Fokus på prestationen, inte traditionen

På sju försök har Malmö FF aldrig vunnit borta mot Mjällby AIF. Ingen bra statistik och det är svårt att bortse från den.

Men siffrorna går att tolka på fler än ett sätt. Sex av de sju matcherna har nämligen slutat oavgjort. Lika väl som man kan säga att MFF troget tappar poäng på Strandvallen går det alltså att dra till med att det i stort sett alltid blir kryss.

Och hade Mjällby varit ett storlag borde det egentligen med Hälleviksögon hetat att man har väldigt svårt att slå MFF på hemmaplan.

För tänk om MFF hemma i Malmö bara vunnit en match av sju mot ett visst motståndarlag i Allsvenskan – vilket gnäll det hade gett upphov till!

Nu tror jag istället att Mjällby AIF är rätt stolta över sin statistik mot MFF.

Vilket säger en del om skillnaden på kraven på de två lagen och ambitionerna.

Slut på filosofiska hörnan och över till verkligheten.

Det står nämligen rätt mycket på spel.

Om MFF vinner går laget loss med en fempoängsledning i täten av tabellen. Följer MFF sedan även upp med att besegra AIK och Elfsborg i de två matcherna som väntar efter Mjällbyresan ser det närmast rysligt bra ut när Allsvenskan tar uppehåll för VM. Det hade dessutom gett en stor trygghet när man ska börja Champions league-kvala.

Åge Hareide har naturligtvis rätt när han betonar att negativa sviter ofta hålls igång när de börjar äta sig in i spelarnas och ledarnas huvuden.

Håll fokus på prestationen och tänk inte på hur det brukar gå på Strandvallen.

Tror dessutom att ju mindre MFF-spelarna tänker på att Mjällby AIF i år verkar lite sämre än de senaste åren desto bättre.

Mjällby kommer att vara bra.

Det gäller för MFF att prestera bättre.

De två senaste åren har för övrigt matcherna båda gångerna slutat 2-2. På två helt olika sätt.

2012 dominerade MFF fullständigt i första halvlek och tog ledningen med 2-0. Men tanke på spel och chanser kunde det varit 4-0 eller 5-0. I den andra halvleken tappade MFF totalt och släppte in två mål av Erton Fejzullahu.

2013 tog domaren Michael Lerjéus över huvudrollen och förvandlade matchen till en orgie i slumpartade händelser där resultatet kunde blivit i stort sett precis vad som helst.

Efter matchen var alla jag pratade med i MFF upprörda och samtliga jag pratade med i Mjällby lika arga. Alla hittade massvis med fel som missgynnade det egna laget och alla hade rätt.

Om sviten med de många oavgjorda matcherna klarade att överleva två så vitt skilda och märkliga matcher känns det nästan som den är närmast omöjlig att avliva.

Å andra sidan kan det ju vara den sega och för MFF sura svitens dödsryckningar.

Två saker gör – i alla fall för mig – matchen extra spännande och lockande:

1) Matias Concha startar på högerbacken.

2) Amin Nazari startar på mitten.

Ett positivt utfall för båda hade lyft hela laget!

Svårt också att hitta två spelare mer värda att få en framgång.

Matias Concha har utan att gnälla ett enda ögonblick accepterat sin roll som backup och rutinerad mentor för talangerna, inte minst i U21.

Nu är han den naturlige ersättaren för Miiko Albornoz. Sedan han fick reda på det har han visat en härlig attityd och lyft prestationen. Det är faktiskt på tiden att han får spela.

Amin Nazari har jag tjatat rätt mycket om, det är bara att scrolla nedåt för att se att jag gillar att se honom i laget.

Extra kul givetvis också att han startade  färden mot att vara en allvarlig konkurrent om en plats i startelvan som femåring i MFF:s fotbollsskola.

Utvecklingen i år har varit strålande och när Åge Hareide skulle prata lite om honom var det framförallt två aspekter han framhöll.

1) Tålamodet.

