tog de allra största kliven framåt i år. Han är en mittback och en naturlig ledargestalt att bygga på inte bara 2012 utan så länge han stannar i klubben.

För det andra är jag inte alls säker på att Daniel Andersson fasar ut den aktiva karriären direkt när han börjar som tränare.

Han är värd att få sluta när han fortfarande håller klassen och kan bli ihågkommen som en riktigt duktig spelare. Det finns gott om exempel på spelare som fortsatt ett år för länge i sitt klubblag eller landslaget och fått skit för det (de som är lite äldre än jag brukar plocka fram Prawitz Öberg som det bästa exemplet i MFF). Jag hoppas innerligen att Daniel inte blir en sådan och övergången till tränarrollen är en perfekt lösning för att undvika att det händer.

Fast jag skulle inte bli ett dugg förvånad om Daniel Andersson tvärtemot vad många tror blir bättre 2012 än 2011, och då får Norling och han själv svårt att peta honom. Kom ihåg att han hade ganska stora skadebekymmer under hösten med brutet revben och en dålig höft och spelade med smärtor och ett begränsat rörelsemönster. Han skulle själv aldrig framhålla det, eller ens erkänna det, men jag tror att när vi under hösten suttit på läktaren och sagt att han inte alltid hängt med i löpningar och vändningar har en av förklaringarna varit att han spelat skadad. Det extremt pressade spelschemat slår givetvis också extra hårt mot en spelare som både är veteran och skadad.

Nu vill jag se vad som händer när Daniel Andersson både får chansen att läka sina skador, bygga upp sin kropp och dessutom får chansen att stå över när spelschemat blir för späckat. Jag tror som sagt att han kommer att höja kapaciteten till 2010 års nivå och då skulle det bara vara dumt att värva en etablerad och dyr mittback som a) står ivägen för de egna talangerna, b) låser resurser som behövs bättre för att värva en kantspelare, en central mittfältare och kanske även en anfallare.

För talangerna finns.

Jasmin Sudic måste få chansen att visa att han klarar att komma tillbaka. Alla minns väl hur bra han var innan skadorna slog till.

Filip Helander är lika lovande som Pontus Jansson och Jasmin Sudic en gång var. Jag skulle inte tveka en sekund om att sätta in honom i laget före Yago Fernandez. Filip kan mycket väl bli en startspelare redan 2012.

Under i de egna leden finns Alexander Blomqvist, som är ungdomslandslagsspelare och en rejäl talang.

Med Daniel Andersson – och Markus Halsti – som backuplösningar är det bästa att satsa på Pontus, Jasmin, Filip och Alexander, som jag tycker bör få ett lärlingskontrakt.

Det finns dessutom ingen som helst anledning att drabbas av någon panik.

Vill man gardera sig redan nu kan testaren Linus Malmborg vara en lösning, annars kan man avvakta och se vad som händer med Jasmin Sudic. Det tar knappast mer än ett halvår innan vi vet hur det går med hans comeback den här gången. Om allt skiter sig med honom och/eller någon av de övriga, skador och försäljningar kan alltid hända, kan det möjligtvis behövas ett etablerat inköp. Men inte nu när det bara låser resurser och man inte vet om det behövs.

Medan andra tjatar om mittbackar tycker jag faktiskt att det ser sämre ut på ytterbackarna. Särskilt som jag inte är övertygad om att Malmö FF:s egen Gareth Bale Tobias Malm är ytterback eller yttermittfältare.

Då har Malmö FF i den nuvarande truppen Ulrich Vinzents, Ricardinho, Filip Stenström och Tobias Malm vilket är precis på gränsen med två spelare på varje position – Om Malm är back. Hans unika snabbhet kan göra sig ännu bättre ett steg upp.

Därför är det inte så konstigt att de tre övriga testarna i Malmö FF är kantspelare, särskilt inte som uppdelningen back-mittfältare på kanterna börjar bli något förlegad. Vissa spelare kan bara vara det ena, men det är inte fel att ha dem som inte har några problem med att byta position. Som Malm och testaren Ayanda Nkili. Eller byta kant. Jag tror och hoppas att Malmö FF kommer att göra klart med åtminstone någon av de som visat upp sig i truppen den senaste tiden. Det behövs vassare konkurrens, både till Vinzents och Ricardinho och Jiloan Hamad och Jimmy Durmaz.

