Om utlåningar och mentorer

Det händer saker i MFF hela tiden.

Här är lite korta reflektioner om ett par av sakerna som hänt idag:

1) Alex Nilssons utlåning till Trelleborgs FF.

När han slog igenom som 14-15-åring i MFF trodde jag att han skulle bli en stor spelare i klubben.

Nu är han 21, men det känns som om han har varit i MFF i evigheter.

Och – till skillnad mot vad många numera envisas med påpeka – har han  faktiskt uträttat en hel del.

Han har vunnit ett senior-SM-guld, två U21-SM-guld, ett junior-SM-guld och ett pojk-SM-guld med MFF! Det var dessutom han som avgjorde både pojk- och JSM-finalen.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att han får igång karriären i Trelleborgs FF!

Men det finns en avgörande skillnad mot förra gången han lånades ut.

Inför fjorårets utlåning till Landskrona BoIS förlängde Malmö FF hans kontrakt över 2014 så att han skulle vara klubbens spelare även efter det att utlåningen var över. Den här gången sammanfaller utlåningen med det sista året på hans MFF-kontrakt. Gör han succé i TFF får MFF förhandla fram ett nytt kontrakt med Alex om man vill ha honom tillbaka – i konkurrens med andra intresserade klubbar.

2) Bornwell Mwape fick inget kontrakt.

Meriterna är bra, men han har synts för lite på träningarna.

Pratade med Daniel Andersson som betonade att om en ny spelare ska tas in ska han vara bättre än de utmanare man redan har i truppen. Som till exempel Pawel Cibicki. Bedömningen MFF gjort är att Bornwell inte är det. Det tycker jag känns som ett korrekt beslut.

Mer om Alex Nilsson och Bornwell Mwape här.

3) Peter Åhlander efterträder Per Welinder som kommunikationschef.

Ett bra val! Dessutom bra att MFF renodlar rollerna. Arrangemangs- och marknadsdelen av Welinders uppdrag lyfts bort och Åhlander blir just kommunikationsansvarig.

Det innebär också att det återstår en hel del att sätta på plats i organisationen. Peter Åhlanders uppdrag som SLO och medlemsansvarig ska ju också placeras ut på andra.

Mer om det här.

4) Patrik Andersson blir mentor till två talanger.

Jag pratade med MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist som tillsammans med Daniel Andersson plockat in Patrik och man ska framförallt se det som en markering att klubben satsar stenhårt på att utveckla talanger i internationell toppklass.

Med sina skolprojekt på grundskole- och gymnasie-nivån har MFF sedan lång tid tillbaka satsat hårt på att vässa träningen och allt det som måste finnas runt en blivande elitfotbollsspelare.

Därför nappade man direkt när Patrik Anderssom kom med förslaget att han skulle gå in och stötta två utvalda spelare lite extra.

– Han vet vad som krävs för att bli och leva som en elitfotbollsspelare och det är inte lite, säger Mats Engqvist.

– Kosten är det viktigaste. Dels att den är nyttig, men ännu mer att man äter tillräckligt mycket. Det är svårt att få i sig allting som behövs för en spelare som tränar så hårt och ofta som våra talanger gör! De måste äta mycket, mycket mer än kompisarna som inte tränar och det ska Patrik hjälpa dem att förstå.

I tre år ska man testa, utvärdera och följa de två utvalda och det man lär sig ska givetvis även användas för alla de övriga i u-sektionen.

De två som får Patrik Andersson som mentor är målvakten Marko Johansson och mittfältaren Onur Körhan. Båda är födda 1998 och har spelat i pojklandslaget. Marko har gått hela vägen från MFF:s fotbollsskola och Onur kom till MFF som tolvåring från Dalby GIF.

– Två mycket lovande spelare. Marko skulle jag vilja säga är den utan diskussion bäste målvakten i Sverige i sin åldersklass, konstaterar Mats Engqvist.

 

 

 

Inte lätt att låna ut rätt

I år har Malmö FF haft rätt många spelare utlånade till andra klubbar.