– Jag är mycket imponerad av Amins tålamod och sätt att jobba på. Han har en ärlig vilja att arbeta för att bli bättre och frågar ofta vad han kan göra. I en klubb som Malmö FF är det extra svårt att ha tålamodet eftersom konkurrensen är så tuff och man får vänta längre. En talang måste därför välja om han ska ge sig själv den tiden det tar.

2) Att MFF måste bli noggrannare vid utlåningar.

– I en Superettanklubb får du mycket speltid, men inte samma träningskvalitet som om du stannar.

– Samarbetet mellan klubben som lånar ut och klubben som tar emot måste vara närmast perfekt. Man måste ha en plan med just den utlåningen. Det har vi nu med Pa Konate och Benjamin Fadi. De måste se att vi följer dem och ska helst spela på en position där de utvecklas.

I Amin Nazaris fall, inte ytterback som i Assyriska.

……………………………………….

Miiko Albornoz är för övrigt rätt nära en VM-plats nu.

De 30 i preliminärtruppen är nere på 27 och han är kvar.

Den 2 juni ska fyra spelare till bort, men en av dem är målvakt så Miiko ska slå ut tre utespelare…

 

MFF måste förstärka truppen

Hur många anfallare har MFF egentligen?

Fredagen den 21 februari blev den frågan plötsligt rätt akut.

Först kom Fotbollskanalen med nyheten att Magnus Eriksson är på väg till Rubin Kazan.

MFF kommer även att låna ut Benjamin Fadi till IFK Värnamo i superettan och när jag precis pratade med Daniel Andersson berättade han att det i stort sett är klart att Petter Thelin lånas ut till Skellefteå FF i division 1 norra.

Magnus Eriksson var Allsvenskans poängkung och det var ingen slump. Vi pratar om en mycket duktig anfallare och en nyckelspelare i truppen. Malmö FF säger inte ett ljud om ryktena, men det är lika bra att döda allt hopp direkt. Rubin Kazan-intresset är på allvar, klubben har pengar att betala det MFF begär och Magnus Eriksson kommer att lämna truppen. På förmiddagsträningen idag började redan förberedelserna för en måndagsmatch mot Mjällby AIF utan honom. Guillermo Molins spelade på topp tillsammans med Markus Rosenberg.

Att tappa Magnus Eriksson är en förlust som svider.

Benjamin Fadi och Petter Thelin är däremot i hög grad planerade affärer.

MFF har länge letat efter en ny klubb att låna ut Thelin till. Ifjor var det ju LB07, nu blir det Skellefteå FF närmare hans gamla hemtrakter. Jag tror inte att vi får se Petter mer i MFF-tröjan.

Benjamin Fadi behöver spela matcher för att få loss sin potential. Innan dess kan han inte matchas i ett lag som ska försvara ett SM-guld. Speltid får han förhoppningsvis i IFK Värnamo och MFF har garderat sig med en kort utlåningstid. Den går ut till sommaren.

Därmed är svaret på frågan hur många anfallare MFF har två, tre eller fyra.

Markus Rosenberg är självskriven

Efter hösten 2013 är Guillermo Molins lika given bredvid honom.

Pawel Cibicki flyttades upp som yttermittfältare, men är anfallare.

Emil Forsberg är yttermittfältare, men kan i nödfall användas som anfallare.

Den i särklass viktigaste frågan är dock:

Hur många anfallare behöver MFF?

Svaret är fler än idag.

Om – i praktiken är det lika bra att skriva när – Magnus Eriksson lämnar måste MFF ut och värva.

Det vet Malmö FF-ledningen.

Jag pressade Daniel Andersson lite genom att ställa frågan om det blir nyförvärv om Magnus försvinner. Givetvis höll han fast vid policyn att inte kommentera rykten, eller uttala sig om förhandlingar. Men han gick med på att svara på den hypotetiska frågan.

– Jag säger inget om det är aktuellt eller inte. Men om det skulle hända måste vi rimligtvis ha en ersättare.

