Mer Malmö blir det inte

Mer Malmö än så här har det aldrig någonsin varit i Champions League. Kommer kanske aldrig att bli heller.

På den ena sidan:

Zlatan Ibrahimovic, stans store son, världsstjärna och Sveriges störste fotbollsspelare.

På den andra:

Rätt mycket.

Först och främst Malmö FF, Sveriges mest framgångsrika lag och laget som är större än alla stjärnor det fostrat.

Men det är bara början.

Här är ett par Malmö-saker till:

1) Spelarna.

Pengarna har runnit till, stjärnor har köpts in. Men i den troliga – jag skulle vilja säga självklara – startelvan finns det fortfarande plats för fem spelare som växt upp i Malmö och MFF.

Pa Konate, Franz Brorsson och Rasmus Bengtsson i backlinjen. Oscar Lewicki på mittfältet och Markus Rosenberg i anfallet.

Med Zlatan inräknad blir det sex Malmöpågar från start i den hittills mest upphaussade Champions League-matchen med ett svenskt lag.

Det är rätt bra.

Backlinjen är speciell. Fjärde länken är Anton Tinnerholm och han är ju typexemplet på en Malmöit född utanför Malmö. Zlatan och de övriga i PSG är fantastiska spelare, men de kommer inte att möta några försvarare som kliver undan. De kanske inte räcker till, men de blir inte star-strucked!

2) Hemmaplanen.

På bortaplan i Europaspelet är MFF för att uttrycka det rått Malmöitiskt kasst.

Hemma har man alltid varit bra. Jag tjatar om det, men det är en sanning som etablerades långt innan publiken blev en faktor. Sedan har tendensen förstärkts tack vare häxkittel-stämningen som numera kan skapas på Swedbank stadion.

Motståndarna har blivit rikare och bättre, men tack vare publiktrycket har MFF kunnat bibehålla hemmastyrkan.

När publiken väller in på Stadion är den både stolt och stark.

3) Klassiskt Malmöitiskt skitväder.

Får jag bestämma blir det 15 sekundmeters vind, plus en eller två grader och ett sidledsregn som under matchens gång övergår till snö som lägger sig som en blöt filt över den tungsprungna planen.

Tror inte det direkt hade minskat MFF:s chanser. Lägg till en domare från Skottland – och det har Uefa gjort – och det kan bli riktigt kul.

Allt detta och mer därtill tror jag behövs för det finns ett par tunga faktorer som starkt talar för PSG. Klassen på spelarmaterialet givetvis, med världsstjärnor på alla positioner på planen och bänken. Men även tiden på säsongen. Ifjor såg vi att det är väldigt svårt att hålla formen långt efter det att Allsvenskan är över. Men det som mest av allt talar för PSG är – Zlatan Ibrahimovic.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.