Så medan många tjatar om att MFF ska värva centralt: en målvakt, en mittback, en central mittfältare säger jag satsa bredare. Ingen målvakt, ingen mittback, men en central mittfältare, en anfallare OCH PÅ KANTERNA.

 

 

 

 

Godkänt av superungt Malmö FF

Egentligen behöver man inte krångla till betygsättningen.

En seger i allsvenskan ger automatiskt godkänt, med tanke på alla spelarna som saknades och de både unga och orutinerade talangerna som fick ersätta höjs betyget dessutom ett rejält snäpp.
MFF gjorde det bra mot IFK Norrköping.
Och med tanke på förutsättningarna gjorde Filip Stenström, Simon Kroon, Tobias Malm och Omid Nazari det riktigt bra. De bidrog också till att MFF kunde lösa problem som uppkom under matchens gång. Jeffrey Aubynn fick lätt känning och fick bytas ut redan efter en halvlek för att inte äventyra något och Ivo Pekalski kunde bytas ut mot slutet trots att IFK Norrköping då kraftsamlade för att komma tillbaka in i matchen. Därmed fick till exempel debutanten Omid Nazaris inhopp faktiskt ganska stor betydelse för utgången.
Kul att se.
Kul också att höra att Rikard Norling inte bara snabbt lärt sig vad som finns i ungdomsleden utan även det gamla klassiska skånska utrycket krylla. Det kryllar av talanger konstaterade han och det är ju precis det det gör – i dubbel bemärkelse – i Malmö.
Glöm heller inte att de oetablerade talangernas framfart gynnades av de mer etablerades. Pontus Jansson, som också är ung, gjorde en kanonmatch i mittförsvaret. Hoppas att de som tvivlat på mig när jag sagt att det kommer at löna sig att satsa på att spela in honom i laget såg hans insats mot IFK Norrköping.
Att Ivo Pekalski gör stor skillnad när han kan vara med är det väl numera ingen som tvivlar på. Med Ivo är MFF ett mycket bättre lag och jag hoppas och tror att hans medverkan även kommer att vara den faktor som lyfter Wilton Figueiredo till rätt nivå. Det lär nämligen behövas.
Men samtidigt som det gäller att försöka hitta positiva saker när det går åt helsicke, måste man också vara beredd att inte låta segern och det berättigade berömmet till de unga ersättarna skymma att allt inte var bra.
Egentligen var det en ganska dålig match. IFK Norrköping är inget bra lag, det här var den tionde raka matchen utan seger. I takt med att hettan och tröttheten tog ut sin rätt dog dessutom Malmö FF:s spel. Andra halvleken var riktigt trög och alla tog inte jobbet.
Därför är det fel att göra talangerna otjänsten att tro att de permanent kan ersätta de etablerade. De är en fantastisk, men tillfällig, backup, och det är bra nog.

Jag kan heller inte finna någon som helst tendens till att de inte själva är högst medvetna om den saken.

Filip Stenström var hur glad som helst över att ha fått debutera från start. Och över att ha känslan av att Rikard Norling tror mer på honom än Rollle Nilsson gjorde. Det räcker – ett tag.

Omid Nazari var hur glad som helst över att ha fått göra allsvensk debut. Och över atttills vidare vara hemkallad från utlåningen till superettan och Ängelholms FF. Nu är det två veckor sedan han senast tränade med ÄFF, skönt eftersom det är i MFF han vill vara och slå igenom, helst tillsammans med brorsan Amin. Det räcker – ett tag.
MFF ska satsa på sina talanger, det är självklart. Men lika givet är att man måste få göra det steg för steg,

I ytterligare ett bra tag kommer det därför att krävas en betydligt friskare och mindre avstängningsdrabbad trupp.  Helst dessutom ett par påfyllningar utifrån.

Det innebär dock inte att det finns anledning till någon panik inför Champions league-kvalet mot Torshavn. IFK Norrköping är inte bra, men mycket bättre än det färöiska laget. Torshavn är inte i närheten av att ha en spelare som Astrit Ajdarevic.

