Rotation rätt mot Falkenberg

Nu blir det rotation i MFF. I alla fall lite. Efter att ha inlett med tio av tolv möjliga poäng mot två nykomlingar och två tippade toppkonkurrenter är det dags för Falkenbergs FF borta och Halmstads BK hemma. Ett riktigt bra tillfälle att vila några spelare som riskerar att bli slitna och ge ett par som imponerat i U21 och i inhopp chansen.

Egentligen är det rätt självklart.

De som inte spelat så mycket måste hållas igång, särskilt efter en säsongsinledning då man prioriterat att spela samman ett nytt lag.

Det ska även löna sig att visa färsk form.

Som Agon Mehmeti i U21 och inhoppet mot Hammarby. Som Andreas Vindheim de korta perioderna han hittills fått visa upp sig. I båda fallen tror jag att det är dags för en plats i startelvan.

Dessutom tror jag att man utnyttjar Erik Johanssons återkomst efter avstängningen senast till att låta Filip Helander vila.

Det är inte nonchalans mot Falkenbergs FF – eller mot Halmstads BK när man gör samma sak, fast med annorlunda rockader nästa vecka – utan ett sätt att utnyttja materialet maximalt.

När skador och avstängningar slår till, när spelare blir slitna eller tappar formen ska det alltid finnas någon som kan gå in.

Beredskapen för att klara av den situationen på ett bra vis ökar givetvis om de som ska göra det har gjort det tidigare, även när det inte behövts.

Så därför gäller det att passa på.

MFF har redan bevisat att man är ett flexibilt lag som kan skifta spelsystem. Slagkraften ökar ytterligare om det även går att byta spelare.

Just nu tror jag att det här är elvan MFF får ställa på benen om alla de elva bästa spelarna ska vara med samtidigt: Robin Olsen – Erik Johansson, Rasmus Bengtsson, Filip Helander – Anton Tinnerholm, Oscar Lewicki, Magnus Wolff Eikrem, Enock Kofi Adu, Yoshimar Yotún – Jo Inge Berget, Markus Rosenberg.

Om MFF kommer till spel mot Falkenberg med exempelvis: Robin Olsen – Andreas Vindheim, Erik Johansson, Rasmus Bengtsson, Yoshimar Yotún – Magnus Wolff Eikrem, Oscar Lewicki, Enock Kofi Adu, Tobias Sana – Agon Mehmeti, Markus Rosenberg.

Och sedan ger även Pa Konate och Pawel Cibicki chansen mot Halmstads BK utan att det varken påverkar prestationen eller poängskörden borde det ge en hel del bekymmersveck i konkurrenternas huvuden.

Glöm heller inte bort effekten av att kunna byta in starka spelare. Mot Falkenbergs FF ifjor vann MFF med 5-2. Då startade Hareide med Markus Halsti, Emil Forsberg och Markus Rosenberg på bänken. Då hade också MFF vänt 0-1 till 2-1 genom två mål av Agon Mehmeti, som fick chansen från start. Sedan kom Rosenberg in och gjorde 3-1 och vid den ställningen satte man även in Forsberg, som gjorde 4-1, och Halsti.

……………………………………………………………………..

På onsdag möter MFF HBK.

Då kommer det att bli plats till fler på ståplats.

Än är det inte officiellt bekräftat och till dess att så skett kommer Malmö FF inte att gå ut med det eller kommentera. Men enligt en säker källa kommer polisen inte att begära någon reducering av kapaciteten till den matchen.

 

 

Agon är värd mer respekt

När Åge Hareide mötte pressen efter den matchförberedande träningen var det första gången någonsin han gjorde det utan att vara serieledare i Allsvenskan.

Den oehört långa rekordsviten startade ju redan under Rikard Norling.

Någon hade till och med räknat ut att det fötts cirka 193 000 barn i Sverige som ännu inte upplevt en enda dag utan att MFF haft ledningen i landets finaste idrottsserie.

Efter MFF:s 0-0 mot AIK är det ett annat himmelsblått lag, Gefle IF, som tronar där uppe.