Pratade en stund med Per Ågren på dagens träning och det stod rätt snabbt klart att han inte är helt nöjd med hur det har fungerat.

Om vi bortser från etablerade namn som Jasmin Sudic och Alex Nilsson är det framförallt två saker som strulat:

1) Många har inte fått tillräckligt med speltid.

2) Och när några väl fått det har det varit på fel position.

Amin Nazari har spelat flitigt i Assyriska i Superettan. Men MFF ser honom som en defensiv mittfältare. I Södertäljelaget har det blivit väldigt mycket speltid som ytterback eller yttermittfältare.

I division 1 har Malmö FF haft anfallaren Petter Thelin i LB07, anfallaren Erik Pärsson i Lunds BK och mittfältaren Egzon Sekiraca i Trelleborgs FF. Gemensamt för alla tre är att de haft förtvivlat svårt att ta en ordinarie plats. Anfallare betygsätts dessutom, rätt eller fel, i ganska hög grad efter hur många mål de gör. Pärsson har gjort fyra för LBK och Thelin tre för LB07. I division 1.

Att garantera talangerna speltid och spel på rätt plats i låneklubbarna är oerhört svårt.

– Tränarna gör givetvis det som är bäst för den egna klubben, tar ut spelarna de tror mest på och det kan snabbt uppstå situationer där det på grund av skador eller annat gynnar laget  att använda spelaren på en helt annan position än det från början var tänkt.

– Vi måste bli ännu mer noggranna när vi lånar ut spelare och även titta på om spelaren vi vill låna ut fyller ett behov just där vi vill att han ska spela i klubben som vill ha honom, säger Per Ågren.

Det är kanske heller inte nödvändigt att prioritera klubbar som kan stå för en stor del av lönen eller tvunget spelar i superrettan eller division 1.

Per Ågren spelade själv i Veberöds AIF när han var utlånad i början av sin MFF-karriär. Som ung libero i division 3 och hade stor nytta av den erfarenheten.

Frågan är hypotetisk, men hur mycket mer speltid och erfarenhet hade till exempel Petter Thelin skaffat sig 2013 i en stabil division 2-klubb som Kvarnby IK eller GIF Nike?

………………………………………………

För Alex Nilsson i Landskrona BoIS har det varit en upp och ner-säsong. I förrgår skrev han på twitter och kritiserade dem som kallat insatsen en flopp:

”Skadad och hamnat lite i kläm med tränaren, där folk bara vet en historia eftersom jag varit jävligt proffsig och inte uttalat mig i media.” konstaterade han.

Jag tycker att det ligger en hel del i det. Han har trots allt, vilket han också påpekade, spelat 18 matcher från start och på dem gjort 8 mål och 5 assist, totalt 13 poäng. Det är ett helt okej facit. Alex har kontrakt med MFF även 2014 och det är alldeles för tidigt att döma ut hans chanser.

För Filip Stenström tog utlåningen slut mitt under säsongen. I somras tog Ängelholms FF över hans kontrakt.

När det gäller Tobias Malm, utlånad till Landskrona BoIS, känns det som om MFF sorterat bort honom.

Och den ende av lånespelarna som gjorde tok-succë, Jasmin Sudic, smällde korsbandet. Men OM han klarar att ta sig tillbaka kommer han att ha massvis med nytta av matcherna han hann spela i Mjällby AIF 2013.

 

 

Låt inte bitterheten dröja kvar

IFK Göteborgs supersena kvittering var givetvis ett oerhört tungt mål för MFF att släppa in.

Ett rikigt nackskott i en seriefinal där annars allt såg ut att gå den allsvenska maratontabelledarens väg.

Dessutom var målet totalt onödigt.

Men låter Malmö FF bitterheten över målet dominera och hänga kvar blir effekten mycket värre än det rent faktiska resultatet, att IFK Göteborg med möda räddade en poäng på hemmaplan och firade som om man vunnit SM-guld.

För det är trots allt så att oavgjort på bortaplan mot den största guldkonkurrenten faktiskt är ett rätt hyfsat resultat.