Förra säsongen mötte Kalmar FF ett lag från Färöarna och vann båda matcherna. Förra säsongen möttte även BK Häcken ett lag från Färöarna och vann båda matcherna. Det gör MFF också – oavsett om man får ställa upp med ett superungt eller bara ungt lag.

 

MFF yngre än Elfsborg

Träningsmatchen mot Elfsborg är inte en match som MFF direkt står upp och jublar över. Den ligger fel i tiden.

Därför blir det ett väldigt ungt lag – titta bara på truppen på MFF:s hemsida.

Ett av tidernas yngsta A-lag i en pimpad U21-match kan man säga. I alla fall ur MFF-synvinkel.

För Elfsborg, som propsat på att spela matchen, resonerar lite annorlunda. Covic, Christiansen, Andreas Klarström, Johan Karlsson, Andreas Augustsson, Daniel Mobaeck, Martin Andersson, Ishizaki, Lasse Nilsson, Keene, Elm, Jawo med flera. Alla är de med i truppen Magnus Haglund tagit ut.

Vill man går det att etikettera matchen som MFF U21 mot Elfsborg A.

Det ska bli väldigt intressant att se hur gräddan från MFF:s ungdomstrupper förstärkt med Alex Nilsson och Dajan Garaca från A-truppen och den utlånade trion Filip Stenström, Hicham Ali och Omid Nazari klarar sig med det tuffa motståndet.

LB07 (Stenström) och Ängelholms FF (Nazari) var för resten inte så glada över att MFF kallade tillbaka spelarna till den här matchen. LB07 spelar borta i division 1 på måndagen och Ängelholm har derby i superettan mot Landskrona Bois. Men 24-timmarsregeln ger MFF full rätt att göra det och när jag pratade med Per Ågren på söndagsträningen var han stenklar. Visst är det lite olyckligt, men de är Malmö FF:s spelare och Rikard Norling vill naturligtvis ta chansen att direkt ta sig en titt på dem.

Bara att tugga i sig för LB07 och Ängelholms FF.

FC Rosengård då, dit Hicham Ali är utlånad?

Jo FC Rosengård spelade redan på söndagen och Hicham var med de första 73 minuterna. Jag var ute på Rosengårds IP och såg FCR besegra FC Trollhättan med 5-2. Om det var Hichams genrep inför Elfsborgsmatchen var det inte speciellt lyckat. Han hade det tufft.

Synd för resten att Amin Nazari är fotskadad. Det hade varit riktigt kul att se ett innermittfält med Omid Nazari och Amin Nazari.

 

Stenström in direkt

MFF-lånet Filip Stenström gör debut direkt i LB07.

När LB07 på lördagseftermiddagen (16.00) möter Skövde AIK i division 1 går Filip in som högerback i startelvan.

Han har tränat med LB07 hela veckan, är spelklar och beredd. Måste kännas skönt för den 20-årige backen att äntligen få speltid på hyfsat hög nivå. Förhoppningsvis kan det göra honom mer konkurrenskraftig även i MFF-truppen.

Det är ju ett faktum att ingen annan A-truppspelare hamnat längre från de elva, eller 16, än just han. Ändå har han kämpat på med bra humör och utan gnäll.

Pratade precis med LB07-tränaren Erol Bekir.

Att det är som högerback Stenström går in motiverade han på två sätt:

1) Det är där behovet är störst. Egentligen akut.

2) Man har redan fått stuva om i mitten med korta mittbackar. Med Filip som mittback hade det blivit två korta sådana, vilket är en för mycket. Inte minst för att lagen i ettan ofta slår in långa bollar mot försvaret.

Stor skillnad på utlåningarna av målvakten Dejan Garaca och Filip Stenström för resten.

Stenström går in på direkten.

Garaca-lånet kom av sig innan det startat. I och med Johan Dahlins skada registrerade MFF tillbaka Garaca  och han har fått koncentrera sig helt och hållet på himmelsblått. Dejan har inte gjort en enda träning med LB07 sedan seriespelet inleddes.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.