Och Malmö FF ska studsa tillbaka.

Helst direkt.

Mot IFK Göteborg. Borta.

I ett utsålt klassikermöte.

Snacka om extra nerv till en match som redan tidigare hade det mesta.

Jag tror att det är rätt bra för Malmö FF att det är dags för ny match bara tre dagar efter den förra. Dags för det nya och sluta älta det gamla.

Tror också att det är väldigt nyttigt för MFF att få en ny tät och tuff match mot starkt motstånd, för det är både IFK Göteborg och AIK. MFF behöver helt enkelt det för att med alla de nya kuggarna hitta de högre växlarna i lådan.

Vi var nog många som anade, men ändå underskattade, den negativa effekten av att MFF åkte ur cupen mot Örebro SK.

Det hade behövts en semifinal, en tuff tävlingsmatch till, inför den allsvenska starten.

Mjällby AIF var en rätt mager kompensation.

Att prata om att MFF tre omgångar in på serien ännu inte är färdigt kan låta konstigt.

Men fakta är att MFF fortfarande håller på att spela in fem-sex nya i startelvan och kommer till Gamla Ullevi i Göteborg med:

…bara 2,5 tävlingsmatcher mot kvalificerat motstånd i benen (ÖSK och AIK, jag är elak och räknar GIF Sundsvall som 0,5).

…en Norrlandsförsäsong där man – efter ett medvetet val – lade alla förberedelser efter det tidiga Floridalägret på konstgräs.

…en avgörande träningsvecka inför den allsvenska starten med 14 spelare iväg på olika landslagsuppdrag.

Malmö FF kommer att varva upp och jag är fortfarande övertygad om att laget på sikt hittar en högre nivå än förra året.

IFK Göteborg borta är precis en sådan match som är guld värd när det gäller att snabba på en sådan uppvarvning. Klarar MFF dessutom av att vinna den skulle det få väldigt stor betydelse.

 

Försvarsmässigt håller MFF redan hög klass.

……………………………………….

Laget då?

Normalt samma startelva som mot GIF Sundsvall borta eftersom Enock Kofi Adu är tillbaka.

Men har bara fått en känsla av att det är dags för Rasmus Bengtssons första match från start.

…………………………………………..

 

När Agon Mehmeti hoppade in sent mot AIK blev det hans 100:e allsvenska match i Malmö FF.

Ett jubileum som ingen uppmärksammade.

Många gillar att hitta spelare att gnälla på. Efter återkomsten har Agon blivit en sådan för vissa.

Det tycker jag inte alls om.

Han har alltså spelat 100 matcher i Allsvenskan för MFF. På dem har han gjort 25 mål.

Totalt har han spelat en bit över 150 gånger i MFF-tröjan.

I hemmapremiären 2009, den allra första matchen någonsin i Allsvenskan på Swedbank stadion gjorde han två mål.

I hemmapremiären 2010 gjorde han två mål igen.

I hemmapremiären 2011 gjorde han ett mål.

Han har fått en egen sång, den kanske bästa och roligaste av alla som sjungs på Stadion.

Efter ett par tuffa år utomlands kämpar han nu för att komma in i matchen igen i klubben han älskar. Med ett facit från förr och en inställning som ingen kan ta ifrån honom. Och så sitter folk och gnäller. Lägg av!

 

 

 

 

Agon Mehmeti nätade – dubbelt upp

Det är redan fullt blås i U21-serien.

Idag följde MFF upp 2-1-segern över IFK Göteborg i premiären med 2-2 borta mot Halmstads BK.

Och Agon Mehmeti följde upp sitt inhoppsmål mot Jönköpings Södra med att göra båda målen mot HBK!

– En bra match av Agon. Särskilt hans sätt att gå i djupled, berömde MFF-coachen Olof Persson.

1-1 kom till just så också. Pawel Cibicki assisterade, Agon kom loss.

2-2 i den 83:e minuten kom efter hörna. Petar Petrovic assisterade och Agon bevisade att nu kan MFF:s U21 också näta på hörna.

