Uselt på en historisk nivå!

Var det verkligen någon som trodde att MFF skulle ha en chans på Santiago Bernabeu?

Skrev inför matchen att man måste bygga färdigt ESS-anläggningen i Lund för att upptäcka de mikroskopiska möjligheterna MFF hade.

Fick omedelbart ett svar att MAX IV i samma bygge är designad för att se ännu mindre saker (röntgen mot neutroner tydligen – lät det som jag visste vad det handlade om?). Svarade att så små var väl ändå inte chanserna. Jag hade fel. Det var de.

Real Madrid är ett lag på yppersta världsnivå. PSG är ett annat. Båda med budgetar där man troligen kan peta in hela den samlade svenska fotbollen. Felet är inte att MFF inte klarade att utmana. Felet var att MFF fick dem i lottningen.

Dessutom blev det ett dubbelfel (eller trippel?).

Sjachtar Donetsk bedömer jag som ett bättre lag än förra årets tredjelag i gruppen Olympiakos. Då levde också MFF-hoppet om avancemang ändå till den 87:e minuten i den sista omgången. I år var det i praktiken avgjort redan efter förlusten mot Sjachtar i Lviv.

Mot både Paris Saint-Germain hemma och Real Madrid borta har det sedan handlat om utspelning, uppgivenhet och en känsla av att spelarna egentligen velat snabbspola till nästa säsong.

Det går ju inte att på förhand säga att det är kört. Men alla som sett på situationen med känslorna bortkopplade har ju vetat att det varit så.

Den största prestationen har publiken stått för.

På Swedbank stadion sjöng och hoppade man långt efter det att det blev 4-0 och 5-0.På Santiago Bernabeu dominerade 3 300 MFF-supportrar de gigantiska läktarna. Och sjöng ut allt vid 0-8!

Se det som en 8-0-seger för den breda svenska supporterkulturen och föreningsdemokratin med bibehållen 51-procentregel.

Men annars var allt total katastrof. Real Madrid är ett fantastiskt lag och Ronaldo är en underbar spelare. När det gäller att avsluta och göra mål är han bättre än Messi och det vill inte säga lite.

Det är 80-90 procent av förklaringen till det pinsamma resultatet. De återstående procenten kan delas mellan matchovanan och temposvagheten mot slutet av säsongen samt ett sanslöst uselt försvarsspel och då menar jag över hela banan.

Givetvis är alla analyser om att MFF borde gjort en annan laguttagning eller spelat på att annat sätt rätt meningslösa. Real Madrid hade vunnit stort ändå. Men med det sagt tycker jag ändå att Åge Hareides sista laguttagning kan kritiseras.

Var det lönt att ta bort de egna produkterna Franz Brorsson och Pa Konate och sätta in mer matchotränade Yoshimar Yotún och Carvalho? Till ingen nytta.

Dessutom ska alla i MFF skämmas. Laget avslutade CL-säsongen med tidernas största nederlag i Europa på hemmaplan (PSG) och tidernas största nederlag på bortaplan (RM).

Det är tyvärr uselt på en historisk nivå!

Och då har MFF ändå spelat +100 matcher.

 

Med stor marginal.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.