Inte minst för att MFF var det bästa laget, såväl chans-, spel- som fotbollsmässigt. Det beskedet kan inte ens ett räddat kryss och en sen kvittering sudda ut för IFK Göteborg.

Skit i resultaten ett tag och jämför bortamatcherna mot AIK och IFK Göteborg. AIK dominerade stundtals och där var det MFF som slapp billigt undan. Segern togs enbart tack vare en enorm kämpainsats. IFK Göteborg hade turen som AIK – och nu MFF – saknade. Spelar inte IFK Göteborg bättre än så här kommer laget att ta betydligt färre poäng än Malmö FF resten av serien.

Spel- och prestationsmässigt gav MFF-insatsen flera viktiga besked. Filip Helander var på nytt lysande (grandios tyckte Rikard Norling) och efter bara tio feltimande minuter hittade Pontus Jansson tillbaka till spelet före skadan. Allsvenskans bästa mittbackspar är återfött.

På mitten visade Erik Friberg och Markus Halsti precis varför det var rätt att spela med just dem mot IFK Göteborg. De tuggade i sig allt och dominerade. Friberg var planens bäste Göteborgare och Halsti var nästan lika vass.

Lägg till att Jiloan Hamad och Miiko Albornoz körde ganska rejält med IFK Göteborgs vänsterförsvar, att Pa Konate gick in och firade sin 19-årsdag med att spela hur bra och klokt som helst när Ricardinho fick ont i en baksida, att Simon Thern efterhand hitade rätt på kanten och att anfallsparet Magnus Eriksson och Tokelo Rantie också gjorde en stark insats. Plus att Robin Olsen var lugn som en vass veteran i målet.

Hela laget var bra vilket får mig att tvivla på två saker jag inledde den här bloggtexten med.

Dels att man ska glömma bitterhetern. Det är inte lätt!

Dels att IFK Göteborg inte imponerade. För de tog ju faktiskt poäng när alla i Malmö FF gjorde en stark insats, trots att det borde varit omöjligt.

Efter allt det här undrar säkert någon hur jag förklarar poängtappet?

Moralen i IFK Göteborg givetvis. Den goda inledningen på säsongen har förvandlat laget och nästan all tyngd på axlarna är borta.

Men framförallt hänger jag upp mig på det sista bytet.

Två minuter in på tilläggstiden ersatte Emil Forsberg Magnus Eriksson. Sedan var det han som förlorade bollen i en inhoppares typiska överambition och målet kom på just den tid som lades till för det bytet!

Om MFF inte gjort det tredje bytet tror jag att det hade slutat med seger.

Så små är marginalerna ibland i fotboll. Bytet var rätt tänkt, Magnus Eriksson var trött och det är ju så man ofta gör för att störa rytmen hos det måljagande laget.

Men det blev helt fel. Nu var det istället MFF:s rytm som blev störd. De elva som var på plan hade full koll och gjorde på egen hand ett alldeles utmärkt jobb med att fördröja tiden.

…………………………………….

På sätt och vis jämnade det dock ut sig. Förra året var det MFF som kvitterade på tilläggstid i Göteborg. Alex Nilsson gjorde hur snyggt som helst 2-2 i minut 90 + 2.

 

 

 

Malmö FF är ett 4-4-2-lag

Också ett sätt att fira en 103-årsdag.

Med fel resultat, fel spelsystem och fel tröjor!

Så går det att sammanfatta MFF:s 0-2-förlust mot FC Nordsjälland på Farum Park.

Men det är – åtminstone delvis – en illusion. Framförallt för att MFF är ett 4-4-2-lag.

Det gäller i cupen mot Öster i årets första tävlingsmatch nästa helg och det gäller i allsvenskan.

4-5-1 eller 4-2-3-1 är ett undantagssystem som MFF inte tränat på eller någonsin passat för.

Att MFF inte ställde upp med renodlade anfallare mot Nordsjälland berodde på två saker:

1) I vissa internationella cupmatcher, alldeles särskilt mot bra och bollskickliga lag på bortaplan kan det vara bra med en plan b. För att täta och få med sig ett resultat att fixa till hemma.