Spelmässigt dominerade MFF, men Olof Persson tyckte att man kom in med för lite folk i motståndarnas straffområde när inspelslägena kom.

– Förutom Agons insats tyckte jag att Erdal Rakip och Erik Andersson var duktiga på mitten, betygsatte han.

MFF ställde upp utan Simon Kroon som hade lite känning efter A-lagsmatchen i helgen. Dessutom spelade Pawel Cibicki bara 45 minuter.

Startelvan såg ut så här:

Zlatan Azinovic – Piotr Johansson, Mattias Andersson (från U19), Johan Hammar, Pa Konate – Pawel Cibicki, Erdal Rakip, Erik Andersson, Petar Petrovic – Emin Karaman (från U19), Agon Mehmeti.

När Pawel Cibicki byttes ut kom Felix Olsson Lundgren från U19 in på högerbacken och Piotr Johansson tog klivet upp. Mot slutet fick även Granit Stagova speltid när Emin Karaman gick ut.

 

Folkfest på Limhamns IP

De senaste åren har Malmö FF:s första öppna träning utvecklats till att bli lika mycket en folkfest som ett avstamp för säsongen. I år blev inget undantag.

 

Det var lika knökat på Limhamns IP som det tidigare varit i Kombihallen och ifjor på Malmö IP. 700-800 gissade vi från pressplatserna, 1100 sa hemmaklubben LB07:s starke man Johan Andersson som borde vara bäst på att bedöma tillströmningen till den egna idrottsplatsen.

Bra i vilket fall som helst.

Blandat med folk också, från småknattar med himmelsblå halsduk som ännu inte lämnat barnvagnen till gamla Limhamnare som njöt av att se den ännu äldre träläktaren fyllas.

Jag gillar att det blivit både en folkfest och tradition kring premiärträningen. Nästa år lär den läggas på Malmö IP igen. Idag var den planen uppbokad, men Limhamn ar en utmärkt vikarie.

Snackisen på läktaren var givetvis en spelare som inte var på plats.

Isaac Kiese Thelin hade fått permis för att besöka Örebro (av alla platser, men han har anknytning dit). I morgon lär han åka vidare till Bordeaux och skriva på kontraktet som enligt Expressen ska ge 40 miljoner kronor.

Budet har hela tiden höjts och till slut passerade det gränsen när MFF helt enkelt inte kan säga nej hur länge som helst.

Det här är nämligen försäljningen som ger MFF den stora handlingskraften.

2014 går med minst 150 miljoner i vinst, kollega Mattias Larsson på Kvällsposten har fått fram uppgifter som säger att budgeten för 2015 redan är säkrad.

Nu kan MFF till de tidigare försäljningarna, som inneburit att man redan kunnat fylla en del av hålen i truppen, lägga en transfer med i stort sett inga avbräck. IFK Norrköping fick 600 000 och ingen vidareförsäljningsklausul. Det enda som ska räknas av från summan MFF nu får för Isaac Kiese Thelin är därmed det han fick i sign on-bonus när han valde MFF. Han fick visserligen betydligt mer än Norrköping, men när pengarna tickar in har han varit en fantastisk affär för MFF.

Utan att behöva röra miljonerna från Champions League har MFF därför nu fått en kassa för att skaffa in nya spelare som är gigantisk med svensk mått mätt.

Så glöm allt snack om hur många spelare MFF tappat.

Allt hänger på att MFF använder pengarna rätt. Gör man det – och allt firma Andersson och Hareide gjort hittills tyder på det – kommer MFF att få en starkare trupp 2015 än 2014.

I alla fall kvalitetsmässigt i utgångsläget. Problemet som jag ser det är att man så snabbt som möjligt måste fixa ett samspelt lag av det nya bygget. Jag börjar redan fundera i banor om att två matcher i Florida plus fyra (om MFF går vidare från gruppspelet) i Svenska cupen är för lite för att vara på topp till den Allsvenska premiären. Och det behöver MFF vara. En bra start är viktig när man ska satsa på tre fronter, i Allsvenskan, Champions League och Svenska cupen.