Klara besked. Men än betydelsefullare var att Daniel inte tvekade en sekund i en viktig policyfråga. Många gånger har MFF och andra svenska klubbar mest letat ersättare bland spelare vars kontrakt gått ut och varit väldigt restrektiva med att gå in och värva av allsvenska konkurrenter.

I jakten på en trupp som ska klara både Allsvenskan, Champions league-kval och Svenska cupen gäller det inte.

Behöver MFF värva kontrakterade spelare så gör man det.

Och det gäller även om klubben spelaren har kontrakt med är en allsvensk konkurrent.

Där var MFF:s sportchef väldigt tydlig.

Det tycker jag är bra. Ska Sverige få fram lag som kan hävda sig hyfsat internationellt måste de bästa mest resursstarka lagen kunna ta de lite mindre klubbarnas bästa spelare. Jag tycker till exempel att Malmö FF för länge sedan borde köpt loss Melker Hallberg från Kalmar FF.

Tror också att man ska tolka att MFF fullföljer utlåningarna av Benjamin Fadi och Petter Thelin som något mycket positivt.

Det typiskt mellanmjölksmässiga vore ju att säga att har vi tunt med anfallare får vi satsa på de vi har och göra det bästa möjliga av det. Gefle hade gjort det. Nu känns det lite mer kaxigt Malmöitiskt. I själva verket är ju utlåningarna till för att göra plats i truppen för nyförvärv som kan prestera redan 2014. Fadi och Thelin kan inte ersätta Magnus Eriksson. Då gäller det att skaffa spelare som kan det.

Ska man inte satsa på unga talangfulla spelare då? Jo visst, men det gör man ju. Pawel Cibicki är kvar och med i konkurrensen.

För att till sist sätta saker i lite perspektiv vill jag bara påepka att:

Markus Rosenberg och Magnus Eriksson hade varit Allsvenskans bästa anfallsspar 2014.

Men grejen är ju att det är Markus Rosenberg och Guillermo Molins också!

Och Markus börjar varva upp. Stannade kvar och såg ett litet gäng gnugga avslut efter den ordinarie träningen. Tendensen var tydlig. Rosenberg satte nästan allt och hela tiden mer än de övriga. Lika klart blev det när man bytte till att avsluta med fel fot. Då satte han allt.

 

 

 

Dardan också med i U21-landslaget

Letade ett tag efter Dardan Rexhepi på dagens MFF-träning.

Det var inte mycket lönt. Efter ett återbud är han också uttagen till U21-landslaget och därmed saknas just nu fem spelare på MFF-träningarna av det skälet.

Sedan tidigare var ju även Simon Thern, Simon Kroon, Filip Helander och Pa Konate uttagna till det U21-landslag som laddar för EM-kval mot Polen i Krakow den 12 oktober.

Snart tunnas det ut lite mer. Markus Halsti var med på Hästhagens IP idag, men åker snart iväg med det finska A-landslaget.  A-truppspelarna Sixten Mohlin och Erdal Rakip plus Mirza Halvadzic från ungdomsleden laddar dessutom för U17-VM i Dubai dit de åker i helgen.

Första VM-matchen, mot Irak, spelas sedan den 19 oktober.

– Men det är 37 grader varmt där nere så det gäller att vara på plats lite innan för att förbereda sig, konstaterade Erdal Rakip när han samlade in bollarna efter träningen.

Nästa gång MFF-truppen är på Hästhagens IP blir på fredan klockan 12.00 då det är träningsmatch mot FC Nordsjälland.

På torsdagen tränar man som vanligt, men det passet är flyttat till plan 6 på Stadionområdet.

Pawel Cibicki stod över onsdagsträningen.

– En lättare skadekänning, men ingen fara, berättade Rikard Norling.

……………………………………………..

Det känns för resten allt roligare att titta på Benjamin Fadis insatser på träningarna.

Efter en inledning i Malmö FF då det såg initiativlöst och rätt trögt ut för honom har det tänt till. Både i spelet och i avslutningarna, som inte alls var bra tidigare.