2) Tre av fem anfallare var skadade och de två som var tillgängliga skulle räcka till för två matcher: MFF A-Nordsjälland följdes omedelbart av MFF U21-Nordsjälland. Så när Tokelo Rantie, Magnus Eriksson och Benjamin Fadi var borta blev det ett utmärkt tillfälle att testa något som kan vara bra för framtida bruk.

Därför blev utflykten till Farum mindre ett genrep inför cupen eller ett forum för slutsatser om chanserna i allsvenskan än ett test på hur MFF klarar att spela på ett sätt man normalt inte ska göra.

I 45 minuter gick det rätt bra. Det stod 0-0. Sedan kom ett tidigt baklängsmål i den andra halvleken och det blev omedelbart sämre.

Men även om duktiga fotbollsspelare ska kunna anpassa sig är det inte bara att slå av och på en knapp. Simon Thern sa något klokt efter matchen när han påpekade att man kom till spel med cirka en kvarts träning på att spela med en anfallare.

Så egentligen är det fel på många sätt att dra omfattande slutsatser från 0-2-förlusten.

För det första ska Malmö FF nästan utan undantag spela 4-4-2.

För det andra kommer man att träna betydligt mer på det nya inför undantagsmatcherna.

För det tredje var det en träningsmatch.

Men det bör definitivt påpekas att FC Nordsjälland är ett bra lag som var närmare 3-0 än MFF 2-1. FCN är försvarande danska mästare, tvåa i den halvtidspausade tabellen och har klasspelare som Nicolai Stokholm och Jores Okore.

Efter att ha sett MFF mot OB och FCN är det bara att konstatera att MFF fått väldigt tufft mot FCN även med 4-4-2. Så var det inte med OB.

En annan viktig lärdom från matchen var att MFF inte har råd med tre skador på anfallssidan.

Matchen spelades alltså på MFF:s födelsedag.

Det brukar numera inte gå så bra. Förra året blev det 1-2 mot OB. Nu alltså 0-2 mot Nordsjälland med ett lag skrudat i de smalspåriga rödvitrandiga tröjorna som många av medlemmarna avskyr.

Jo jag vet, Nordsjälland spelade i turkost och just nu har Malmö FF inte något annat tillgängligt matchställ. Men det ska bli väldigt skönt att snart slippa se de där barbershoptröjorna…

Annars blev upptakten på MFF:s 103-årsdag riktigt bra och välregisserad.

Bengt Madsen höll ett inspirerat tal vid bildandeplatsen på parkeringen bredvid Malmö IP och Peter Åhlander blev fullt förtjänt först att få priset till Andreas Nilssons minne. MFF håller på att skapa en tradition som på sikt kan bli riktigt uppskattad och uppmärksammad. Att vårda historien är viktigt och Malmö FF jobbar allt bättre och mer på att sköta den biten. Just därför var det en miss med tröjorna.

…………………

Alex Nilsson!

Ny BoIS-seger och ett nytt Alex-mål.

Han kommer att göra kaos med superettan – och det finns ingen jag mer unnar att få göra det.

………………….

Några har undrat varför John Abrahamson slutar i MFF-styrelsen.

Det finns en enkel förklaring.

När jag pratade med ordföranden Håkan Jeppsson om ekonomin – den artikeln kan ni läsa här – var han tydlig med att John suttit länge och gjort ett bra jobb, men att det blivit allt svårare att sköta ett styrelseuppdrag i Malmö FF på distans.

– John bor numera i Stockholm. Förra året, med att som hände, hade vi 30-35 styrelsemöten. Det ställer helt andra krav på närhet än förr. John lade ner stora resurser på att vara med, på plats eller via telefon, men i längden blir det för tufft. Det är dessutom enklare att hålla sig uppdaterad om man bor i närområdet, konstaterade Jeppsson.

Så nu vet ni.