…………………………………..

Lite mer smått från träningen.

Agon Mehmeti var i tokform och smällde in tre riktigt snygga mål på kort tid.

Nyförvärven och de uppflyttade lärlingarna som fanns på plats fick sina nya tröjor och nummer.

Oscar Lewicki ska spela med nummer 6.

Erik Andersson fick nummer 14.

16-årige målvakten och lärlingen Marko Johansson kör med nummer 30.

Mittbackslärlingen Franz Brorsson, slutligen, fick dra på sig nummer 31.

Nye materialaren Swidde Nilsson presenterades tillsammans med de nya spelarna och fick massiva applåder, inte minst från truppen.

Sportchefen själv Daniel Andersson saknades också på Limhamns IP. Det pågår ju en del förhandlingar och laddas för ett par presskonferenser.

 

Nu gäller det att hitta fokus

Kanske var förlusten mot Djurgården precis det som behövdes för att få alla i MFF att inse att det är Allsvenskan som är i särklass viktigast i höst? Det är den ända till dess att SM-guldet är säkrat.

För precis som jag skrev före matchen, det är där Malmö FF vinner titeln som ska jagas och det är den enda vägen till säkrat Champions League-kval nästa år också.

Att slå ut Sparta Prag och Red Bull Salzburg – Ventspils ska man avfärda 98 gånger av 100 – var en fenomenal prestation.

Men den är redan utfärd!

Och hyllad. Och firad.

Nu gäller det att hitta fokus. Mot Djurgården var det oskarpt och det utnyttjade givetvis ett till tänderna taggat hemmalag inför nästan 25 000.

Det kommer BK Häcken, HIF och AIK också att göra om MFF inte passar sig och tycker att det är häftigare att möta Juventus.

Det är det, men inte viktigare. Dessutom måste någon snabbt gå in och slå näven i bordet och förklara att det är underbart för alla med fest – som i CL – men att den som bara festar kraschar i vardagen.

Belöningen efter ett väl utfört jobb kommer när arbetet är klart och i Allsvenskan är det inte i närheten av att vara färdigt.

Nu tycker säkert många att jag är orättvis och att 0-2 i baken mot Djurgårdens IF inte alls berodde på baksmälla, eller om ni så vill dåligt fokus.

Då undrar jag två saker:

1) Såg ni inte den första halvleken?

2) Inser ni inte att alternativet är värre.

För vilket vill ni helst, att MFF gjorde en usel insats i efterdyningarna av bradgmatchen mot FC Salzburg eller att MFF helt enkelt bara var uselt – utan anledning?

Uselt var nämligen MFF. Inte minst i detaljerna.

Vid första målet går Robin Olsen bort sig, vid det andra är det Filip Helander som inte är på tå.

Pa Konate får heller inte alls samma hjälp som han fick mot Salzburg och därför kunde Djurgården gång på gång, i alla fall första 45, utnyttja det bristande samarbetet på MFF:s vänsterkant.

Markus Rosenberg hade både rätt och fel när han i C More-sändningen efter matchen sa att han inte tyckte att det var CL-baksmälla och motiverade det med att MFF hade mycket boll och skapade många chanser.

– Jag hade 5-6 chanser jag sätter 9 av 10 gånger.

Sorry, Markus, men det tycker jag istället är ett solklart tecken på att det fattades fullt fokus.

Fast egentligen är det orättvist att kritisera Mackan. Han var trots de missade lägena MFF:s bäste spelare, faktiskt en av de få som var bra.

Svaren i intervjun var nog bara klassisk Malmöitisk – och härlig – tjurighet efter en förlust.

I så fall ett gott tecken.

Gillade också Anton Tinnerholms inställning plus inhopparna Isaac Kiese Thelin och Agon Mehmeti. De tillförde något!

Isaac Kiese Thelin hade jag velat ha från start med Magnus Eriksson på mitten istället för Markus Halsti, som lång tid klarat att prestera samtidigt som tankarna på att snart bli pappa surrat i huvudet. Efter avklarat jobb mot Salzburg där han var lysande var det läge att låta honom vila.

