Två guldhjältar in i MFF-styrelsen

Hatar att inte kunna se Malmö FF:s premiärmatch.

Här är i alla fall en text från matchen. Men man vill ju se själv.

Gärna dessutom känna vinddraget och iskylan på en konstgräsplan i Malmö. Fast idag var det kanske lite FÖR kallt.

I alla fall håller tendensen i sig. När MFF premiärspelar hemma blir det seger (5-1 Köge 2010, 3-1 Lyngby  2008 och 1-0 Stadslaget 2007). Borta blir det förlust eller kryss, som i år.

1-1 mot DC United födde i alla fall hopp.

Älskar dessutom att Jasmin Sudic är tillbaka. Det kan bli en comeback av Buster-mått.

Simon Therns och Erik Fribergs spel på mitten i första halvlek ska dessutom ha varit riktigt bra. Och när jag pratade med Rikard Norling öste han beröm över Amin Nazari, Alex Nilsson och Miiko Albornoz i den sämre andrahalvleken.

………..

Nu vet jag för resten vem som ska gå in i MFF-styrelsen.

Det vill säga om årsmötet följer valberedningens förslag, och det brukar man ALLTID göra.

Lika bra att tala om det för er också…

Slutar gör ordinarie ledamöterna Carina Brorman och Ingemar Erlandsson samt suppleanten Björn Bergman. Alla har avböjt omval.

In kommer Anna Nordström Carlsson, tidigare vd på Scandvision, gammal elitsimmare och ledamot i LDB FC Malmös styrelse!

Till den andra lediga ordinarie ledamotsposten lyfts suppleanten Lars Ljungälv upp.

Det bästa till sist.

De två nya suppelanterna är gamla guldhjältar, som precis som Ingemar Erlandsson var med i Europacupfinalen 1979.

Valberedningens förslag är nämligen Magnus Andersson och Claes Malmberg. Tunga namn med många MFF-matcher och meriter. Magnus har dessutom aldrig spelat fotboll i någon annan klubb än Malmö FF. Sedan lång tid tillbaka jobbar han som poliskommisarie med ansvar för en stor rotel.

 

 

En nyttig påminnelse

32,8 miljoner minus svaldes ganska lätt av medlemmarna på Malmö FF.s årsmöte.

Stadgarna däremot – då blev det debatt, långa inlägg, omröstning och votering. MFF-styrelsen verkade närmast chockad över att MFF-vännerna med bland andra Tony Ernst och Per Arvidson (det var de två som förde gruppens talan) visade sig ha ett så stort stöd på mötet.

Mer om vad deras kritik gick ut på kan ni läsa här.

Rätt eller fel är en sak. Jag tror i alla fall att det var bra att Malmö FF:s styrelse fick klart för sig att det finns ett stort och utbrett motstånd mot bolagisering bland medlemmarna.

Sedan kan man tycka att Håkan Jeppsson och company har en poäng i att det knappast kan vara fel att det skrivs in i stadgarna att medlemmarna ska ha minst 51 procent av rösterna OM det blir en bolagisering.

I princip kan man säga att det är där den stora skiljelinjen går.

MFF:s vänner är övertygade om att de som styr i MFF har en dold agenda. Man har redan bestämt sig för att bolagisera och det är därför man vill ändra stadgarna.

Håkan Jeppsson och styrelsen fortsätter dock att hävda att det har man inte alls. Istället vill man ha handlingsutrymme att välja en annan organisationsform om behovet skulle uppkomma, och kunna göra det relativt snabbt. Och 51-procentsregeln – som årsmötet på fredagskvällen också i praktiken sa nej till – tycker man garanterar MFF-medlemmarnas fortsatta inflytande.

Kul var i alla fall att när voteringslapparna för en gångs skull behövdes vid ett flertal tillfällen  så var det första gången på medlemmarna bara fick en när de kom till mötet.

Alla frågorna måste få ställas

Om mindre än en vecka är det årsmöte i Malmö FF.

Då pratas det inte så mycket om säsongen som gav SM-guld, bjöd på ett av alla hyllat spel och även innefattade stora framgångar på ungdomssidan.

Istället är det snack om ekonomi, underskott, stadgeändringar, bolagisering eller inte bolagisering, bristande service på stadion, styrelseansvar och så vidare – vart man än vänder sig.

Välkommen till den moderna fotbollen!

Jag förstår varför det är så.

Har dessutom själv bidragit och tänker göra det ytterligare ett par gånger, redan före årsmötet, med inlägg om MFF-ekonomin, Swedbank stadion och mängder med saker utanför det rent fotbollsmässiga.

Tänker heller inte protestera mot dem som hävdar att allt sådant är viktigt, och grunden för de fotbollsmässiga framgångarna.

Men jag gillar inte tanken på att ett årsmöte ett guldår inte ska få präglas av både glädjen över de sportsliga framgångarna och den nödvändiga debatten. Inte minst i år när spelarna och A-lagsledarna för en gångs skull är hemma i Malmö i slutet av mars och med på mötet.