 

 

MFF-dominans i Skånecupen

Förra året blev MFF bästa klubb i Skånecupen, men vann ”bara” fyra klasser. För MFF:s del är nämligen fyra bara.

I år gick det bättre. Arrangörslaget var uppe i åtta finaler och vann sju av dem!

Det var imponerande.

Hela turneringen fick dessutom ett stort lyft av att klubben i sin egen stora cup för första gången sedan början av 90-talet ställde upp med ett seniorlag med spelare hämtade ur A-truppen.

Tacka doldis-ledaren Roland Johansson, Pontus Jansson och Alex Nilsson för det.

Det var Johansson som kom på idén och Pontus och Alex som samlade ihop laget och dessutom själva var med och i hög grad bidrog till segern. För en sådan blev det med en total målskillnad på 35-2 på sex matcher.

Men att det finns bra inomhuslag även betydligt längre ned i seriesystemet visade framförallt Husie IF, men även finalmotståndaren Malmö City FC. Spelare som Husies Firat Sahan och Citys Akil Abrahim höll nivå med de bästa MFF:arna.

I väntan på prisutdelningen pratade jag med Pontus och Alex och då betonade båda hur skönt det var att det till slut blev seger.

Det fanns en hel del förväntningar att leva upp till, som de uttryckte det. Dels var det ”deras” lag, dels blev det lite hausse.

Första speldagen med MFF kom det 2 000, andra 2 800 och på finaldagen var det säkert 3 800 åskådare inne i Baltiska hallen när programmet avslutades med seniorklassen.

Kul att spelare som Pontus, Alex, Dardan Rexhepi, Robin Olsen, Simon Kroon, Erik Friberg, Pawel Cibicki, Simon Thern och Egzon Sekiraca var med. Inte minst för att folk uppskattade det. Flera av spelarna har dessutom växt upp med Skånecupen och hade de inte varit med på planen hade de säkert suttit på läktaren.

Skaderisken då?

Det har pratats en hel del om den och enligt min mening är det mest en massa skitprat.

Hur många matcher har spelats i årets Skånecup? Hundratals. Hur många har spelats om vi räknar på 10-20 år? Tusentals och åter tusentals. Hur många allvarliga skador har spelarma drabbats av på de matcherna? Knappt en enda.

Den alla minns, när Jens Fjellström slet sönder korsbandet i högerknäet, inträffade 1999. Det är ett tag sedan.

Tog därför upp just den saken med Pontus Jansson och Alex Nilsson och fick medhåll.

Pontus påpekade att bara man i vissa extrema lägen undviker att toksatsa är det ingen fara och Alex tyckte, precis som jag, att det där med den stora skaderisken i inomhusspel mest är en myt.

En envis och svårutrotad myt – inte minst efter det som drabbade Fjellström – men ändå en myt.

…………………..

Det fanns fler stora vinnare i årets Skånecup:

…BK Höllviken. Fem finaler, två segrar, starkt!

…Åkarps IF. Seger i juniorklassen (enda laget som slog MFF) och final i tungviktsklassen Pojkar 16. Åkarp fortsätter att övertyga på u-sidan!

…Nicole Partin och Gustav Faxius. Lägg bästa spelar-namnen på minnet. Det lär löna sig. Faxius bör MFF hålla ögonen på. Han spelade hela säsongen som ordinarie i division 2 för Kvarnby IK.

 

MFF-seniorerna ett lyft för cupen

Att MFF ställt upp med A-lagsspelare i Skånecupens seniorklass har gett turneringen ett lyft.

I onsdags var det 2 000 åskådare i Baltiska hallen när MFF gjorde 22-0 på tre matcher.

I dag var det ännu fler, minst 2 800, troligen 3 000, när MFF spelade kvarts- och semifinal. Kul för Skånecupen är en trevlig turnering väl värd uppmärksamhet.

Finalpasset avgörs på söndag och då brukar det vara nästan fullt hus i Baltiskan. Nu lär det bli än bättre tryck när MFF är i final i seniorklassen. Mot Malmö City FC (klockan 15.20).