Nu börjar han visa vad han kan och det har ju även sett bättre ut i U21-matcherna. Känns helt klart som det är läge att ge honom ett hyfsat långt inhopp mot Nordsjälland för att stämma av om det goda intrycket står sig även i A-lagssammanhang.

………………………………………………..

Glömde lägga upp den här bilden i söndags.

Beviset på att jag på något sätt lyckades hitta snö på Hisingen även om det var en rätt varm eftermiddag.

SnöOle

 

 

 

Dahlin OCH Mohlin imponerade

Om Johan Dahlins comeback och U21-matchen kan ni läsa här.

Tänkte bara lägga till ett par intryck:

…att Johan Dahlin gjorde ett säkert intryck i målet. Han är både fysiskt, mentalt och formmässigt redo att ta upp kampen med Robin Olsen.

…att det ska vara så svårt för MFF att göra mål. Första 45 dominerade man totalt, men det räckte bara till 1-0 – på straff (Benjamin Fadi). Öster skulle aldrig fått chansen att ta sig in i matchen igen.

…att Simpn Kroon och Emil Forsberg hade ett rejält övertag mot Österförsvaret och hela tiden tog sig förbi. Alldeles för ofta blev det dock en dribbling för mycket (Forsberg) eller ett onödigt extra stopp efter ett fartfyllt ryck som redan fört honom förbi backarna (Kroon).

…………………………………….

Såg en bit av Sveriges 1-0-seger över Schweiz i inledningsmatchen i U17-EM.

Där var det en annan målvakt från MFF:s seniortrupp som imponerade!

Sixten Mohlin gjorde en kanoninsats i målet och det var ingen slump att han höll nollan. Inte bara han utan även de två andra uttagna MFF-spelarna fanns för övrigt med i startelvan.

Erdal Rakip och Mirza Halvadzic gjorde också starka insatser. Men Sixten var bäst.

Nästa match för Sverige spelas på onsdag mot Österrike, som föll med 0-1 mot värdnationen Slovakien i premiären. Sedan avslutas fyrlagsgruppen med matcher på lördag den 11 maj.

De sex bästa lagen i EM går vidare till U17-VM i Förenade Arabemiraten 17 oktober-8 november.

 

En 0-0-match värd att titta på

Det är skillnad på 0-0.

Eller för att uttrycka det mer korrekt, det är skillnad på 0-0-matcher.

Vissa är bedövande trista, uselt spelade och lämnar mest en bitter eftersmak i minnet. Som Sverige-Irland på fredagskvällen.

Vissa är betydligt bättre.

Det tog inte BK Häcken mer än sju-åtta minuter att bjuda åskådarna på Limhamns IP på betydligt mer än tv-tittarna fick uppleva på 90 minuter i landskampen.

Tio minuter in på matchen kom MFF också igång, jämnade ut spelet och sedan var det två lag som visade att det finns all anledning att se fram mot Allsvenskan med spänd förväntan.

Det blev visserligen inga mål, men det kom ribbskott, stolpskott och öppna lägen.

Att MFF som saknade ett halvdussin kandidater till startelvan i 80 minuter var väl så bra som Häcken som hade ett betydligt mer ordinarie manskap var dessutom ett bra tecken.

För jag håller inte alls med dem som tror att Häcken sprattlat färdigt i den absoluta toppen i klubblags-Sverige.

BK Häcken är en guldkandidat även 2013!

Det är MFF också.

Med en bra start.

Just det där med starten är viktigt. Årets Malmö FF är nämligen extremt ungt. Mot slutet av matchen var man nere på en medelålder på 21 år. Med rätt flyt kan det föda fram en entusiasm och glöd som blir oerhört svårstoppad för motståndarna.

Med rätt understöd och vassa insatser från de äldre spelarna som trots allt finns i truppen kan det sedan bära hur högt som helst.

Med inledande motgångar kan det sluta i ett magplask mitt i tabellen.