Näst bäst hade varit att göra ett tidigare byte med Thelin.

Det fanns ytterligare en förklaring till att MFF förlorade, eller snarare till att forceringen sista 30 inte gav resultat:

Djurgårdens IF var rätt bra och spelade klokt.

Jämför gärna med Örebro SK hemma då MFF gjorde en ännu sämre halvlek och också kom under med 0-2.

Då vände MFF till 3-2 lika mycket för att ÖSK var så mycket sämre än Djurgården och blev så mycket tröttare som att MFF var vassare sista 45 då än vad man var nu.

 

 

Nästan perfekt inför Sparta Prag

Malmö FF:s 5-2-seger i Falkenberg var nästan perfekt inför onsdagens Champions leaguekval-retur mot Sparta Prag.

Dels för resultatet i sig i den serie matchen tillhör.

Tre poäng mitt i det täta programmet var nyttigt och nu är det upp till de jagande lagen att se till att försprånget i täten inte ökar ytterligare. Mot BK Häcken har MFF redan tjänat två poäng i den här omgången.

På sikt jobbar logikens lagar benhårt för MFF. Det är långt kvar, men så länge MFF vinner och håller sitt försprång blir det för varje omgång som går svårare och svårare att ta in.

MFF har nu förutom att ha tagit flest poäng även gjort flest mål och släppt in minst i serien.

Rätt många tjatar om att MFF inte imponerar.

Undrar hur det kommer att se ut om de börjar göra det. Imponera alltså…

Dels för att matchen är undanstökad och gav flera viktiga besked.

Fem mål visade den offensiva kraften.

Emil Forsberg är MFF:s och Allsvenskans store formspelare.

Markus Rosenberg gör mål och assist i en snittfart vi inte sett på länge.

Ändå hade Malmö FF råd att sätta dem på bänken och låta dem göra kaos när de kom in som avbytare.

In kom Agon Mehmeti och han gjorde exakt det han kan allra bäst; komma i lägena och utnyttja dem. Om inte Falkenbergsmålvakten Otto Martler presterat en kanonräddning i friläge hade Agon varit hat trick-man.

Jag älskade också att se energin han visade upp.

Men det intressantaste och viktigaste beskedet av alla var placeringen av Magnus Eriksson som innermittfältare.

Han löste det nämligen bra och insatsen gav mersmak. Han skyddar och driver bollen, vinner närkamper och öppnar med klokhet och passningsskicklighet för både sig själv och andra.

När motståndarlagen har kartlagt mästarlaget MFF:s anfallspel är det Magnus Eriksson som lidit mest av det. Hans ytor har stängts.

Nu får han nya ytor och kan utnyttja dem.

Tror att Åge Hareide ville se just det inför Sparta Prag och nu lär det bli en fortsättning.

Efter det här tror jag på följande offensiva uppställning för MFF mot Sparta:

Agon Mehmeti, Magnus Eriksson, Enock Kofi Adu, Emil Forsberg – Markus Rosenberg, Isaac Kiese Thelin.

I så fall rätt tänkt eftersom det gäller att jaga mål och utnyttja Sparta Prags till synes rätt bräckliga defensiv.

Och om MFF når rätt resultat – in med Markus Halsti för att stänga.

……………………………

Men det var alltså bara nästan perfekt.

Försvarsspelet var inte okej. Inte att MFF släppte in två mål, att kräva att man ska hålla nollan mot ett lag som nätat 48 gånger i rad på hemmaplan är respektlöst och lite dumt, utan för sättet målen kom på.

Filip Helandet kämpar mot seghet och dålig timing efter skadeuppehållet. Om han blivit utlandsproffs hade han bänkats direkt och suttit kvar. I Malmö kommer han att få nya chanser.

Och visa vad han egentligen kan.

I MFF vet alla att Filip Helander kan så mycket bättre och vilket löfte han är. Alltså har man tålamod när han hamnar i sitt fotbollslivs kanske djupaste formsvacka – i alla fall den djupaste jag sett honom i – och låter honom kämpa sig genom den och ut på andra sidan.

