En Party-Janne eller Pep

Rykteskarusellen om att Danmark vill ha Åge Hareide som ny förbundskapten aktualiserar ett par frågor. Låt oss ta dem i tur och ordning:

1) Ligger det något i ryktet?

Det tror jag att det gör. Politiken, som var först med nyheten har visserligen inte fått någon att bekräfta eller uttala sig, men det är en seriös tidning och övrig dansk media har hakat på. Dagen efter Morten Olsens avgång kunde man fått en ganska hög bunke om man staplat de danska journalisterna i Kombihallen ovanpå varandra.

2) Är det bra eller dåligt för Malmö FF att tappa Åge Hareide?

Frågan är svårare än den ser ut. Egentligen är svaret uppenbart efter allt han uträttat i klubben. Ett SM-guld och två Champions League-avancemang på två år är inte bra, det är lysande.

MFF behövde Hareide.

Men problemet är det motsatta; behöver Hareide MFF? Och vill han vara kvar i MFF?

Egentligen har han indirekt sagt det bäst själv när han allt oftare betonat att huvudkravet på en spelare är att han ska vilja spela i Malmö FF, ja i princip älska att göra det och hellre vilja vara där än någon annanstans.

Samma sak gäller givetvis för tränaren.

Åge Hareide är 62 år. Jag kan förstå om han är lockad att ta över ett landslag med möjlighet att ta sig till ett stort mästerskap. Den meriten saknar han. Det gick inte med Norge. Det kan gå med Danmark, särskilt om han får starta bygget nu.

3) Om han går, vem ska ersätta?

För det första är jag säker på att MFF är förberett för situationen. Marknaden är scoutad, tentaklerna är ute.

Har också hört envisa rykten om att något riktigt stort är på gång, i fall det skulle behövas.

Michael Laudrup har nämnts.

Det är ett kanonnamn. Med ett stort frågetecken för motivationen. Att träna ett lag är ett dag för dag-jobb i den ibland gråa vardagen.

Han kan vara för tillvand i den fina fotbollsvärlden, societeten och affärsvärlden för att vara rätt person att ställa sig i ett kallt Malmöitiskt sidledsregn på plan 6 och tycka att livet leker.

Men vad vet jag? Han får gärna komma hit och överbevisa mig om motsatsen.

Till dess håller jag mig i staketet och föreslår två andra namn, ett svenskt och ett halvsvenskt.

Party-Janne hade varit kul. Janne Andersson har gjort det fantastiskt i IFK Norrköping, byggt från grunden och hade nog kunnat bjuda både på underhållning och framgång i MFF.

Josep ”Pep” Clotet Ruiz är också ett starkt namn. Väl inskolad i MFF-miljön, assistent till Hareide i Viking Stavanger och underhuggare till Laudrup i Swansea.

Fast MFF har vunnit SM-guld med tränare från Ungern (Kalman Konrad), Wales (Bert Turner), Spanien (Antonio Duran), England (Bob Houghton och Roy Hodgson) samt Norge (Åge Hareide).

Ska det inte gå att hitta någon i Tyskland?

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.