Potentialen för något bra och en stark start finns i alla fall. Det har försäsongen visat och innan alla bytena i båda lagen tog död på kvalitén genrepade Malmö FF med en av de allra bästa insatserna under vintern. Vår vägrar jag skriva innan det synts till någon sådan…

Eftersom så många var borta blev matchen också ett test och en chans för den unga trion Alex Blomqvist, Amin Nazari och Benjamin Fadi.

Alla gjorde det bra. Alex visade att MFF har Sveriges bästa mittbackskonkurrens, Amin att han är en mycket klok spelare som bidrar till att de som spelar runt honom kan glänsa och Benjamin är ett kraftpaket.

Men det fanns ännu bättre spelare. Två gånger Erik tyckte jag var allra vassast.

Erik Friberg gjorde det mesta rätt och har växt fram som den ende givne spelaren på mittmittfältet och Erik Johansson gjorde en härlig insats. Johansson tog initiativ och klev upp i banan samtidigt som han visade att han är bra i BÅDA straffområdena.

Vill inte utlova för mycket, men det känns redan som om Malmö FF även är på god väg att starkt förbättra spelet på defensiva, men framförallt offensiva, hörnor – och frisparkar. Egentligen skulle jag vilja ställa mig upp och skrika äntligen. Men luttrad som jag ändå är väntar jag ett tag till. Hoppet har i alla fall verkligen vaknat. Och här är de två Erik-arna i hög grad med och visar vägen.

Jag gillade också att se Emil Forsbergs insats. Plus Magnus Erikssons slit. MFF har värvat riktigt bra i år.

………………………………………………….

Vill redan nu lufta en undran som jag tänker återkomma till senare.

Vädret har varit vidrigt och våren sen. Alla längtar vi till något annat. Men kan det vara så att årets försäsong gjort Malmö FF till ett bättre konstgräslag?

Limhamns IP-planen har suddat ut en del tveksamheter hos flera i och kring truppen och MFF:s sätt att spela borde faktiskt passa riktigt bra på konstgräs.

Nu har man tvingats till en ”konstgräs-försäsong”.

Blir MFF bättre på plast blir MFF också automatiskt ett bättre bortalag. Och rent statistiskt var det framförallt Malmö FF:s usla bortafacit som stoppade laget från att vinna SM-guld 2011 och 2012….

 

 

 

 

Gräset värsta problemet för MFF

Landslagsuppdrag och skador har tunnat ut MFF-truppen rejält inför lördagens genrep mot Häcken.

Det är till och med så att U19-spelarna som normalt sett skulle lyfts upp till avbytare också är iväg på landslagsuppdrag.

Alex Blomqvist, Amin Nazari och Benjamin Fadi i centrallinjen, Emil Kjellker och Jonathan Ekendahl på bänken – det hade ingen gissat i den sista matchen inför den allsvenska starten.

Klart att det kännts bättre om alla varit hemma och friska.

Men det är – faktiskt – ingen panik.

För det första köper jag Rikard Norlings påpekande att det slagit hårdare om MFF inte redan spelat tre cupmatcher.

För det andra ger det ett lyft både till spelarna och klubben när landslagen kallar.

För det tredje ger den massiva frånvaron relativt få effekter i startelvan!

Åtminstone om man jämför med senast.

Alex Blomqvist ersätter Filip Helander, Amin Nazari tar Ivo Pekalskis plats och Benjamin Fadi spelar istället för Dardan Rexhepi. Annars är det samma lag som i 4-1-segermatchen i cupen mot GIF Sundsvall.

Därför finns det ingen anledning att överdramatisera frånvaron och effekten den kan få i förberedelserna. Det känns heller inte precis som om Rikard Norling behöver matchen mot BK Häcken för att hitta rätt lag i premiären.

Ska man leta problem tycker jag att det är betydligt värre att även den här matchen måste spelas på Limhamns IP.

Konstgräsplanen är oändligt mycket bättre än de som finns på Stadionområdet och Malmö IP. Men det hjälper inte.

MFF har haft en riktigt bra försäsong rent förberedelsemässigt.