Ibland glöms den aspekten bort när alla snackar om att spelare och klubbar ska ta första bästa bud från utlandet.

………………………………………………………

Måste även passa på tillfället att hylla Åge Hareide.

För sättet han och Daniel Andersson satt samman truppen.

Och för sättet att utnyttja den.

Det krävs mod – och fingertoppskänsla – för att göra alla de skiftningarna han gör mellan och under matcherna.

Och en plan. Som han haft från dag ett i klubben.

 

 

 

 

Först Molins, nu Mehmeti

Idag kom bekräftelsen.

Agon Mehmeti är spelklar.

Den italienska byråkratin visade sig vara mindre byråkratisk än väntat och MFF kan genomföra fredagens matchförberedande träning med vetskapen att man kan använda honom redan i lördagens bortamatch mot Kalmar FF.

En fördel givetvis.

Efter dagens träning frågade jag Åge Hareide om han stod fast vid att Agon skulle spela direkt om han blev spelklar.

Det gjorde han.

Senare på eftermiddagen bekräftade Daniel Andersson att allt var ordnat.

– Hårt arbete lönar sig.

Att det blir just på Guldfågeln Arena i Kalmar som Agon Mehmeti gör sin comeback i MFF-tröjan är för övrigt en alldeles speciell poäng.

Det var ju precis där som Guillermo Molins klarade av sin återkomst i augusti förra året.

Ni minns väl hur det gick då? Om inte kan ni gå in och läsa här.

 

 

 

MFF fortsätter att ta rätt beslut

Sju presskonferenser på nio dagar i Malmö FF. Då fick mästarklubben variera menyn och skicka fram en rögad ål.

Just nu känns det som om MFF gör allt rätt.

I det betyget inkluderar jag Agon Mehmeti.

Har förstått att det finns många som är tveksamma. Det är inte jag. Tror istället att det blir succé. Inte av Guillermo Molins-mått, men det går helt enkelt inte att begära.

Agons kompis Gische tog serien med storm och blev snabbt hela Allsvenskans bäste spelare – det betyget står jag för – innan han drabbades av den oturliga långtidsskadan.

Lägg för övrigt märke till att Molins på twitter samma dag som Agon presenterades både berättade att korsbandsoperationen nere i Belgien gick bra och välkomnade sin kamrat i truppen.

Gör Agon en Gische-light är i alla fall jag nöjd.

Det finns dessutom mycket som talar för att han har förutsättningarna att göra just det.

Han har lagt på sig de nödvändiga musklerna under utlandsåren och även skaffat sig värdefull erfarenhet. Rutin och mognad går att få även när allt inte går perfekt. Kanske lär man sig till och med mer av att spela i ett skitlag som Olhanense och upptäcka att det där med laglojalitet och en omgivning man trivs i är väldigt mycket värt?

Vi som sett Agon på träningarna har blivit imponerade. Nästan från dag ett sa Åge Hareide att han ville att Daniel Andersson skulle göra klart affären och det är inte svårt att förstå. Speeden, kraften och målsinnet finns där.

Både Markus Rosenberg och Guillermo Molins kom tillbaka till MFF som bättre spelare än när de lämnade. Samma sak gäller säkert Agon.

Gillar också att han har ett brinnande MFF-hjärta. Och ville hem. Ta bara en sak som att det var han själv och agenten Fredrik Strauss som förhandlade loss honom från Palermo. Till MFF kommer han gratis.

Säkert med en rejäl lönesänkning. Det kunde han gnällt över. Det gjorde han inte. Tvärtom betonade han hur nöjd han var med villkoren och över att få komma tillbaka till sitt riktiga hem.

Rätt inställning – och hans ärlighet betvivlar jag inte ett ögonblick.

I takt med att nyförvärven ramlat in har matchen mot Ventspils nästan hamnat i skuggan, eller det har den. Men för att en seger mot letterna ska vara något värd måste truppen vara stark nog. Det börjar den bli nu.