Medlemmarna måste kunna gå hem från årsmötet med känslan av att de verkligen fick chansen att uttrycka sin glädje över att Malmö FF 2010 på nytt var bäst i Sverige, precis som det ska vara, och de som förtjänat att bli hyllade ska få känna att de blev det.

Det är inte det samma som att årsmötesdeltagarna – som förr – ska sitta som får och undvika att framföra kritik. Dessutom ska man ställa alla frågor som behövs för att få klarhet i vad som hände med ekonomin och ställa dem till dess att man fått alla svar.

Mina egna frågor handlar framförallt om hur prognosen kunde slå så oerhört fel på så kort tid.

Håkan Jeppsson säger ju bestämt, bland annat i Himmelrikets fråga-svar-artikel, att det kom som en fullständig överraskning för styrelsen att cirka 10 miljoner i underskott hastigt skenade iväg till 30 (nu 32,8). Att man varje månad i flera års tid fått resultatrapport och likviditetsrapport och att de dittills stämt bra eller mycket bra, men så gick plötsligt allt bara fullkomligt åt helsicke.

Det räcker inte att säga att det aldrig får hända igen.

Hittills har jag inte sett en enda vettig förklaring på varför det hände.

Antingen vet inte styrelsen, och då är det ytterst allvarligt.

Vet man, måste det informeras till medlemmarna. De har rätt att veta och måste också få tryggheten att MFF-ledningen genom att veta vad som gick snett lättare kan undvika samma misstag i framtiden. Skärpa rutinerna och kollen har MFF redan gått ut med att man ska göra. Det är givetvis bra och nödvändigt, men man måste ju också lokalisera felen.

Pelle Svensson är uthängd och avpolletterad.

I näringslivet kan det mycket väl räcka. Företaget gick med förlust, vd var ansvarig, vd avgick. Vd får ett nytt fint jobb och startar om, företaget får en ny vd och aktieägarna nytt hopp om framtiden, och alla är såååå nöjda.

Jag raljerar inte, jo lite…

Det jag vill påpeka är i alla fall att i föreningsvärlden krävs det mer, inte minst i en klubb som likt Malmö FF engagerar och intresserar så många i hela Sverige – både bland dem som gillar MFF och dem som inte gör det.

För MFF sitter egentligen i ett bra läge för att lugna massorna.

Sportsligt gick det suveränt bra.

Förlusten var visserligen stor, men inte unik. Utan spelarförsäljningar hade det sett ut så här varje år under lång tid. Nu valde man att prioritera att behålla truppen.

MFF hade dessutom råd att ta förlusten.

Det är inte precis så att MFF sitter i sjön, utan båt. Men folk som inte får information kan ju gripas av panik ändå.

Snart dags för grattis

Det stora jubileumet närmar sig med stormsteg. På onsdag fyller Malmö FF 100 år och firar, bland annat,  med en hemmamatch mot Elfsborg.

I tisdags- och onsdagstidningen kommer ni att kunna läsa massvis med nostalgiskt material från de 100 åren. En hel del av det ligger redan ute på nätet. Mer kommer. Eftersom jag gillar listor har jag rankat de 25 bästa spelarna, de fem sämsta, de fem största teknikerna, de bästa smeknamen plus en del till. Ta för resten en extra titt på den fullkomligt fantastiska bilden på tidernas sämste spelare (jo, det är Tony Ström).

Bäst är – det behöver jag inte ens skriva.

Men jag måste betona att det är först när man sätter sig ner, lägger pannan i djupa veck och verkligen funderar som man förstår hur många duktiga spelare MFF har haft genom åren. Jag startade med målsättningen att ranka de tio bästa, insåg att det nog passade sig bättre med 20 och slutade på 25. Ändå är det många jag verkligen beklagar att jag behövt lämna utanför listan Egentligen tror jag inte att folk – i alla fall inte de som följt något annat lag än MFF – fattar exakt hur mycket som faktiskt krävs för att vara bland de 25.

Jag skulle ha velat haft med Anders Palmér, Anders Andersson, Daniel Andersson (fast tre man från samma familj kändes som att ta i), Curt Olsberg, Tore Svensson, Jonnie Fedel med flera, med flera. Men 25 är 25. Och man är fångad i sin egen tidsperiod. Jag började gå på Stadion 1962. Så undrar till exempel någon varför jag inte har med spelaren som gjort flest mål genom tiderna på listan tänker jag skylla på det.

Janne Möller är med. Och han bjöd rejält på sig själv när jag nyligen intervjuade honom. När fotograf Hall tog bilderna poppade det dessutom upp en del av den gamla fina Malmöitiska kaxigheten.

– Ni kan ju ta med ett par gamla bilder från arkivet också. Fast ni kommer aldrig att hitta någon där jag räddar. Fotograferna stod alltid vid det andra målet!

Har nu tack vare Himmelriket kunnat se matcherna från Malaga-lägret. Bara att tacka för ett mycket bra jobb.

Huvudintrycket är i alla fall att det inte bara var snack att MFF gjorde två klart godkända insatser. Spelet är stundtals riktigt bra och dämpar inte precis förväntningarna inför säsongen.