Semifinalen mot division 3-laget FC Höllviken följde mönstret med utklassningsseger för MFF. Nu blev det 8-1 sedan Simon Kroon gjort hattrick, Alex Nilsson dundrat in två snygga avslut, Erik Friberg satt viktiga 2-1 och Dardan Rexhepi och Pawel Cibicki också fått näta.

Men det var kvartsfinalen mot Husie IF som bröt mönstret. Division 4-laget visade nämligen att det inte alls var någon slump att man slog ut Torns IF och följde upp med att hålla nollan mot MFF i över tio minuter. Dagens bäste MFF-spelare Simon Kroon satte dit 1-0 och Pontus Jansson följde mycket snyggt upp med 2-0 i anfallet efter, men Malmö FF fick ta i ordentligt för att fixa segern. Husie med spelare som sistemannen Firat Sahan, veteranen Sebatin ”Sillen” Avci och Zaman Zadran gjorde en riktigt bra match.

Robin Olsen fick göra fem-sex högklassiga räddningar i MFF-målet när det fortfarande stod 0-0. Ett tag var det han som ensam satte stopp för Husie….

När jag pratade med Husietränaren Roger Nilsson efter matchen konstaterade han att MFF naturligtvis har skickligare spelare på alla poster men att man ännu inte fullt ut hittat organisationen i inomhusspelet. ”Det fanns stora hål och de var vi nära att utnyttja”. Jag tror att han har rätt och att matchen mot Husie var rejält nyttig för MFF. Bara enkla storsegrar hade inte varit rätt recept inför finalen. Det syntes redan i semifinalen. När man fick fart och precision i passningsspelet blev FC Höllviken chanslöst. 6-1-målet, där Dardan Rexhepi var sist på bollen, var ett perfekt exempel…

 

 

Lite mer om Skånecupen

Skånecupen fick ett rejält lyft av A-lagsspelarnas medverkan i seniorklassen.

Intressemässigt givetvis. Det kom cirka 2 000 åskådare när MFF skulle spela.

Kvalitetsmässigt också. 6-0 mot Kyrkheddinge IF, 10-0 mot Näsets FF och 6-0 mot Bunkeflo FF i åttondelen säger det mesta.

Här kan ni läsa texten om matcherna.

Individuell spelarkritik är svårt efter 22-0 på tre matcher.

Men visst var det bra av Robin Olsen att hålla nollan som sisteman/målvakt. Mot Bunkeflo FF blev han dessutom ordentligt testad. Bra också att det finns sparad kapacitet. Robin är för bra på fötterna och i spelet för att utnyttja honom så lite i det offensiva spelet som man gjorde idag.

Bäst i laget tyckte jag att Simon Kroon var. Det syntes tydligt att han är en van innespelare och det var kul att se honom ta för sig på ett helt annat vis än vad som – oftast – är fallet när han får chansen i A-lagssammanhang utomhus. Jag har en smygande känsla i magtrakten av att det här faktiskt kan bli Kroons genombrottsår.

Alex Nilsson och Dardan Rexhepi är mycket bra inomhus, Pawel Cibicki visade också en hel del, Simon Thern visade att spelsinne och god teknik kan kompensera bristade Skånecuperfarenhet från Värnamouppväxten, Pontus Jansson drev på och blev bättre och bättre efterhand. Mot kompisarna i Bunkeflo FF var han riktigt vass. Den som hade svårast att övertyga var faktiskt Erik Friberg.

Nu väntar kvartsfinal klockan 19.15 på fredag (4/1). Då spelas även en eventuell semifinal (20.00).

Motståndare i kvarten blir vinnaren i morgondagens åttondel mellan segrarna i grupp 13 och 14. I grupp 13 spelar Torns IF, BK Flagg och IFK Malmö och i grupp 14 Åkarps IF, Husie IF och FBK Balkan. Oavsett vilket av de sex lagen det blir kommer det att vara ett betydligt vassare motstånd än något av de tre lagen Malmö FF mött hittills.

Finalen i seniorklassen avgörs på söndag den 6 januari klockan 15.20.