 

 

Snart är nya spelare på plats

Spelare är på väg in i MFF.

På något annat sätt går det inte att tolka det Åge Hareide sa efter dagens träning.

Bara jag och Sydsvenskans Max Wiman på plats i pressuppbådet. Vi mötte en väldigt nöjd Hareide som kommenterade eventuella förstärkningar på följande vis.

– Vad jag förstår är det klart. Eller klart är det ju inte förrän de kommit hit och signerat och det kan nog inte ske redan i helgen. Men strax efter.

I veckan var det styrelsemöte. Direkt efter Guillermo Molins skada var Åge Hareide lätt nedstämd och tyckte att det hände för lite. I ett sånt läge måste MFF visa muskler och sända signaler till konkurrenterna att alla mål och ambitioner står fast. Redan samma dag som mötet var han betydligt mer positiv och nu är han nöjd.

Känns som att mötet lade ramar som gav sportchefen Daniel Andersson det nödvändiga handlingsutrymmet och att en stor del av jobbet nu är gjort.

Agon Mehmeti är redan på plats på träningarna sedan en lång tid tillbaka och Åge Hareide är väldigt tydlig med att han vill ha in Agon i truppen.

– Det hoppas jag. Beror på förhandlingarna, svarade Åge Hariede på frågan om Agon Mehmeti tränar nästa vecka också med MFF. Säsongsstarten i Palermo, där Agon har två år kvar på kontraktet, närmar sig ju.

Tidigare i veckan pratade jag med Hareide om Agon contra spelare utifrån.

Då betonade han att han gillar Agon som spelare, att han är en spelare med stark förankring och anknytning till Malmö och Malmö FF och att det givetvis är en fördel att han redan tränat flera veckor med laget.

– Jag behöver inte berätta för honom hur vi spelar. Det vet han. Han är redan inkörd. Det är inte en spelare vi plockar utifrån.

Agon Mehmeti behöver dock inte komma hit för att signa. Han är redan här. Alltså är det mer på gång.

Jag tror att många bitar nu snabbt kommer att falla på plats i MFF.

Det började redan med att Pawel Cibicki förlängde kontraktet och blev uppgraderad.

Sedan tidigare är det ju klart att Pa Konate kallas tillbaka till MFF mitt i utlåningen till Öster. Han kan dock inte användas förrän den 15 juli och har fått en liten ledighet innan han börjar träna i Malmö FF igen.

Nästa steg bör bli att göra klart med IFK Norrköpingsförvärvet Isaac Kiese Thelin nu i sommar istället för att vänta till vintern och sy ihop dealen med Agon Mehmeti och Palermo,

Som jag skrivit tidigare hade det heller inte suttit fel med ett riktigt Hasse Borg-förvärv. Det vill säga en spelare som ingen gissat på och med en Aha-effekt. Oj, kunde MFF locka hit honom…

Kom dessutom ihåg att MFF inte sa nej till Seydina Keita och Osseynou Ndiaye utan bara sköt upp beslutet. Plus att det fanns en 18-årig mittbackstalang vid namn Alhassane Sylla med i bilden. Han skulle varit på plats redan när MFF testade Keita och Ndiaye mot FC Höllviken, men fick inte visum eftersom han samma månad redan fått det till Argentina. Frågan är dock om inte han var den intressantaste av de tre? Han är som sagt bara 18, men har redan debuterat i Senegals A-landslagstrupp.

Det finns för övrigt en aspekt till på det där med att de nya spelarna nog inte kunde komma före helgen.

Efter Guillermo Molins skada är det nämligen två signaler MFF ska sända till konkurrentlagen och de som börjat tvivla.

1) Att man kan vinna ändå. Direkt. Mot BP.

2) Att man agerar och förstärker truppen.

Känns som om det är bäst att först koncentrera sig på 1) och sedan när det är klart på 2).

 

……………………………………………..

Amin Nazari var inte med på träningen. Han har blivit sjuk.