Floridalägret var en perfekt start och det nya cupupplägget har gett tre nyttiga tävlingsmatcher. Felet är bara att de övriga allsvenska lagen också har spelat i cupen, många av dem dessutom utan att åka ut!

Och jag kan inte låta bli att vara rejält orolig över att MFF om lite mer än en vecka ska spela allsvensk premiär på en plan man hittills fått nöja sig med att se från läktaren.

Och jag blir ännu mer orolig när jag ser bilderna på planen och inser att den troligen fortfarande kommer att vara usel när det är dags för match.

MFF har ett spelsätt som gör sig bäst på bra underlag.

MFF är ett lag som de senaste åren presterat väldigt mycket bättre i den trygga hemmaborgen Swedbank stadion än på bortaplan.

Då är det inget litet bekymmer att Malmö FF inför den allsvenska premiären har en plan som a) inte kommer att tillåta en enda förberedande träning, b) troligen ändå lär vara usel.

De som tycker att Malmö FF inte påverkas av att spela på en kass plan rekommenderar jag att studera videoupptagningen från Östermatchen.

Det är heller inte bara på Swedbank stadion MFF inte lyckas komma till på gräs.

Nästa vecka hoppas man kunna lägga in en par sådana pass, nånstans, nångång – om vädret och Fritid Malmö tillåter.

Det är ett värre problem än landslagsuppdrag.

Här kan ni läsa texten i Skånskan inför Häcken-matchen.

………………………

På tal om gräsförberedelser.

Häcken startar årets allsvenska med ett derby mot IFK Göteborg på Nya Ullevi.

Häcken är hemmalag – det har betydelse. Häcken har nämligen fått klartecken att komma in och träna två gånger på mattan som förberedelse. Det har INTE IFK Göteborg. Så kan det också gå…

 

Ett bra beslut att flytta matchen

Vi som var på plats när MFF mötte Öster den 2 mars tycker nog alla att det var ett bra beslut av MFF att flytta matchen mot GIF Sundsvall till Limhamns IP.

Planen höll inte måttet och försämrade radikalt möjligheterna att spela fotboll, vilket missgynnade MFF mest.

Jämrför gärna med träningsmatchen mot OB i Limhamn då Malmö FF spelade riktigt bra, på en konstgräsplan som är oerhört mycket bättre än den som ligger på Malmö IP (och även på planerna på Stadionområdet).

Balkongmatta mot en dyr fin persisk drog Rikard Norling till med när jag bad honom jämföra Malmö IP och Limhamns IP.

Efter den envisa kylan har Stadions plan snarast blivit sämre och Swedbank Stadion-planen är inte heller bra. Därför var det nog till slut ett ganska lätt beslut att välja bort både Swedbank Stadion och alternativen Malmö Stadion och Malmö IP.

Det innebär inte att Limhamns-alternativet är perfekt. När det kom 1 307 åskådare mot OB var det tufft med parkering och ännu tuffare med köerna till insläppet. Med extraläktare ska det gå att plocka in 2 900 åskådare den här gången. Med tanke på att matchen mot OB var en träningsmatch på en fredagseftermiddag och det här är en avgörande tävlingsmatch i Svenska cupen kommer det troligen att bli fullt. Därför finns det egentligen bara ett gott råd inför matchen. Kom i tid! Och med det menar jag inte det en normal malmöitisk åskådare tror är att vara ute i god tid.

Många kommer nog  att känna igen extraläktaren. Det är samma som Malmö FF-åskådarna tidigare stått på på Heleneholms IP (stadslagsmatchen), Kulladals IP och konstgräsplanen på Stadionområdet.

………………………

Det var inte flytten av matchen från söndag till lördag som omöjliggjorde Benjamin Fadis medverkan Den var omöjlig redan från början.

Inser det fullt ut efter att ha pratat med Per Ågren.

Många har tyckt att det var dåligt av SvFF att inte kunna fixa övergången från det att Benjamin fyllt år på lördagen till matchen på söndagen. Och det håller jag med om, men SvFF är den sista instansen av fem.

