Ett väl utfört arbete av MFF

Alla som säger att cupspel alltid bjuder på dramatik kan inte ha följt MFF under våren.

MFF ska slå Dalkurd, Gefle IF och Brommapojkarna ganska enkelt och gjorde just det. En totalt överlägsen vinst borta i Gävle och två stabila hemma mot de två allsvenska nykomlingarna. Ett väl utfört arbete!

Skönt också att se att förhandspratet om att man inte för ett ögonblick skulle snegla mot att oavgort räckte för avancemang inte var tomt prat. BP gick för tre poäng och satsade offensivt, MFF gick ännu mer för tre poäng, satsade ännu mer framåt och borde egentligen dödat allt redan den första kvarten då en i 90 minuter bra match egentligen var som allra bäst.

Dramatiken stod IFK Göteborg för. Både i avgörandet i gruppen – minst sagt – och i lottningen när det stod klart att det blir Sveriges två i särklass mest meriterade fotbollslag som redan i kvartsfinalen gör upp om vem som först ska åka ur cupen. MFF-IFK Göteborg är alltid ett hett möte. Helgens match är inget undantag.

Det är i alla fall ingen tvekan om vilket av lagen som imponerat mest hittills under säsongen.

Mot Brommapojkarna fanns det dessutom – precis som mot Dalkurd och Gefle – ett par riktigt stora individuella glädjeämnen i MFF:

Andreas Vindheim följde upp insatsen senast med en ny stark match. Inte bara för hans perfekta inlägg till Alexander Jeremejeffs 1-0 och ett nästan lika vasst till Carlos Strandbergs 2-0 utan minst lika mycket för att han i 90 minuter klarade att löpa fram och tillbaka på kanten och göra det bra! Eric Larsson kommer att få kämpa för en startplats.

Mattias Svanberg var – nästan – ännu bättre och bäst av allt är att han nu faktiskt bevisar att han blir bättre av att få mer speltid. Han har länge varit den allra största talangen i truppen, men fick både 2016 och 2017 ungefär den speltiden han förtjänade. Varken mer eller mindre .Nu ska han vara mogen att ta steget fullt ut, tillhöra startelvan och visa i praktiken att han kan få den utvecklingen alla i teorin redan tagit för given. Och då får ett annat mycket starkt nyförvärv, Arnor Traustason, kämpa för en startplats.

Markus Rosenberg hamnade på bänken och Alexander Jeremejeff och Carlos Strandberg levererade igen. Carlos hade två rejäla felpass och Alexander ett par konstiga avslut, men det var petitesser i jämförelse med allt det övriga. Att Malmö FF bara har tre anfallare i truppen borde vara en nackdel, men är det inte längre eftersom Jeremejeff, Strandberg och Rosenberg är en alldeles för bra trio för att behöva någon backup. Och konkurrenssituationen fixar de alldeles utmärkt på egen hand. Alla kommer att få spela och alla kommer att göra det bra. Fast på Malmö IP:s gamla, dåliga och alldeles för snabba konstgräs tror jag Rosenberg börjar på bänken mot IFK Göteborg också.

Men det finns en spelare till som måste lyftas fram.

Efter 3-1 är det lätt att glömma Johan Dahlin. Han gjorde en löjligt stark räddning den enda gången det behövdes och i 90 minuter plus tillägg kom det inte ett enda misstag från honom. Igen! För så har det sett ut varje match han spelat i år.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.