Upptäckte till min förskräckelse att jag satt med en telefon i handen och röstade i Melodifestivalen. Men det gick ju inte att låta bli. Crucified Barbara!

Morgans kommentar på årsmötet att Rammstein på Malmö Arena var den bästa konserten han någonsin sett gjorde det ju inte precis lättare att smälta att jag missade den.

Och på tal om årsmötet. Jag står fast vid att det i valet av styrelseledamöter var en win-win-situation. Fem bra kandidater slogs om fyra platser. Nu gjorde Carina Brorman ett mycket gott intyck på mötet och det blev en avgörande faktor. Jag tror också att Per Ågrens suveräna sammanfattning och presentation av valberedningens förslag fick stor betydelse.

Tack och lov har dessutom snacket om kupper och annat dött ut. I själva verket var hela processen – från Framtidsgruppens. MFF:s vänners och valberedningens arbete månaderna före till sjäva mötet – en perfekt uppvisning i medlemsdemokrati.

Dags att rösta

Malmö FF:s årsmöten brukar vara ovanligt välbesökta. Tro mig, jag har bevakat ett antal även i andra klubbar och kan jämföra. Men torsdagskvällens MFF-möte i Swedbank Stadion-restaurangen kommer troligen att slå något slags rekord. I alla fall om man ska döma av uppgifterna från Malmö FF att det är runt tre gånger så många som förra året som bokat landgång efter mötet. Det kan mycket väl bli 400-500 pers på plats.

Givetvis är det förnyelsen av styrelsen som lockar.

Att Håkan Jeppsson väljs som ny ordförande tar jag för givet. Det är lika självklart som att avgående Bengt Madsen blir vald till hedersordförande. Det som kittlar är istället att minst fem personer kommer att slåss om fyra platser. Lite dramatik är aldrig fel, plus lite tillämpad medlemsdemokrati.

Alla som snackar om storm och turbulens, och ännu värre om kupper, är ute och cyklar. Eller ute efter att kasta skit på MFF.  Bakom valberedningens förslag att välja in tre nya ledamöter plus välja om Ingemar Erlandsson ligger en i hög grad demokratisk process.  Samma sak gäller i lika hög grad när det gäller Framtidsgruppens förslag att stötta två av de nya, men som tredje namn föra fram Mikael Brandrup. Valberedningen har gjort ett bra jobb. Det har Framtidsgruppen också. Jag är övertygad om att alla de fem som offentligt kandiderar, det vill säga Ingemar Erlandsson, Mikael Brandrup, Carina Brorman, Anders Pålsson och Per Eliasson kommer att göra ett gott jobb om de blir valda.  Samma sak gäller även för Lars Kongstad och Björn Bergman, som av både valberedningen och Framtidsgruppen föreslås bli omvald respektive nyvald som suppleant.

Däremot är jag mycket mer tveksam om det plötsligt skulle poppa upp ett nytt namn på mötet. Jag gillar nämligen att man tack vare bloggar som Sven Liljegrens  (snyggt jobbat Sven!)och hemsidor som Framtidsgruppens haft en bra chans att bekanta sig med kandidaterna. Läs gärna även intervjun jag gjorde med Mikael Brandrup i Skånskan när det blev känt att han skulle stå kvar som kandidat.

De flesta har för övrigt tagit för givet att valet står mellan Brorman och Brandrup, och att de kommer att ställas mot varandra när det är dags att rösta. Så enkelt är det nog inte. Stadgarna ger inget 100-procentigt besked. Mötet och framförallt mötesordföranden (allt tyder på att rutinerade Nils Yngvesson kommer att bli föreslagen) avgör. Man kommer att diskutera frågan inför mötet och helt enkelt anpassa sig och använda den metod som passar bäst och ryms innanför stadgarna. Det kan bli en lååång och krånglig procedur. Eller så blir det snabbt och enkelt. Huvudsaken är att det blir rätt.

Jag tror inte att någon av de föreslagna kandidaterna kommer att göra bort sig i en MFF-styrelse och helst skulle jag vilja ha in både Brorman och Brandrup. Men jag skulle gärna vilja tillföra ett argument för Mikael Brandrup som jag knappt sett nämnas. Det känns som om han är den som brinner allra mest för att bli vald, och gör det för att det är just Malmö FF som är aktuellt. I min bok är det ett stort plus.

0-0 mot Shaktors lillebror Metalurg tänker jag inte skriva så mycket om. Mer än att varje MFF-match man inte kan se svider i själen. Och att det är bra att hålla nollan.

Missade Rammstein i Malmö Arena. Det gjorde inte Patrik Jandelin.

Trodde att min komb av favoritlag med Malmö FF, Arsenal och Brynäs var unik. Men det är den inte. När jag skrev om Lilla Torg-FC Trelleborg berättade FC Trelleborgs tränare Christian Lind att han håller på exakt samma lag. Kirseberg kan vi glömma, de finns ju inte ens längre, det är snart bara jag som inte riktigt vill förstå det. Lind är en bra man…

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.