Följande steg ska passeras, och inget får påbörjas förrän Fadi fyllt 18:

1) Migrationsverket

2) Riksidrottsförbundet.

3) Fadis tidigare klubb i Ghana.

4) Ghanas fotbollförbund.

5) SvFF.

Det är först sedan 1 och 2 behandlat ärendet och licensen gått från 3 till 5 som allt är klart.

Per Ågren lade dessutom – i alla fall delvis på allvar – till att ingen på något av de fem ställena väl nånsin jobbat en lördag eller söndag.

Det kommer nog att ta ett par dagar till….

……………………

Intressant för resten att planen på Malmö IP som MFF – och många andra – totalt dömer ut är den som LdB FC Malmö ska spela i Champions league mot Lyon på den 28 mars. Med Malmö Stadion som backupalternativ.

Men det blir snart mycket bättre. Både för LdB och MFF.

Sent i höst grävs planen på Malmö IP upp och ersätts av en ny modern konstgräsplan minst lika bra som den på Limhamn. Dessutom läggs värme under.

Det får man absolut inte glömma bort när man diskuterar konsekvenserna av årets ovanligt kalla senvinter.

Malmö IP-planen byggs om från cirka november 2013 till april 2014 så nästa vinter kan det bli samma problem. Men från och med hösten 2014 kommer det att finnas en arena som BÅDE bjuder på en bra konstgräsplan och hyfsad läktarkapacitet som alternativ till Swedbank stadion.

Därför finns det ingen anledning att gripas av panik.

Mer om Malmö IP-ombyggnaden och andra konstgräsbyggen i Malmö kan ni läsa här.

 

 

Malmö FF är ett 4-4-2-lag

Också ett sätt att fira en 103-årsdag.

Med fel resultat, fel spelsystem och fel tröjor!

Så går det att sammanfatta MFF:s 0-2-förlust mot FC Nordsjälland på Farum Park.

Men det är – åtminstone delvis – en illusion. Framförallt för att MFF är ett 4-4-2-lag.

Det gäller i cupen mot Öster i årets första tävlingsmatch nästa helg och det gäller i allsvenskan.

4-5-1 eller 4-2-3-1 är ett undantagssystem som MFF inte tränat på eller någonsin passat för.

Att MFF inte ställde upp med renodlade anfallare mot Nordsjälland berodde på två saker:

1) I vissa internationella cupmatcher, alldeles särskilt mot bra och bollskickliga lag på bortaplan kan det vara bra med en plan b. För att täta och få med sig ett resultat att fixa till hemma.

2) Tre av fem anfallare var skadade och de två som var tillgängliga skulle räcka till för två matcher: MFF A-Nordsjälland följdes omedelbart av MFF U21-Nordsjälland. Så när Tokelo Rantie, Magnus Eriksson och Benjamin Fadi var borta blev det ett utmärkt tillfälle att testa något som kan vara bra för framtida bruk.

Därför blev utflykten till Farum mindre ett genrep inför cupen eller ett forum för slutsatser om chanserna i allsvenskan än ett test på hur MFF klarar att spela på ett sätt man normalt inte ska göra.

I 45 minuter gick det rätt bra. Det stod 0-0. Sedan kom ett tidigt baklängsmål i den andra halvleken och det blev omedelbart sämre.

Men även om duktiga fotbollsspelare ska kunna anpassa sig är det inte bara att slå av och på en knapp. Simon Thern sa något klokt efter matchen när han påpekade att man kom till spel med cirka en kvarts träning på att spela med en anfallare.

Så egentligen är det fel på många sätt att dra omfattande slutsatser från 0-2-förlusten.

För det första ska Malmö FF nästan utan undantag spela 4-4-2.

För det andra kommer man att träna betydligt mer på det nya inför undantagsmatcherna.

För det tredje var det en träningsmatch.

Men det bör definitivt påpekas att FC Nordsjälland är ett bra lag som var närmare 3-0 än MFF 2-1. FCN är försvarande danska mästare, tvåa i den halvtidspausade tabellen och har klasspelare som Nicolai Stokholm och Jores Okore.