Filip Helander var dock tillbaka efter skadeproblemen och körde för fullt vilket innebar följande elva:

Robin Olsen – Matias Concha, Erik Johansson, Filip Helander, Ricardinho – Erdal Rakip, Markus Halsti, Simon Thern, Emil Forsberg – Magnus Eriksson, Markus Rosenberg.

Frågade Åge Hareide om beslutet att köra matcherna mot Brommapojkarna och Åtvidabergs FF som förberedelse för Europamatcherna står fast och att det var därför som Rakip fanns på högerkanten.

Svaren är ja och ja.

 

MFF vinner guld ändå

Allsvenskans bäste spelare missar resten av säsongen. Det är givetvis ett hårt slag för vilket lag som helst. Men Malmö FF kommer att vinna SM-guld ändå.

Guillermo Molins betyder mycket för MFF.

Insatsen fram till den olycksaliga korsbandsskadan mot Partizan Belgrad höll landslagsklass.

Han är kapten – och är det av en anledning.

Men jag tänker inte göra misstaget att förringa resten av MFF-truppen och Åge Hareides och spelarnas förmåga att sluta sig samman och lyfta sig de procenten som behövs för att kompensera.

Dessutom är det inte färdigvärvat.

MFF har ett försprång ï Allsvenskan på sex poäng. Det håller man.

Däremot blir det väldigt mycket svårare att gå hela vägen i Champions league-kvalet.

Den första omgången mot Ventspils är som att få slå en strike två meter framför käglorna.

Lettiska mästarna ska MFF slå sju dagar i veckan. Förra säsongen var det Elfsborg som mötte det landets mästarlag. Då blev det sammanlagt 11-1.

Sedan hänger det på lotten. Utan den samlade offensiva kraften från Molins, Markus Rosenberg, Magnus Eriksson och Emil Forsberg krävs det tur.

I den svenska konkurrensen håller MFF ändå.

Inte minst för att jag förväntar mig att Markus Rosenberg – den nye kaptenen ute på planen? – nu tar klivet han har förutsättningarna att ta.

Då menar jag att Rosenberg tar över Molins stafettpinne som Allsvenskans bäste spelare.

En 100-procentig Markus Rosenberg är det.

Hittills har han glänst utan att vara helt på topp. Som Molins i höstas. När många hyllade honom utan att veta att det fanns ett snäpp till.

Det finns det alltså hos Rosenberg också. Vad det innebär för en spelare som gjort fyra mål och sex assist på elva matcher kan vi bara gissa oss till.

Lägg till att:

Förra årets poängkung Magnus Eriksson också kan varva upp.

Pawel Cibicki, som kan spela både yttermittfältare och anfallare, står och stampar ivrig att visa upp sig efter att ha nobbat Hollandsflytten.

Simon Kroon och Simon Thern är yttermittfältsalternativ som rätt många allsvenska konkurrenter slickat sig om munnen om de haft.

Agon Mehmeti troligen är på ingång.

Och det ser trots allt rätt bra ut.

 

De som är oroliga ska framförallt vara det för de två närmaste matcherna!

Brommapojkarna borta på söndag och Åtvidabergs FF hemma den 12 juli blir nyckelmatcher.

MFF ska visa att chocken efter Guillermo Molins skada har lagt sig och att man fortfarande kan prestera.

Dessutom ska laget göra det utan Guillermo Molins, Pontus Jansson och Miiko Albornoz innan nyförvärven är på plats.

För att de ska vara det måste fönstret ha öppnat och Daniel Andersson ha jobbat färdigt.

Den 19 juli ställs MFF mot Kalmar FF. Då har fönstret öppnat och då är Pa Konate och förhoppningsvis även Isaac Kiese Thelin – om MFF och IFK Norrköping kommit överens – tillgängliga.

På sikt och i nästa omgång i CL-kvalet krävs det mer. Men det löser Daniel Andersson, Jag säger inte att det är lätt, bara att han löser det.

Ska jag gissa tror jag att Agon Mehmeti är med i matchtruppen mot Kalmar FF.

 

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.