Spelsättet är en ideologisk fråga

Segern mot GIF Sundsvall var precis vad både Malmö FF och Magnus Pehrsson behövde.

Det viktigaste att slå fast är att 2-0-segern var både stabil och förtjänt. 17-2 i avslut, 11-1 på mål ljuger kanske lite. GIF Sundsvall hade visserligen väldigt mycket svårare att skapa chanser än MFF och lyckades bara någon enstaka gång i den andra halvleken och inte alls i den första, men Sundsvall är inget dåligt lag. MFF var tvunget att spela bra för att dominera!

Och just där gömmer sig den ideologiska frågan som på sikt är ännu viktigare än att MFF tog tre poäng och Markus Rosenberg spräckte sin målnolla. Nämligen den om MFF ska anpassa sitt spel efter motståndet och underförstått, om man nu ska göra det ska man inte spara det till man möter bättre lag än GIF Sundsvall.

Jag tycker att det är bra att MFF anpassar!
Jag tycker att det inte bara är bra utan dessutom nödvändigt att MFF roterar i laget!

Den Malmöitiska kaxigheten är härlig. Jag är själv uppväxt i den. Men tanken att MFF alltid ska spela med exakt samma taktiska upplägg oavsett vilket lag som står på den andra sidan är dum och idén att det bästa framgångsreceptet är att hela tiden spela med så få förändringar i startelvan som möjligt är förlegad. På 80- och 90-talet blev lag som bara spelade med 12-14 spelare i alla matcher under en säsong framgångsrika. Nu blir de nedmalda. Och det blir även extremt svårt att hålla så duktiga spelare som MFF har på avbytarbänken nöjda.

MFF roterade för lite förra säsongen. Förutom att man spelade som innehållet i en kattlåda mot Landskrona BoIS i cupen tror jag att en av anledningarna till debaclet var att spelarna som plötsligt fick chansen inte var i närheten av att vara inkörda.

Det är i det perspektivet man ska se debatten om bänkningen av Magnus Wolff Eikrem. Mot GIF Sundsvall passade ett annat taktiskt upplägg. 3-4-1-2 blev en succé, det blev en stabil seger, Erdal Rakip och Yoshimar Yotun löste uppgifterna de fick på ett alldeles utmärkt vis och mot slutet fick både Eikrem och Mattias Svanberg speltid. I det läget borde faktiskt de som redan dömt ut allt och alla åtminstone ta en liten paus i gnället.

Dessutom fick Anders ”AC” Christiansen tack vare sin plats i startelvan möjligheten att varvas upp. Efter en lite trögare start var det den gamla AC igen på banan. Det behöver MFF.
Och Halmstads BK spelar annorlunda än GIF Sundsvall. Tankarna i MFF:s hjärnstab inför den matchen kan mycket väl leda till att Magnus Wolff Eikrem kommer tillbaka i startelvan.

Malmö FF har hittills heller inte ändrat en millimeter i grundtanken i spelidén. Varken tidigare under uppbyggnadssäsongen eller mot GIF Sundsvall. Den tanken är att MFF ska vara det spelförande laget!

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.