Efter att ha sett MFF mot OB och FCN är det bara att konstatera att MFF fått väldigt tufft mot FCN även med 4-4-2. Så var det inte med OB.

En annan viktig lärdom från matchen var att MFF inte har råd med tre skador på anfallssidan.

Matchen spelades alltså på MFF:s födelsedag.

Det brukar numera inte gå så bra. Förra året blev det 1-2 mot OB. Nu alltså 0-2 mot Nordsjälland med ett lag skrudat i de smalspåriga rödvitrandiga tröjorna som många av medlemmarna avskyr.

Jo jag vet, Nordsjälland spelade i turkost och just nu har Malmö FF inte något annat tillgängligt matchställ. Men det ska bli väldigt skönt att snart slippa se de där barbershoptröjorna…

Annars blev upptakten på MFF:s 103-årsdag riktigt bra och välregisserad.

Bengt Madsen höll ett inspirerat tal vid bildandeplatsen på parkeringen bredvid Malmö IP och Peter Åhlander blev fullt förtjänt först att få priset till Andreas Nilssons minne. MFF håller på att skapa en tradition som på sikt kan bli riktigt uppskattad och uppmärksammad. Att vårda historien är viktigt och Malmö FF jobbar allt bättre och mer på att sköta den biten. Just därför var det en miss med tröjorna.

…………………

Alex Nilsson!

Ny BoIS-seger och ett nytt Alex-mål.

Han kommer att göra kaos med superettan – och det finns ingen jag mer unnar att få göra det.

………………….

Några har undrat varför John Abrahamson slutar i MFF-styrelsen.

Det finns en enkel förklaring.

När jag pratade med ordföranden Håkan Jeppsson om ekonomin – den artikeln kan ni läsa här – var han tydlig med att John suttit länge och gjort ett bra jobb, men att det blivit allt svårare att sköta ett styrelseuppdrag i Malmö FF på distans.

– John bor numera i Stockholm. Förra året, med att som hände, hade vi 30-35 styrelsemöten. Det ställer helt andra krav på närhet än förr. John lade ner stora resurser på att vara med, på plats eller via telefon, men i längden blir det för tufft. Det är dessutom enklare att hålla sig uppdaterad om man bor i närområdet, konstaterade Jeppsson.

Så nu vet ni.

 

 

Rekordungt MFF-anfall nästa år

Efter klartecknet för Benjamin Fadi består Malmö FF:s anfall av:

17-årige Petter Thelin

17-årige Benjamin Fadi

20-årige Dardan Rexhepi

21-årige Tokelo Rantie

Dessutom har man lånat ut 20-årige Alex Nilsson till Landskrona BoIS.

Rätt ungt. Eller snarare rekordungt.

Det är en genomgående tendens och en medveten strategi. Hela truppens medelålder ligger under 22 år.

Jag gillar tanken. Kvalitet har ingen ålder. Dessutom ligger det på något sätt i Malmö FF:s själ att våga satsa på unga spelare och egna talanger. Och det gör man verkligen 2013.

Men frågan måste ställas. Går det verkligen att vinna SM-guld med ett så ungt lag? För det måste alltid vara målsättningen.

Hjärtat säger ja, hjärnan säger nej, magen är orolig…

Kul ska det i alla fall bli att följa den här unga årgången av MFF. Bär det desutom hela vägen har man gjort en riktigt stark prestation.

……………..

Benjamin Fadis fyraårsavtal skrivs på när han fyller 18 år den 16 mars och det är först då som han kan användas i tävlingsmatcher. Innan dess spelar Malmö FF i Svenska cupen hemma mot Östers IF och borta mot Frej från Täby. Samma helg som han skriver på kontraktet spelar MFF hemma mot GIF Sundsvall i den tredje och sista matchen i cupens gruppspel. Tränings- och U21-matcher är däremot inte bindande och i dem kan Fadi spela.

Mer om Benjami Fadi kan ni läsa här.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.