Nästan för billigt för att vara sant

MFF kan ha gjort ett klipp i Lasse Nielsen.

Men jag vill fortfarande se honom prestera på planen i MFF-tröjan innan jag stämmer in i den just nu kollektiva hyllningskören.

För det är prestationerna i MFF som är viktiga för en värvning till MFF. Plus vilka egenskaper spelaren har och hur väl de passar in i MFF:s sätt att spela och den vinnarmiljö som finns i väggarna i klubbens omklädningsrum.

När det började ryktas om att MFF skulle värva Lasse Nielsen skrev jag att jag tyckte att det var ett problem att samma rykte surrade redan sommaren 2014, innan Champions League-miljonerna började ramla in i kassan. Borde inte MFF:s lyft ekonomiskt, PR- och kvalitetsmässigt innebära att man letade efter andra spelare på en finare hylla nu än man gjorde då?

Där blev jag lugnad av snacket efter presskonferensen, både med Lasse Nielsen själv och med Daniel Andersson.

MFF tittade på honom då, men det blev aldrig skarpt läge. Till stor del för att han då var på en lite för hög hylla för MFF att nå. Nu har man resurserna, förstärkt av att MFF efter två Champions League-säsonger blivit ett mycket attraktivare val. Nielsen var knappast intresserad då. Dessutom var han tydlig med att han var i ett annat skede i karriären 2014. Efter många år i Danmark ville han ut i Europa och tittade inte på alternativ i Sverige eller Norge, eller för den delen Köpenhamn. Nu kunde han tänka sig Skandinavien igen och då lockade MFF.

Nu har jag fått en ny hangup istället.

Danska nyhetssajten Bold.dk gick direkt ut med att MFF får betala 4,5 miljoner danska kronor och uppgifter i Belgien säger 600 000 euro. Det blir ungefär samma summa och under sex miljoner svenska kronor låter helt enkelt som en nästan för bra affär för att vara sann. Enligt vad jag fått fram stämmer summan rätt bra.

Ekonomiskt har MFF alltså gjort en kanonaffär.

Men då blir just det många framhåller som det i särklass mest positiva, att Lasse Nielsen varit helt ordinarie i ett lag som presterat bra både i Belgiska ligan och i Europa, även ett frågetecken. Varför släpper Gent en sådan spelare med 1,5 år kvar på kontraktet för 6 miljoner?

Allt annat sänder dock rätt signaler.

Lasse Nielsen verkar vara precis den typen av mittback Malmö FF behöver. Ska man lita på dem som sett honom väldigt mycket mer än jag – och det verkar ju vara en bra idé – är han snabb, bolltrygg, bra på huvudet, passar i lag som vill pressa högt och kan relativt enkelt anpassa sig till ett spel med antingen tre, fyra eller fem man i backlinjen. MFF har varit för fastlåst i ett 4-4-2-tänk. Vinnarskalle har han också enligt tränaren Magnus Pehrsson och Nielsen pratade direkt om att han vill vinna titlar med MFF.

Jag litar dessutom väldigt mycket på Daniel Anderssons, Vito Stavljanins och de övrigas förmåga att scouta spelare. Därför blir en fullföljd affär på sätt och vis ett kvalitetsbevis. Fråga mig om spelare x ute i Europa och jag är tveksam, fråga mig om samma spelare efter det att MFF köpt honom och jag är mindre tveksam.

Det är med tanke på utfallet av de senaste årens affärer en mer klok än förvirrad tanke…

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.