……………..

Agon Mehmeti och Guillermo Molins satt på läktaren och följde sina före detta lagkompisar i MFF. Det var riktigt roligt att se. Skånecupen håller sitt grepp om de gamla MFF:arna.

……………..

Coachade MFF-laget gjorde Kenneth Folkesson och Roland Johansson. I 10-0-segern var det bara Johansson eftersom Folkessons LB07-tjejer då tränade i Kombihallen.

Roland Johansson har haft minst ett lag i finalpasset alla år utom två sedan 1991 och han har varit med om att vinna över 20 Skånecupguld med Malmö FF. Plus ett som spelare i IFK Malmö, men det är preskriberat nu. Det gjorde han som 14-åring.

 

 

 

Dags för lite innespel

Gott Nytt år!

Och håll ut.

Redan den 2 januari, på onsdag, kommer en liten försmak på säsongen. Då är det dags för MFF att gå in i seniorklassen i Skånecupen i Baltiska Hallen.

Det var ett tag sedan nu som A-lagsspelarna var med i seniorklassen. Men nu ville Pontus Jansson, Robin Olsen och ett par andra ändra på det. Så räkna med att kolla in Pontus Jansson, Ivo Pekalski, Erik Friberg, Robin Olsen. Alex Nilsson, Dardan Rexhepi och nye seniortruppslärlingen Petar Petrovic. Plus/minus någon till.

Klockan 17.30 spelas den första matchen mot Kyrkheddinge IF från Staffanstorp och 19.00 matchar MFF mot Näsets FF från Höllviken (Kyrkheddinge och Näset möts 18.30). Gruppvinnaren spelar sedan åttondelsfinal klockan 19.45 mot vinnaren av en grupp med BK Skansen, Liria IF och Bunkeflo FF.

………………

Tokelo Rantie kom med i Sydafrikas trupp till Afrikanska mästerskapet. Väntat och mycket trevligt, både för honom och Malmö FF.

Självklart bör MFF utnyttja optionen att förlänga hans kontrakt. Lika självklart bör MFF försöka komma överens om hans personliga villkor innan mästerskapet startar.

Uttagningen innebär för resten att Rantie kommer att missa stora delar av försäsongen med MFF. Laget åker iväg till träningslägret i Florida den 28 januari. Innan dess är det diverse tester och officiell träningsstart i Kombihallen klockan 17.00 måndagen den 14 januari.

Africa Cup of Nations pågår mellan 19 januari och 10 februari. Men Sydafrikas landslag samlas redan den 2 januari och sedan spelar man uppladdningsmatcher mot Norge den 8 januari och Algeriet den 12 januari. Tokelo Rantie är alltså upptagen med landslagsspel- och förberedelser hela januari och halva februari.

May Mahlangu från HIF är också med i truppen.

Det är även Bernard Parker, som ju testspelade – och vann U21-SM! – med MFF 2008.

…………….

På årets näst sista dag igår gjorde för resten 20-årige förre Malmö FF-talangen Marko Mitrovic sitt första ligamål i Brescia. 3-0 som inhoppare i 5-0-segern över Crotone. Det var första gången på väldigt länge som han fick speltid och han tog chansen.

Tycker dock fortfarande att han borde ha spelat i MFF. Det var en miss att inte vara vakna när han lämnade Chelsea…

 

Rekordungt MFF-anfall nästa år

Efter klartecknet för Benjamin Fadi består Malmö FF:s anfall av:

17-årige Petter Thelin

17-årige Benjamin Fadi

20-årige Dardan Rexhepi

21-årige Tokelo Rantie

Dessutom har man lånat ut 20-årige Alex Nilsson till Landskrona BoIS.

Rätt ungt. Eller snarare rekordungt.

Det är en genomgående tendens och en medveten strategi. Hela truppens medelålder ligger under 22 år.

Jag gillar tanken. Kvalitet har ingen ålder. Dessutom ligger det på något sätt i Malmö FF:s själ att våga satsa på unga spelare och egna talanger. Och det gör man verkligen 2013.

