Dags att lösa det nu

Hittills har Silly Season varit seg. Men nu har det brakat loss. Rejält! Först började det ryktas om att Bröndby nog gärna vill släppa Magnus Eriksson och att det i så fall öppnar för en återgång till Malmö FF. Sedan kom det uppgifter om att Morten Wieghorst skulle stå överst på MFF:s nya önskelista på tränare.

I båda fallen är det Fotbollskanalen som kommer med uppgifterna. I Eriksson-fallet även med en hänvisning till den danska tidningen BT.

När det gäller Magnus Eriksson säger jag bara en sak. Finns möjligheten så slå till. Direkt!

Han var både bra och nyttig i MFF och jag är överygad om att han skulle bli det igen.

Morten Wieghorst känns som ett mer osäkert kort. Min omedelbara reaktion var att förra gången Malmö FF hämtade en tränare vars senaste adress var AGF i Danmark – Sören Åkeby – gick det ju inte så bra. Åkeby var ett stolpskott.

Inte bara för resultaten. Jag minns bland annat hans babbel om att 4-3 är bättre än 1-0 och två situationer på träningarna som fick mig att tappa allt förtroende för honom.

Första tillfället var när jag såg honom ge noggranna instruktioner till spelarna om vad de skulle göra. Sedan gick de in och gjorde i princip tvärtom. Utan att Åkeby reagerade eller gjorde något åt det.

Nästa gång hade man fys- och löptest i början av träningen. Jobbiga löp diagonalt över planen. Ett par spelare drog benen efter sig, någon annan hittade ett skadeproblem och började halta så att de inte kunde delta. Efter fysövningarna var det vanlig träning igen och då var alla plötsligt med och deltog hur friska och pigga som helst.

En vanligt tränare hade väl sagt att kan du inte springa kan du inte träna heller?

Men det ska ju inte Wieghorst hängas för.

Bara en påminnelse om att det kan bli fel.

Säg så här; om MFF:s urvalsprocess löpt på som den skulle hade Åge Hareides ersättare redan varit presenterad.

Före jul var målet, före nyår har blivit det reviderade målet. Därmed är Malmö FF snabbt på väg in i en situation där det största problemet blir tiden. I klartext, nu är kanske det viktigaste inte att det blir bäst möjliga utan att det blir bra nog.

Och att valet görs. Jag tror inte att någon av tränarna som fanns med på MFF:s ursprungslista är dålig. Jag litar dessutom mer på tillsättningsprocessen nu än när Viggo Jensen, Åkeby, Blunt och allt vad de hette kom sågs och – förlorade.

Och när vi sitter här och bedömer meriter och allt annat från förr är det rätt bra att komma ihåg att det absolut viktigaste för den nye tränaren inte är vad de gjort i andra klubbar utan vad de tänker göra i MFF. Plus att betyget i MFF sätts i MFF.

Det är därför det till exempel går alldeles utmärkt att säga ja till Magnus Eriksson utan att ha sett honom varken i Kina eller Bröndby.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.