Men frågan måste ställas. Går det verkligen att vinna SM-guld med ett så ungt lag? För det måste alltid vara målsättningen.

Hjärtat säger ja, hjärnan säger nej, magen är orolig…

Kul ska det i alla fall bli att följa den här unga årgången av MFF. Bär det desutom hela vägen har man gjort en riktigt stark prestation.

……………..

Benjamin Fadis fyraårsavtal skrivs på när han fyller 18 år den 16 mars och det är först då som han kan användas i tävlingsmatcher. Innan dess spelar Malmö FF i Svenska cupen hemma mot Östers IF och borta mot Frej från Täby. Samma helg som han skriver på kontraktet spelar MFF hemma mot GIF Sundsvall i den tredje och sista matchen i cupens gruppspel. Tränings- och U21-matcher är däremot inte bindande och i dem kan Fadi spela.

Mer om Benjami Fadi kan ni läsa här.

 

Alex kommer att göra succé

Att Tobias Malm skulle bli utlånad till Landskrona BoIS visste ni redan.

I alla fall ni som läste den här artikeln.

Nu blev det Alex Nilsson också. Och om det kan ni läsa här. Det är svårt att invända mot beslutet eftersom det är han själv som vill ha mer speltid och via den ta en plats i MFF 2014!

För i paketet ingick att Alex förlängde kontraktet med Malmö FF så att det även gäller 2014.

– Ett krav från MFF, konstaterade alltid ärlige Alex.

Perfekt. Alex vill tillbaka och slå igenom i Malmö FF och Malmö FF vill – och tror på – att han ska göra det.

Jag har trott på Alex Nilsson ända sedan han slog igenom med att som 14-åring hat trick-skjuta Malmö FF till ett SM-guld för P16. Är fortfarande stolt över att jag som ensam journalist var på plats på den matchen på Stockholms stadion.

Efter det har han hela tiden visat en härlig lojalitet plus ofta avgjort matcher i U17, U19 och U21 tack vare sin naturliga målkänsla och ibland glimtat till i A-laget. Det är ytterst få spelare jag mer unnar en succé i Malmö FF. Pontus Jansson kan inte få nog credd för sin lokala förankring, klubbkänsla och supporterbakgrund. Men glöm inte bort att Alex också har allt det!

In och kötta i BoIS Alex och välkommen tillbaka.

För Tobias Malm behövdes det för resten ingen kontraktsförlängning. Han hade redan ett som även gäller 2014.

………….

Frågan är vad det här betyder för Malmö FF:s trupp?

Ska man tolka det som ett tecken på att Malmö FF är på väg att komma överens med Benjamin Fadi och köpa loss Tokelo Rantie?

Med Alex i BoIS saknas det en anfallare i MFF-truppen.

Plågade sportchefen Per Ågren med att ta upp just de frågorna. Han slingrade sig som en rögad ål och försökte hitta på flera olika sätt att säga inga kommentarer.

– Rantie är ju vår spelare hela nästa år även om vi inte löser honom.

– Vi måste även ha pengar och det gäller att komma överens med Rantie. Men priset till akademin för att köpa loss honom är fastställt.

Till den 31 januari?

– Vad som står i avtalet vill jag inte gå in på, men det är datumet som figurerat i pressen.

Och Benjamin Fadi?

– Ambitionen är att han ska spela med oss, men även här är det en pengafråga och en förhandling.

Händer det något före åsskiftet?

– Det kan det göra.

Du vet väl att det är en gammal Hasse Borg-tradition att presentera ett nyförvärv lillejulafton?

– Ja, och förra året hedrade vi ju traditionen med Simon Thern. Men det var mest en slump.

Vad händer med Filip Stenström?

– Han tränade med Landskrona BoIS, men vad jag förstår valde de att avvakta. Ängelholms FF har också visat ett visst intresse, Men inget är klart.

Kan det bli en spelare på andra hållet också, Bradley ”Surprise” Ralani från BoIS till MFF?

– Rykten kommenterar vi inte.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.